Likwidacja Powiatu.

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Likwidacja Powiatu.

Postprzez Bosman » 30 gru 2006, o 11:28

Wtrącę link na początku-
http://fakty.interia.pl/prasa/news/pis- ... ,852722,16
Mam nadzieje że i u nas zlikwidują ten cały powiat.
Oczywiście Panowie Radni, to nasz kochany Pis, popiera, którego i ja jestem entuzjastą.
W kampanii Dychto o tym nawet mówił, by część zadań Powiat-Miasto połączyć, Haburze to nie za bardzo odpowiadało, bo przecież układ musi mieć wszystko, albo nic.

veo
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez veo » 30 gru 2006, o 11:54

Nikt nie mówi o likwidacji powiatów, tylko włączeniu tych najmniejszych i tych, które sobie nie radzą do innych. Kiedyś była zdaje się mowa o superpowiecie, mającym się składać z powiatów pabianickiego, łódzkiego, łódzkiego wschodniego, zgierskiego i chyba brzezińskiego.

Bosman

Postprzez Bosman » 30 gru 2006, o 12:09

Poczekamy 8)
Trochę obróciłeś kota ogonem, bo nikt też nie mówi o likwidacji wszystkich powiatów.

Łukasz
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Łukasz » 30 gru 2006, o 18:01

Myślę, że nasz powiat nie należy do słabych i jako taki raczej nie powinien być zlikwidowany. Pabianice to trzecie co do liczby ludności miasto regionie. Powinno się natomiast włączyć do powiatu pabianickiego część powiatu łaskiego i część powiatu łódzkiego wschodniego.

kaśka

Re: Likwidacja Powiatu.

Postprzez kaśka » 30 gru 2006, o 18:32

Bosman102 napisał(a):Wtrącę link na początku-
http://fakty.interia.pl/prasa/news/pis- ... ,852722,16
Mam nadzieje że i u nas zlikwidują ten cały powiat.
Oczywiście Panowie Radni, to nasz kochany Pis, popiera, którego i ja jestem entuzjastą.
W kampanii Dychto o tym nawet mówił, by część zadań Powiat-Miasto połączyć, Haburze to nie za bardzo odpowiadało, bo przecież układ musi mieć wszystko, albo nic.

Jak na razie to powiat pracuje, bo Habura zagonił ludzi do roboty, a w mieście... trwa bal. Dychto nie potrafi nawet powołać nowego sekretarza, chyba, że pokochał Marczaka. Jedyny sukces prezydenta to dowiedzenie 23 czy 26 wigilii. Mnie to nie kręci. Liczyłam, ze Dychto pogoni innych do roboty. A tu święta, święta, święta...
To może trzeba Urząd Miejski zlikwidować?! A Starostwu oddać władzę urzędników z ratusza.
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 30 gru 2006, o 18:43

kaśka Po co kopiujesz cały post?

Póki co jest koniec roku, niedawno rada miejska została wybrana itd. Ja osobiście jak pisałem czekam do końca roku, a w tym za wiele nie oczekuje, więc po niedzieli już powinno coś się dziać.
Likwidacja powiatu przyniosła by plus bo jeden urząd by powstał, tu nie chodzi o zmniejszenie ilości zatrudnionych, ale np. o nasze drogi. tu jest droga miejska tu powiatowa, a robić jak rzekł Ferdynand Kiepski nie ma komu. Wszak bardziej by się opłacało aby powiat wchłonął miasto Pabianice, i wówczas to by miało sens. Szpital- trochę powiatu, trochę miasta. I przykładów można by mnożyć.
[/quote]

kaśka

Postprzez kaśka » 30 gru 2006, o 18:52

Bosman102 napisał(a):kaśka Po co kopiujesz cały post?

Bo zawsze się spieszę i nie chce mi się wycinać niepotrzebnych słów :)
Wybacz
żyj chwilą, tu i teraz

kaśka

Postprzez kaśka » 30 gru 2006, o 19:02

Bosman102 napisał(a):tu jest droga miejska tu powiatowa, a robić jak rzekł Ferdynand Kiepski nie ma komu. Wszak bardziej by się opłacało aby powiat wchłonął miasto Pabianice, i wówczas to by miało sens.

Zapominasz, że największy problem jest z generalną dyrekcją (Partyzancka, Łaska, Warszawska i Zamkowa). Jak na razie najgorsza powiatowa to Myśliwska. Zobaczymy co Habura z tym zrobi? Jeśli w ogóle coś zrobi?!
Nie dziwię się, że urzędnicy z ratusza chcą połączenia z powiatem - mieliby więcej kasy do wydania.
Ale są pozytywne strony likwidacji powiatu: Flajszer (wzorzec pabianickiego PiS) zdaje się nie mógłby być radnym. Jaki pan taki kram - pokażcie mi szefa a powiem wam jak funkcjonuje wasza organizacja :p
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 30 gru 2006, o 19:15

kaśka ustawę o samorządzie muszą zmienić w sejmie, nie może tak być by radny miał immunitet, żona/ mąż nie powinien pracować w jednostkach miejskich, nawet kosztem podniesienia diet.
A ty jeden z drugim, swoje ad voce wyślij na marsa, bo kobiety w ciąży coś nie za bardzo mają immunitet, bo Polacy-Pabianiczanie nie mają immunitetu na pracę w Pabianicach, więc muszą szukać w Londynie. ITD.

dyziak

Postprzez dyziak » 30 gru 2006, o 21:11

kaśka napisał(a):Jak na razie to powiat pracuje, bo Habura zagonił ludzi do roboty, a w mieście... trwa bal.

PS1. Pan Habura nie wie nawet jakie drobi należą do powiatu. Więc napisz mi co zrobili do tej pory ??
PS2. A może miech Pan Marczak najpierw się rozliczy z tego, co zrobił do tej pory zanim się go zwolni.

Bosman

Postprzez Bosman » 30 gru 2006, o 21:22

No co zrobił
to : http://www.zyciepabianic.com.pl/?articlesID=346

Kompromitacja: Do sądu za wiadro wody!
I to jest ten Pabianicki Pis. Wszak w partii jeden za wszystkich, wszyscy za jednego.[/quote]

Sebastian

Postprzez Sebastian » 30 gru 2006, o 23:54

kaśka napisał(a): Jedyny sukces prezydenta to dowiedzenie 23 czy 26 wigilii. M

Prezydent Zbigniew Dychto w dniach od 6 do 27 grudnia m. in. wydał 14 zarządzeń, przygotował 28 projektów uchwał, podjął decyzję o konkursie na stanowisko zastępców prezydenta, przeprowadził narady z naczelnikami wydziałów, członkami rad nadzorczych i szefami jednostek miejskich. Odbył spotkanie w sprawie realizacji harmonogramu funduszu spójności w wyniku czego podpisał umowę z Inżynierem Kontraktu. Dokonał lustracji schroniska dla psów oraz punktu informacji turystycznej, a także zarządził kontrolę w ZGM w sprawie ściągalności opłat.

Czy to mało jak na 21 dni urzędowania ?

Twórca modelowego państwa opiekuńczego, cesarz Austrii, Józef II wydawał w latach 1780 - 1790 średnio 2 dekrety dziennie i jest oceniany jako pracoholik - biurokrata ...

Radni w tym czasie przyjęli grubo ponad 30 (nie chce mi się liczyć wybaczcie) uchwał, zgłaszając także zapytania, interpelacje i wnioski ...

Mam nadzieję, że pozwolicie nam jeszcze popracować choć z pół roku zanim zaczniecie nas oceniać ...

Co do pana prezydenta to, mówię najzupełniej szczerze, tak pracowitego człowieka na eksponowanym stanowisku jeszcze nie spotkałem ...
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Bosman

Postprzez Bosman » 31 gru 2006, o 00:19

No właśnie i jak Pabianiczanie mogli głosować na taką Rendecką.
Ja takiego wiceprezydenta jak Rendecka, która nic nie robiła jeszcze nie widziałem 8)

Sebastian

Postprzez Sebastian » 31 gru 2006, o 00:30

Bosman102 napisał(a):No właśnie i jak Pabianiczanie mogli głosować na taką Rendecką.
Ja takiego wiceprezydenta jak Rendecka, która nic nie robiła jeszcze nie widziałem 8)

Co ma piernik do wiatraka ...

Odnoszę wrażenie, że to forum internetowe jest dla Ciebie płaszczyzną służącą rozładowaniu życiowych frustracji i napięć ... naprawdę warto czasem wyluzować bo można umrzeć przed czterdziestką ...

Bosman

Postprzez Bosman » 31 gru 2006, o 00:36

Sebastian napisał(a):
Bosman102 napisał(a):No właśnie i jak Pabianiczanie mogli głosować na taką Rendecką.

Co ma piernik do wiatraka ...

Odnoszę wrażenie, że to forum internetowe jest dla Ciebie płaszczyzną służącą rozładowaniu życiowych frustracji i napięć ... naprawdę warto czasem wyluzować bo można umrzeć przed czterdziestką ...

Po prostu Pan Prezydent Dychto został wybranym w wolnych demokratycznych wyborach. Można teoretyzować iż wygrał dlatego, że jest pracowity, a inni kandydaci byli mniej pracowici.
Drogi 32-latku, nie myślę jeszcze o tym czy dożyje czterdziestu lat czy nie!

Ps: Nie martw się od 1 stycznia, nie będę miał czasu na net nawet minuty.
Szczęśliwego Nowego Roku.

Sebastian

Postprzez Sebastian » 31 gru 2006, o 00:48

Bosman102 napisał(a):Po prostu Pan Prezydent Dychto został wybranym w wolnych i demokratycznych wyborach. Można teoretyzować iż wygrał dlatego, że jest pracowity, a inni kandydaci byli mniej pracowici.

I bardzo dobrze. Cieszę się, że obaj szanujemy demokratyczne wybory.

Bosman102 napisał(a):Drogi 32-latku, nie myślę jeszcze o tym czy dożyje czterdziestu lat czy nie!

A powinieneś ... złe emocje maja bezpośredni wpływ na długość życia.

szwagier

Postprzez szwagier » 31 gru 2006, o 13:06

Tu chodzi tylko o włączenie małych, tzn powiatów słabych. Pierwotnie właśnie miało być ich dużo mniej. Miało nie być m.in. pajęczańskiego, poddębickiego a nawet łęczyckiego. Powiat łódzkie wschodni ma być zlikwidowany bo tam nikt go nie chce i rozdzielony na powiaty: pabianicki, brzeziński i tomaszowski. Mieszkańcy Rzgowa i Tuszyna od zawsze chcieli do Pabianic. Naszego nie zlikwidują bo za duże miasto, chyba że zrobią powiat grodzki.
Nie rozumiem o co wam chodzi o przyłączenie powiatu do Pabianic. Przecież jest przyłączony, dlatego to powiat ziemski a nie grodzki. Odzielna to jest gmina miejska, ale to wynika z przepisów od lat 70-tych.
Obrazek
Obrazek

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 31 gru 2006, o 13:41

Wirtualny powiat Łódzki Wschodni powstał, z tego co wiem, właśnie ze względu na Tuszyn i Rzgów. Chodziło tutaj o dochody jakie można czerpać dzięki tym gminom z podatków gruntowych wynajmowanych przez hale. Czy Łódź tak łatwo pozbędzie się takiego skarbu???
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" - Eduard Bernstien

http://histmag.org - Historia, Społeczeństwo, Kultura

jarekc

Postprzez jarekc » 2 sty 2007, o 08:47

kaśka napisał(a):Jak na razie to powiat pracuje, bo Habura zagonił ludzi do roboty, a w mieście... trwa bal.

Z całym szacunkiem, ale jeśli ktoś próbuje porównać pracę w mieście i w powiecie tak po prostu... popełnia błąd...

Można pisać wiele na ten temat, ja to tak określę - porozmawiajcie z radnymi powiatowymi, którzy poznali specyfikę pracy w mieście - oni powiedzą wam, gdzie się więcej pracuje...

Z tego co wiem Dychto przez pierwsze dni był oblegany przez swoich urzędników, żeby załatwiać wszystkie nagromadzone sprawy, naprawde było ich dużo, a pomimo tego ... pisał o tym sebastian

Ja bym tylko dodał, to co dla mnie jest najwazniejsze, że rozpoczął pracę nad opracowaniem nowej strategi dla maista :!:
nie musze chyba nikogo przekonywac do tego jak ważna jest dobrze przygotowana, a później wdrażana strategia...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Elmirka

Postprzez Elmirka » 3 sty 2007, o 21:34

Chyba nasz powiat nie jest aż tak mały... Mnie się pomysł nie podoba. Chyba jakąś korzyścią "sklejenia" powiatów byłoby sprawniejsze naprawianie dróg. W sumie kto to wie, co by było...
Czuję, że budzi się we mnie zwierzę. Niestety, to chyba leniwiec.

Następna strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."