Wybory minęly - co dalej?

Łukasz
Piaski - witamy w piaskownicy

Wybory minęly - co dalej?

Postprzez Łukasz » 4 gru 2006, o 21:22

Wybory skończyły się mamy nowego prezydenta miasta, nową Radę Miasta. Co więc powinno zostać zrobione w naszym mieście, aby rzeczywiście poczuć, że coś się zmienia, że przyszedł czas dla Pabianic, po wielu latach zastoju. Rozwija się Łódź, rozwijają się Ksawerów czy Rzgów, a gdzie są w tym wszystkim Pabianice?

Jakie są wasze postulaty względem nowych władz, zarówno takie, które powinny być zrealizowane wręcz natychmiast, jak i te długoterminowe? Proszę o konkretne propozycje.

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 4 gru 2006, o 21:59

Drogi Łukaszu, mój postulat jest następujący, niech każdy robi to co umie robić. Niestety do władzy pchają się ludzie, dla których licza się 3 rzecz
1)Pieniądz
2)Pieniądz
3)Pieniądz
i nie wierze nikomu, żadnemu z tych radnych nie pożyczył bym 2,50 zł.

kaśka

Postprzez kaśka » 4 gru 2006, o 22:21

Co ty Łukasz radnym jesteś?
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 4 gru 2006, o 22:30

Był kiedyś taki radny Łukasz, ale chyba nie dobre jabłka rozdzawał bo go nie chcieli wybrac ponownie 8)

kaśka

Postprzez kaśka » 4 gru 2006, o 22:31

Nie wybrali, bo sobie robotę w Targowiskach załatwił
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 4 gru 2006, o 22:32

kaśka napisał(a):Nie wybrali, bo sobie robotę w Targowiskach załatwił

to jeszcze wcześniej, później tylko siedział w jednej z pabianickich knajp :shock:

kaśka

Postprzez kaśka » 4 gru 2006, o 22:33

Nawet mu przefarbowanie z Samoobrony na Pis na dobre nie wyszło
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 4 gru 2006, o 22:36

Marczakowi też, zyskali najwięcej Kopiasowie :roll:, więc jeśli ktoś pisze że nie zagłosuje na sld nigdy bo tam prawie nikogo nie ma, to niech spojrzy na swoją partie chociażby w Pabianicach, kto tam jest.

kaśka

Postprzez kaśka » 4 gru 2006, o 22:38

Kopisaowie to jest hit sezonu. On nawet razu nie doezwął się na sesji czy komisji, chyba, że musiał liczyć głosy. A pracę w ciepłowni ma cieplutką. Widczonie ludzie chcą takich radnych :)
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 4 gru 2006, o 22:42

Mikuta, Wlazeł, Krzesińska, i inni wielu ich było co nigdy się nie odzywali.
Będzie brakować Malińskiego 8), niektórzy się cieszą bo nie będzie miał kto patrzyć na ręce radnym, prezydentom.

BOLO
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez BOLO » 5 gru 2006, o 00:16

no i co sie dziwicie... nowego sie boimy wiec wybieramy stare i ne mamy do nikogo pretensji bo nas nic NOWEGO _ ZŁEGO nie czeka....
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

Bosman

Postprzez Bosman » 5 gru 2006, o 00:32

Jarek, przy tej ordynacji wyborczej to my sobie możemy wybrać co najwyżej krawat 8)

Łukasz

Postprzez Łukasz » 5 gru 2006, o 15:51

kaśka napisał(a):Co ty Łukasz radnym jesteś?

Radnym nie jestem, nie byłem, raczej się w te sfery nie pcham.
Łukasz Wlazeł to na pewno nie ja.
Uwaga do wszystkich:
Liczę na konstruktywną dyskusję, a nie pyskówkę o wszystkim i o niczym.

Bosman

Postprzez Bosman » 5 gru 2006, o 15:56

Ja powtórze się, to nie ja się pchałem na radnego by doradzać co mają oni robić 8), ajeśli nie wiedzą co mają robić, to powtórze niech każdy robi to co umie.

nene

Postprzez nene » 5 gru 2006, o 20:20

taaaa.................

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 5 gru 2006, o 22:05

Oczywiście tu mozna mówić dużo. Absorbcja środków UE, rozwoj inwestycji tid. itp. Ja bym jednak chciał zwrócić uwagę na dwa element. Po pierwsze radni powinni zwrócić wieksza uwagę na rozwój samorzadu lokalnego. Poszerzanie demokracji, nieograniczanie jej do wyborów co 4 lata, winno być jedną z pierwszych inicjatyw nowej rady. Mieszkańcy miasta powinni mieć moim zdaniem prawo do inicjatywy uchwałodawczej. Pozwoli to na większą aktywność grup ludzkich, a także zmobilizuje radnych do pracy. Głupio po 4 latach mieć skutecznosć mniejszą od mieszkańców. Innym elementem rozwoju samorzadu powinny byc Rady Osiedla. Te organy pomocnicze samorzadów, są już dość dobrze znane na Gónym Śląsku i przynajmniej ja słyszałem, że dość ciekawie działają. Po za tym będa mogły one kreować liderów, którzy w pracy RO będą mogli się wykazać. Koszta powołania takich Rad nie byłby duży, byc może mogłyby one być organem czysto społecznym.

Drugi element, którym radni powinni się zająć to poprawa połączeń komunikacyjnych między Łodzią a Pabianicami. I nie chodzi to tylko o ŁTR. A jak ktos nie wie o czym móie to polecam PKS Bugaj- Łódź Fabryczna o godzinie 7 rano.
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" - Eduard Bernstien

http://histmag.org - Historia, Społeczeństwo, Kultura

Maciek

Postprzez Maciek » 6 gru 2006, o 15:03

tak dokładnie, nie tylko chodzi o 7ą rano, o 9ej też są niezłe klocki - tyle że tutaj to trzeba się ugadać z łódzkim PKSem ;)

bocz

Postprzez bocz » 6 gru 2006, o 18:17

seba1984pce napisał(a): Ja bym jednak chciał zwrócić uwagę na dwa element. Po pierwsze radni powinni zwrócić wieksza uwagę na rozwój samorzadu lokalnego. Poszerzanie demokracji, nieograniczanie jej do wyborów co 4 lata, winno być jedną z pierwszych inicjatyw nowej rady.
Mieszkańcy miasta powinni mieć moim zdaniem prawo do inicjatywy uchwałodawczej. Pozwoli to na większą aktywność grup ludzkich, a także zmobilizuje radnych do pracy. Głupio po 4 latach mieć skutecznosć mniejszą od mieszkańców. Innym elementem rozwoju samorzadu powinny byc Rady Osiedla. Te organy pomocnicze samorzadów, są już dość dobrze znane na Gónym Śląsku i przynajmniej ja słyszałem, że dość ciekawie działają. Po za tym będa mogły one kreować liderów, którzy w pracy RO będą mogli się wykazać. Koszta powołania takich Rad nie byłby duży, byc może mogłyby one być organem czysto społecznym.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chciałbyś drogi Sebo przedłużyć kadencję, np. o następne 4 lata? :)

Co do inicjatywy uchwałodawczej jestem za, podobną uchwałę realizuje już Starostwo Powiatowe (tam potrzeba 300 mieszkańców do złożenia inicjatywy, projektu, wniosku). Gdyby Urząd Miejski w poprzedniej kadencji wytrwał do końca programu "Przejrzysta Polska", to pewnie taką uchwałę jako Miasto byśmy już mieli.

Co do Rad Osiedla -teraz gdzieniegdzie takie rady funkcjonują w Pabianicach, ale wg wielu opinii, są zdominowane przez "spółdzielców", więc chęć do działania w tych radach jest ze strony zwykłych mieszkańców znikoma. W Łodzi takie Rady również działają (radni pracują za free) i są płaszczyzną do dyskusji i działań na rzecz własnych blokowisk, osiedli czy danego rejonu miasta. I pewnie są o wiele bardziej wydolne niż właściwa Rada Miejska.

ALe wszystko przed nami...
Uwielbiam zapach napalmu o poranku

BOLO

Postprzez BOLO » 6 gru 2006, o 19:48

nie jedną FLASZKĘ już na ten temat przedyskutowałem... ale czy znajda się chętni aby sie tym zająć???
jakoś nie wierze w ludzi... może to mój bład
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

Michał

Postprzez Michał » 7 gru 2006, o 01:13

bocz napisał(a):
Co do Rad Osiedla -teraz gdzieniegdzie takie rady funkcjonują w Pabianicach, ale wg wielu opinii, są zdominowane przez "spółdzielców", więc chęć do działania w tych radach jest ze strony zwykłych mieszkańców znikoma. W Łodzi takie Rady również działają (radni pracują za free) i są płaszczyzną do dyskusji i działań na rzecz własnych blokowisk, osiedli czy danego rejonu miasta. I pewnie są o wiele bardziej wydolne niż właściwa Rada Miejska.

ALe wszystko przed nami...

Błąd przyjacielu. Mylisz dwie rzeczy. Rady Osiedla jako organ pomocniczy w samorządzie i rady osiedla Pabianickiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Pierwsze z nich faktycznie działałają w Łodzi, ale o ile rady są społeczne to zarządy osiedli już nie, choc faktem jest że niektóre z nich sporo zrobiły (np. na Bałutach).
Rady osiedla PSM to quasi-demokratyczne organy będące przystawką do władz spółdzielni. A przez kogo są opanowane? No cóż...... Przejrzyjcie składy i zobaczcie nazwiska. A efekty ich działań nie są mi znane.

Następna strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."