Skatepark w Pabianicach

Dla tych, którzy chcą pogadać o koszykówce, piłce nożnej i nie tylko...
michuch1
Piaski - witamy w piaskownicy

Skatepark w Pabianicach

Postprzez michuch1 » 13 maja 2008, o 14:43

Witam jestem członkiem stowarzyszenia AlternatywaBmx , i w tym poście chciał bym poruszyć kwestię troszkę już budzącą kontrowersję wśród młodych ludzi i nie tylko jaką jest skatepark w Pabianicach . Wraz z moimi koleżankami i kolegami byliśmy na spotkaniu w radzie miasta przypatrywaliśmy się dość wnikliwie na obrady, których przebieg nas trochę zdziwił , ale nie oto mi chodzi lecz o to , iż sprawa skateparku była poruszana w mediach , udzielaliśmy wywiady i do naszej pabianickiej gazety , do Super Expressu oraz TVP 3 lecz nasze prośby są ciągle bez odzewu . Prezydent Dychto i oraz koordynator do spraw sportu p.Łukasz Stencel jedynie zadeklarował sie , że chce mieć " takie miejsce " w Pabianicach , lecz w budżecie miasta była jedynie mała wzmianka w nawiasie o takim pomyśle . Chciałem poznać wasze opinie na temat skateparku , czy działania młodych ludzi jak np AlternatywaBmx lub Mierz Wsoko są działaniami słusznymi.

grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Re: Skatepark w Pabianicach

Postprzez grzeszek » 13 maja 2008, o 15:41

michuch1 napisał(a):Witam jestem członkiem stowarzyszenia AlternatywaBmx , i w tym poście chciał bym poruszyć kwestię troszkę już budzącą kontrowersję wśród młodych ludzi i nie tylko jaką jest skatepark w Pabianicach . Wraz z moimi koleżankami i kolegami byliśmy na spotkaniu w radzie miasta przypatrywaliśmy się dość wnikliwie na obrady, których przebieg nas trochę zdziwił , ale nie oto mi chodzi lecz o to , iż sprawa skateparku była poruszana w mediach , udzielaliśmy wywiady i do naszej pabianickiej gazety , do Super Expressu oraz TVP 3 lecz nasze prośby są ciągle bez odzewu . Prezydent Dychto i oraz koordynator do spraw sportu p.Łukasz Stencel jedynie zadeklarował sie , że chce mieć " takie miejsce " w Pabianicach , lecz w budżecie miasta była jedynie mała wzmianka w nawiasie o takim pomyśle . Chciałem poznać wasze opinie na temat skateparku , czy działania młodych ludzi jak np AlternatywaBmx lub Mierz Wsoko są działaniami słusznymi.
Słusznymi, słusznymi, tylko po co uderzacie do Prezydenta i radnych. W pabianickiej tv widziałem ludzi, którzy sami zarobili pieniądze, kupili sprzęt i teraz bawią się w strzelanie kolorowymi kulkami. A więc można. Bez proszenia się.
A pan Prezydent i radni zarzadzają pieniędzmi ciężko zarobionymi, tylko nie przez siebie. Nie tak łatwo więc wydawać je na to czy na tamto. Każdy by coś chciał.

michuch1

Postprzez michuch1 » 13 maja 2008, o 16:00

tak dokładnie i chwała im za to ale to zupełnie inna sprawa oni kupią markery i kulki idą na opuszczone budynki albo do lasu i się strzelają . Urban sporty takie jak bmx , deskorolka czy rolki rządzą się nieco innymi zasadami . Owszem kupujesz sam sprzęt ale musisz mieć miejsce w którym ten sprzęt wykorzystujesz, a Pabianicach jest z tym beznadziejnie . Jeśli już znajdziesz , albo zostajesz przepędzony , karany za zniszczenie albo wzywana jest policja wiem z autopsji . Dlatego takie miejsce jest dla Nas potrzebne

grzeszek

Postprzez grzeszek » 13 maja 2008, o 16:27

michuch1 napisał(a):Dlatego takie miejsce jest dla Nas potrzebne

To nie jesteś przynajmniej sam. Miliony ludzi właśnie myśli co im jest potrzebne.
Podziwiam was zawsze z jakim samozaparciem obtłukujecie mury i kolana, ale sorry gregorry, jestem przeciw finansowaniu takich zabaw z publicznych pieniędzy.

Ramzes
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Ramzes » 13 maja 2008, o 17:50

Ja też nie chcę łożyć na to z moich podatków.
Mój poprzedni nick to Bosman :D
Złote przeboje słuchaj on-line http://www.tuba.fm/player.php?tuba=9
Ukryty numer i Kamil Nosel:
http://tnij.org/nosel
:)

lukasz

Postprzez lukasz » 13 maja 2008, o 18:00

Ramzes napisał(a):Ja też nie chcę łożyć na to z moich podatków.

Ja raczej też nie.
Ale myśle, że jak doczekamy się w niedalekiej przyszłości ( ;) ) remontu pabianickiego kąpieliska to wówczas należałoby tam taki skatepark także stworzyć (z prawdziwego zdarzenia - nie to co teraz tam jest)

Ramzes

Postprzez Ramzes » 13 maja 2008, o 18:08

lukasz napisał(a):Ale myśle, że jak doczekamy się w niedalekiej przyszłości ( ;) ) remontu pabianickiego kąpieliska to wówczas należałoby tam taki skatepark także stworzyć (z prawdziwego zdarzenia - nie to co teraz tam jest)

Basen należy sprzedać, niech nowy właściciel inwestuję kasę w kąpielisko, wtedy na pewno nie będziemy się basenu wstydzić/

lukasz

Postprzez lukasz » 13 maja 2008, o 18:14

Ramzes napisał(a):Basen należy sprzedać, niech nowy właściciel inwestuję kasę w kąpielisko, wtedy na pewno nie będziemy się basenu wstydzić/

Chodziło mi o Lewityn MOSiRu :mrgreen:
A co do basenu to racja. Żeby na jedynym w mieście basenie połowa pryszniców nie działała...

jasiu

Re: Skatepark w Pabianicach

Postprzez jasiu » 13 maja 2008, o 18:27

michuch1 napisał(a): iż sprawa skateparku była poruszana w mediach , udzielaliśmy wywiady i do naszej pabianickiej gazety , do Super Expressu oraz TVP 3 lecz nasze prośby są ciągle bez odzewu .

z tym super expressem to trochę pojechałeś :mrgreen:

michuch1

Postprzez michuch1 » 13 maja 2008, o 19:41

serio byliśmy w aj Expresie Ilustrowanym sory :D co prawda przekręcili imiona i nazwiska kilku z nas ale co zrobić . Wiecie jest kasa którą ma do wydania MOSiR no i kasa na sport wydaje mi się , że to troche głupie wydawać pieniądze np za tone fajorwerek któe i tak pójdą w eter , choć nie wiem skąd na to są brane pieniądze , ale co ludzie lubią igrzyska . A wy żeście się do tego basenu doczepili no nie .

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 ]
a powiedźcie mi ile lat mniej wiecej macie i według Was na co powinny pójść pieniądze z miasta właśnie na cele sportu , rekreacji ?

Ramzes

Postprzez Ramzes » 13 maja 2008, o 19:46

michuch1 napisał(a):serio byliśmy w aj Expresie Ilustrowanym sory :D co prawda przekręcili imiona i nazwiska kilku z nas ale co zrobić . Wiecie jest kasa którą ma do wydania MOSiR no i kasa na sport wydaje mi się , że to troche głupie wydawać pieniądze np za tone fajorwerek któe i tak pójdą w eter , choć nie wiem skąd na to są brane pieniądze , ale co ludzie lubią igrzyska . A wy żeście się do tego basenu doczepili no nie .

Ta na tej zasadzie ktoś zaraz napiszę wydaję mi się głupi ten skate park, bo ja chcę mieć zawody strogmenów (a nawet już pisał) ktoś napiszę że chce mieć loże masońską smerfów (to ja pisałem :D) a inny że fajerwerki.
Dlatego miasto/państwo na takie głupoty w ogóle nie powinno łożyć kasy, by nie było problemu.

michuch1 napisał(a):a powiedźcie mi ile lat mniej wiecej macie

Co to ma do tematu, treść się liczy.,
Wiek nie tajemnica 24 :D
michuch1 napisał(a):według Was na co powinny pójść pieniądze z miasta właśnie na cele sportu , rekreacji

Tylko na policję,SM, szpital (w chwili obecnej, a najlepiej prywatyzacja) utrzymanie zieleni dróg, zabytków, a na sport ani złamanego grosza.
I na szkolnictwo (ale to dzięki takiemu a nie innemu systemowi obecnemu)

a skoro tak każdy chce na coś kasy, to ja chcę darmowe talony do agencji towarzyskiej...
Jak socjal to socjal :D

jasiu

Postprzez jasiu » 13 maja 2008, o 20:05

Ramzes napisał(a):[

a skoro tak każdy chce na coś kasy, to ja chcę darmowe talony do agencji towarzyskiej...
Jak socjal to socjal :D

podobno swego czasu w pewnej partii LSD czy jakoś tak rozdawali :) kolega mówił hehe

Ramzes

Postprzez Ramzes » 13 maja 2008, o 20:11

jasiu napisał(a):podobno swego czasu w pewnej partii LSD czy jakoś tak rozdawali :) kolega mówił hehe

Tonący agencji się chwyta :D

grzeszek

Postprzez grzeszek » 13 maja 2008, o 20:21

Była tu już kiedyś dyskusja co by kto chciał mieć za nie swoje, ciekawy temat.
Ja oczywiście zupę pomidorową z makaronem własnej (ale nie mojej) roboty :D

lukasz

Postprzez lukasz » 13 maja 2008, o 20:55

michuch1 napisał(a):według Was na co powinny pójść pieniądze z miasta właśnie na cele sportu , rekreacji ?

Ewentualnie na budowę scieżek rowerowych, które byłyby przydatne wszystkim mieszkańcom. Ale nie chodzi mi o coś takiego jak np. na Świetlickiego, co wogole nie przypomina sciezki rowerowej.
PS - Po co wogole robią te scieżki z kostki brukowej. Nie można wylać asfaltu?

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 ]
Skoro już o ścieżkach rowerowych to dodam, że właśnie doczytałem o rozpoczęciu przetargu na ścieżkę rowerową z Chocianowic do Jana Pawła II. Wobec tego możnaby połaczyć jeszcze Pabianice z Ksawerowem i możnaby dojechać do centrum Łodzi rowerem :razz:
Ahhhhh marzenia... :cry:

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 15 maja 2008, o 11:40

SkatePark fajna sprawa, ale to jest niszowa inicjatywa i do tego pewnie droga. Każde urządzenie z atestem itd.
Zgadzam się z przedmówcami, że należy bardziej łożyć w cos masowego i ogólnie uzytecznego. jak juz będzie 10 porządnych boisk w miescie do sportów zbiorowych ogólnie dostepnych, ściezki rowerowe, basen i inne takie rzeczy to mozna nawet pomysleć o skateparku i strongmennach.
ja jestem za budową ściezki rowerowej o d Mateusza, poprzez bulwary i dalrej wzdłuż dobrzynki do świetlickiego az do mosiru. I druga nitka na południe od Piasków od świetlickiego do 20-Pułku wilków (strzelnica)
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

s0-Vicky

Postprzez s0-Vicky » 15 maja 2008, o 11:53

ja_arek, z tymi ścieżkami to bardzo dobry pomysł. Brak jest jakiegokolwiek połączenia okolic "Lewitynu" i "Strzelnicy". A przecież są to dwa znakomite miejsca do spacerowania i weekendowych wypadów na jednoślad. Zresztą im więcej ścieżek rowerowych, tym lepiej.

michuch1

Postprzez michuch1 » 15 maja 2008, o 13:58

jarek popieram Twoje zdanie, ale sprawa skateparku może zostać przeprowadzona inaczej niż tylko przez gotowy projekt od razu przez firme można zastąpić to zaufanymi ludźmi którzy mają pojęcie o budowie takich obiektów ( stowarzyszenie alternatywabmx ) poza tym jeżeli piszesz juz 10 boisk no to fajnie , lubię też pograć w gałe czy coś , ale jak młodzi ludzie maja uprawiac inny sport w naszym mieście jak nie tylko koszykówke, piłke nożną , pływanie albo biegi na orientacje . Miejsce na uprawianie tych sportów jest więc ludzie je uprawiają , czy nie wydaje ci się że gdyby takie miejsce w naszym mieście by było to czy by więcej osób nie uprawiało tego sportu ? wiele osób zniechęca się dość szybko bo nie ma miejsca do jazdy , a inni z kolei w ogóle nie mają styczności z tym . Powiem wam że ku mojemu zdziwieniu w łodzi gdzie taki skatepark był bo już jest zamknięty znaczna większość osób odwiedzających to właśnie dzieci w przedziale 9 - 11 lat to wywarło na mnie duże zdziwienie.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 15 maja 2008, o 14:05

Nikt nie kwestionuje zasadności ideii. Wyrażamy tylko opionie, że pieniądze publiczne nie powinny być w to zaangażowane w pierwszej kolejności.
jeżeli bedzie grupa inicjatywna to nie ma problemu (teoretycznie). wszak np, na mosirze jest bardzo duzo miejsca do wykonania tego typu objektu. tutaj tylko popjawiają sie problemy: czy ktos to wykona społecznie, kto wyłozy pieniądze na materiały, czy musi to miec homologacje, czy nie ulegnie wandalizmowi, czy potrzebny jest projekt architektoniczny, czy poptrzebne są zgody BHP i inne dopuszczenia do uzytkowania?
I okaże sie, że nawet setka chetnych rozbije sie o biurokratyczny mur.
A pieniądze miejskie mozna wydac bardziej efektywnie.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

michuch1

Postprzez michuch1 » 15 maja 2008, o 14:14

wiesz wydaje mi się ze musi zostać dany jakiś projekt do rady miasta, projekt całego pomysłu , który odpowiada na wszystkie pytania jakie może zadać miasto . Żadnego pytania, dociekania ze strony miasta nie usłyszeliśmy w kwestii skateparku więc jeżeli chciało miasto przyjąć projekt rozważyć to to można martwic się o takie rzeczy jeżeli miasto z góry zakłada, że nie ma na takie coś ( skatepark ) pieniędzy to poco się oto martwić .

Następna strona

Powrót do Życie sportowe