Przedszkole

Pabianice, moje miasto...
Pingwinek
Piaski - witamy w piaskownicy

Przedszkole

Postprzez Pingwinek » 19 wrz 2011, o 00:50

Czy Urząd Wojewódzki przyjrzy się również Uchwale Rady Miasta Pabianic w sprawie wygórowanej opłaty za godzinę pobytu dziecka w przedszkolu? Dodam, że za przedszkole powinno się płacić zgodnie z faktyczną długością pobytu w przedszkolu, a nie za narzucone nam sztucznie 8, 9 lub 10 godzin. I proszę nie pisać, że można zapisać dziecko na pięć godzin. Wszyscy bądźmy poważni... Zachęcam do lektury: http://www.rp.pl/artykul/19,716937-Woje ... zkola.html

syzia

Przedszkole

Postprzez syzia » 23 wrz 2011, o 10:28

To do jakiego przedszkola chodzi twoje dziecko do prywatnego???? moje chodzi do państwowego i jakoś nie miałam problemów ze zmianą godzin.Wyobraź sobie że można zapisać dziecko na 5godzin!!!!
Sylwia84

Bart666

Przedszkole

Postprzez Bart666 » 24 wrz 2011, o 18:36

A to w jakim przedszkolu bo napewno nie w 13?

Pingwinek

Re: Przedszkole

Postprzez Pingwinek » 25 wrz 2011, o 00:56

Przedszkole nr 12. Świetna opieka i na to nie narzekam, ale po pierwsze nie ma mowy o 5 godzinach, a po drugie - ilu rodziców zapisuje dziecko na 5 godzin? Stąd moja prośba - bądźmy poważni. U nas w przedszkolu przeważają tacy, którzy nie mają wyjścia i zapisują. A wyjścia innego nie ma bo ten kto tak krzyczy (!!!!?????) zapomina, że nie wszyscy mają pomocne babcie. A może raczej reprezentuje nasze 'władze' lokalne? Nie rozumiem - żyjemy w mieście absurdów, a tu ludzie stają w obronie takich decyzji.
'

gosiaczek

Przedszkole

Postprzez gosiaczek » 25 wrz 2011, o 11:17

W ubiegłym roku tylko w dwóch przedszkolach w Pabianicach można było zapisać dziecko na darmowe 5 godzin, nie wiem, jak jest w tym, bo i tak interesuje mnie 8.

W redakcji konkurencyjnej gazety jest do podpisanie petycja do władz miasta o zmniejszenie opłaty za godzinę i o możliwość zwrotu za dni, kiedy dziecko nie chodzi do przedszkola.

Owieczka
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Przedszkole

Postprzez Owieczka » 25 wrz 2011, o 12:07

Ja zapisywałam dziecko na 5 godzin do przedszkola.I nie było problemu.Ale to było w zeszłym roku.Więc nie wiem czy od tamtego czasu coś się w tym temacie zmieniło.
Syn chodził do przedszkola nr.8.
Atmosfera w tym przedszkolu była bardzo fajna.Przedszkolanki bardzo miłe i kompetentne.Jedyną uwagę miałam do kwestii finansowej.Mimo iż syn chodził tylko po 5 godzin cały czas musiałam się tłumaczyć czemu mąż jeszcze nie znalazł pracy.
A najlepsze było, kiedy trzeba było podjąć decyzję czy w tym roku pójdzie do pierwszej klasy, czy nadal będzie chodził do przedszkola.Wszystko było fajnie do czasu aż pani zapytała czy pracujemy.Jak usłyszała, że nie to kazała najpierw porozmawiać z panią dyrektor.
I w tym momencie podjęłam decyzję, ze jednak pójdzie do pierwszej klasy.
W szkole chociaż przed nikim nie muszę się tłumaczyć z tego, czy mam pieniądze, czy nie.

Pingwinek

Postprzez Pingwinek » 25 wrz 2011, o 21:31

I o to właśnie mi chodzi. To nie są zarzuty wymierzone w przedszkolanki czy dyrektorki (choć te chyba dość sztywno realizują wytyczne UM). Miejmy świadomość, że nieuzasadniona stawka 3zł łata dziurę w budżecie niegospodarnych włodarzy (???). Nam rodzicom chodzi jedynie o dobro naszych dzieci! Zapisane jest, że na dzieciach przedszkole państwowe (czytaj: miasto) nie może zarabiać. Ja z chęcią zapłacę za 10 godzin, mam wtedy dowolność godziny odbioru (choć nasze dziecko przebywa średnio jedynie 6-7 godzin w przedszkolu!). Rodzice, którzy muszą zapisać na 9-10 godzin płacą chyba za czesne między 250-350 zł? Nie licząc jedzenia. I zajęć dodatkowych - bo mamy prawo posyłać na zajęcia, wielu z nas skończyło studia i mając świadomość klasy średniej (szkoda, że tylko świadomość) pragnie stworzyć swoim maluchom szansę rozwoju zainteresowań. Nikt nam tego nie może odbierać ani sugerować, że nie musimy. Nie musiało się w poprzednim systemie, który wszystko dawał...

grojda

Postprzez grojda » 26 wrz 2011, o 05:17

Musimy pamiętć o tym, że uchwały w mieście podejmują ludzie, którzy wraz ze swoimi rodzinami zajmują najlepiej płatne posady w mieście, zasiadają w kilku radach nadzorczych, łapią dobrze płatne "fuchy".
Przy takich dochodach, opłata za przedszkole to dla nich groszowa sprawa.
Już dawno zapomnieli, przez kogo i dla kogo zostali wybrani do Rady Miasta.

Pingwinek

Postprzez Pingwinek » 26 wrz 2011, o 23:42

Zgadzam się w 100%. Niestety, to chyba błędne koło - za chwilę kolejne wybory. Po kilku latach entuzjastycznego wypełniania obowiązku obywatelskiego (chadzania na wybory) mam jedną konkluzję - wstyd kandydować! Jak można się nie wstydzić swoich decyzji? Władza nie tylko korumpuje, zamienia także serca w głazy, bo czym inaczej wytłumaczyć te wszystkie decyzje "dobrze urodzonych" (czyt. ustawionych)?

Ja czekam na zmianę ustawy, bo gdzie nam do wielkopolski czy warszawy? Oni płacą mniej, bo Urząd Marszałkowski uznał wysokość opłat za nieuzasadnione. Ludzie - zastanówcie się zanim zagłosujecie...

syzia

Przedszkole

Postprzez syzia » 3 paź 2011, o 15:51

Bart666 napisał(a):A to w jakim przedszkolu bo napewno nie w 13?

Moja znajoma zapisała na św.Jana do przedszkola. Tak się składa że ja siedzę w domu i nie pracuję ale to nie jest spowodowane lenistwem ani brakiem pracy po prostu syn jest poważnie chory(choć wolałabym pracować niestety nikt nie zatrudni matki która musi co 2 tyg. brać wolne). W naszym przedszkolu nie mogę narzekać bo zarówno dyrektorka jak i panie gdzie syn jest w grupie są wspaniałe i bardzo wyrozumiałe jeśli chodzi o nieobecności.Co do opłat to za wrzesień nie wyszło tak źle jak myśleliśmy. Ale mam do was pytanko czy słyszeliście o pomyśle pani minister odnośnie rocznika 2006 i pójścia dzieci do pierwszej klasy??
Sylwia84

Pingwinek

Postprzez Pingwinek » 4 paź 2011, o 06:18

Chyba się jeszcze nie uprawomocniło, czyli nie wiadomo czy w ogóle wejdzie. Ja liczę, że jednak uda się nieco rozładować natężenie w nowym roku szkolnym i nasze dzieci nie pójdą we dwa roczniki (wyżowe) do szkoły. Mam tu na myśli pomysł, że za rok do pierwszej klasy pójdzie połowa rocznika, czyli dzieci urodzone do VI.

syzia

Przedszkole

Postprzez syzia » 4 paź 2011, o 11:39

z tego co wyczytałam w tym pomyśle że dzieci urodzone od I do VIII mają iść do pierwszej klasy a te od IX do zerówki. Według mnie to niesprawiedliwe .
Sylwia84

Pingwinek

Postprzez Pingwinek » 4 paź 2011, o 20:37

Nadal rodzice mają wybór, czy chcą posłać sześciolatka. tego VIII-XII również. Zresztą, dlaczego niesprawiedliwe? I tak większość nie chce posyłać do szkoły. Dzieci naprawdę są gotowe do szkoły po przedszkolu. Gorzej ze szkołami...

syzia

Przedszkole

Postprzez syzia » 6 paź 2011, o 12:02

Problem ze szkołami był jest i będzie. Nie wiem na co czekają nasze władze chyba tylko na to aby szkoły państwowe przestały istnieć i były tylko prywatne niestety mnie nie stać na luksus posyłania dziecka do prywatnej szkoły. Pozwalniali nauczycieli a jak wyż demograficzny pójdzie do szkoły to nie dość że na dwie zmiany to jeszcze znowu będą zatrudniać pracowników i tak w kółko.
Sylwia84

Pingwinek

Postprzez Pingwinek » 7 paź 2011, o 02:11

Podobno jednak mamy w tym ryku nadal wolny wybór. trudno się polapac

new

Postprzez new » 7 paź 2011, o 13:29

Witam,
Pabainiccy urzednicy wymyslili stawkę 3 zł za nadliczbową godzinę natomiast w Łodzi stawka ta wynosi 2,5 zł. Gdzie tu sprawiedliwość :(

Pingwinek

Postprzez Pingwinek » 7 paź 2011, o 14:04

O o tym absurdzie właśnie piszę. Ale w Pabianicach chyba się ludzie zgadzają na 3 złote...

gosiaczek

Postprzez gosiaczek » 8 paź 2011, o 18:10

Pingwinek napisał(a):Podobno jednak mamy w tym ryku nadal wolny wybór. trudno się polapac
Nic nie mamy, obiecano coś, co zależeć będzie od nowych posłów i ministrów. Oficjalnie nadal roczniki 2005 i 2006 za rok do szkoły.

Belicar

Postprzez Belicar » 19 paź 2011, o 15:44

Witam,
Byłem dzisiaj na spotkaniu Komisji w sprawie uchwały o opłacie za godziny nadprogramowe i mogę Wam powiedzieć, że udało się wywalczyć zmiany w uchwale. Już niedługo nie będzie trzeba płacić za godziny nadprogramowe w dniach w których nasze dziecko było chore.

rubby

Przedszkole

Postprzez rubby » 20 paź 2011, o 07:32

To nie "dobroć" naszych radnych ale wezwanie Rady Miejskiej przez organ nadzoru do usunięcia naruszenia prawa zmusiło radnych do zmiany uchwały.

Następna strona

Powrót do Jestem stąd