prof_klos napisał(a):Kiedyś - jeszcze w podstawówce - chłopaki się mnie pytali "za kim jesteś?". Zrobiłem wielkie oczy i odpowiedziałem, że nie wiem o co chodzi. Nie znałem nawet żadnego zespołu, klubu piłkarskiego

Od tej pory wszyscy mieli mnie za analfabetę w dziedzinie

Problem leży w debilizmie i patologi społecznej ale łatwo jest to zakończyć i zapewne za 2-3 lata skończy się taka samowola.
Przykład 1
Rozwiązania patologi która przenosi się na stadion jest np typ który przychodzi na mecz. Podstawową rolą jest monitoring i karty kibica ze zdjęciem na sektory dla najbardziej aktywnych kibiców na ŁKSie galera na Widzewie zegar.
Wchodzi typ i zaczyna się np awantura lub jakieś donsy między sobą.Wchodzi policja armaty wodne i gaz. Chuligan jest zadowolony pokrzyczał hwdp itd. Przychodzi drugi mecz czy to wyjazd czy u siebie. Bramki jak na zachodzie ze wchodzisz cały i pojedynczo a za tym ochrona czy policja. Pokazujesz kartę przechodzi przez czytnik jesteś wychwycony że na ostatnim meczu dymiłeś zapraszamy do radiowozu zakaz i sprawa w sądzie.
Jeżeli bałbyś się przyjść na mecz jest zdjęcie i tak jak z fotoradaru do domu dzielnicowy przynosi lub wezwanie na sprawę.
Oczywiście karty obowiązywałby też na trybunę itd. ale nie byłoby to już tak restrykcyjnie sprawdzane.
Odnośnie opraw race itd. co ma być itd. powinno być konsultowane zarządem a stowarzyszeniem kibica w tym przypadku spotyka się dwóch typów (rzeczników) i sobie omawia co i jak. Reguły też proste race wszystko ok ale nic nie może polecieć na murawe żadna raca bo koleś bedzie miał zakaz.Są grupy ultrasów tak zwanych którzy dają czy oprawe czy flagi własnie swoich osobą którzy wiedzą co i jak.
Ale aby to stworzyć musi być kumata osoba w zarządach i sponsorach.
Wtedy zniknełoby chuligaństwo ze stadionów i normalnie można byłoby przychodzić z rodzinami na mecze.
Przykład 2
Eliminacja chuligaństwa w mieście.
Kamery tak jak na stadionie patologia musi być monitorowana i kontrolowana aby nie stwarzać zagrożenia życia normalnym ludziom. Jak to zrobić proste system logistyczny jest tutaj potrzebny. Siedzi sobie parenaście osób i obserwuje miasto policja czy tam straż miejska dzieje się jakaś awantura czy idą podejrzane typy dzięki systemowi logistycznemu będą wiedzieć ile osób potrzebnych do akcji i jaki sprzęt.Dalej każdy pracownik policji czy straży wchodząc do pracy łaczy się ze swoim laptopem dzięki temu system operacyjny który monitoruje miasto widzi czy dany policjant pracuje czy akurat konsumuje bułę w kfc a jest potrzebny.Jednostki najblisze są kierowane odrazu a system nawigacyjny pozwala nam określić szybkośc pojazdu czy rzeczywiście śpieszą się na pomoc czy jest ściema i przyglądanie to pozwoliłoby eliminację patologi wśród władzy.
Takich typów w pce chuliganów co chcą rządzić jest ilu z 40 łatwo taki przypadek jest wyeliminować a wręcz utrudnić codzienne życie aby każdy swój dzień na wolności przeklinali o ile nie byliby za kratami.
Przykład spotykamy bandę kamera widzi skierowujemy radiowozy wylegitymowanie i zdjęcie specjalnymi aparatami jak np przed wejściami na stadion. Wprowadzenie do bazy a następnie każde pojawienie się osobnika kontrolowanie i meldowanie. Np. poszedł na dyskotekę idzie sobie tą ulicą. Patrol 123 wylegitymować utrudnic itd.
Nie może tak być że w państwie jakim jest Polska 20 lat niepodległości ludzie nadal boja się bandy debilów a policja budzi agresje wśród normalnych obywateli. Trzeba sprawić narzędzia takie aby to osoba z patologi wiedziała że jej sztuka walki wschodniej czy srakiej jest chu..a warte w normalnej rzeczywistości i pozostaje dzungla w przypadku naszego kraju lasy i tam ich miejsce.