Miasto nie ma na nic nigdy pieniędzy

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Miasto nie ma na nic nigdy pieniędzy

Postprzez Bosman » 4 cze 2007, o 20:22

Obrazek
Dychto słabo się cenisz więcej od ciebie mają.
Żegnaj włókniarzu, V liga cię czeka, cóż miasto na nic nie ma pieniędzy.
My wierzymy.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 4 cze 2007, o 21:19

Miasto nie powinno mieć spółek, powinno je sprzedać i wtedy nikogo by nie obchodziło ile zarabia prezes. Poza tym, to sa w takich spółkach, za prezesowanie takie sobie pensje. Myślę, że za dwa tysiące mniej juz nikt by sie nie podjął takiej pracy. Bo po co ryzykować, brac na siebie odpowiedzialność i jeszcze nie wiadomo , ilu ma się włascicieli i przed kim sie tłumaczyć. Oczywiście zakładam, że ci goście znają się na tym co robią a nie mają zawód: dyrektor. I że cokolwiek robią. Ale jeśli nic nie robią to, fachowiec na tej pozycji tyle powinien mieć minimum. Pewnie, mozna dac komus i 1000 zł, tylko co zostawi po sobie ? :)
fuj, nie chciałbym, żeby w gazetach pisali o mnie z nazwiska ile zarabiam

SzK
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez SzK » 5 cze 2007, o 08:45

grzeszek napisał(a): Oczywiście zakładam, że ci goście znają się na tym co robią.

I to jest złe założenie. A na pewno jeśli chodzi o pana Jarosława Haburę.
Może jest fachowcem, ale nie od komunkacji miejskiej.
Zresztą pamiętam tytuł w ŻP "Ogrodnik zastąpił melioranta".
http://www.zyciepabianic.com.pl/?articlesID=533
A czy za coś odpowiada ? Nie. Wszystko się sypie, ale trudno.

Nie ma pieniędzy w kasie miasta?
Wiadomo już dlaczego.

8800 x 13 (bo jest chyba "trzynastka") = 114 400 zł.
7500 x 13 = 97 500
6600 x 13 = 85 800
8200 x 13 = 106 600

To jest 404.300 złotych rocznie za tylko cztery osoby !
Gdyby obciąć im pensje do poziomu 4000 złotych
(co jest i tak bardzo dużo, przypominam, że to nie Warszawa, czy Poznań, tylko Pabianice)
to mielibyśmy 196.300 czyli prawie 200 tys złotych na inne cele.
200 tys złotych tylko z czterech osób.

A gdyby doliczyć jeszcze kilku...

grzeszek napisał(a):

A czy ktoś pisze? To pieniądze miasta, podatników.
Niech wiedzą dlaczego na nic nie ma pieniędzy.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 5 cze 2007, o 08:59

A jakie sa pensje na podobnych stanowiskach np. w Zgierzu, czy podobnych miastach. Hej, dziennikarze śledczy :D. Jak zobaczę, że mniejsze, to uwierzę. Jesli takie same, to nikt się nie podejmie takiej roboty za mniej. Bo by sobie w brodę pluł całe życie, że gdzie indziej lepiej by zarobił. A żona by żyć nie dała takiemu człowiekowi. ("A MÓJ kolega w Zgierzu dostaje 8 tys. a ty tu, w Pabianicach za to samo 4 tys.?!!!" :))
Jak znam życie, to w wynagrodzenie na stanowiskach będących partyjnym łupem jest też wliczona składka na lewe fundusze partii. Na zasadzie - masz posadkę ale za to płać 10% miesięcznie.

SzK

Postprzez SzK » 5 cze 2007, o 09:14

grzeszek napisał(a):A jakie sa pensje na podobnych stanowiskach np. w Zgierzu, czy podobnych miastach. Hej, dziennikarze śledczy :D. Jak zobaczę, że mniejsze, to uwierzę.

Ale ja nie pisałem, że w Zgierzu są mniejsze czy większe.
Pisałem że w Pabianicach są za duże.

grzeszek napisał(a): Jesli takie same, to nikt się nie podejmie takiej roboty za mniej. Bo by sobie w brodę pluł całe życie, że gdzie indziej lepiej by zarobił. .

Jak nie chce 4 tys. to niech pracuje gdzie indziej - proszę bardzo, nikt nie broni.
Tyle może, że w Zgierzu nikt takiego kogoś by nie chciał, bo ma wątpliwe kompetencje.

He, nikt nie podejmie pracy za 4 tys.?.
Być może, mniej znajomych królika pchałoby się na posady za 8 tys. zł.
Być może byłaby większa szansa, że trafił by się ktoś z powołania a nie z przydziału.

grzeszek napisał(a):A żona by żyć nie dała takiemu człowiekowi. ("A MÓJ kolega w Zgierzu dostaje 8 tys. a ty tu, w Pabianicach za to samo 4 tys.?!!!" :))
Jak znam życie, to w wynagrodzenie na stanowiskach będących partyjnym łupem jest też wliczona składka na lewe fundusze partii. Na zasadzie - masz posadkę ale za to płać 10% miesięcznie.

Przepraszam, ale co mnie obchodzi czyjaś żona, i z jakiej racji podatnik ma płacić zbyt dużo na utrzymanie rozkapryszonych żon?
Jeśli takiej za mało, to niech wyjdzie za bogatszego, jak jej nie pasuje, niech sama więcej zarobi. 4000 zł to mało ?. Żartujesz.
Nie wiem jak jest z funduszami partyjnymi, i szczerze mówiąc nie chcę wiedzieć.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 5 cze 2007, o 09:35

Ja po prostu podchodzę do sprawy bez emocji.
Nie zazdroszę człowiekowi, że znalazł sobie lekką robote za 8 tys. brutto (przy okazji: koszty na wynagrodzenie, które wyliczyłeś należałoby powiększyć o narzuty na ZUS a jak już byc dokładnym, to benzyna na prywatne przejazdy, prywatne rozmowy z telefonu słuzbowego itp przywileje, jesli je mają, które każdy na takiej posadzie kombinuje - jak przerzucić koszty "domowe" na firmę. Np. obiadek z klientem na koszt firmy, i już zaoszczędzone. Patentów jest dużo. Tylko czy to miasto płaci ? Nie czytałem tego artykułu. Co to sa za ludzie. Bo co innego, jak żyją z budżetu miasta a co innego jak z opłat za swoje usługi). A niech ma.
Tak samo jak ciebie, złości mnie lekkomyślność w wydawaniu publicznych pieniędzy. Pisałem juz na tym forum, że w USA radni pracują społecznie. Wynagradzany jest tylko wynajęty zarząd - sa to fachowcy, którzy specjalizują sie w zarzadzaniu miastami. Pisałem też że wyrzucaniem pieniędzy sa dopłaty do sportu zawodowego, bo żadnych korzyści z tego nie ma tylko zwykła hucpa i radośc cwaniaków.

Ale pisze bez emocji. Tylko racjonalnie myślę co zrobic aby coś poprawić. Pierwsze zdanie, które napisalem na ten temat: sprzedać te wszystkie zakłady, bo udowodnione jest że prywatny zawsze oszczędniej produkuje. I wydajniej, bo mu zalezy. A tam gdzie publiczne pieniąze = nie ma właściciela i nie ma kto pilnowac. Ale poprzesz to ? Ty krzyczysz tylko jak na wiecu. Pokrzyczysz, pokrzyczysz i ci ulzy. I co z tego. Nic. Nie obchodzi cię jak jest w Zgierzu ? Błąd. Bo to jest bardzo ważny argument. Nie obcodzi cię co mysli zona tego gościa ? To błąd. Bo to jest rzeczywistość i żeby ja zmieniać najpierw trzeba poznac jak działa.

Bosman

Postprzez Bosman » 5 cze 2007, o 18:24

Wszystko jest cacy, tylko sprawa jest taka, to nie Dobrzynka jedzie gównami, to nie Pabianice śmierdzą, tylko cała Polska to jedna wielka kupa.
Od tego miało być tanie państwo, a państwo jest coraz droższe.
Nikt nikogo do niczego nie zmusza, niech sobie dadzą jeszcze lepsze podwyżki, niech rozbiją pomnik na starym mieście, a miasto będzie super.
Na zmianach ulic, budowach, burzeniach pomników nic się nie osiągnie.
Ja nie mówię że nie, jeśli ktoś ma ideały takie a nie inne to niech zgłasza pomysły na zmianę ulic, wyburzenia pomnika itd. nie będę negował pomysłu, ale jedno ! zróbcie coś wcześniej, a to zostawcie na koniec kadencji.
Ostatnio edytowano 5 cze 2007, o 23:09 przez Bosman, łącznie edytowano 1 raz

SzK

Postprzez SzK » 6 cze 2007, o 22:59

grzeszek napisał(a):Ja po prostu podchodzę do sprawy bez emocji. Nie zazdroszę człowiekowi, że znalazł sobie lekką robote za 8 tys. brutto.

Ja również nie zazdroszczę. Tylko uważam, że pobieranie prawie 9 tys. złotych za wykonywanie wątpliwej pracy jest, lekko mówiąc, nieodpowiednie, żeby nie nazwać tego dosadniej.

grzeszek napisał(a):Pisałem też że wyrzucaniem pieniędzy sa dopłaty do sportu zawodowego, bo żadnych korzyści z tego nie ma tylko zwykła hucpa i radośc cwaniaków.

Z tym zgadzam się w 100%. Lepiej wybudować zwykłe boisko na osiedlu, niech dzieciaki i młodzież ma gdzie grać. O ile nie zdemoluje..., ale to już szersza sprawa.

grzeszek napisał(a):Ale pisze bez emocji. Tylko racjonalnie myślę co zrobic aby coś poprawić.
[...] Ty krzyczysz tylko jak na wiecu. Pokrzyczysz, pokrzyczysz i ci ulzy. I co z tego. Nic.

Pisanie, które odbierasz jako krzyk, wynika z racjonalnego myślenia. Spostrzeżenia faktycznie przedstawione są w sposób emocjonalny. A może lepszy byłby ton prześmiewczy i ironia ?
Owszem nic z krzyku nie będzie.
Ale niestety ze spokojnego racjonalnego pisania - niestety również.

grzeszek napisał(a):Nie obchodzi cię jak jest w Zgierzu ? Błąd. Bo to jest bardzo ważny argument. Nie obcodzi cię co mysli zona tego gościa ? To błąd. Bo to jest rzeczywistość i żeby ja zmieniać najpierw trzeba poznac jak działa.

Ważny argument? Jaki? Że w Zgierzu jest podobnie jak u nas?
Więc to znaczy że jest w porządku?. Tak odebrałem poprzednią Twoją wypowiedź.
Stąd uwaga, że Zgierz mnie nie obchodzi.
Co do żon.
Zgadzam się - panie te mogą stanowić mechanizm napędzający...
Choć równie dobrze mógłby on działać w inny sposób, np: "zobacz jak obciążasz miasto, nie wstyd ci ?"

jasiu

Postprzez jasiu » 12 cze 2007, o 16:16

grzeszek napisał(a):Miasto nie powinno mieć spółek, powinno je sprzedać i wtedy nikogo by nie obchodziło ile zarabia prezes.

świetnie a jak przypuśmy zec by zbankrutował, to siedział byś zimą z termoforem w du..., i nikogo by nie obchodziło że spółka ogłosiła upadłość.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 12 cze 2007, o 16:36

Jest to pewien problem. Ale coś za coś. Takie firmy zazwyczaj bardzo cenią sobie zaufanie odbiorców i nie nawalają, przynajmniej nie nawalają częściej niż państwowe.
Krótko o ekonomii: jesli prywatny zakład byłby monopolistą to bankructwo nie wchodzi w grę. Jeśli nie byłby monopolistą, to pytanie dlaczego. Pewnie w mieszkaniach byłyby co najmniej dwa sposoby ogrzewania, np. na gaz albo energię elektryczną.
Zdaje sie, że ty bankructwo kojarzysz z jakimś wybuchem trotylu. Wszystko wylatuje w powietrze i ludzie marzną. Taki biznes jest zbyt cenny aby ktoś nie chciał go przejąć.

PS
W kwestii termoforu, to zdaje sie, że źle przeczytaleś instrukcję obsługi

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."