Co Pabianiczanie myślą o wykupie mieszkań spółdzielczych.

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Co Pabianiczanie myślą o wykupie mieszkań spółdzielczych.

Postprzez Bosman » 12 kwi 2007, o 19:13

Rząd przygotowywuję nową ustawę, wykup mieskań spółdzielczyc za 20 zł
Plusy ustawy według mnie:
Ceny mieskań znów spadną dzisiejsza wirtualna cena na polskie zarobki jest zdecydowanie za duża, .
Materiały budowlane wrócą do swoich cen "jesiennych".
Minusy:
Spadną wpływy spółdzielni mieskzaniowej nawet do 30-40 % (na podstawie jednej z łodzkich spółdzielni mieskaniowych), co za tym idzie słynne komorne zdrożeje o wyżej wymienione 30-40 %.
No i jakby nie patrzeć trochę to nie fear wobec tych ludzi, którzy nie tak dawno wykupili swoje mieszkanie za 20 tysięcy bądź wiecej.

O ilę się nie mylę głosowanie odbędzie się 13 Kwietnia,

Osobiście popieram, bo jest to zgodne z programem przedwyborczym. ;)

Michał
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Michał » 14 kwi 2007, o 09:59

Co to za minus, że zdrożeje? Ostatnia podwyżka była o 10% i jest kompletnie nieuzasadniona. Potrzebne są pieniądze na ocieplenie bloków. Przez pięć lat zrobiono mi w bloku jedno malowanie (po 20 latach przerwy podobno - tak twierdzą sąsiedzi). Co się dzieje z kasą na fundusz remontowy która była przez tyle lat płacona?
Pierwsze co zrobię jak tylko to będzie możliwe to wyłączam się ze spółdzielni i namawiam sąsiadów na wspólnotę. Nie będę utrzymywać Mencwala i jego kolesi
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Maciek

Postprzez Maciek » 14 kwi 2007, o 11:09

fakt faktem jest taki że kasa idąca na fundusz remontowy rozpływa się... licząc kasę za 2 mieszkania w skali roku wychodzi że za to pomalowałoby się 3 klatki schodowe (a mieszkań jest 36); mój blok jeden z najstarszych w Pabianicach miał faktycznie malowanie klatek i ocieplenie bloku w roku ubiegłym (marzec 2006 a potem lipiec-wrzesień ze spartaczoną robotą bo nie było inspektora nadzoru, a w jednym z kominów znaleziono butelkę typu PET przez którą to o mało jeden człowiek nie zginął (było opisywane w ŻPzB); wcześniejszego malowania ja nie pamiętam (a mieszkam w tym bloku od urodzenia) a ostatnie odświeżanie elewacji (chociaż to słowo na wyrost) miało miejsce 10-12 lat temu jak pokazał się grzyb w mieszkaniach, to spółdzielnia po kilku podaniach obłożyła szczyty budynku styropianem (o malowaniu nie było już mowy) :neutral:
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

Siemoslaw

Postprzez Siemoslaw » 16 kwi 2007, o 14:49

Ja uwazam ze jest to jak najbardziej w porzadku.
moi rodzice jak kupowali mieszkanie to musieli w to spore pieniadze wlozyc na poczatku zeby wogole moc mieszkac a teraz po 19 latach maja okazje wykupic je na wlasnosc i bardzo dobrze!
tak naprawde jak by sie policzylo ile przez te wszystkie lata placilismy spodzielni na czynsz i te wszystki oplaty to by wyszla sumka ze hoho.
nie mozna patrzec na to tak ze pare lat temu ktos placil za wykup mieszkania wiecej kasy bo placili ci ktorych bylo na to stac , a teraz wprowadzone jest ulatwienie dla tych ktorych nie stac , czyli jak by nie patrzec cos dobrego sie dzieje w koncu powinnismy sobie ulatwiac zycie.
"piwko w kufelku nie może długo stać , jedno , drugi a potem jeszcza dwa " :)

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."