prawybory

na kogo by tu zagłosować?

PiS
8
33%
PO
11
46%
LiS
0
Brak głosów
LiD
4
17%
PSL
1
4%

Liczba głosów : 24

jasiu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

prawybory

Postprzez jasiu » 17 sie 2007, o 09:18

no to głosujemy

Łukasz
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Łukasz » 17 sie 2007, o 09:47

PO oczywiście.

jasiu

Postprzez jasiu » 17 sie 2007, o 14:30

uwzględnilem tylko partie, które w sondazach ogólnopolskich weszły by do parlamentu lub ich notowania wachają się na granicy progu wyborczego czy jakoś tak:)

robert

Postprzez robert » 17 sie 2007, o 17:10

Z tej listy to zostaje tylko PO...choć i tak nie wiem czy zdziałaja tyle ile mówią...ech...Dobra...niech będzie PO...
...

jasiu

Postprzez jasiu » 22 sie 2007, o 16:47

coś mierna frekwencja podobnie jak w realu:)

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 22 sie 2007, o 17:57

jasiu napisał(a):coś mierna frekwencja podobnie jak w realu:)

Wiele osób już ma dosyć polityki, i nie pójdzie na żadne wybory.

robert

Postprzez robert » 24 sie 2007, o 18:46

Ja się tez zastanawiam czy iśc...choć to będa pierwsze ważniejsze wybory na jakie się załapie...i czuję tez że iśc powinienem to jednak jestem tak zdezorientowany...że i tak pewnie nie pójdę...Bo juz mam dosyć...tego wszystkiego
...

Bosman

Postprzez Bosman » 24 sie 2007, o 19:45

Ja się tez zastanawiam czy iśc...choć to będa pierwsze ważniejsze wybory na jakie się załapie...i czuję tez że iśc powinienem to jednak jestem tak zdezorientowany...że i tak pewnie nie pójdę...Bo juz mam dosyć...tego wszystkiego

Ja już ma dosyć szczebla lokalnego choćby tutaj :
http://www.zyciepabianic.pl/article/show/articleid/2645
Nie idę na żadne wybory.
Sami niech się wybierają.
Kiedyś się człowiek dziwił że są ludzie co tak twierdzą jak ja teraz, ale gdy przejrzy się na oczy, to każdy stwierdzi to samo.

dyziak

Postprzez dyziak » 25 sie 2007, o 23:29

Bosman napisał(a):

Ja już ma dosyć szczebla lokalnego choćby tutaj :
http://www.zyciepabianic.pl/article/show/articleid/2645
Nie idę na żadne wybory.
Sami niech się wybierają.
Kiedyś się człowiek dziwił że są ludzie co tak twierdzą jak ja teraz, ale gdy przejrzy się na oczy, to każdy stwierdzi to samo.

Bosman a co ma ten link wspólnego z wyborami do sejmu ?

abyss

Postprzez abyss » 7 paź 2007, o 14:05

Kompas wyborczy - http://wybory2007.wp.pl/kalkulatorq.html

polecam.
Jesteś tym, co potrafisz poczuć, posiadasz tyle, ile umiesz dostrzec
Miej permanentnie rozpostarty umysł i nie zamykaj oczu
Koczuj na smaki, smaki te poczuj

Bosman

Postprzez Bosman » 7 paź 2007, o 14:38

abyss, jakie mi głupoty powychodziły :
Samoobrona RP - 68% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Platforma Obywatelska - 63%
* Polska Partia Pracy - 57%
* Lewica i Demokraci - 57%
* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 57%
* Prawo i Sprawiedliwość - 48%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 43%

Ale cóż ja jestem w większości i tak, bo już jest 41 % ludzi.

Edziulka

Postprzez Edziulka » 7 paź 2007, o 14:45

A u mnie wyszły takie wyniki:

Platforma Obywatelska - 85% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:
Lewica i Demokraci - 60%
Polska Partia Pracy - 55%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 55%
Samoobrona RP - 55%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 50%
Prawo i Sprawiedliwość - 40%.

Jasiu, ale w okolicach progu wyborczego znajduje się także Partia Kobiet :grin:, na którą ja będę głosować :mrgreen:.
"Oto jest MIŁOŚĆ.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie."

[ O'Gangaceiro ]

Maciek

Postprzez Maciek » 7 paź 2007, o 18:24

u mnie wyszło tak:

Lewica i Demokraci - 70% zbieżnych odpowiedzi
Platforma Obywatelska - 65%
Samoobrona RP - 65%
Polska Partia Pracy - 65%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 60%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 50%
Prawo i Sprawiedliwość - 35%
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

grzeszek

Postprzez grzeszek » 8 paź 2007, o 11:40

Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 75% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:
Prawo i Sprawiedliwość - 70%
Samoobrona RP - 55%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 40%
Polska Partia Pracy - 35%
Platforma Obywatelska - 35%
Lewica i Demokraci - 25%

MariuszR

Postprzez MariuszR » 8 paź 2007, o 23:02

Iść warto, a jeśli ktoś nie ma jeszcze wybranego kandydata proponuję listę PSL.
A to dlatego że:

- jest to partia która ma rozsądne poglady i program
- jeśli PSL wejdzie do sejmu to odbierze więcej miejsc w sejmie tym którzy wejdą, a za którymi nie przepadamamy niż 1% więcej głosów oddanych np LiD lub PO przez tych którzy zagłosują na nich tylko dlatego żebhy nie wszedł PiS. W ten sam sposób działa to dla tych którzy nie lubią PO i LiD.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 14 paź 2007, o 12:04

PSL to partia anachroniczna i bez przyszłości. Istnieje jeszcze na takiej zasadzie jak postPZPR - zostało im troche majątku, duzo kontaktów z czasów gdy panowali na wsi, ludzie znaja tam te nazwiska. Ale to będzie z czasem zanikać.
Kogo ta partia reprezentuje ? Chłopów ? Nie ma już takiej kategorii. Kto zna wieś, ten wie, że nie znajdzie na wsi juz nic z czasów "Chłopów". Wieś dzisiaj to nędzna imitacja miasta.
Na wsi coraz mniej jest ludzi, którzy żyja z uprawiania ziemi. A jesli juz ich PSL reprezentuje, to jest to funkcja raczej związku producentów, bo nawet nie związku zawodowego. Chcieliby wyższych cen, gwarancji, emerytur - czyli jak najwięcej zagarnąć do siebie. Tak samo możnaby glosować na Partie Producentów Czajników Elektrycznych.
Jesli ktoś głosuje na PSL, to niech od razu daje na targu dwa razy więcej za ziemniaki niż chce rolnik. Ja chcę życ jak najtaniej i nigdy nie zaglosuję na partię, która chce, żeby mi był gorzej.
Pomijam cały ten marketing polityczny, spoty, hasła i niebieskie koszule.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 15 paź 2007, o 12:18

grzeszek napisał(a):PSL to partia anachroniczna i bez przyszłości. Istnieje jeszcze na takiej zasadzie jak postPZPR - zostało im troche majątku, duzo kontaktów z czasów gdy panowali na wsi, ludzie znaja tam te nazwiska. Ale to będzie z czasem zanikać.

Dla mnie PSL to partia przedewszystkim stabilna, wiem że nie będą odstawiać szopek jak
trzy najpopularniesze u nas ugrupowania. A uważam że warto na nich głosować choćby z takich powodów, są przeciwni temu aby pieniądze OFE trafiały do wspólnego worka, są za wzmocnieniem niezależności samorządów. I to dla mnie wystarczy.

grzeszek napisał(a):Wieś dzisiaj to nędzna imitacja miasta.

Wieś dziś to dobre miejsce aby zamieszkać, za cenę mieszkania w blokach można z powodzeniem pokryć sporą cześć koszrtów budowy domu który nawet skromny będzie dużo bardziej komfortowy od bloków. Miasta zmierzają do schematu w którym będądą centra pełne sklepów, restauracji, apartamentów dostepnych tylko dla nie licznych, a blokowiska przemienią się w slamsy. Wieś to przyszłość:-)

grzeszek napisał(a):Na wsi coraz mniej jest ludzi, którzy żyja z uprawiania ziemi.

A to źle? Liczba gospodarstw rolnych maleje ale róśnie ich powierzchnia, rolnika który uprawia 6 hektarow nie stać na zakup drogiego sprzętu niezbędnego w gospodarstwie. Związek dużych gospodarstw jest korzystny obustronnie, pozwala z jednej strony rolnikom wynegocjować lepsze warunki z odbiorcami, natomiast odbiorcom gwarantuje lepszą jakość otrzymywanych produktów.

grzeszek napisał(a):Chcieliby wyższych cen, gwarancji, emerytur - czyli jak najwięcej zagarnąć do siebie.

A ty nie chcesz wyższych pensji i emerytur dla siebie? Nie ma partii idelanych, ale są takie które są rozsądną alternatywą dla tych którzy wstydzą się za PiS, PO niby ok ale nie ufają Tuskowi i których nie przekonuje Olejniczak. PSL do nich należy i ma realne szanse dostać się do sejmu.

grzeszek napisał(a):Ja chcę życ jak najtaniej i nigdy nie zaglosuję na partię, która chce, żeby mi był gorzej.

A do tego masz pełne prawo i go nie neguję. Ja po prostu uważam że najlepszy rząd na najbliższe 4 lata to PO + PSL. Po pierwsze dla tego że platforma nie będzie w stanie rządzić samodzielnie a koalicja z PSL ma szanse na większość. Po drugie jeśli PSL nie wejdzie do sejmu to niestety PO bliżej do PiS niż do LiD a takiej alternatywy nie chcę.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 15 paź 2007, o 13:30

Pytanie moje jest takie. Ten co glosuje na PSL, to jakie ma poglady ? Kim on jest ?
To chciałem wyjasnic w poście. Bo na pewno nijak się ten ktos ma do wyborców PSL z przeszlości przed i po wojennej (gdzie te chłopy, gdzie ten lud gdzie ta wieś, gdzie te wąsy ?). Moja teza jest taka, że dzisiejsze PSL to taka wydmuszka. Stronnictwo ludowe bez ludu, jak religia bez boga jak samochód bez silnika. PSL to jest trochę majątku , notesy z nr telefonów i sprawnośc organizacyjna. Nic więcej.
Że stabilna ? To taka taktyka na teraz. Tak se Pawlak wymyslił, wszyscy wrzeszczą, to on bedzie mówił szeptem, nie ruszając górna wargą. To jest jakiś na świat pogląd ?
A OFE ? Nieistotne. Gdyby powiedzial, że chce znieśc przymus ubezpieczeń. O! to byłby poglad. jakiś, Mozna się zgadzac z nim albo nie ale jakiś.
Niezależnośc samorzadów? Puste gadanie. Lepiej spytaj na jakims spotkaniu o finansowanie samorzadów, niech nie gadaja o samodzielności. Bo dopóki o wplywie pieniedzy do budżetów gmin decyduja jakieś cntralne rachunki i fundusze, to rola samorzadów sprowadza się do załatwiania pieniędzy. A gdyby każda gmina miała zarzadzać tym co ma na swoim terenie (pełna samodzielność, he, he), to bysmy mieli fajnie. Spytaj ktoregoś peeselowca, czy o to mu chodzi aby wszyscy sie przeprowadzili z Pabianic do Kleszczowa.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 15 paź 2007, o 15:05

grzeszek napisał(a):
A OFE ? Nieistotne. Gdyby powiedzial, że chce znieśc przymus ubezpieczeń. O! to byłby poglad. jakiś, Mozna się zgadzac z nim albo nie ale jakiś.

OFE jest istotne, bo jeśli zgromadzę na nim pewną ilość środków które są na moim indywidualnym koncie i po przejściu na emeryturę pozyję rok to chcę aby otrzymała to co zebrałem moja rodzina a nie trafiło to do wspólnego worka.
Zniesienie przymusu ubezpieczen jest pomysłem nienajlepszym, bo za kilak lat się może okazać że mamy grupę emerytów bez środków do życia.

grzeszek napisał(a):
Niezależnośc samorzadów? Puste gadanie. Lepiej spytaj na jakims spotkaniu o finansowanie samorzadów, niech nie gadaja o samodzielności. Bo dopóki o wplywie pieniedzy do budżetów gmin decyduja jakieś cntralne rachunki i fundusze, to rola samorzadów sprowadza się do załatwiania pieniędzy. A gdyby każda gmina miała zarzadzać tym co ma na swoim terenie (pełna samodzielność, he, he), to bysmy mieli fajnie.

Finasowanie samorządów wygląda mniej więcej tak:
• dochody własne,
•• podatki i opłaty lokalne,
•• opłaty za usługi dostarczane przez samorzady,
•• dochody z majatku
• udziały władz samorzadowych we wpływach z podatków centralnych (PIT, CIT)
• subwencje ogólne z budzetu panstwa,
• dotacje celowe z budzetu panstwa

Model jest dobry, tylko trzeba porpacować nad efektywnym wykonaniem.
Mówiąc o niezależności samorządów mam na myśli przedewszystkim odpartyjnienie ich, ja nie chcę głosować na ludzi nad którymi stoi cały aparat partyjny któremu zawdzięczają to że zostali wybrani i płacą za to realizując jego cele a nie ludzi którzy na nich głosowali.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 15 paź 2007, o 21:56

Cały czas myslałem, że środki gromadzone w OFE sa dziedziczone, tak to reklamowali za Buzka. Nie są ? W taki razie jest to ZUS bis calkowicie bo OFE inwestuja środki w dużej części w bezpieczne obligacje państwowe (przynajmniej Gwiazdowski tak pisał a on sie zna). Czyli tak czy siak i tak jak państwo będzie w potrzebie na to łapkie położy.
Dla mnie sa projekty polityczne istotne, zmieniające coś i pomysły polegające na mieszaniu zupy z góry na dół i z dołu do góry.
W ubezpieczeniach istotna zmianą byłoby zniesienie przymusu. Ty mówisz że ze skutkiem takim, ze część by się nieubezpieczala. I masz rację. Ale wtedy większoć problemów, które teraz się dzielnie rozwiązuje przestałaby istnieć. A te pomysły nieistotne niczego nie rozwiązują tylko działaja na zasadzie: zmienic coś, ale żeby pozostalo po staremu.
Istotna zmiana np. w szkolnictwie byłoby zniesienie przymusu chodzenia do szkoły, odjednolicenie programów nauczania i wprowadzenie umów szkoła - rodzice. nie mieści się w głowie, prawda? Do nauczycieli: stawiam dolary rzeciwko orzechom, ze wszystkie problemy, które teraz macie nagle okazałyby się nieistotne. A że ktoś by nie umial czytac i pisac. Teraz też jest analfabetyzm. Wtórny.
Samorządy. Uważam, że odpartyjnic całkiem się nie da. Bo samorząd to dwa rodzaje działań. Administrowanie bieżące, ale i decyzje kluczowe: albo droga tu albo lotnisko tam, ktos traci, ktoś zyskuje. A polityków mamy od tego, aby przedstawiali koncepcje, my je wybieramy głosując. I to oni się tłuka w naszym imieniu. Czytałem, że Stanach wybierany jest burmistrz i rada, nie wiem jakie maja kompetencje. Oni pracuja społecznie ale zatrudniaja zarządce, fachowca bezpartyjnego. No ale decyzje polityczne też są na pewno. Tego nie da sie uniknąć, bo ludzie są różni. A partie te różnice powinny odzwierciedlać.
Pozdrawiam.

Następna strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."