PK & 3 run

Dla tych, którzy chcą pogadać o koszykówce, piłce nożnej i nie tylko...
darkknack
Piaski - witamy w piaskownicy

PK & 3 run

Postprzez darkknack » 17 kwi 2008, o 21:37

w naszym miescie zaobserwawono kilka grup parkourowych i 3runowych co wy o tym sadzicie? czy parkour wam sie podoba i czy spotkaliscie sie z pk w naszym miescie? moim zdaniem Parkour i 3run to zajefajna sprawa i mysle ze mozna by nawet promowac bo niektorzy sa naprawde dobrzi tylko szkoda ze Policja i Straz Miejska tego niepopiera :)

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 18 kwi 2008, o 05:55

Tja.. widziałem takiego parkurowca, jak przerysował sobie politurę na dziobie, próbując skoku przez murek (zjazd załadunkowy na tyłach dawnej Hipernowej).
To nie był ani parkur, ani parkour, tylko debilkur... ** :572:
Ale niech skaczą ile wlezie :???:
Producenci gipsu i dostawcy do szpitali pewnie zacierają już ręce :twisted:

Siemoslaw
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Siemoslaw » 18 kwi 2008, o 10:51

Generalnie jesli ktos chce sie uczyc i bawi go ten sport to niech to robi.
moze kiedys do czegos dojdzie i bedzie slawny w pewnych kregach.
zasadniczo to nie robiac nic , nic nie osiagniemy zatem zycze powodzenia wszystkim od PK & 3run.
ja wole tradycyjny rowerek:)
"piwko w kufelku nie może długo stać , jedno , drugi a potem jeszcza dwa " :)

darkknack

Postprzez darkknack » 18 kwi 2008, o 15:00

no ta Sa Ludzie i Parapety wyjasniajac to ze Ludzie ktorzy to robia robia to dobrze i maja juz pewnego skilla a parapety to wiadomo pelen szpan takich to tylko :573: i wszystko jasne ja sam trenie pk juz 1.5 roku i mialem tylko jedna powazna kontuzje trzeba brac pokolei a nie od razu skakac z pierwszego pietra bo inni tak robia zaL takich Ludzi

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 19 kwi 2008, o 05:29

:shock: patrząc na Twojego posta zastanawiam się, czy zamiast "trenić" parkour, nie powinieneś zająć się "trenieniem" polskiego... Z pewnością więcej byś na tym zyskał i kontuzji by nie było... i offtopów również :D

michuch1

Postprzez michuch1 » 20 maja 2008, o 20:15

każdy urban sport jest dobrą odskocznią od szarego zwykłego życia jakie nas otacza . Róbcie to co lubicie , bo nie ma w tym nic złego :)

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 20 maja 2008, o 22:44

michuch1 napisał(a):od szarego zwykłego życia jakie nas otacza

...mów za siebie. Mnie nie otacza zycie szare i nudne.
Każdego otacza takie zycie jakie sobie kreuje.
A czasami mam wrażenie patrząc ci sie dzieje, że wszystkie urbam sporty to jedynie zaawansowana forma wandalizmu.
A swoją drogą urban sporty...co to jest. To co może ma jakiś sens w 10mln aglomeracji, gdzie teren "za miastem" oznacza minimum 50km wyciecki to ma jakiś sens. Ale w Pabianicach, gdzie jak się dobrze rozpędzisz to wyhamujesz za granicą zabudowy to nie żaden sport ale moda.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Mateusz
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Mateusz » 21 maja 2008, o 15:13

Ja uważam że fajny jest ten sport tylko ze bardzo ryzykowny,Jak nie macie gdzie ćwiczyc to pojedźcie do Łodzi na tzw. tęcze i tam sie wyszalejcie

michuch1

Postprzez michuch1 » 21 maja 2008, o 16:03

Do urban sportów zaliczają się wszystkie sporty jak sama nazwa wskazuje które uprawia się w mieście albo mają swoje korzenie właśnie w mieście od deski , rollerskatingu czy bmx po parkour , free run do streetballu ( piłka , koszykówka, nawet hokej na rolkach ) . Sporty te uprawia sie od wielkich metropolii po 70 tys miasta jakim są Pabianice . Czy to moda raczej wątpię, po prostu zainteresowanie takimi sportami czerpie się nie z mody lecz bardziej od znajomych, oglądając przypadkiem : film, gazete, dopiero tworzy sie grupę ludzi o wspólnych zainteresowaniach .

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 21 maja 2008, o 16:23

michuch1 napisał(a):Czy to moda raczej wątpię, po prostu zainteresowanie takimi sportami czerpie się nie z mody lecz bardziej od znajomych, oglądając przypadkiem : film, gazete, dopiero tworzy sie grupę ludzi o wspólnych zainteresowaniach .

Moda – w potocznym rozumieniu oznacza potrzebę naśladowania innych aby się identyfikować z nimi więc co? Sam sobie będziesz przeczył?
Czy to będzie styl życia czy tylko ubrania - to będzie to moda. Nie uciekniesz przed tym klasyfikatorem :) Ale może zgadajcie się z inną modą, połączcie siły, stwórzcie front SK8PK&3RUN i może do skateparku dostawią wam kilka drabinek? ;)
Tak czy owak - wolałbym was już tam widzieć, niż - jak ostatnio - dzieciaki skaczące po pomnikach na żydowskim cmentarzu i udające wielkich zawodowców w parkourze? :/

Wachul

Postprzez Wachul » 18 mar 2009, o 00:35

Widzę ze niektórzy myslą ze nie ma osób w P-ca które potrafią skakać a jednak są o to przykład : Ja http://www.youtube.com/watch?v=R3SdJpxE1OU
i Szejd http://www.youtube.com/watch?v=uBUh9jROrmE i wielu innych tylko jedna osoba tutaj potrafi pisać a może by coś pokazał Xanadu a nie
będzie sie wymądrzał :D :D :evil:

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 18 mar 2009, o 00:53

Wachul, tak Cię to boli, że musisz się pochwalić? :)
Przyznaję, że wykonanie rzędu sprężynek wywiera wrażenie, ale - w pozostałej części - robienie małpiego widowiska, tylko po to by zdobyć poklask, ryzykując niemal non stop samookaleczeniem na murkach, poręczach czy daszkach - nie spotka się u mnie raczej z docenieniem.
Mam swoje sposoby na wyładowanie ekspresji, ale nie w tak ryzykowny sposób.

RAGGAMAN

Postprzez RAGGAMAN » 18 mar 2009, o 17:25

Wachul- zupełnie szczerze- ładnie się poruszasz. Widać, że Cię to kręci - ale to co pokazałeś, to wcale nie jest parkour ani FreeRun! Momentami - jak bierzesz coś z rozbiegu to może jest i "run"- ale poza tym to zwykła gimnastyka artystyczna. Parkour w tym względzie dotyczyłby murków, drzewek i okolicznych przeszkód do pokonania - ale nie katowania ich raz po raz inną formą doskoku, wyskoku, odskoku - to trzeba umieć ładnie łączyć i zrobić dłuższą sekwencję, by móc się pod tym podpisać przytaczanymi przez Ciebie nazwami sportów miejskich. FreeRun jest wolnym biegiem, w który pokonuje się miejskie przeszkody - Ty ewentualnie dobiegałeś (choć część jest pokonywana niemalże z miejsca) do jednej.
Zatem jeśli spieszysz się do szkoły i biegnąć przeskakujesz autobus, dwa polonezy, siatkę ogrodzeniową i z 7 ławek w klasie to będzie FreeRun. Jeśli bawisz się z ludźmi na skwerze wykonując "combo" ewolucji na dostępnym materiale (ławka, poręcz, przechodzień, piesek itp) to masz parkour - skoro już przy nazewnictwie jesteśmy - to nazywajmy rzeczy po imieniu.
Dla mnie uprawiasz gimnastykę artystyczną
Babylon must fall

sonia

Postprzez sonia » 18 mar 2009, o 19:04

ew. nagrywasz swoje treningi do w/w :P ćwicz długo i starannie a potem zaprezentuj nam swoje show ;)
I jeśli miałabym urodzić się znów - to tylko w Polsce i tylko TU.

smart

Postprzez smart » 18 mar 2009, o 22:54

Jakby się to nie nazywalo, jest dobry, szczególnie jeśli jest to gimnastyka to tym bardziej, bo nie ma trenera.

sonia

Postprzez sonia » 19 mar 2009, o 01:19

ano gibkość ciała posiada - odpowiednio ćwiczona może go zaprowadzić dalej niż mu się zdaje.

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 19 mar 2009, o 01:26

Na oddział neurologiczny?
Bez trenera to nawet dość prawdopodobne.

sonia

Postprzez sonia » 19 mar 2009, o 11:23

stąd moje : odpowiednio ćwiczona ;)

Wachul

Postprzez Wachul » 19 mar 2009, o 11:45

Chcecie zobaczyć 3run albo PK to zapraszam na moj trening A tak naprawdę to widzę ze nie macie pojęcia co to 3run to poco wypisujecie bzdety na ten temat :D zobaczcie ten film to jest ojciec 3run http://www.youtube.com/watch?v=6dS09GFv ... playnext=1 i tez można powiedzieć ze jest akrobata :Pa zresztą nie znacie sie AKRO+ PK= 3RUN

[ Dodano: Czw 19 Mar, 2009 ]
I tak naprawdę nie ma takiego czegoś jak trener od 3run:) wole połamac sie przy skakaniu nisz schodząc pop schodach :P Zreszta po jednym salcie zesrali byście sie :D

keczup

Postprzez keczup » 19 mar 2009, o 11:53

Dla mnie w tym wszystkim chodzi o spontanicznośc i zabawę :cool: Mi sie podobaja te filmiki i sprawnośc ruchowa ich autorów. A jesli ktos chcialby profesjonalnie zając sie gimnastyka sportową to sa od tego kluby (chocby Tęcza Łódź lub chyba Widzew Łódź)

Następna strona

Powrót do Życie sportowe