nasi posłowie maja nas gdzieś

jasiu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

nasi posłowie maja nas gdzieś

Postprzez jasiu » 10 kwi 2007, o 18:26

kto zauważył, że pabiannicy posłowie zapomnieli o swoim mieście. Ostatnio tylko biernata widziałem. Pani poseł Błochowiak się chyba fura popsuła, a pociągiem to obraza majestatu. Tyszko też miała więcej zapału przed wyborami, ale przeciez każdy człowiek jest wazny nie tylko ten z Pabianic. a z pis-u to nawet nie pamiętam kto tam startował

Sebastian

Postprzez Sebastian » 10 kwi 2007, o 19:55

Wśród parlamentarzystów PiS nie ma nikogo z Pabianic czy z powiatu pabianickiego.

A pani Błochowiak działa prężnie, ostatnio dostałem od niej kartkę z życzeniami świątecznymi.

To już trzecia. Wcześniej były bowiem Święta Bożego Narodzenia i inauguracja kadencji radnego.

Ciekawe czy na wakacje dostanę ...[/center]
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 11 kwi 2007, o 13:26

Niestety nie mogę znaleźć linka z artykułem, który ukazał się w Dzienniku Łódzkim.
Opisywano w nim dziennikarkę, która jako osoba prywatna chciała się umówić na spotkanie z posłami w biurze poselskim.
Rekordziści mieli czas dopiero w lipcu.
Poseł Pis-u gdy usłyszał iż chodzi o wielką aferę związaną z budownictwem kazał skontaktować się z radnymi w radzie miejskiej Łodzi.
Jedyny który miał czas był to Poseł Sylwester Pawłowski
Te całe posły dostają co miesiąc ponad 10 tysięcy na biura poselskie , a tak jak napisał Jasiu mają nas gdzieś.
Czy aby my nie powinniśmy mieć ich też gdzieś przy urnach?
A może powinno się zlikwidować apanaże na biura poselskie?

edit:
Linka wykopię z podziemi zawszę ;)
Sprawę wyżej wymienioną opisał Dziennik Łódzki dnia 27 Lutego 2007 r.
Oto link do wersji e-gazety (pdf.)
http://egazeta.dziennik.lodz.pl/?kalend ... rzDzien=27

bocz
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez bocz » 11 kwi 2007, o 15:00

Chcąc stanowczo obalić tezę postawioną w głownym temacie wątku, pozwolę sobie przytoczyć tylko kilka interwencji pos. Anity Błochowiak z ostatnich dni:

- do Prezesa łódzkiego PFRONu ws. przychylenia się do wniosku pabianiczanina o dofinansowanie do zakupu specjalistycznego wózka inwalidzkiego (Prezes wstępnie zadeklarował że jest duża szansa na pomoc),
- do Ministra Finansów o wydanie jednoznacznej interpretacji zapisów ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych pod kątem sytuacji, w której Wspólnoty Mieszkaniowe zmuszone są płacić podatek od przyznanego im odszkodowania z zakładu ubezpieczeniowego (Urzędy SKarbowe wydają różne interpretacje, Minister przyznał rację, że jest rozbieżność, zatem w najbliższym czasie sprawę rozstrzygnie)
- interpelacja w sprawie likwidacji powiatowych inspektoratów nadzoru budowlanego (taka zmiana wiąże się m. in. z realnymi utrudnieniami dla mieszkańców np. Pabianic, którzy zmuszeni będą do wyjazdów do Łodzi w celu załatwiania swoich spraw),
- w sprawie uchwały Rady Miejskiej w Łodzi dot. zabrania terenów należącyh do gminy Pabianice (tereny GOŚ) - to akurat ze stycznia br. (w odpowiedzi Minister SWiA zadeklarował że weźmie pod uwagę nasze pabianickie argumenty).
Tak na marginesie dodam, że wielką niegodziwością jest, że wojewoda łódzki Helena Pietraszkiewicz wysłała do MSWiA tylko wyniki konsultacji z Łodzi, a o Pabianicach w ogóle "zapomniała"! A wiadomo jakie wyniki były w Łodzi a jakie w powiecie pabianickim,
- do Polskiego Expresu ws. braku rekacji centrali na reklamacje mieszkańców,
- i inne dotyczące problemów mieszkańców naszego miasta,

- ponadto w pabianickim biurze (jak i w naszych biurach w innych powiatach) opłacamy prawnika, który udziela bezpłatnych porad prawnych, i proszę mi uwierzyć, że na tego typu usługi jest bardzo duże zapotrzebowanie; zwłaszcza jeśli zważymy fakt, że każda zwykła porada w prywatnych kancelariach to wydatek rzędu ok. 50 zł

jasiu napisał(a):kto zauważył, że pabiannicy posłowie zapomnieli o swoim mieście. Ostatnio tylko biernata widziałem. Pani poseł Błochowiak się chyba fura popsuła, a pociągiem to obraza majestatu.

Pan Jan wygłasza śmiałe, acz nieuprawnione sądy. Na jakiej podstawie sądzi Pan, że jest to jakakolwiek "obraza". Z różnych przyczyn, w różnych momentach korzysta się z różnych form komunikacji między Warszawą a Pabianicami, nie wyłączjąc z tego absolutnie korzystania z połączeń komunikacyjnych realizowanych przez Polskie Koleje Państwowe. Czasem korzysta się z samochodu, czasem z PKP. Normalna rzecz.

Proponuję większą wstrzemięźliwość w wysuwaniu zbyt daleko idących wniosków.

Sebastian napisał(a):ostatnio dostałem od niej kartkę z życzeniami świątecznymi. Ciekawe czy na wakacje dostanę ...

Panie Sebastianie, myślę że już teraz mogę Pana zapewnić, że kartki na wakacje Pan nie dostanie, bo biuro jako biuro na wakacje się nie wybiera. Jednakowoż po cichu liczymy natomiast, że to Pan - znany piechur, miłośników Kresów Wschodnich, uczestnik licznych wakacyjnych wyjazdów - postanowi w wakacyjnym, letnim uniesieniu podzielić się swoją radością i prześle nam swoje wakacyjne pozdrowienia.

Póki co, pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam zapach napalmu o poranku

jasiu

Postprzez jasiu » 11 kwi 2007, o 16:23

Panie Rafale, Rafale :). Wylałem tutaj swój żal, bo juz dawno nie miało przyjemności zrobienia (zdjęcia) pani Poseł Anity Błochowiak. Tylko ten Biernat i Biernat.

jarekc

Re: nasi posłowie maja nas gdzieś

Postprzez jarekc » 17 kwi 2007, o 06:07

jasiu napisał(a):kto zauważył, że pabiannicy posłowie zapomnieli o swoim mieście.

Coś w tym jest... Ale Anita jedyna Pabianiczanka z drugiej strony jest w opozycji więc wiem, że nie wiele może w sprawach lobbingu...
choć mogłaby częściej pojawiać sie w Pabianicach na uroczystościach, spotkaniach... pomagać w bierzących sprawach lokalnych...

Sebastian napisał(a):Wśród parlamentarzystów PiS nie ma nikogo z Pabianic czy z powiatu pabianickiego.
[/center]

To już staje się normalne... Konstantynów ma posła, radnego sejmiku wojewódzkiego, nawet marszałka województwa... a my w tym naszym tyglu, po raz kolejny wystawimy na listach 3 kandydatów na posłów z 9, 10 i 12 miejsca głosy się porozbijają i .... Anicie życzymy powodzenia...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

grzeszek

Postprzez grzeszek » 19 kwi 2007, o 17:49

Sądzę, że skoro przyszło nam zyć w demokracji, to trzeba to wykorzystac i poprosić polityków aby robili to, co obiecują w czasie kampanii i za co dostaja nasze głowsy.
Czy może ktoś na forum poradzić mi: czy jest takie narzędzie, za pomoca którego można gromadzić informacje w formie elektronicznej, w róznym formacie: skany, word, mp3, filmy itp i zorganizować to na takiej zasadzie jak to forum - każdy może dostarczac dane, admin weryfikuje i porządkuje, wszyscy moga korzystać

jasiu

Postprzez jasiu » 7 maja 2007, o 16:54

yes yes yes widziałem naszą panią poseł Anitę Błochowiak, ale niestety tylko w telewizji. wygłosiła istny manifest pierwszomajowy. a już myślałem, że o nas zapomniała.

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."