Dawid -PL napisał(a):Dla mnie ideałem tak jak przeczytałeś jest premier Leszek Miller. Ja uprawiając politykę chcę naśladowac go i kierowac się jego jakże cennymi radami.
Czy zastanowiłeś sie dlaczego tzw. lewica tak sromotnie przegrała poprzednie wybory?
Mineło od tego dopiero 2 no 3 lata. Nie pamietasz? Nie pamietasz nastroju społóecznego. Poczucia totalnej kompromitacji rządu milera. Faktu, że w końcowym okresdie w sejmie nawet jego własny klub go nie popierał. Afer, rozwoju korupcji, ubezwłasnowolnienia Polski.
Przypomnij sobie pod jakimi hasłami szły do wyborów PiS i PO w tamtych wyborach. To była sanacja Milerowskiej rzeczywistości. Uważaj zatem na rady Pana Milera i staraj sie mysleć samodzielnie, podchodzić do rzeczywistości w sposób krytyczny.
Dawid -PL napisał(a):
. Uważam że nie możemy wstydzic się dawnej Polski. Jest taka jaka jest albo by jej w ogóle nie było. To tyle.
Wiesz to słynny argument nie tylko Leszka Milera ale również np. Pana Jaruzelskiego i Kiszczaka, a pewnie i Bierut by sie pod tym podpisał, ale jego nikt nie pytał.
Ja, możesz byc pewien nie wstydzę sie Polski. Nie stydzę się również dawnych władz komunistycznych. Różnica między nami polega pewnie na tym, że Ty dawne władze komunistyczne identyfikujesz z Polską a ja nie pozwalam na obrażanie w ten sposób tego co jest dla mnie Polską.
Róznica mięedzy III czy IVRP a PRL-em to własnie fakt, że w Polsce wolnej władza utożsamia wolę narodu i identyfikowana jest z Polską a w PRL-u władza była aparatem, który dbał o utrzymanie kraju w stanie braku suwerenności. Tego typu władze nie mogę identyfikować z Polską.
Nie wstydzę się za tem za Polskę z okresu komunistycznego reżimu, bo dla mnie Polska z tego okresu to głównie kraj, w którym zdecydowana wiekszosć społeczeństwa nie identyfikuje się z wrogim sobie i narzuconym siłom ustrojem. I z takiej Polski jestem dumny.
No widzisz. Nawet ja zgadzam się z Panem Milerem- Nie wstydźmy sie minionej Polski!

(chyba troche odbiegłam od tematu
?