spoty pis-u w tv

Łukasz
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Łukasz » 16 sie 2007, o 15:51

grzeszek napisał(a):Widocznie "ciemny lud" miast i wsi nie oczekiwał podwyżek, lepszej słuzby zdrowia itd, bo z sondazy wynika, ze PiS nadal ma swoje poparcie. Ci ludzie glosują na PiS i nie odwracaja sie od swojej partii więc uwazaja, że dostali, to czego sie spodziewali. I nie wnikam co to jest, czy to dobrze, czy nie dobrze, co kto nosi na głowie i z czego to jest zrobione. Mądrość, szczęście i zdrowie to jest dostać to czego się czlowiek spodziewał.
Natomiast pytanie "pierwszej lepszej emerytki" to co to za argument, człowieku. Ty pytasz sie swojej cioci ja swojej ? A jak co innego powiedzą, to do jakich wniosków dojdziemy w tej dyskusji ? Żadnych ! Bo pytanie sie "pierwszej lepszej emerytki" to jest czysta demagogia. Taki argument w dyskusji cofa dyskusje do magla, równie dobrze możemy se maczugami powywijać.
Pokaż mi rząd, który nie chwali sie tym co akurat wydarzyło sie za jego kadencji. Pokaż mi opozycje, która nie udowadnia, ze wszystko co dobrego sie wyarzyło to mimo działań rządu. Tak jest w Wielkiej brytani takjest w USA, tak maja Niemcy i Francuzi.

Rozumiem, że ciemny lud nie oczekuje chleba, ale igrzysk, to chyba ty jesteś jednak z elity, a nie z ludu.
Pierwsza lepsza emerytka to miało być uosobienie prostego ludu, który można zbadać poprzez sondaże, ale nie te polityczne, ale te dotyczące sytuacji ekonomiczno-społecznej.
Z tą ciocią to nie rozumiem.

Miller z Kwaśniewskim malo sie nie pozabijali kto ma wciagnac flagę a prawda jest taka, ze to nas przylączono czy byśmy chcieli czy nie, więc porzuć, człowieku, ten sposób rozumowania. Pogadamy za lat 10 jak bedzie trzeba ten beton i asfalt jakoś utrzymac w calości. Chyba że ci chodzi żeby sie nażreć teraz i nie myslec co bedzie potem.

Ale nie jestem politykiem i chyba mam prawo widzieć to trochę inaczej, poza sferą gry, jaka oni uprawiają.

Jesli chodzi o sztuczki na które dała sie nabrac tzw. inteligencja. Otóż, widzę propagandę zarówno prorzadową jak i antyrzadową (na marginesie: porównanie do peerelu to tu w tym wątku robia ludzie, którzy chyba całkiem nie wiedza o czym piszą)). I uważam, że ludzie, którzy uważaja sie za wyksztalconych nadziali sie na tę drugą. W ogóle im czlowiek uważa się za mądrzejszego od innych (te drwiny z moherów), tym łatwiej go nabrac. Prosty człowiek często działa jak Ślimak z Placówki: "jestem za głupi żeby dac sie oszukać" i trzyma się kurczowo tego co ojciec i ksiądz proboszcz każą. I dobrze na tym wychodzi. A ynteligencja kombinuje, dyskutuje. Spytaj akwizytora - jak wejdzie za drzwi to juz pół sukcesu. Jedni sie daja nabierac na znikające pluszaki w spocie PiSu inni na błękitne koszule Tuska. Na każdego jest sposób.

Z PRL zgoda. Twoim zdanie prości ludzi, rzeczywiście są kompletnymi tumanami, którzy musza słuchać się księdza czy rodziny. masz "wysokie" mniemanie o kompetencjach ludu. I w dodatku świetnie na tym wychodzą głosując w każdych wyborach na inną partię. Bo tamci oszukali.
A inteligencja ma nie dyskutować? Chyba od tego jest?

Jakie wojny wywołane przez ten Rząd uprzykrzyły życie milionom Polaków ? ja wymienię te, które wnosza cos nowego:
1. Wojna z korporacjami prawniczymi. Gdybym był mlodym studentem prawa, bez koneksji rodzinnych w tym środowisku, to na msze bym dawał co miesiąc, żeby tylko szerzej otworzyc dostęp do zawodu.

A czy została ta sprawa rozwiązana, chyba nie.

2. Wojna z prezesami spółdzielni mieszkaniowych ? Spytaj tej swojej "pierwszej lepszej emerytki" czy nie cieszy się że moze wykupic za 2 zł mieszkanie.

A czy to sprawiedliwe?

3. Wojna o lustrację. Podlegałem też tej ustawie, wypisalem oświadczenie w 5 minut i jak bedzie trzeba mogę to robić codziennie na sniadanie. To jest to uprzykrzenie ? Chyba dla tych co mają cos na sumieniu. [quote/]
przecież nie chodziło o lustację jako taką bo ona już była wcześniej, tylko o niekonstytucyjność zmian jakie PiS wprowadził.

4. Wojna z WSI. Akurat czytałem tez parę artykulów, w których wywodzono, ze Polska zwiększyla swoja wiarygodność dzięki tej akcji. Akurat nie w Moskwie, ale to mnie najmniej boli [/quote]
Pokaż którychś z tych artykułów.
5. Wojna z drogim Bronisławem i reszta salonu. Ja sobie cenie wolność, stary i ci dziadkowie, którzy od parunastu lat mówili mi co jest dobre a co złe, co mówic i jak mówić, kto jest ałtorytet a kto oszolom, to malo mnie obchodzą. Mam swój rozum i ci wyzywani od oszołomów okazuje się dzisiaj że mieli rację. Ciesze sie, że salon sie wietrzy. A za pisanie źle o Polsce do zagranicznych gazet, to odebrał bym, zdrajcom, obywatelstwo polskie.

Mówisz, że cenisz wolność to dlaczego odbierasz ją Bronislawowi. Od kiedy to krytyka jest zdrada? To są standardy demokratyczne?

6. Może wojna z łapownictwem ? Nie ?

A jakież to efekty ta woja przyniosła. Z korupcją walczy się przede wszystkim poprzez tworzenie niekorupcjogennego prawa, a nie poprzez najazdy CBA.

To do diabła, która wojna taka uprzykrzająca ?

Widzisz można rozwiązywać problemy bez wojen. O to przede wszystkim mi chodziło.
A inne wojny to choćby: pielęgniarki, lekarze, dziennikarze i generalna wojna z ludźmi niepopierającym PiS (lumpenbiberały, wykształciuchy, łze elity, bure suki).

I tak dalej i tym podobne. Z takimi mądralami jak ty dyskusja jest właściwie bez sensu. Po prostu uwierzyłeś w cos i nic nie dociera do ciebie. Tak samo wierzą ci od RM tylko w co innego. Zamiast sie cieszyć, że Polska jest wolna, że obcy żołdak nie popycha ci twoich dzieci, że Rząd próbuje w ogóle cos negocjowac a nie poddaje sie z góry, że mozna zarabiac, rozwijać sie, na ile kto ma zdolnosci i siły, że mozna czytac i pisac co sie chce, to k...a nie, bo prezydent ma pypcia na gębie i za mały.
I to jest problem, tacy jak ty, to jest problem

Ty wierszysz w jedną bajkę, ja być może w drugą. Chyba mam do tego prawo. Pytanie, ktora baja jest lepsza dla Polski. Ciesze się, że polska jest wona. Stało się chyba w 1989 roku, a nie 2005. Tak więc żaden argument. Mogę zarabiać, rozwijać się itd od wiele lat, i nie jest to zasługa PiS-u. A bardziej reform zapoczątkowanych przy Okrągłym Stole, którego PiS się tak brzydzi.

Sebastian
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Sebastian » 16 sie 2007, o 16:05

http://www.youtube.com/watch?v=N6gEKAY2 ... ed&search=

http://www.glos.com.pl/ListaM/ListaM.html

http://www.youtube.com/watch?v=ougk-FrOB3w

Warto czasem coś sobie przypomnieć ... a może wiedzieć ... nie zajmuję stanowiska w dyskusji, jedynie wklejam dla przypomnienia.
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Maciek » 16 sie 2007, o 17:19

uwaga, bo będzie ostro...
dla mnie jedynym osiągnięciem tego rządu jest wprowadzenie sądów 24-godzinnych...

co mnie wkurza ? aż tyle tego, że nie wiem od czego zacząć...

wkurza to że PIS sprzedał kraj burakowi z frankensztajnem,

wkurza że nie potrafi normalnie negocjować w Europie myśląc że Polska jest pępkiem świata

wkurza mnie to że nie wolno ich absolutnie krytykować (Fotygi nikt nie ruszył a kto próbował to oberwał)

wkurza mnie brak reakcji prezydenta i premiera na wypowiedzi Rydzyka

wkurza mnie taka małostkowość (postępowanie sądowe w sprawie obrazy prezydenta przez bezdomnego chociaż w sumie to podpada pod absolutne nieprzyjmowanie krytyki)

wkurza mnie że wszystkie słowa partia rządząca wraz z premierem interpretuje jak im wygodnie; przykładem miało być przecież natychmiastowe odsuwanie od stanowisk ludzi zamieszanych w korupcję - tak krzyczał nie raz "z ambony" J.Kaczyński.. a jak jest każdy widzi... (nie widzi? to niech spojrzy na Ziobrę, który pewnie sam gdzieś komuś za dużo chlapnął jęzorem i teraz wszyscy szukają frajerów...)

wkurza mnie to że CBA jest sterowane z tylnego fotela...

wkurza mnie to że przez strajk lekarzy i pielęgniarek a potem brak reakcji rządu (odkładanie dalej, dalej, przeciąganie, granie na zwłokę było ewidentne) ojciec mój miał zmarnowany czerwiec, lipiec, sierpień w oczekiwaniu na :wink: operację

wkurza mnie to że zepsuli wizerunek Polski w Europie

wkurza mnie to że wchodzą w dupę USA, a Polscy żołnierze giną przecież za ojczyznę (sarkazm) w Afganistanie i Iraku... no i my nadal mamy ruch wizowy nie mówiąc o tarczach które nie będą chronić naszego dupska a sprowadzają tylko ewentualne problemy

wkurza mnie bezsensowne wydawanie pieniędzy (co to jest k.... milion zł skoro w kraju taki rozwój, wszyscy mają pracę, jesteśmy zdrowi, jest bezpiecznie, a dzieci nie chodzą głodne) - jakby ktoś nie skumał to chodzi mi o wczorajszą paradę...

i wkurzyła mnie cenzura Kabaretonu i A.Rosiewicz [jak żyję nie pamiętam takiego wchodzenia komuś w dupę i to bez masła http://pl.youtube.com/watch?v=MbpDwu_cnVU ]

i na koniec piękny wycinek z basha:
<ktosia> Mam dla Ciebie zagadkę logiczną, w stylu rycerze i łotry:
<ktosia> Ziobro mówi: Leper kłamie
<ktosia> Leper mówi: Ziobro kłamie
<ktosia> Wiedząc że obaj to politycy oceń prawdziwość zdań w trójwartościowej logice Łukasiewicza,
<ktosia> oraz oceń który kłamie a który tylko mija się z prawdą?
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

jasiu

Postprzez jasiu » 16 sie 2007, o 20:13

znowu popieram, a szczególnie buraka i frankensztajna, a włażenia w dupę rydzykowi to juz nie skomentuje, bo moder jest na urlopie i nie miał by kto usunąc posta:)

grzeszek

Postprzez grzeszek » 17 sie 2007, o 02:23

Ok. Jeszcze raz.
Uważam, że skoro w sondażach PiS ma nadal 28%. (robiąc wszystkie założenia, że sondaż się sprawdzi, ze nikt nie doszedł itd..., żebyście się nie czepiali szczegółów) To ci ludzie uznali, że to co PiS IM obiecał, przed wyborami, to spełnił. Oni są zadowoleni. Domyślam się, dlaczego tego nie możesz zrozumieć. Bo ty chciałbyś czego innego i do głowy ci nie wpadnie, o mózg nie muśnie myśl, że są ludzie, którzy oczekiwali czegoś innego niż ty. Może tej emerytce nie chodzi o podwyżki, jakieś większe pieniądze tylko być może o szacunek. Bo być może przez 15 lat była poniżana, bo nic z tego co uważała za wartościowe nie było szanowane tylko wyśmiewane. Tu żadnych ekonomicznych badań nie ma potrzeby robić. Bo te 28% wszystko już mówi.
Są zadowoleni więc trwają przy tej samej partii. Skoro trwają, to znaczy że się nie pomylili. Skoro się nie pomylili, to znaczy że są mądrzy.
Natomiast każdego, kto głosował np. na PiS i teraz pomstuje, albo kiedyś na SLD i później im wymyślał i odszedł do innych partii uważam za GŁUPCA, bo nie potrafił przewidzieć. Jak się ma prawo wyborcze, to się powinno co nieco już wiedzieć o polityce, jakimi prawami się rządzi i czego się spodziewać a nie trwać w jakimś świecie pięknym ale nierealnym.

Z tymi ciociami chodziło mi o sposób dyskusji. Nieuprawnione są argumenty jednostkowe (może niefachowo piszę ale sens oddam). Tzn, ze jeśli znajdziesz panią A, która powie, że jest tak i tak, to to co powie jest obiektywne. Bo ja zaraz mogę znaleźć panią B, która powie coś przeciwnego i jest 1:1.
To jest też częsty błąd, ze przypisuje się innym swoje poglądy. Człowiek obraca się zazwyczaj w kręgu osób do niego podobnych i całe życie może przeżyć i nie wiedzieć co ludzie myślą.

Pewnie, że „prosty lud” miał tylko tradycję, czyli księdza i dziadków dobre rady. A teraz to „prostego ludu” już nie ma. Każdy potrafi czytać, przeżuwa tę sama telewizyjna papkę i chodzi do tej samej zunifikowanej szkoły. Inteligencji tez nie ma.
Teraz jest elita władzy, w sensie wpływu na ludzi, tzn i ministry i kulczyki i wiśniewscy janusze, jest takie średnie tałatajstwo, gołodupstwo, co to więcej trochę wie i się mundruje, ale guzik może (do nich sam siebie zaliczam), i jest motłoch ze wsi i miast po studiach i bez co klepie albo paciory albo komunały, bo już całkiem nie kuma co się dzieje i dlaczego bo mu zgąbczało pod czaszką.

Pisałeś, że wojny Kaczyńskiego uprzykrzyły ludziom życie, dałem przykłady, że nie a ty od drugiej mańki: czy sprawa rozwiązana, czy to sprawiedliwe. Artykuły o WSI poszukam. Na 70% Wprost, jak mają w archiwum za darmochę to ściągnę i cytaty przekleję. Teza była taka, ze Rosjanie tu zostawili wielu swoich ludzi, normalne też bym tak zrobił. I po ujawnieniu raportu o WSI nie mają tu czego szukać. Oni wiedzą, że my wiemy, więc żadnej wartości taki człowiek nie ma. Właściwie, to żaden dziennikarz tego nie udowodni, ale dla mnie to brzmi bardzo logicznie. Było tu pełno rosyjskiego wojska, za peerelu budowali siatkę z łatwością, WSI nie było ruszane przez tyle lat...

A co do Bronisława. To nie jest standard, pisanie źle za granicą o swoim kraju przez polityka i to czynnego. To jest zwykłe świństwo. Pokaż mi posła nie Polaka, który publikuje kalumnie na swoją ojczyznę w polskich gazetach.
A jak już Bronisławowi wolno, to Rydzykowi też wolno pohulać słowem, co ? Czy różne prawa dla jednego i dla drugiego ?

Z korupcją... stanowieniem prawa... he, he. Np. ustanowiono takie doskonale antykorupcyjne prawo o zamówieniach publicznych, że jeszcze chwila i nikt go nie będzie w stanie spełnić. Korupcja to LUDZIE, którzy łamią PRAWO choćby najdoskonalsze. A z ludźmi walczy się albo ogniem i mieczem (CBA), albo głodem (tzn mało kompetencji w rękach urzędników, żeby nie mieli czym handlować, czyli małe państwo, ale tego, to się nie doczekam).
A co do demokracji. To jej tu nie ma
A nawet jeśli by była, nie pisałem nigdzie że jestem z przekonania demokratą. No chyba, że tak jak w Grecji: nie dla wszystkich, nie w każdej dziedzinie i nie do każdej sprawy (a szczególnie bożych spraw nie głosowali).
Rozwiązywanie spraw bez wojen to w amerykańskich komediach romantycznych: „usiądźmy i porozmawiajmy” O to chodzi, że czasami nie można bez wojny.

Wiesz, zarzucać partii, że prowadzi wojnę z ludźmi, którzy ja nie popierają, to już nie na moje siły z taką opinia dyskutować. Od tego jest partią, żeby mieć zwolenników i przeciwników. Zobaczysz jak Tusk do piersi przytuli lekarzy, he he. Niech mu tylko zastrajkują. Nie mogę się doczekać.

No właśnie od 1989 roku mamy Polskę. A od 2005 roku, tak sobie myślę co się w moim życiu zmieniło. Tak konkretnie. Zytka mi 50 zł z ZUSu darowała. I tyle. I tak myślę, jakby każdy dzień po dniu przemyślał, to też by żadnych kłód pod nogami nie znalazł. Tak kazdemu radzę

Sebastian

Postprzez Sebastian » 17 sie 2007, o 07:53

Nic dodać nic ująć.
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

jasiu

Postprzez jasiu » 17 sie 2007, o 08:51

grzeszek napisał(a):Są zadowoleni więc trwają przy tej samej partii. Skoro trwają, to znaczy że się nie pomylili. Skoro się nie pomylili, to znaczy że są mądrzy.

tak jasne. głosują na pis, bo są głębko przeświadczeni, że PO, to liberałowie, a SLD to komuniści. bo tak głosił ksiądz z ambony i w radio. i w taki sposób choćby nie wiem jakie chocki klocki odwala pis to sześćdziesięcioletni czy starszy dziadek z babcią z małej miejscowości. podobnie jak chłopi ze wsi nie zagłosują na liberała. to jest jak na zasadzie klubów sportowych. czy wygrywasz czy nie ja i tak kocham Cię. kibice są podobnie zaslepieni jak ci ludzie którzy głosuja na pis. bo nawet jak by widzew grał w 3 lidze to widzewiak nie przeżuci się na łks czy legię. a co do pisu to nie mogę na nich patrzeć za opinię jaką wypracowali nam na zachodzie. mam znajomych niemców, niedawno nawet byli u mnie http://www.zyciepabianic.pl/article/show/articleid/2251 i pytają co się u nas dzieje. podobnie jest na wyspach i pewnie wielu krajach.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 17 sie 2007, o 10:24

jasiu napisał(a): tak jasne. głosują na pis, bo są głębko przeświadczeni, że PO, to liberałowie, a SLD to komuniści. bo tak głosił ksiądz z ambony i w radio. i w taki sposób choćby nie wiem jakie chocki klocki odwala pis to sześćdziesięcioletni czy starszy dziadek z babcią z małej miejscowości. podobnie jak chłopi ze wsi nie zagłosują na liberała. to jest jak na zasadzie klubów sportowych. czy wygrywasz czy nie ja i tak kocham Cię. kibice są podobnie zaslepieni jak ci ludzie którzy głosuja na pis. bo nawet jak by widzew grał w 3 lidze to widzewiak nie przeżuci się na łks czy legię. a co do pisu to nie mogę na nich patrzeć za opinię jaką wypracowali nam na zachodzie. mam znajomych niemców, niedawno nawet byli u mnie http://www.zyciepabianic.pl/article/show/articleid/2251 i pytają co się u nas dzieje. podobnie jest na wyspach i pewnie wielu krajach.

No, może z perspektywy kibica okręgowych trampkarzy tak to wszystko wygląda. Jak dojdziesz do 2giej ligi to wróć do tematu.
Znajomym Niemcom, poradź niech pojeżdżą po Polsce i sami popatrzą i niech sobie nie wyrabiaja zdania na podstawie przedruków z polskiej prasy a tym bardziej na podstawie wypocin róznych Geremków i Michników, bo to falszywy obraz. Wtedy im wytlumacz dlaczego polscy dziennikarze tak nienawidza swojego kraju. Jakoś dasz radę, wiesz Widzew, ŁKS, te rzeczy.
Dziadka ze wsi pozdrów, może to mój ojciec, on ma więcej rozumu niż pyszałek z miasta. Może ma gorsze wyksztalcenie, ale mądrość i wiedze ma większą. A to trzeba rozróżniać.

veo

Postprzez veo » 17 sie 2007, o 19:01

Bosman napisał(a):W końcu w Polsce nawet premiera nie stać na własne M

Chyba sam nie wierzysz w to, co piszesz. :twisted:
grzeszek napisał(a):Ten ciemny lud, jak go nazywasz, dostał w wyborach to co chciał. I wcale nie czuje sie zawiedziony działaniami PiS. Jest

A może nie tyle dostał co chciał, co wierzy, że dostał co chciał, bo wmawia mu się, że dostał co chciał?
grzeszek napisał(a):Ta yntelygencja z otwartą buzią łyka wszystkie teksty ze Szkła kontaktowego, który od Radia Maryja różni sie tylko odbiorcami.

Ty chyba sobie nie wyrobiłeś opinii o "Szkle kontaktowym" na podstawie obejrzenia go, tylko po wysłuchaniu waćpanów Kaczyńskiego i Dorna. :neutral: Bo pewnie wiedziałbyś, że "Szkło kontaktowe" jest programem satyrycznym. Wiedziałbyś pewnie, że tam się niczego nie komentuje serio, wiedziałbyś pewnie, że prowadzący z dystansem podchodzą do wszystkiego - także do telefonów sfrustrowanych wykształciuchów, których często uspokajają, że nie jest tak źle jak mówią. Wiedziałbyś pewnie, że komentowane są nie tylko zabawne zachowania polityków rządzących.

No wątpię, ażebyś oglądał z zapartym tchem "Szkło kontaktowe". Wszak po co oglądać co uważa się za propagandę, nie?

grzeszek napisał(a):ze wyjazd za granicę za pracą to degradacja i że to przez bliźniaków

A kto tak mówi?

robert napisał(a):Za to np. denerwuje mnie jak się PiS chwali spadkiem bezrobopcia...Przecież jeśli tyle osób wyjechało...to wyjechali głównie Ci bez pracuy...więc u nas bezrobocie spadło..A niektórzy wierzą im...i to mnie dziwi...np u mojego znajomego z MW który mnie zadziwia swoim światopoglądem...tym bardziej że ma 22 lata...

Cały spadek bezrobocia nie jest związany z migracją Polaków na wyspy. Nie łudźmy się, nowe miejsca pracy powstają. Tyle, że dużo tutaj zasługi pędzącej generalnie gospodarki i lokalnych władz, a nie rządów PiSu, choć PiS też ma swoją zasługę w spadającym bezrobociu i wzroście gospodarczym i nie powinno się jej jakoś bardzo negować.
Nija napisał(a):Przyrost demograficzny mówi sam za siebie. Polacy nie chcą mieć dzieci. Wkrótce zostaniemy krajem starców, gdzie na 1 aktywnie zawodowo będzie przypadać 10 dziadów /emerytów/.

Akurat teraz ten przyrost naturalny wzrasta. Czy za sprawą becikowego? Pewnie nie. Raczej za sprawą tego, że urodzeni w trakcie "baby boomu" na początku lat 80 teraz sami zakładają własne rodziny i dzieci rodzi się coraz więcej - zdaje się, że od 2003 roku wskaźniki wzrastają.
Widocznie "ciemny lud" miast i wsi nie oczekiwał podwyżek, lepszej słuzby zdrowia itd

A czego Ty oczekiwałeś? Bo ja wspomnianej przez Ciebie reformy służby zdrowia oczekiwałem, a jest fatalnie. Pieniądze wyciekają przez pełno nieszczelności. Skoro muszę iść do jednego lekarza po skierowanie do drugiego, drugi wyśle mnie do trzeciego, a trzeci machnie ręką i powie, żeby iść do drugiego... I każdy dostaje za moją wizytę jakieś pieniądze. A te moje wizyty trwają miesiącami. W prywatnych gabinetach to się załatwia inaczej. Służba zdrowia ma się tragiczne, w szpitalach trwa nieustanny kryzys.

I mówiąc "kryzys", wcale nie mam na myśli protestów lekarzy i pielęgniarek, bo na chwilę obecną uważam je za irracjonalne i szkodzące, niż pomagające służbie zdrowia w Polsce. Bo żądanie podwyżek dawno po uchwaleniu budżetu nie jest zdrowe. Skoro druga strona mówi, że teraz nie można dać podwyżek, to znaczy, że nie wyssała sobie tego z palca. Skoro obiecują podwyżki od początku 2008 roku, to może warto poczekać? I dyskutować przy uchwalaniu budżetu, odpowiednio wcześniej. A nie lekarze zaczynają krzyczeć, że od jutra chcą zarabiać 2 razy tyle, a potem przyłączają się do nich pielęgniarki i urządzają w warszawie jakieś wesołe miasteczko. To groteskowe i niepoważne.

U nas nikt - nie tylko PiS - nie ma pomysłu na służbę zdrowia. A potrzeba głębokiej reformie, żeby coś zmienić. Także likwidacji zbędnych, naprawdę zbędnych, szpitali, którą zapowiada Religa, a która oburzyła tak wielu.

Skoro CZMP ma 100 mln długu, to ja przepraszam bardzo, ale trudno, żeby dalej funkcjonowało w takim stanie. Skoro szpital w Pabianicach ma 75 mln długu, to też jest źle. Ale w dużej części to jest wina dyrektorów szpitali, którzy nie potrafią zarządzać kasą. Bo są i takie szpitale, które były w ciężkiej sytuacji, a teraz wychodzą in plus - chyba zakopiańska placówka jest w takiej sytuacji. Acz to nie tylko zarządzający ośrodkami są winni, także kwota dofinansowania z NFZ, która realnie powinna pokrywać koszty leczenia pacjenta.

Składki zdrowotne są niemałe, a te pieniądze uciekają. Trzeba te luki załatać. Zobaczcie jak na zachodzie funkcjonuje służba zdrowia, a jak u nas. Czas to zmienić, ale trzeba mieć wizję. Tej wizji brakuje wszystkim politykom.

wkurza mnie to że nie wolno ich absolutnie krytykować (Fotygi nikt nie ruszył a kto próbował to oberwał)

Każda partia eliminuje ze swoich kręgów ludzi, którzy krytykują swoich kolegów. Także PiS. Dyskusje powinno się chyba toczyć w wewnętrznym gronie, a nie w mediach własnych ludzi krytykować. Sprawa Fotygi jest hmmm... dość niejasna. Wielu ją krytykuje pewnie dlatego, że nie za dużo o niej wie. Ja też nie za dużo o niej wiem. W końcu wywiadów prawie nie udziela, a jak już udziela, to mówi, że nie będzie komentować tudzież że wie, ale nie powie albo, że nie wie. To samo na konferencjach prasowych. Czy to jest złe? Szef MSZu powinien mieć osobowość, ona tej osobowości nie ma. Nie potrafi się zaprezentować. Nie wiadomo co zrobiła, czy może raczej - czego nie zrobiła.

W końcu, jak podkreślał Kaczyński w jednym z wywiadów :mrgreen: , "nie rozumie krytyki Fotygi, bo przecież jeszcze nic nie zrobiła". :D
wkurza mnie brak reakcji prezydenta i premiera na wypowiedzi Rydzyka

Znaczy z tego co wiem, prezydent, mało wyraziście, ale jednak odcina się od Rydzyka i jego słów. Znaczy mówi tylko, że niewątpliwie została obrażona i trzeba przeprosin. Ale zdecydowanie nie będzie krzyczał z wielu powodów. Bo elektorat PiS to w dużej mierze słuchacze Radia Maryja, a słuchacze Radia Maryja to głos Tadeusza Rydzyka. Bardziej Jarosław, niż Lech, widzi wielką wartość w Rydzyku. Choć przypuszczam, że tak naprawdę nie widzi wielkiej wartości w rozgłośni z Torunia, tylko widzi, że opłaca mu się częste bywanie tam i popieranie jej. Opłaca politycznie. To mohery dały zwycięstwo PiS w 2005 roku. Wygrać miała Platforma.

Maciek napisał(a):wkurza mnie taka małostkowość (postępowanie sądowe w sprawie obrazy prezydenta przez bezdomnego chociaż w sumie to podpada pod absolutne nieprzyjmowanie krytyki)

Kaczyński chyba chciał, żeby odpuścić tę sprawę. Prokuratura nie na jego wniosek wszczęła chyba śledztwo, ale nie pamiętam dokładnie tej sprawy.
Maciek napisał(a):przykładem miało być przecież natychmiastowe odsuwanie od stanowisk ludzi zamieszanych w korupcję - tak krzyczał nie raz "z ambony" J.Kaczyński.. a jak jest każdy widzi... (nie widzi? to niech spojrzy na Ziobrę, który pewnie sam gdzieś komuś za dużo chlapnął jęzorem i teraz wszyscy szukają frajerów...)

Czy Ty naprawdę wierzysz w to, że Ziobro zdradził Lepperowi akcję CBA? Wierzysz, bo jako przeciwnikowi PiS, może wygodniej Ci pójść za słowami Leppera i Kaczmarka. Ziobro (Kaczmarek zresztą też) nie miał żadnego powodu, by mówić Lepperowi o szykowanej akcji. Po co miałby kompromitować akcję swoich niejako służb? Ty chyba nie chcesz kompromitować siebie i swoich działań oraz zamiarów?

Owszem, zaprezentowany przez niego dowód jest dosyć marny. Wszak sądy wielokrotnie odrzucały dowody taśmowe. Nawet taśmy prawdy Renaty Beger, na których było widać twarze, emocje, słychać było dźwięk - wszystko idealnie. I przy taśmach Beger dowód rzekomego przestępstwa był widoczny - propozycje o charakterze korupcyjnym. Przy taśmach Ziobry dowodem miałoby być coś, czego... nie ma. :-D Zawsze przy tego typu okazjach, pada podejrzenie o manipulację i ewentualne wycięcie niepożądanych fragmentów. Ale nie zmienia to faktu, że to Ziobro, a nie Lepper jest bardziej autentyczny.

Bo Lepper zanim ogłosił hucznie na konferencji, że Ziobro był źródłem przecieku, złożył do prokuratury doniesienie o tym, że... nikt go o akcji CBA nie poinformował. Mam nadzieję, że nic nie przekręciłem. To Lepper ciągle zmienia swoje zeznania. No i po co miałby mówić kto mu powiedział? Raczej powinien być wdzięczny takiej osobie.

Kaczmarek też pewnie nic nie chlapnął, chociaż kto wie. Jeśli był przeciek, to jego autorem jest raczej ktoś spoza kręgu tych najważniejszych ludzi w rządzie. Może to ktoś z kręgu współpracowników tych osób?
Maciek napisał(a):wkurza mnie to że zepsuli wizerunek Polski w Europie

Wcześniej wizerunek Polaka w Europie był taki: złodziej. Myślisz, że ktoś się przejmuje sytuacją polityczną w Polsce? Nie. To akurat nasza wewnętrzna sprawa. Negatywny wizerunek kreują głównie niektóre skrajne niemieckie pisma. I na podstawie ich artykułu ewentualna opinia o nas może mieć negatywny oddźwięk.

Maciek napisał(a):wkurza mnie to że wchodzą w dupę USA, a Polscy żołnierze giną przecież za ojczyznę (sarkazm) w Afganistanie i Iraku...

Nie PiS wprowadził żołnierzy do Iraku.
(co to jest k.... milion zł skoro w kraju taki rozwój, wszyscy mają pracę, jesteśmy zdrowi, jest bezpiecznie, a dzieci nie chodzą głodne) - jakby ktoś nie skumał to chodzi mi o wczorajszą paradę...

To akurat fragment rozpoczynającej się właśnie (a może lepiej powiedzieć - trwającej już na dobre) kampanii wyborczej.

Maciek napisał(a):i wkurzyła mnie cenzura Kabaretonu i A.Rosiewicz

A sytuacja w Telewizji Polskiej? Tam szefami są polityczni komisarze, którzy dyktują co ma być, w jakiej kolejności i czego ma nie być. W tej chwili główne wydanie "Wiadomości" mają dwie marne osoby na stanowisku prowadzących - Dorotę Wysocką (jej mąż był doradcą ds. polityki zagranicznej Marcinkiewicza!) i Wyszyńską, którą do "Wiadomości" ściągnęli z "Teleexpressu". Dopiero co z politycznych powodów wyrzucili Leśkiewicza, który nie godził się na manipulacje przy materiałach (m.in. o tym dot. sprawy zabójstwa Blidy i strajku pielęgniarek), krytykował wewnątrz TVP jej szefów. Z "Trójki" wyrzucono doświadczonego Marka Czyża, argumentując to tym, że chcą wpuścić na wizję młodych ludzi. To tylko ostatni miesiąc.

Tyle, że za SLD też były ostre manipulacje w TVP... Pamiętny Kwiatkowski i jego propaganda. Jeneralski, który za jego czasów prowadził "Wiadomości", dziś jest posłem SLD.

grzeszek napisał(a):Uważam, że skoro w sondażach PiS ma nadal 28%. To ci ludzie uznali, że to co PiS IM obiecał, przed wyborami, to spełnił.

Czyli, że są ciemni i ślepi. Bo nie spełnił tego, co obiecał. A jeśli tak uważają, to dali się ponieść propagandzie.
grzeszek napisał(a):Oni są zadowoleni.

O, a to już zupełnie co innego.

Bosman

Postprzez Bosman » 18 sie 2007, o 18:39

veo napisał(a):Chyba sam nie wierzysz w to, co piszesz. :twisted:

Trzeba odróżnić dowcip sytuacyjny od poważnej myśli.
Nie musisz interpretować to jak wykształciuch.

veo napisał(a):Cały spadek bezrobocia nie jest związany z migracją Polaków na wyspy. Nie łudźmy się, nowe miejsca pracy powstają. Tyle, że dużo tutaj zasługi pędzącej generalnie gospodarki i lokalnych władz, a nie rządów PiSu, choć PiS też ma swoją zasługę w spadającym bezrobociu i wzroście gospodarczym i nie powinno się jej jakoś bardzo negować.

Przeglądam książkę sim w telefonie, i sobie myślę, o ten Anglia, ten Dania, o Irlandia, połowa znajomych po za Polską, ale co tam chwalmy pana Jarka.
Jeśli teraz poza Polską jest milion osób, i oni jutro wszyscy do Polski przyjadą to nadal nie ma bezrobocia?
veo napisał(a):I mówiąc "kryzys", wcale nie mam na myśli protestów lekarzy i pielęgniarek, bo na chwilę obecną uważam je za irracjonalne i szkodzące, niż pomagające służbie zdrowia w Polsce. Bo żądanie podwyżek dawno po uchwaleniu budżetu nie jest zdrowe. Skoro druga strona mówi, że teraz nie można dać podwyżek, to znaczy, że nie wyssała sobie tego z palca. Skoro obiecują podwyżki od początku 2008 roku, to może warto poczekać? I dyskutować przy uchwalaniu budżetu, odpowiednio wcześniej. A nie lekarze zaczynają krzyczeć, że od jutra chcą zarabiać 2 razy tyle, a potem przyłączają się do nich pielęgniarki i urządzają w warszawie jakieś wesołe miasteczko. To groteskowe i niepoważne.

Jeśli lekarz bez łapówek zarabia 1800 zł co na godzinę wychodzi 10 zł, a operacja założenie np. rozrusznika trwa godzinę , to życie ludzkie ma być wartę 10 zł.
Czy radni-zaradni mają dostawać 1500 zł (wraz z komisjami)
Problem jest inny, generalnie mało kto dobrze zarabia, ale czego to się nie zrobi by bronić na siłę Pis-u, a gdzie obiektywizm ?
veo napisał(a):Skoro CZMP ma 100 mln długu, to ja przepraszam bardzo, ale trudno, żeby dalej funkcjonowało w takim stanie. Skoro szpital w Pabianicach ma 75 mln długu, to też jest źle. Ale w dużej części to jest wina dyrektorów szpitali, którzy nie potrafią zarządzać kasą. Bo są i takie szpitale, które były w ciężkiej sytuacji, a teraz wychodzą in plus - chyba zakopiańska placówka jest w takiej sytuacji. Acz to nie tylko zarządzający ośrodkami są winni, także kwota dofinansowania z NFZ, która realnie powinna pokrywać koszty leczenia pacjenta.

Szpitale są państwowe i to państwo ma dług nie szpitale.
veo napisał(a):Czyli, że są ciemni i ślepi. Bo nie spełnił tego, co obiecał. A jeśli tak uważają, to dali się ponieść propagandzie.

Po prostu przejęli głosy lpr, samoobrony i psl-u.
Dziś wieś głosowałaby na Pis.
I kończąc na wsi, pamiętam jak lepper był przeciwny Unii Europejskiej dziś jego syn bierze dotacji ponad 200 tysięcy.
Śmieszni są politycy z prawa i z lewa.
Lewica też już miała swoje 5 minut, ale woleli nazywać się baronami.
Oni mieli Polskę w dupie.
Pis bynajmniej nic nie ukradł, polski nie sprzedał, a za rządów slsd, wcześniejszych aws, wiadomo co się działo.
Do wyborów powinno się pójść na dwie partie albo Pis albo Po.
A dlaczego?
Bo nikt nie zasługuję na miano koalicjanta.
Jestem tylko ciekawy czy pis sam by dał rade, bo z lepeprem można tylko krowy paść. W tych wyborach chyba jeszcze bym zaryzkował na Pis, aby to oni samodzielnie stworzyli rząd większościowy.
Pytanie do sympatyków z Po?
Co w sumie platforma obywatelska ma do zaproponwania kowalskiemu zarabiającemu 1000 zł a nawet 3000 zł miesięcznie.
co się zmieni?
Co dalej z orlenem, polkomtelem, czy pzu?
I co dalej z ubeckimi rentkami?
Ehhh chyba jednak Pis. :roll:

veo

Postprzez veo » 18 sie 2007, o 19:06

Bosman napisał(a):Przeglądam książkę sim w telefonie, i sobie myślę, o ten Anglia, ten Dania, o Irlandia, połowa znajomych po za Polską, ale co tam chwalmy pana Jarka.
Jeśli teraz poza Polską jest milion osób, i oni jutro wszyscy do Polski przyjadą to nadal nie ma bezrobocia?

Ja tego nie powiedziałem. Zasugerowałem tylko, że są też inne przyczyny spadku bezrobocia.

Bosman napisał(a):
veo napisał(a):I mówiąc "kryzys", wcale nie mam na myśli protestów lekarzy i pielęgniarek, bo na chwilę obecną uważam je za irracjonalne i szkodzące, niż pomagające służbie zdrowia w Polsce. Bo żądanie podwyżek dawno po uchwaleniu budżetu nie jest zdrowe. Skoro druga strona mówi, że teraz nie można dać podwyżek, to znaczy, że nie wyssała sobie tego z palca. Skoro obiecują podwyżki od początku 2008 roku, to może warto poczekać? I dyskutować przy uchwalaniu budżetu, odpowiednio wcześniej. A nie lekarze zaczynają krzyczeć, że od jutra chcą zarabiać 2 razy tyle, a potem przyłączają się do nich pielęgniarki i urządzają w warszawie jakieś wesołe miasteczko. To groteskowe i niepoważne.

Jeśli lekarz bez łapówek zarabia 1800 zł co na godzinę wychodzi 10 zł, a operacja założenie np. rozrusznika trwa godzinę , to życie ludzkie ma być wartę 10 zł.
Czy radni-zaradni mają dostawać 1500 zł (wraz z komisjami)

Chwileczkę, ale czy ja powiedziałem, że lekarze zarabiają wystarczająco dużo? NIE! Pewnie, że zarabiają za mało. Dużo za mało. I dziesiątki innych grup społecznych też zarabiają za mało.

Ale czy to oznacza, że z dnia na dzień mają dostawać tyle kasy ile chcą? To jest niemożliwe. I jeśli proponuje się podwyżki od nowego roku, a lekarze i pielęgniarki chcą teraz i już, no to sorry. Gdyby ta kasa była, to by dostali. Protesty i żądania powinny mieć jakiś realistyczny oddźwięk. I o takich rzeczach powinno się rozmawiać przy uchwalaniu odpowiednich ustaw, a nie ni z stąd ni zowąd w czerwcu, czy lipcu.

Pytasz czy radni mają dostawać po 1500 zł? A czemu nie? Oni też coś robią. Coś więcej, niż coś. Praca radnych to nie tylko posiedzenia rady i komisji.

Bosman napisał(a):Problem jest inny, generalnie mało kto dobrze zarabia, ale czego to się nie zrobi by bronić na siłę Pis-u, a gdzie obiektywizm ?

Gwoli jasności - przy następnych wyborach nie poparłbym PiSu. Są dziesiątki rzeczy, które mnie denerwują. Głównie poziom jaki reprezentują Kaczyńscy i inni czołowi politycy z ich grona oraz ich żenująca retoryka. Wiele z tych rzeczy, które mnie irytują już zostały wymienione tu przez innych, wiele wymieniłem sam, więc nie będę się powtarzał.

Tylko, że są też sprawy, w których - choć nie generalnie nie popieram PiS - zgadzam się z tą partią. Np. niemożność spełnienia żądań lekarzy i pielęgniarek na chwilę obecną.

Maciek

Postprzez Maciek » 27 sie 2007, o 01:12

Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

grzeszek

Postprzez grzeszek » 21 wrz 2007, o 10:51

robert napisał(a):Miało być "myszka" ale spoko...

Tak czy inaczej z każdą chwilą jest gorzej...I póki co to nie mam tu perspektyw...I mam nadzieję że jak za 6 lat będę może kończył juz studia...to nie będę musiał stąd wyjeżdżać...

Pomysl, bo spotkasz sie z tym:
http://haribu.blog.onet.pl/

robert

Postprzez robert » 21 wrz 2007, o 13:11

W prawdzie przeczytałem tylko pierwszy artykuł...ale doskonale wiem o co chodzi...bo mam znajomych z klasy...ktrzy idą na medyka...bo rodzice są lekarzami...

Cóż...ja kiedyś usłyszałem słowa lekarza...mówił że nie ufa lekarzom "z pierwszego pokolenia" bo tylko dziecko wychowywane w domu lekarza wie co znaczy być lekarzem naprawdę...Wniosek...nie ważne ile umiesz ważne w jakiej rodzinie się urodziłeś...Normalnie średniowiecze :(

Ja będę pierwszym lekarzem w rodzinie...i mam zamiar nie dać się "korporacji"
:D
...

Poprzednia strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."