Przejrzysta gmina

k.rakowski
Piaski - witamy w piaskownicy

Przejrzysta gmina

Postprzez k.rakowski » 7 sty 2007, o 21:35

Czy zgodzicie się ze mną, że jedną z pierwszych inicjatyw Rady Miasta i naszego Prezydenta powinna być "Przejrzysta Gmina". Imienne głosowania, jawne konkursy - chociażby zaczynając od konkursu na wiceprezydentów, a kończąc na portierach, jawne przetargi itd... Bez tego nie wyobrażam sobie dobrze pracującej Rady i naszego "pierwszego obywatela". POzdrawiam

Michał
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Michał » 7 sty 2007, o 22:11

Zdziwisz się, ale ja jestem przeciwny. Jest parę powodów, ale zacznę od tego skąd mój sprzeciw. Współpracowałem ze Stowarzyszeniem Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich. Jest ono jednym ze stowarzyszeń współdziałających z Fundacją Batorego. Ludzie ze stowarzyszenia liderują wielu grupom tzw. strażniczym w całej Polsce (w Pabianicach takiej nie ma). Conajmniej kilku z nich robiło raporty z realizacji ,,Przejrzystej Polski" i mam przegląd działań z całej Polski. Ja badałem jeden z elementów wykonania PP w naszym powiecie. Chodziło o współpracę z organizacjami pozarządowymi.

I na bazie tej wiedzy powiem tak: jak chcecie budować kolejna fasadę z której nic nie wynika to życzę powodzenia.
Większość samorządów robiących PP robiła to na pokaz. A na boku i tak działo się swoje. Imienne głosowania - OK. Przetargi jawne są i bez tego bo wymusza to Prawo Zamówień Publicznych.
A konkursy.... Śmiech mnie ogarnia bo chciałbym zobaczyć relację z konkursu na stanowisko sprzątaczki jaki był w starostwie. Co sprawdzali? Umiejętność operowania mopem? A może wiedzą specjalistyczna z zakresu środków czystości? A może po prostu robiono pokazówkę bez żadnego sensu.
A jak wyglądała pokazowa realizacja PP u nas w starostwie? Powiat wpisał sobie przeprowadzanie konsultacji z organizacjami pozarządowymi. I zrobił je. Tylko co z tego. Ludzie pogadali sobie do ściany, a z ich sugestii do uchwały o współpracy ze stowarzyszeniami nie wprowadzono nic. Przez trzy lata nie zmieniono jej nawet o przecinek.
Uważam, że pewne rzeczy można realizować bez specjalnych programów i certyfikatów. Nawet lepiej to wychodzi.

Aha. podobne sytuacje jak u nas powtarzałysie w całej Polsce. Nie jesteśmy wyjatkami
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 7 sty 2007, o 22:18

Jest coś takiego jak układ, by pracować w ratuszu (nie koniecznie chodzi o Pabianice) trzeba należeć do układu.
Każdy z nas Polaków 8) by tak samo robił, a ja też :lol: .
Układ tak, ale zdrowy.
Nie będę wymieniał zakładów, ale jeśli mówisz o tym portierze drogi k.rakowski to tam dopiero trzeba mieć układ!

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 10 sty 2007, o 14:55

Nie zamierzamy budować kolejnej śmiesznej fasady!!! nie zamierzam promować żadnego układu - chcę tylko aby każdy z nas - pabianiczan - mógł śledzić to co się dzieje w mieście - dlatego mówię o jawności konkursów - bo śmiejesz się Michał - ale nawet sprzątaczka zatrudniana jest z klucza partyjnego - chodzi o likwidację kumoterstwa, partyjniactwa - trochę to brzmi jak Kononowicz :wink: - ale należy wkońcu to zrobić - pełna jawność decyzji - no należy zrobić

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 10 sty 2007, o 15:09

bosman 102 - tylko układ może zlikwidować układ - samemu nic się nie zdziała niestety - można się z tym zgadzać bądz nie - ja przyznam się szczerze nie wiem czy chciałbym należeć do układu - wolę robić swoje i patrzeć sobie prosto w twarz - ale przykład jaki idzie z góry :x żenada - najpierw pkobp teraz nbp - żyć nie umierać i wstąpić do PIS-u :lol:

Michał

Postprzez Michał » 10 sty 2007, o 19:51

k.rakowski napisał(a):Nie zamierzamy budować kolejnej śmiesznej fasady!!! nie zamierzam promować żadnego układu - chcę tylko aby każdy z nas - pabianiczan - mógł śledzić to co się dzieje w mieście - dlatego mówię o jawności konkursów - bo śmiejesz się Michał - ale nawet sprzątaczka zatrudniana jest z klucza partyjnego - chodzi o likwidację kumoterstwa, partyjniactwa - trochę to brzmi jak Kononowicz :wink: - ale należy w końcu to zrobić - pełna jawność decyzji - no należy zrobić

Nie śmieje się, bo to nie jest śmieszne. Ja tez chce, żeby było przejrzyście, ale uważam, że nie trzeba do tego specjalnych programów. A może po prostu wystarczy być uczciwym?

A tak nawiasem mówiąc. Czyżby kolejny radny na forum?
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 26 sty 2007, o 19:37

na to wychodzi - dołączyłem do waszego wesołego grona - a co tam :wink:

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."