kaśka napisał(a):Co ty Łukasz radnym jesteś?

seba1984pce napisał(a): Ja bym jednak chciał zwrócić uwagę na dwa element. Po pierwsze radni powinni zwrócić wieksza uwagę na rozwój samorzadu lokalnego. Poszerzanie demokracji, nieograniczanie jej do wyborów co 4 lata, winno być jedną z pierwszych inicjatyw nowej rady.
Mieszkańcy miasta powinni mieć moim zdaniem prawo do inicjatywy uchwałodawczej. Pozwoli to na większą aktywność grup ludzkich, a także zmobilizuje radnych do pracy. Głupio po 4 latach mieć skutecznosć mniejszą od mieszkańców. Innym elementem rozwoju samorzadu powinny byc Rady Osiedla. Te organy pomocnicze samorzadów, są już dość dobrze znane na Gónym Śląsku i przynajmniej ja słyszałem, że dość ciekawie działają. Po za tym będa mogły one kreować liderów, którzy w pracy RO będą mogli się wykazać. Koszta powołania takich Rad nie byłby duży, byc może mogłyby one być organem czysto społecznym.

bocz napisał(a):
Co do Rad Osiedla -teraz gdzieniegdzie takie rady funkcjonują w Pabianicach, ale wg wielu opinii, są zdominowane przez "spółdzielców", więc chęć do działania w tych radach jest ze strony zwykłych mieszkańców znikoma. W Łodzi takie Rady również działają (radni pracują za free) i są płaszczyzną do dyskusji i działań na rzecz własnych blokowisk, osiedli czy danego rejonu miasta. I pewnie są o wiele bardziej wydolne niż właściwa Rada Miejska.
ALe wszystko przed nami...
Powrót do "Spieprzaj dziadu..."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników