przez Michał » 7 sty 2007, o 22:11
Zdziwisz się, ale ja jestem przeciwny. Jest parę powodów, ale zacznę od tego skąd mój sprzeciw. Współpracowałem ze Stowarzyszeniem Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich. Jest ono jednym ze stowarzyszeń współdziałających z Fundacją Batorego. Ludzie ze stowarzyszenia liderują wielu grupom tzw. strażniczym w całej Polsce (w Pabianicach takiej nie ma). Conajmniej kilku z nich robiło raporty z realizacji ,,Przejrzystej Polski" i mam przegląd działań z całej Polski. Ja badałem jeden z elementów wykonania PP w naszym powiecie. Chodziło o współpracę z organizacjami pozarządowymi.
I na bazie tej wiedzy powiem tak: jak chcecie budować kolejna fasadę z której nic nie wynika to życzę powodzenia.
Większość samorządów robiących PP robiła to na pokaz. A na boku i tak działo się swoje. Imienne głosowania - OK. Przetargi jawne są i bez tego bo wymusza to Prawo Zamówień Publicznych.
A konkursy.... Śmiech mnie ogarnia bo chciałbym zobaczyć relację z konkursu na stanowisko sprzątaczki jaki był w starostwie. Co sprawdzali? Umiejętność operowania mopem? A może wiedzą specjalistyczna z zakresu środków czystości? A może po prostu robiono pokazówkę bez żadnego sensu.
A jak wyglądała pokazowa realizacja PP u nas w starostwie? Powiat wpisał sobie przeprowadzanie konsultacji z organizacjami pozarządowymi. I zrobił je. Tylko co z tego. Ludzie pogadali sobie do ściany, a z ich sugestii do uchwały o współpracy ze stowarzyszeniami nie wprowadzono nic. Przez trzy lata nie zmieniono jej nawet o przecinek.
Uważam, że pewne rzeczy można realizować bez specjalnych programów i certyfikatów. Nawet lepiej to wychodzi.
Aha. podobne sytuacje jak u nas powtarzałysie w całej Polsce. Nie jesteśmy wyjatkami
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.