Pomysł Platformy Obywatelskiej

Sebastian
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Pomysł Platformy Obywatelskiej

Postprzez Sebastian » 19 lut 2007, o 17:33

Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie na temat pomysłu Klubu Radnych PO o zmniejszeniu budżetu wydziału edukacji, kultury i zdrowia o blisko 300 tys złotych, z przesunięciem tych pieniędzy na wykup gruntów pod inwestycje ...

Moim zdaniem zaoszczędzone w ten sposób pieniądze i tak nie pokryją potrzeb w zakresie inwestycji i jeśli miasto myśli o tym powaznie perspektywa kredytu krótkoterminowego wydaje się byc nieunikniona.

Czy naprawdę warto szukać pieniędzy tam gdzie ich nie ma ?
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Rudy
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Rudy » 19 lut 2007, o 17:41

Dychto chyba żyję w Matrixie, 150 tysięcy tyle kosztuje mieszkanie na bugaju 60 metrowe teraz. To nie tylko Kraków,Wrocław, Warszawa. W Pabianicach też już jest drogo. 300 tysięcy starczy na teren pod budowę jednego domku jednorodzinnego. Te tereny które były warte kiedyś 300 tysięcy dziś są warte nawet milion. Niestety po dniu dzisiejszym gdy się dowiedziałem że pieniędzy z Unii nie będzie, powinniśmy zmienić nazwę z Pabianice na Konowoicze. Bo Kononowicz głosił teze że nic nie będzie.

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 19 lut 2007, o 18:03

Ponieważ ten temat dotyczy w dużym stopniu mojej osoby - pozwolę sobie dodać tylko cały obraz sytuacji - przeniesienie tych niecałych 300 tyś zł z wydziału edukacji, kultury i zdrowia na wykup terenów pod inwestycje to tylko kropla w morzu potrzeb - pierwotnie miał być to 1 milion złotych - ale nie chcąc robić terapi szokowej zaproponowaliśmy niecałe 300 tyś zł, przy deklaracji ze strony PiSu, że pozostałe 700 tyś zł znajdą w innych wydziałach - już nie wspomnę o milionie mającym być znalezionym w 15 minut przez jedną radną!! Ponieważ do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy propozycji tych 700 tyś zł, pozostała kwota 300 tyś zł. To w sprawie wyjaśnienia co do sumy - dodam jeszcze, że wykup terenów pod inwestycje to proces długotrwały i na pewno nie jest to temat dotyczący tylko jednego roku budżetowego - a zaproponowany temat przez PO to tylko zwiastun zmian jakie należy zamieścić w strategii tego miasta.

Co do Wydziału Edukacji, Kultury i Zdrowia - parę faktów - w 2006r wydatki tego wydziału to 44 316 929 zł - planowane na ten rok 46 329 380 - wzrost o ok. 4,5% - moja propozycja to 46 032 617 to jest wzrost o ponad 1 700 000 zł czyli 3,86% - więc dlaczego mówi się, że zabieram pieniądze - tniemy tylko wzrosty wydatków - a tak na marginesie jak można coś zabrać jak są to tylko propozycje i wydział tych pieniędzy nie ma fizycznie - no nie ważne. Po drugie pamiętać należy, że liczba dzieci w placówkach oświatowych spada i będzie spadać - zapraszam do lektury opracowania znajdującego się na stronach Urzędu Miasta w zakładce oświata. To w woli wyjaśnienia.

Michał

Postprzez Michał » 19 lut 2007, o 21:18

k.rakowski napisał(a):zaproponowaliśmy niecałe 300 tyś zł, przy deklaracji ze strony PiSu, że pozostałe 700 tyś zł znajdą w innych wydziałach

Szanowny Panie Radny!
Chociaż jestem radnym powiatowym to staram się obserwować oba samorządy bo to naczynia połączone. Jakoś nie słyszałem o jakiejś deklaracji ze strony PiS na 700 tys. (Sebastian wyprowadź mnie z błędu, jeśli o czymś nie wiem). Zwykle nie nosimy takich pieniędzy po kieszeniach ;)

A teraz pozwolę sobie na małą złośliwość: pamiętam za to deklaracje PO na temat tego ile to pieniędzy dostaniemy od Sejmiku Wojewódzkiego. Proponuje sprawdzić listę projektów w ramach Indykatywnego Programu Rozwoju Województwa. Jakoś nie zauważyłem Pabianic, za to na analogiczną mniej więcej inwestycję, na która chcę Pan kosić 300 tys z oświaty, 60 mln dostał Konstantynów. Może prościej niż do kieszeni nauczycieli, zajrzeć do gabinetu pana Fisiaka.
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Sebastian

Postprzez Sebastian » 19 lut 2007, o 21:22

PiS nigdy nie zgadzał się na szukanie jakichkolwiek oszczędności w wydziale edukacji, kultury i zdrowia to może na początek. Proszę nie wkładać w usta radnych PiS słów które nigdy nie padły.

Chcieliśmy jedynie zwrócić uwagę, że jeżeli mamy szukać pieniędzy na inwestycje to należy ich poszukać w całym budżecie, zaczynanie od szkół zakrawa na żart i to tragiczny.

Wzrosty w budżecie szkół są powodowane koniecznością wypłacenia odpraw nauczycielom odchodzącym na emeryturę, co ciekawe na dzień dzisiejszy wszystko wskazuje na to że wydatki w szkołach mogą wzrosnąć w związku z pracami nad ostatecznym kształtem podwyżek dla nauczycieli. Dobrze byłoby aby kolega radny Krzysztof Rąkowski zainteresował się kształtem prawa oświatowego na dzień dzisiejszy zamiast wypisywać herezje o cięciach wzrostów. Te wzrosty bowiem w świetle rozporządzeń ministerialnych są nieuniknione.

To nie Platforma Obywatelska zadebiutowała pomysłem w sprawie inwestycji bo w tym zakresie kochany kolego radny :571: to ja OSOBIśCIE PROWADZę ROZMOWY, JA ORGANIZOWAłEM SPOTKANIA W TYM ZAKRESIE Z UDZIAłEM PANA PREZYDENTA I JA ORGANIZUJę SPOTKANIE Z WICEPREZYDENTEM CICHOSZEM W TEJ SPRAWIE.

PRZYPISYWANIE SOBIE CUDZYCH DZIAłąń JEST NADUżYCIEM I TO ZNACZąCYM.

Informuję więc pana, że aby zrealizować mój pomysł w zakresie inwestycji miasto musi wyłożyć ok. 4-5 mln złotych i jest to inwestycja celowa. Jedynym sposobem na jej realizację jest krótkoterminowy kredyt komercyjny. Pozyskanie inwestora bilansuje kredyt w ciagu góra pół roku od zakupu i wiele wskazuje na to że budżet na tym nie straci bo inwestor wchodząc do Pabianic wykupuje od miasta grunty ... o innych profitach w postaci miejsc pracy i powstania całej infrastruktury wokół inwestycji nie wspomnę bo to jest normalne, że powstają nowe miejsca pracy dla ludzi, firm budowlanych, sprzątających itp itd

PLATFORMA NA DZIEń DZISIEJSZY DUżO MóWI NIC NIE ROBIąC, radni PiS preferują odwrotne działania.

Liczba dzieci maleje i podzielam pogląd, że trzeba będzie już zacząć pracę nad zminimalizowaniem ewentualnych strat finansowych w tym zakresie ALE NIE MOżNA TEGO ROBIć W CZASIE TRWAJąCEGO ROKU SZKOLNEGO. CZY PAN CHCE TERAZ ZLIKWIDOWAć SZKOłY CZY MOZE OD WRZEśNIA ??? Bo słyszałem ze takie pomysły też pan zgłaszał na posiedzeniach ...

Jedyna rzecz w tym mieście z której możemy być dumni to poziom naszej oświaty, wiem co mówię gdyż pracowałem z młodzieżą łódzką i pabianicką ... PiS się nigdy nie zgodzi na podcinanie najlepszej i najzdrowszej gałęzi naszego wspólnego drzewa. Są inne zeschnięte gałązki ... Po uchwaleniu budżetu, Komisja Rewizyjna zbierze się na piątym posiedzeniu i w krótkim czasie wskaże gałązki do odcięcia ... dopilnuję tego osobiście.

k.rakowski napisał(a):To w woli wyjaśnienia.

To tyle gwoli wyjaśnienia ...

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=18110

Michał napisał(a):Może prościej niż do kieszeni nauczycieli, zajrzeć do gabinetu pana Fisiaka.

Tym bardziej, że Fisiak to człowiek Platformy Obywatelskiej, gwoli wyjaśnienia dla tych którzy nie wiedzą. Kolejny argument na to że radni PO uwielbiają mówić, w działaniach już takich spektakularnych osiągnięć nie mają ...
Ostatnio edytowano 19 lut 2007, o 21:36 przez Sebastian, łącznie edytowano 1 raz

Michał

Postprzez Michał » 19 lut 2007, o 21:34

Amen.
Tylko nie tak nerwowo Sebastian.

Sebastian

Postprzez Sebastian » 19 lut 2007, o 21:39

Michał napisał(a):Amen.
Tylko nie tak nerwowo Sebastian.

A jak tu się nie denerwować, skoro ktoś przypisuje Ci słowa jakie nigdy nie padły ?

Ja się nie nadaję do polityki, robię co obiecałem przed wyborami i składam mandat, bo szkoda zdrowia.

Rudy

Postprzez Rudy » 19 lut 2007, o 21:40

Co racja to racja. :573:

Michał

Postprzez Michał » 19 lut 2007, o 22:46

Sebastian napisał(a):A jak tu się nie denerwować, skoro ktoś przypisuje Ci słowa jakie nigdy nie padły ?

Ja własnie w trosce o twoje zdrowie. Policz do 100 000 i powinno ci przejść.

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 19 lut 2007, o 23:08

Sebastian napisał(a):Wzrosty w budżecie szkół są powodowane koniecznością wypłacenia odpraw nauczycielom odchodzącym na emeryturę, co ciekawe na dzień dzisiejszy wszystko wskazuje na to że wydatki w szkołach mogą wzrosnąć w związku z pracami nad ostatecznym kształtem podwyżek dla nauczycieli. Dobrze byłoby aby kolega radny Krzysztof Rąkowski zainteresował się kształtem prawa oświatowego na dzień dzisiejszy zamiast wypisywać herezje o cięciach wzrostów. Te wzrosty bowiem w świetle rozporządzeń ministerialnych są nieuniknione.

Szanowny kolego radny - nauczycielu - informuję, że zapoznałem się z kształtem prawa oświatowego i nie kwestionuję wydatków związanych z wynagrodzeniami i pochodnymi. Natomiast podważam zasadność wzrostu wydatków na koszty bieżące - chociażby kwestię c.o. bo jeżeli pamiętam ubiegła zima była mroźna, a tegoroczna trzeba przyznać jest łagodna - i jeżeli dobrze pamiętam wydatki na termomodernizację obiektów szklonych miały również przynosić oszczędności ale niestety w budżecie tego wydziału nie można ich znaleźć. Co do wielkiego rwetesu, że radny Rąkowski zabiera szkołom 300 tyś zł - konkretnie kolego radny - nie zabieram szkołom, a tnę wzrosty wydatków wszystkich jednostek - a kwota proponowanych oszczędności przypadających: na szkoły podstawowe to średnio 471 zł miesięcznie na szkołę, na gimnzaja to 885zł miesięcznie, wydatki na przedszkola to 800zł miesięcznie. Do tego zmiana wydatków muzeum to wzrost o 270 tyś zł - z proponowanych 330 tyś zł, oraz wydatki na MOK - to wzrost o ponad 45 tyś zł plus 60 tyś na zakup sprzętu nagłaśniającego. Cały wydział z proponowanych 46 329 380 zł dostanie 46 032 617 plus 60 tyś na zakup sprzętu do MOK-u i dodatkowe 200 tyś na inwestycje w infrastrukturę MOSiR-u czyli podsumowując cały wydział dostanie raptem niecałe 40 tyś mniej niż proponował. Możliwe jest, że to 40 tyś uzupełnimy kwotą 40 tyś wycofanych z dotacji na WSHE w Pabianicach - decyzja w rękach radnych.

Co do

Sebastian napisał(a):To nie Platforma Obywatelska zadebiutowała pomysłem w sprawie inwestycji bo w tym zakresie kochany kolego radny to ja OSOBIśCIE PROWADZę ROZMOWY, JA ORGANIZOWAłEM SPOTKANIA W TYM ZAKRESIE Z UDZIAłEM PANA PREZYDENTA I JA ORGANIZUJę SPOTKANIE Z WICEPREZYDENTEM CICHOSZEM W TEJ SPRAWIE.

PRZYPISYWANIE SOBIE CUDZYCH DZIAłąń JEST NADUżYCIEM I TO ZNACZąCYM

Ja nie zamierzam przypisywać sobie żadnych cudzych działań - odsyłam do naszego programu wyborczego. Z tego co wiem to kolega zamierza ściągnąć inwestora w ramach ŁSSE - natomiast my proponujemy ogólne środki pod wykup terenów pod inwestycje - niekoniecznie w ramach ŁSSE - bo bez tych terenów to nie znajdziemy w ogóle żadnych inwestorów - a jeden nam spraw bezrobocia i wzrostu dochodów nie załatwi. Będę Panu kibicował i wspomagał w Pana planach - ale

Sebastian napisał(a):Informuję więc pana, że aby zrealizować mój pomysł w zakresie inwestycji miasto musi wyłożyć ok. 4-5 mln złotych i jest to inwestycja celowa. Jedynym sposobem na jej realizację jest krótkoterminowy kredyt komercyjny. Pozyskanie inwestora bilansuje kredyt w ciagu góra pół roku od zakupu i wiele wskazuje na to że budżet na tym nie straci bo inwestor wchodząc do Pabianic wykupuje od miasta grunty ... o innych profitach w postaci miejsc pracy i powstania całej infrastruktury wokół inwestycji nie wspomnę bo to jest normalne, że powstają nowe miejsca pracy dla ludzi, firm budowlanych, sprzątających itp itd

Będę jednak sceptyczny co do pomysłu, że krótkoterminowy kredyt ( Kredyt, którego okres kredytowania - spłaty wynosi do 1 roku) załatwi sprawę wykupu gruntów o wartości 4-5 mln. Jeżeli w ciągu roku wykupi Pan te tereny to gratuluję - fakt, iż miasto zamierza kupować tereny w krótkim czasie spowoduje wzrost wartości gruntów- popyt w górę - cena w górę - ale nie ważne chwali się, że zamierza Pan walczyć o inwestorów i jestem jak najbardziej za!!!! oby więcej takich inicjatyw - natomiast przypominam, że my myślimy kompleksowo i nie zamierzamy zabrać Panu żadnego pomysłu - chodzi nam o strategię działania miasta czyli koniec z konsumpcją, należy wykorzystywać koniunkturę i inwestować, inwestować - a to, że suma na początek mała to ma być tylko jaskółka zwiastująca zmiany - w przyszłym roku to może być 2 mln zł itd!!!!

Sebastian napisał(a):Liczba dzieci maleje i podzielam pogląd, że trzeba będzie już zacząć pracę nad zminimalizowaniem ewentualnych strat finansowych w tym zakresie ALE NIE MOżNA TEGO ROBIć W CZASIE TRWAJąCEGO ROKU SZKOLNEGO. CZY PAN CHCE TERAZ ZLIKWIDOWAć SZKOłY CZY MOZE OD WRZEśNIA ??? Bo słyszałem ze takie pomysły też pan zgłaszał na posiedzeniach ...

Widzę u Pana brak konsekwencji - najpierw krytykuje mnie Pan za to, że próbuje wmówić PiSowi czegoś czego "nie powiedział" - a Pan wmawia mi coś czego nie powiedziałem. Przypominam, że trwa rok szkolny - ok zgadzam się jak najbardziej - ale czy 471 miesiecznie to spowoduje likwidację szkoły - no to naprawdę mamy tragiczną sytuację w szkołach.

ostatnia rzecz, na którą chciałbym zwrócić uwagę to, że Indykatywny Plan Inwestycyjny to tylko 28% środków - ponad 70% środków nie jest jeszcze rozdysponowana - sam napisałem z koleżanką Biegajło wniosek w sprawie kompleksu sportowo - rekreacyjnego - w ramach IPI - ciekawe ile napisali radni PiS-u. Wiem, że radni nie są od pisania wniosków - ale szanowni koledzy - nie mówimy tylko robimy!!

Co do konstantynowa - to przypominam, że od kilkunastu lat w tym mieście rządzi KPS związany z PO i ich wniosek na dozbrojenie terenów inwestycyjnych w podstrefie ŁSSE uzyskała akceptację Zarządu UM!! Natomiast pozwólcie oceniać nasze działania w sprawach dofinansowania projektów z UE jak ruszą konkursy itp... Będzie i gdzie pracować i gdzie się relaksować - a Szanowni Koledzy z Prawa i Sprawiedliwości - nie sprzeczajmy się tylko pracujmy na rzecz Pabianic - bo nie tak prawdę mówiąc co z tego, że ja jestem z PO, a ktoś inny z PiS-u, SLD czy PR - jesteśmy mieszkańcami tego miasta i pracujmy razem dla jego dobra.

Michał

Postprzez Michał » 19 lut 2007, o 23:44

Panie Radny!
Jest takie stare powiedzenie, że jak ktoś chce zarobić za rok to sieje zboże, za 50 lat - to sadzi drzewa, a jak jest mądry to inwestuje we własne dzieci. Nie polega rzecz na tym, żebyśmy inwestowali, a potem w tych pięknych inwestycjach mieszkańcy naszego miasta będą robili za niewykwalifikowanych robotników. Bo takie działania długofalowo do tego doprowadzą.
Ja się zgadzam, że nakłady na oświatę są duże, ale to wynika z ogólnego systemu, którego jestem przeciwnikiem i który trzeba zmieniać, ale to jest w gestii Sejmu. Jeżeli ubywa dzieci to pieniądze inwestujmy w zmniejszenie liczby dzieci w klasach, a nie zabierajmy na inwestycje. Proponuje rozejrzeć się w jednostkach podległych miastu oraz instytucjach biorących pieniądze od miasta, w których skala beznadziejnego marnotrawstwa jest po prostu porażająca (żeby była jasność - trwa to od dawna i niektórym weszło w krew, a jest zupełnie niezależne od rządzącej opcji politycznej). Wtedy znajdzie Pan nie 700 tys ale wielokrotność tej kwoty.

Sebastian

Postprzez Sebastian » 19 lut 2007, o 23:54

Szanowny panie kolego radny !

Może skoro tak bardzo intensywnie szuka pan pieniędzy to trzeba się zainteresować kosztami zatrudnienia pracowników umysłowych w zakładach miejskich czy w spółkach. Prawie połowa stanowisk to są stanowiska wirtualne ...

Ciekawe kiedy powstaną stanowiska specjalisty ds parzenia herbaty, specjalisty ds parzenia kawy, specjalisty ds jakości cukru itp itd

Zgadzam się że przynależność partyjna nie ma tu nic do rzeczy, ale marszałek to wasz człowiek, więc mam prawo czuć się rozczarowany bo na razie efektów tych heroicznych wysiłków PO nie widać niestety.

Osobiście również cieszę się, że wśród radnych panuje zgoda co do kierunku pewnych działań i że wszyscy chcemy ruszyć to miasto po okresie zastoju.

Mieliśmy nie używać określenia ŁSSE, z powodów pragmatycznych, ale skoro ono już padło to zapewniam pana że inwestycja w strefie jest największą szansą inwestycyjną dla naszego miasta, jeśli tego nie wykorzystamy w najbliższym czasie to możemy zapomnieć o pozyskaniu intratnego inwestora w późniejszym okresie.

Kto wie może pan Fisiak za rok i nam "klepnie" 60 mln złotych ...

Michał

Postprzez Michał » 20 lut 2007, o 00:00

Sebastian napisał(a):
Kto wie może pan Fisiak za rok i nam "klepnie" 60 mln złotych ...

Nie klepnie. To jest na lata 2007 - 2013. Chyba, że w ramach innego programu...

JF

Postprzez JF » 20 lut 2007, o 00:26

Dać Wam tylko noże i będzie 3 radnych mniej...

Może zmienicie tytuł wątku na: "Pomysł Platformy Obywatelskiej- Żydów i masonów, którzy, są na tyle wredni , że mając własnego marszałka, specjalnie nie uruchomili miliardów dla miasta, tylko po to, by zabrać dzieciom"- nie wiem tylko, czy nie za długi.

Możecie mnie rozszarpac i pożreć i wypunktować, bo nie znam budżetu na pamięć, 3/4 nazw programów i 9/10 nazwisk naszej "wierchuszki", ale nie siedzę w tym tak jak Wy.
Jeżeli jednak każda próba szukania oszczędności, zamiast brania kredytu, ma się kończyć taką awanturą, to jakoś nie widzę przyszłości Pabianic w jasnych barwach.

A gdy jesteśmy przy tematach ogrowowych, to nawet zdrowe gałęzie się przycina...
Interpol !

Sebastian

Postprzez Sebastian » 20 lut 2007, o 08:25

JF napisał(a):A gdy jesteśmy przy tematach ogrowowych, to nawet zdrowe gałęzie się przycina...

Tylko wtedy jeśli ma się zamiar przyciąć wszystkie.

Szkołom zabrać 300 tys, ale dołożyć na MOSiR i MZK ...
Czy tak ma wyglądać ta oszczędność ? :shock:

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 20 lut 2007, o 09:45

Michał napisał(a):Panie Radny!
Jest takie stare powiedzenie, że jak ktoś chce zarobić za rok to sieje zboże, za 50 lat - to sadzi drzewa, a jak jest mądry to inwestuje we własne dzieci. Nie polega rzecz na tym, żebyśmy inwestowali, a potem w tych pięknych inwestycjach mieszkańcy naszego miasta będą robili za niewykwalifikowanych robotników. Bo takie działania długofalowo do tego doprowadzą.

Odwrócę to co kolega napisał, a co będzie jak absolwenci opuszczą mury pięknych szkół, gdzie uczyli się w 5 osobowych grupach :-P i .... zasilą grono bezrobotnych bo ... nie będą mieli gdzie pracować. Proszę nie próbujcie zrobić ze mnie wroga oświaty - przecież pokazuję, że nim nie jestem - kurcze nie zabieram dzieciom wsadu do kotła - o co też mnie oskarżano. Przypominam tylko, że należy stać na straży finansów publicznych - i szanowni koledzy - Radny reprezentuje nie tylko swoich wyborców ale ogół mieszkańców!!!! Nie tylko wybrane grupy zawodowe ale wszystkie!!

Temat ten to temat rzeka - myślę, że swoje stanowiska znamy i zgodzę się w 100%, że każdemu z nas zależy na wyrwaniu tego miasta z marazmu.

Co do innych wydziałów - szanowni koledzy ależ oczywiście, że szukałem i będę szukał - pracuję w trzech największych komisjach - i wierzcie mi, że skończyły się czasy marnotrawienia kasy publicznej - budżet każdego zakładu bądź wydziału wracał do nas nawet po raz trzeci - bo ściemy i krętactwa nie będziemy tolerować. Skończyły się już te czasy.

Na zakończenie proponuje - zostawić forum mieszkańcom - a sami dalej pracujmy na rzecz Pabianic.

Sebastian

Postprzez Sebastian » 20 lut 2007, o 10:07

k.rakowski napisał(a):Skończyły się czasy marnotrawienia kasy publicznej - budżet każdego zakładu bądź wydziału wracał do nas nawet po raz trzeci - bo ściemy i krętactwa nie będziemy tolerować. Skończyły się już te czasy.

Czy mam rozumieć, że PO jest gotowa na powazne cięcia wirtualnych etatów we wszystkich jednostkach miejskich ?

Michał

Postprzez Michał » 20 lut 2007, o 10:17

Pierwsza propozycja: dofinansowanie MZK poprzez prywatyzację (rozwiązanie liberalne, więc myślę, że nieobce koledze)
Druga propozycja: Prywatyzacja spółki Targowiska Miejskie poprzez sprzedaż udziałów samym kupców, a nie beznadziejny pomysł o likwidacji (same koszty likwidacji to kupa forsy - głosowanie będzie na tej sesji). Czysta kasa, tym bardziej, że kupcy wręcz o to proszą.
Trzecia propozycja: skontrolowanie WSZYSTKICH spółek miejskich pod kątem racjonalności wydatków. Powstała taka teoria uzasadniana przez starych weteranów z UM, że spółek tych nie mogą kontrolować radni tylko rada nadzorcza, co jest piramidalna bzdurą.
Na samym tym zyska Pan sporo pieniędzy

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 21 lut 2007, o 17:07

Myślę, że prezydent znajdzie złoty środek w tej sprawie - i Wydział Edukacji, Kultury i Zdrowia będzie syty i sprawa wykupu ziemi pod inwestycje - patrz ja ;-) też będę szczęśliwy. Natomiast temat WEKiZ będę kontynuował i drążył dalej. Myślę, że koledzy mi w tym pomogą!!

Sebastian

Postprzez Sebastian » 21 lut 2007, o 18:07

k.rakowski napisał(a):Myślę, że prezydent znajdzie złoty środek w tej sprawie - i Wydział Edukacji, Kultury i Zdrowia będzie syty i sprawa wykupu ziemi pod inwestycje - patrz ja ;-) też będę szczęśliwy. Natomiast temat WEKiZ będę kontynuował i drążył dalej. Myślę, że koledzy mi w tym pomogą!!

W szukaniu pieniędzy tak, w niszczeniu szkół - nie !
Cieszę się, że znalazły się środki na inwestycje bo przydadzą się w najblizszym czasie.

Następna strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."