Konkurs na wiceprezydentów

jarekc
Piaski - witamy w piaskownicy

Konkurs na wiceprezydentów

Postprzez jarekc » 21 gru 2006, o 23:27

Dzisiaj dychto zapowiedział, że zrobi konkurs na wice prezydentów...
Co o tym sądzicie, biorac pod uwagę potrzebę poszukiwania większości w radzie...?
Dopowiem, że w komisji oprócz Dychty mają być przedstawiciele wszystkich klubów.
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Michał
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Michał » 21 gru 2006, o 23:30

Pomysł niekonwencjonalny, a i owszem, ale przyznam szczerze, że nawet mi sie podoba. Pytanie tylko jakie będą kryteria konkursu. To ma znaczenie fundamentalne.
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 21 gru 2006, o 23:32

Dzisiaj dychto zapowiedział, że zrobi konkurs na wice prezydentów...

Panie Radny nazwisko z dużej tym bardziej że to Pan Prezydent jest 8)
Myślę że dobrze robi, musi być niezależnym od rady.
Ma jedną ważną rzecz w swych rękach to prezydent powołuję i odwołuję dyrektorów w jednostkach mu podległych, a wówczas radni co niektórzy będą zawsze głosować tak jak prezydent będzie chciał.

jarekc

Postprzez jarekc » 22 gru 2006, o 12:58

Bosman102 napisał(a):Panie Radny nazwisko z dużej tym bardziej że to Pan Prezydent jest 8)

Jak widać w dalszej części zachowałem zasady, ortografii - to była pomyłka...
A tak na marginesie z tego co wiem, oprócz super oficjalnych sytuacji - to prezydent pisze się z małej litery (to taka drobna odpowiedź na zaczebkę bosmana :lol: )
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

admin
Site Admin
Site Admin

Re: Konkurs na wiceprezydentów

Postprzez admin » 22 gru 2006, o 13:16

jarekc napisał(a):... zrobi konkurs na wice prezydentów...

ja bym wszedzie robil konkursy, zeby nie bylo kumoterstwa, ludzie by sie wzieli do roboty i bylyby wieksze szanse na poprawe w zarzadaniu miastem
studenci maja mnostwo fajnych pomyslow, ale nie da sie im ich zrealizowac, no bo na stloki pcha sie partyjniakow
i tak na stanowiskach siedza rozni "kolesie" najczesciej bez wiekszego przygotowania, ktorzy maja prawo do zatrudniania specjalistow-doradcow

w ten sposob tworzy sie wielka machina biurokratow
gdyby od razu na stanowiskach siedzieli specjalisci, mysle ze moznaby bylo zaoszczedzic troche grosza

ale to idylla chyba...<lol>

Maciek

Postprzez Maciek » 22 gru 2006, o 13:39

generalnie odnoszę takie wrażenie że nowy prezydent wyszedł do ludzi (z pewnością jest to prawdą jeśli porównać go z poprzednim :P ) i pomysł na konkurs bardzo mi się podoba
jarekc napisał(a):[...] (to taka drobna odpowiedź na zaczebkę bosmana Laughing )
troszkę Ci nie wyszło :shock:

Bosman

Postprzez Bosman » 22 gru 2006, o 13:40

A tak na marginesie z tego co wiem, oprócz super oficjalnych sytuacji - to prezydent pisze się z małej litery (to taka drobna odpowiedź na zaczebkę bosmana

zaczepkę :lol: :lol:
Uważam że jeśli pisze konkretnie o jakimś prezydencie to z dużej, a jeśli o prezydencie jakimkolwiek to z małej 8)
Ale to moje osobiste zdanie.

jarekc

Postprzez jarekc » 22 gru 2006, o 14:02

admin napisał(a):ja bym wszedzie robil konkursy, zeby nie bylo kumoterstwa, ludzie by sie wzieli do roboty i bylyby wieksze szanse na poprawe w zarzadaniu miastem

czyli wraca idea służby cywilnej, którą popieram, ale która niestety jest bardzo wolno wdrażana...

Maciek napisał(a): troszkę Ci nie wyszło :shock:

Zgadza się, poddaje się jeśli chodzi o literówki i dają znać przyzwyczajenie z worda... no normalnie trzeba się pilnować, że... obiecuję, że nie będę złośliwie odpowiadał na "zaczebki" :oops:

A wracając do głównego tematu, (żeby podtrzymać dyskusję i przedstawic argumenty przeciwników ),
czy wyobrażacie sobie, by w USA jakikolwiek prezydent ogłaszał konkurs na stanowiska wice, skoro sam wygrał wolne wybory, lub nie wiem ogłaszano konkurs na wicepremierów, gdy koalicja po wolnych wyborach tworzy rząd itd.
Chodzi mi oto, że odpowiedzialność za wice spoczywa na prezydencie, a tak to może się bronić, że... on tak do końca nie chciał, że konkurs wyłonił itd.
I co jeśli za 0,5 roku się okaże, że się nie sprawdza, czy będzie go łatwiej odwołać skoro jest po konkursie...

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 22 gru 2006, o 14:27

Jestem zwolennikiem jak najszerszej demokracji i dużego wpływu społeczeństwa na władzę. Uważam też, że konkursy na stanowiska dyrektorów przedsiębiorstw państwowych są jedynym rozwiązaniem zgodnym z zasadmi demokratycznego państwa prawa. Nie do końca zgadzam się jednak z pomysłem obecnego Prezydenta. Owszem to rozwiązanie ciekawe, i sam zastanawiam się jakby miało wyglądać. Choć z drugiej strony pamiętajmy, że stanowiska viceprezydentów to najbliżsi współpracownicy prezydenta. Powinni więc to byc ludzie zaufani, reprezentujący podobną wizję rozwoju miasta. To się nazywa tzw. zaplecze polityczne. Prezydenci w USA przychodza wraz z ekipą dobrze przygotowanych, wykwalifikowanych w swojej dziedzinie osób. Taki gest Prezydenta Dychty oznacza, że on takich nie posiada, a to niekoniecznie dobrze o nim świadczy. On wraz z wiceprezydentami ma tworzyć ekpię rządzącą, administrację. Jeśli będa to ludzie przypadkowi to nie wróże temu przedsięwzięciu powodzenia. Oczekiwałbym raczej od Prezydenta Dychty przedstawienia własnej ekipy, nawet niezależnej od układów w Radzie, ale własnej, która chce realizować program Pana Dychty. Czym innym jest bowiem przedsiębiorstwo, które winno działać niezależnie od tego kto jest aktulanym Prezydentem a czym innym jest władza wykonawcza, którą rozlicza się z realizacji programu politycznego, ekonomicznego itp.

Prezydent wraz z przyjęciem wyboru, przejmuje całą odpowiedzialność za prowadzenie polityki. Zrzucenie całej odpowiedzialnosci na konkurs jest ucieczką od tego, do czego został powołany.
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" - Eduard Bernstien

http://histmag.org - Historia, Społeczeństwo, Kultura

kaśka

Postprzez kaśka » 23 gru 2006, o 14:36

jarekc napisał(a): czy wyobrażacie sobie, by w USA jakikolwiek prezydent ogłaszał konkurs na stanowiska wice, skoro sam wygrał wolne wybory, lub nie wiem ogłaszano konkurs na wicepremierów, gdy koalicja po wolnych wyborach tworzy rząd itd.
Chodzi mi oto, że odpowiedzialność za wice spoczywa na prezydencie, a tak to może się bronić, że... on tak do końca nie chciał, że konkurs wyłonił itd.
I co jeśli za 0,5 roku się okaże, że się nie sprawdza, czy będzie go łatwiej odwołać skoro jest po konkursie...

Lubię Dychtę, ale jestem zaskoczona jak marnuje czas. Najpierw się rozglądał, teraz są święta, potem będzie konkurs... Wiem, że wielka polityka wymaga cierpliwości i umiejętności spojrzenia z dystansu, ale... No właśnie, ale dzięki temu nadal siedzi w ratuszu sekretarz Marczak i bierze pensję. Więc jeśli Dychto chce zmian, to na wicki może sobie czekać, ale sekretarza (jeśli oczywiście chce) powinien już zmienić.
żyj chwilą, tu i teraz

Maciek

Postprzez Maciek » 23 gru 2006, o 15:01

temu Panu (M. oczywiscie) juz dawno powinno sie podziekowac (dajzomrad)*

* :wink:

k.rakowski

Postprzez k.rakowski » 10 sty 2007, o 15:13

Powiem coś z czym może się większość nie zgodzi ale to farsa - nie konkurs - jeżeli Dychcie zależało na prawdziwym konkursie to niech weźmie chociażby honorowych obywateli miasta, a nie przedstawicieli partii - wiadomo wybór będzie polityczny, a nie merytoryczny - wiadomo, że dzięki temu prezydent teraz będzie cały szczęsliwy - to nie ja, a komisja wybrała, więc wszelkie uwagi do członków komisji - a druga sprawa - załatwia sobie dzięki temu popracie tych klubów, których przedstawiciele wygrali konkurs - moim zdaniem albo robimy prawdziwy konkurs albo bawimy się w pseudokonkursy

Sebastian

Postprzez Sebastian » 10 sty 2007, o 23:30

k.rakowski napisał(a):Powiem coś z czym może się większość nie zgodzi ale to farsa - nie konkurs - jeżeli Dychcie zależało na prawdziwym konkursie to niech weźmie chociażby honorowych obywateli miasta, a nie przedstawicieli partii - wiadomo wybór będzie polityczny, a nie merytoryczny - wiadomo, że dzięki temu prezydent teraz będzie cały szczęsliwy - to nie ja, a komisja wybrała, więc wszelkie uwagi do członków komisji - a druga sprawa - załatwia sobie dzięki temu popracie tych klubów, których przedstawiciele wygrali konkurs - moim zdaniem albo robimy prawdziwy konkurs albo bawimy się w pseudokonkursy

Rada Miejska współpracuje z Prezydentem. Pragnę przypomnieć, że w świetle starej ordynacji wyborczej, Rada Miejska wyłaniała cały zarząd w gminie. I jest to zrozumiałe bo czy się komuś podoba czy nie, Rada stanowi polityczne oparcie dla prezydenta gdyż podobnie jak Prezydent została wybrana decyzją mieszkańców miasta.

To, że Prezydent chce wpółpracować z Radą i dokonać wyboru swoich najbliżych współpracowników na całą kadencję przy takiej a nie innej formule konkursu jest dowodem na dojrzałość na płaszczyźnie pełnej (zarówno Prezydenta jak i radnych) odpowiedzialności za losy miasta przez bieżącą już kadencję.

Po to się zostaje radnym aby być przygotowanym do odpowiedzialności za losy miasta i jego mieszkańców ... tak mi się wydaje.

Pomysł z honorowymi obywatelami miasta ... hmm ... równie dobrze można zaproponować wybór przez komisję składającą się z byłych Prezydentów, posłów będących mieszkańcami powiatu pabianickiego, przedstawicieli największych firm, pasjonatów polskich dobranocek czy kina akcji ... Wybór powinien być merytoryczny i wierzę, że taki będzie dla dobra nas wszystkich.
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

BOLO

Postprzez BOLO » 11 sty 2007, o 02:21

komentarz na poziomie konkuyrsu był w oststniejh biedrionce
na str 5 :P
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

Bosman

Postprzez Bosman » 11 sty 2007, o 14:47

Konkurs upływa jutro:
Do tej pory formalnie tylko jedna osoba się zgłosiła nieoficjalnie mówi się o takich nazwiskach:

Jarosław Cichosz
Jerzy Grabarz
Jerzy Krzysztof Kacalak
Wiesław Kowalski
Krzysztof Nowacki
Jarosław Pinder
Dariusz Wypych

Z tych wszystkich nazwisk najprędzej wybrałbym Krzysztofa Nowackiego.

Michał

Postprzez Michał » 11 sty 2007, o 22:30

Bosman napisał(a):Z tych wszystkich nazwisk najprędzej wybrałbym Krzysztofa Nowackiego.

No mam nieco odmienne zdanie. Kowalskiego po prostu nie znam, ale wybrałbym każdego znich, a Nowackiego na końcu.
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Bosman

Postprzez Bosman » 11 sty 2007, o 22:36

No mam nieco odmienne zdanie. Kowalskiego po prostu nie znam, ale wybrałbym każdego znich, a Nowackiego na końcu.

Trzeba było wybrać jak proponowałem 8)
http://www.zyciepabianic.com.pl/forum/v ... .php?t=116

Wiedziałem że ktoś skrytykuje Nowackiego, pomysł udał się 8)

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 12 sty 2007, o 23:57

Po pierwsze co kryje sie pod tajemniczym stwierdzeniem z wymagań brzmiącym: "opisowe przedstawienie koncepcji celów, działań i realizacji zadań, z uwzględnieniem rozwiązań organizacyjnych". Po drugie czy UM przygotował dla kandydatów materiały, na których podstawie kandydaci mają opracować te "koncepcje celów itd.". Niewyobrażam sobie bowiem, aby mieli oni przedstawiać zwarte programy działań bez dogłebnej znajomości stanu miasta. Sądzę, że oczywiście każdy z kandydatów ma do tych materiałów pełny i równy dostęp, bo tylko wtedy taki konkurs ma sens. No chyba, że komisja lubi się poruszać wśród pięknych i wydumanych wizjach, niepodpartych argumentami.
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" - Eduard Bernstien

http://histmag.org - Historia, Społeczeństwo, Kultura

BOLO

Postprzez BOLO » 13 sty 2007, o 02:16

Kadydat A: zrobimy drogi biorąc kasę stąd i tamtąd i damy ubogim jedzenie kosztem ....

Kandydat B: zakupimy autobusy dla mzk i polączymy się transportem bnezpośrednim z okolcami pabianic...

Kandydat C: dołożymy kasy dla służby zdrowia i policji... kosztem czegoś tam...

Wybieramy na wiceprezydenta kandydata........ <po znajomości> a do tego mamy pomysł skąd wziąc kasę na drogi, szpital, policjęi w ogóle... wymyslili a my korzystamy ;]
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

GaCek

Postprzez GaCek » 15 sty 2007, o 11:13

Ludziska o czym Wy mówicie, jak ktoś nie chce brać udziału w konkursie to jego rzecz, nie musi. Prezydent Dychto mógł sam wybrać Wiceprezydentów, ale daje innym mozliwość współdecydowania i dąży do wybrania najlepszych - CZY TO ŹLE!!! Jasne, najlepiej nie brać w tym udziału "umyć ręce" i się czaić, by zaraz po powołaniu Wiceprezydentów móc im przyłożyć...
GaCek

Następna strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."