Wspinaczka skałkowa

Dla tych, którzy chcą pogadać o koszykówce, piłce nożnej i nie tylko...
Czyppis
Piaski - witamy w piaskownicy

Wspinaczka skałkowa

Postprzez Czyppis » 18 lip 2009, o 18:39

Od dłuższego czasu nurtowała mnie pewna kwestia. Mianowicie to... jak wiele jest w Pabianicach osób, które uprawiają wspinaczkę skałkową czy chociażby mają za sobą nieśmiałe, pierwsze kroki w tym sporcie, pierwsze wspinaczki na sztucznej ścianie. Od razu przyznam, że znane mi osoby, które wspinają się i mieszkają w Pabianicach (lub ewentualnie w okolicy) mogę policzyć na palcach jednej ręki. Cóż, trudno się temu dziwić, skoro w naszym mieście istnieje jeden panel wspinaczkowy, w dodatku nieudostępniony publicznie (mam tu na myśli ściankę w I LO). Jednak wydaje mi się, że z racji wielkości, w Pabianicach znalazłoby się nieco więcej osób uzależnionych od świata pionu i zakochanych w skale...

Tutaj pojawia się, więc moje pytanie... Czy są wśród Was osoby wspinające się, zainteresowane wspinaczką lub na poważnie chcące spróbować swoich sił w tym sporcie (jak zwał tak zwał... w końcu to raczej pasja, hobby, styl życia)? Jeżeli tak to piszcie! Wspinaczkowa brać zwykła funkcjonować we wspólnotach, których więzy budowały wspólne wyjazdy w skały czy góry, wzajemne dyskusje na temat rejonów wspinaczkowych czy łojanckiego szpeju, a przede wszystkich pasja. Świetnie byłoby, gdyby w Pabianicach utworzyło się takie typowo górskie środowisko, którego członkowie mogli umawiać się na wspinaczki bliżej lub dalej, organizować co raz to ambitniejsze wyjazdy i służyć sobie wzajemnie radą.

Swoją drogą... Podobno w związku z rozbudową MOSIRu ma powstać również panel wspinaczkowy?

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 18 lip 2009, o 22:39

Czyppis napisał(a):Wspinaczkowa brać zwykła funkcjonować we wspólnotach, których więzy budowały wspólne wyjazdy w skały czy góry, wzajemne dyskusje na temat rejonów wspinaczkowych czy łojanckiego szpeju, a przede wszystkich pasja. Świetnie byłoby, gdyby w Pabianicach utworzyło się takie typowo górskie środowisko, którego członkowie mogli umawiać się na wspinaczki bliżej lub dalej, organizować co raz to ambitniejsze wyjazdy i służyć sobie wzajemnie radą.

Wiesz, kiedyś takie |bractwa" kiedyś funcjonowały np w PTTK był Klub Górski. Teraz to niestety nie funkcjonuje. Może warto spróbować to zbudować pod jakąś egidą, a nie na zasadzie pospolitego ruszenia?
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

zenek1573

Postprzez zenek1573 » 19 lip 2009, o 09:11

A czy są może osoby zainteresowane działalnością speleologiczną?

Czyppis

Postprzez Czyppis » 19 lip 2009, o 09:38

ja_arek napisał(a):Wiesz, kiedyś takie |bractwa" kiedyś funcjonowały np w PTTK był Klub Górski. Teraz to niestety nie funkcjonuje. Może warto spróbować to zbudować pod jakąś egidą, a nie na zasadzie pospolitego ruszenia?

Jasne, masz rację. Z tymże na chwilę obecną chciałem się zorientować jak wiele osób w tym siedzi, tj. wspina się lub (idąc dalej) wiąże swoje ambicje z celami typowo wysokogórskimi. Jeśli okaże się, że w Pabianicach znajdzie się całkiem sporo "ludzi gór", to na pewno warto pomyśleć nad czymś w stylu Klubu Górskiego/Wysokogórskiego.

zenek1573 napisał(a):A czy są może osoby zainteresowane działalnością speleologiczną?

Przy okazji wyjazdów w skały chodziło się niezobowiązująco po dziurach... A Wyżynę Wieluńską specjalnie nawet odwiedzałem, żeby połazić po jaskiniach Góry Zelce (Stalagmitowa, Za kratą, Niespodzianka, Draba, Zanokcica, Mała) czy Krzemiennej Góry (Szachownica I i II). Podstawy speleologii znam, ale w moim przypadku to raczej "zabawa" :wink:

Powrót do Życie sportowe