Zobaczymy co teraz będzie. Za rządów SLD S8 miało biec w wariancie łódzkim (tu ukłon w stronę Anity Błochowiak). Za rządów poprzedniej ekipy (głównie PIS) nagle pojawiła się informacja o wariancie piotrkowskim. Posłowie w skrzynkach e-mailowych dostali taką informację. I wtedy zaczęła się burza. Miasta odsunięte zaczęły walczyć, głównie Sieradz i Zduńska Wola. Skąd się wzięła ta zmiana? Słyszałem dwie teorie, możliwe, że obie razem. Pierwsza: poseł Jurek (ówczesny marszałek sejmu) lobbował na rzecz Piotrkowa. Druga to Edgar, ze swoją siłą przebicia, ustawiający trasę z Wrocławia, aby była bardziej pod Kielce. Wiadomo, że łódzki prezydent ze swoimi kolegami partyjnymi załatwia wszystko tak, aby nie załatwić, a potem wymyśla coś dla poprawy wizerunku (patrz Euro 2012, ale wybudujemy stadion miejski). Tak samo by było z S8: odsuniemy S8 do Piotrkowa, ale obiecamy Łodzi, że wybudujemy trasy łączące. Tak, czy tak PIS przepadł w ostatnich wyborach i miejmy nadzieję, że z nim razem pomysł S8 przez Piotrków. Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale słyszałem, że Schetyna stwierdził, że z Wrocławia do Łodzi (a dalej W-wy) powinna biec nie S8, a A8. Pieniądze można uzyskać rezygnując z kilku inwestycji drogowych w świętokrzyskim. Oczywiście to może być tylko element radosnych harców politycznych w nowym sejmie, ale może z tego przynajmniej ta S8 zakrzywi do Łodzi. Czas pokaże.
[ Dodano: Pią 11 Sty, 2008 ]Cytat z Onet (
http://biznes.onet.pl/0,1672111,wiadomosci.html):
"Euro 2012: nowa lista projektów transportowych
(PAP, pb/11.01.2008, godz. 21:14)
Minister Infrastruktury Cezary Grabarczyk przekazał w piątek Ministrowi Rozwoju Regionalnego zweryfikowaną listę projektów, które będą realizowane w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na lata 2007-2013.
W związku z przygotowaniami do Euro 2012, lista została uzupełniona o modernizację trzech dworców kolejowych: w Warszawie (Dworzec Centralny), Krakowie i Wrocławiu.
Jak poinformował resort infrastruktury w komunikacie, jest ona zgodna z Programem Budowy Dróg Krajowych na lata 2008-2012, priorytetami rządu w zakresie infrastruktury drogowej oraz zbieżna z polityką spójności i polityką transportową Unii Europejskiej.
Umieszczone na liście projekty zapewniają stworzenie podstawowej sieci autostrad i dróg krajowych, umożliwiając sprawne połączenia między regionami (aglomeracjami), a także rozwój korytarzy transeuropejskich przez Polskę - informuje ministerstwo.
Główne korekty listy dotyczyły zbilansowania źródeł finansowania i zakresu rzeczowego projektów morskich (dzięki rządowej decyzji sfinansowania falochronu w Świnoujściu przez budżet państwa).
Dostosowano także przebieg trasy S8 Wrocław - Warszawa do obowiązującego rozporządzenia Rady Ministrów i rządowego Programu Budowy Dróg Krajowych na lata 2008-2012 - napisano w komunikacie."
Zwracam uwagę na ostatni akapit. W internecie znalazłem stronę z tym programem:
http://www.mt.gov.pl/article/strategie_ ... 9b2c7e0910
Wynika z niej, że S8 będzie biegła w wariancie Łódzkim
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem zapisy.
Z drugiej strony ten najbardziej interesujący nas odcinek realizowany będzie na końcu (wg programu 2011-2015)

.
Dobrze, że ten wariant, ale oczywiście musi być na końcu.