Dosia,Berner,Dychto itp. sprawy

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Dosia,Berner,Dychto itp. sprawy

Postprzez Bosman » 21 maja 2007, o 07:18

Wszyscy chyba znamy reklamę proszku "Dosia" i hasła, które mu towarzyszy "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać"
Minęło już pół roku, odkąd mamy nową władzę w Pabianicach, a różnicy nie widać.
Również dobrze gdybym nie wiedział że były wybory, pomyślał bym że Berner nadal jest na stołku, że radnym jest Cichosz, a nie wiceprezydentem, że Maliński jak zawsze dużo mówi.
Skoro nie widać różnicy to po chodzić na wybory?
Czym się różni powiat z Haburą?
A może powinni radni zmieniać nazwy ulic? To na pewno by ruszyło Pabianice z miejsca, wyburzenie pomniku sprowadziło by zagranicznych inwestorów.
Będzie mnie ciężko przekonać bym dał się jeszcze raz namówić na głosowanie w wyborach samorządowych.
I mam gdzieś obowiązek obywatelski, mam gdzieś Polskę, tak jak politycy mają gdzieś nas wyborców :mrgreen:
Idź durny do urny

jasiu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez jasiu » 21 maja 2007, o 08:14

dobrze prawisz. prezydent miał zakazać tirom poruszania się przez centrum miasta. było tyle gadania, że berner przez 4 lata tego nie mógł zrobić, a dychto pojechał do łodzi i załatwił sprawę w godzinę. chyba jednak na rozmowach się skończyło. a może ktoś poda namacalny dowód władzy nowego prezydenta.

dyziak
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez dyziak » 21 maja 2007, o 08:48

jasiu napisał(a): a może ktoś poda namacalny dowód władzy nowego prezydenta.

1. Z tego co wiem to chyba będą dwa zakłady pracy nowe dla 100 i 200 osób.
2. Co do tirów to miało być tak ze przejdzie na własnośc miasta zamkowa po zrobieniu kanalizacji.
3. Zbiórka śmieci dużego gabarytu.
4. Dworzec PKP jeszcze nie do końca ale już wygląda lepiej.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 21 maja 2007, o 11:56

Można i tak. To jest łatanie dziur. Bardzo wygodne podejście. Na koniec kadencji będzie przemówienie przy jakiejś okazji. Zorganizowaliśmy to zbudowaliśmy tamto. Nikt niczego nie może zarzucić, bo to co nie zrobione albo nie było obiecane, albo ktoś nie pozwolił a najczęściej pieniędzy nie wystarczyło. To jest taka polityka na przeczekanie, taka mała. Kiedyś była dobra, bo gdzie ludzie mieli wyjeżdżać, raczej własnie ze wsi uciekali do miasta np. do Pabianic pod Łódź, uciekali od sianokosów i żniw i od tego przeczekiwania życia. Przeczekać zimę, przeczekać lato. A życie jest jedno. Nikt nie ma zamiaru czekać na nie wiadomo co. Za 20 lat okaże sie, że Pabianice są stare. Dzieci się nie rodzą. Będą zamykac szkoły, sklepy, po kolei. Nie wierzycie ? Tak jest teraz w okolicznych wsiach. Dwadzieścia lat temu w szkołach była tam setka uczniów, teraz jest dziesięcioro i zamykaja. Ludzie młodzi powyjeżdżali, bo na co mieli czekać.
Zostana tu tylko emeryci i nieudacznicy, którym wszystko jedno gdzie sa i tak im źle.

Giuseppe Meazza

Postprzez Giuseppe Meazza » 22 maja 2007, o 10:21

A ja mam wrażenie że to nieudacznicy wyjeżdżają :wink:
Albo pazery co u nas za 1500 nie będą pracować bo im za mało, ale w GB będą czyścić kible za 3500 i cieszyć się z mieszkania 3m kwadratowe na łeb... i dobrze :-D każdy jest kowalem swojego losu .

dyziak

Postprzez dyziak » 22 maja 2007, o 11:07

Giuseppe Meazza napisał(a):A ja mam wrażenie że to nieudacznicy wyjeżdżają :wink:
Albo pazery co u nas za 1500 nie będą pracować bo im za mało, ale w GB będą czyścić kible za 3500 i cieszyć się z mieszkania 3m kwadratowe na łeb... i dobrze :-D każdy jest kowalem swojego losu .

Zgadzam sie w 100% z Tobą.

Bosman

Postprzez Bosman » 22 maja 2007, o 18:25

Giuseppe Meazza napisał(a):A ja mam wrażenie że to nieudacznicy wyjeżdżają :wink:

Chłopie ciesz się że trochę ludzi wyjechało, bo nadal byśmy kwitli z zarobkiem 600 zł.
Choć i dla wielu 1500 zł to pensja bagatelna.
Wczoraj rozmawiałem z mechanikiem w MZK, i 1000 netto zarabia, podwyżki nie było już z 5 lat.
Ps: "Biedronce" Proponuję zrobić artykuł na temat stanu taboru w Pabianickim MZK nie licząc tych trzech nowych ciągle psujących się Vero, najmłodszy autobus ma 10 lat, i strach niektórymi jeździć, zwłaszcza ikarusami 22 letnimi.
Giuseppe Meazza, napisałeś każdy jest kowalem swojego losu i to jest prawda.

[ Dodano: Wto 22 Maj, 2007 ]
Właśnie teraz na polsatowskich wiadomościach mówiono że podwrocławski LG ma kłopoty ze znalezieniem pracowników.
Powód LG płaci 800 zł netto.
Więc czy dziwota że ludzie wyjeżdżają?

grzeszek

Postprzez grzeszek » 22 maja 2007, o 20:27

imo:
Nieudacznicy zostają, z wyjątkami oczywiście.
Kto się więcej rusza ten więcej osiągnie, ci ci wyjeżdżają nie narzekają, nie czekaja az prezydent bramke strzeli tylko wio szukają szczescia w świecie.

To dzięki takim pazerom powstały Pabianice, Łódź, Zgierz, Ozorków. Krowy by sie tu pasły gdyby nie byli przyjechali tu kiedyś.

Skoro nie da się zmienic Londynu, trzeba zmienic Pabianice. Zaczac teraz a za sto lat będzie tu pieknie.

Giuseppe Meazza

Postprzez Giuseppe Meazza » 22 maja 2007, o 21:44

Bosman napisał(a):Chłopie ciesz się że trochę ludzi wyjechało, bo nadal byśmy kwitli z zarobkiem 600 zł.

Ależ ja się cieszę z tego bardzo :razz: , a w szczególnosci niech wyjeżdżają fachowcy związani z moim wykształceniem :mrgreen:

Pozdrawiam :564:

Teraz do "Grzeszka" :arrow:
Bardzo ciekawą teorię masz, wpierw piszesz że wszyscy wyjadą i zostaną nieudacznicy i starzy ludzie. Po czym stwierdzasz ;

grzeszek napisał(a):To dzięki takim pazerom powstały Pabianice, Łódź, Zgierz, Ozorków. Krowy by sie tu pasły gdyby nie byli przyjechali tu kiedyś.
Skoro nie da się zmienic Londynu, trzeba zmienic Pabianice. Zaczac teraz a za sto lat będzie tu pieknie.

Potrafię doszukać się kombinacyjnie jakiegoś sensu w tym ale chyba jednak jesteś w błędzie.

Moim zdaniem Pabianice mogą się rozwijać dzięki tym "nieudacznikom" którzy tutaj pracują , płacą podatki itd, itp. Ale również zostaje tutaj grupa ludzi zdolnych którzy potrafią dojść do czegoś bez potrzeby wyjazdu na saksy i znoszenia poniżeń, (nikt mi nei wmówi że dobrze traktują polaków za granicą, byłem w kilku krajach i widziałem na własne oczy jak jest ... PS: byłem turystycznie :razz: ). Ja jestem zadowolony z miasta w którym mieszkam, jestem "lokalnym patriotą" i w moim sercu leży dobro Pabianic. Oczywiście nie mam klapek na oczach i wiem co jest tutaj dobre a co złe, ale wierzę że to się będzie zmieniać na dobre, żebym mógł z podniesioną głową mówić wszystkim że jestem Pabianiczaninem.

Głowa do góry , będzie dobrze.

Bosman

Postprzez Bosman » 22 maja 2007, o 21:49

Wszystko w porządku, ale Pabianice to Polska.
Jeśli polityka państwowa będzie taka a nie inna to nasze województwo będzie zawsze w tyle.
Prawdopodobnie S8 nie będzie.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 23 maja 2007, o 11:20

@ Giuseppe
Biorąc do kupy tych co wyjeżdżają, to mają pewne cechy wspólne, np. sa ambitni, pazerni, chcą mieć więcej: bryke, mieszkanie, niezależność, nie chca czekac, są niecierpliwi, i gotowi na ryzyko. Ich tutaj brakuje.
Nie wszyscy co nie wyjechali to nieudacznicy, ale tym co zostali bedzie coraz trudniej coś zmienic w Pabianicach, bo patrz zdanie pierwsze.
Chciałbym aby Pabianice się zmieniały i uważam, że mają możliwości. Do tego potrzebna jest jakaś wizja, w którą uwierza i władze i Pabianiczanie. I albo się uda, albo będzie piękna katastrofa. Tak czy tak, przynajmniej coś by sie działo i życia się nie zmarnuje.

A Łódź i okoliczne miasta zbudowali w XIX wieku różni tacy co wyjechali z Zachodu. Zostawili mamusię tatusia i pojechali na dziki Wschód szukac przygody.

@ Bosman
Południowa wersja S8 akurat dla Pabianic nic nie zmienia. Lokalnie i tak nikt po niej nie bedzie jeździł, bo do Łodzi pojedziesz Pabianicką a jak kto ma jechac do Wrocławia to czy wjedzie na S8 pod Rydzynami czy w Piotrkowie to co za różnica.

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."