2-3 najważniejsze dla Pabianic sprawy

jarekc
Piaski - witamy w piaskownicy

2-3 najważniejsze dla Pabianic sprawy

Postprzez jarekc » 7 gru 2006, o 00:16

Chciałbym zebyśmy w tym miejscu podyskutowali, jakie waszym zdaniem są 2 - 3 strategiczne i najważniejsze dla miasta sprawy?
Co trzeba zrobić by zmienić nasze miasto?
Nawet gdyby to miało być kosztowne. Przypuśćmy, mamy na to przez 4 lata 16 mln. złotych czyli 4 mln na rok...
Jak je podzielić, co wybrać? Gdzie powinny być najważniejsze akcenty, jeśli inwestycje to jakie?
Pamiętajcie, 2-3 rzeczy nie więcej, a może jedna...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 7 gru 2006, o 00:24

Remont ulicy Bugaj, od Piotra Skargi do skrzyżowania z Grota-Roweckiego, ulica, która jest jedną z najstarszych ulic w Pabianicach, ulica od, której największe osiedle w Pabianicach ma swoją nazwę.
Tramwaj regionalny jak najbardziej, ale to już dużo większe pieniądze, i trochę dłuższy wątek. Przyciągnięcie nowych inwestorów, powstanie w Pabianicach 3 hoteli i zwolnienie ich z wszelkich podatków przez 5 lat. Nie możemy konkurować z Łodzią, ale możemy być niezłym zapleczem dla hotelarstwa.

Sebastian
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Sebastian » 7 gru 2006, o 00:38

1. Stworzenie w Pabianicach podstrefy ŁSSE.

Koszt - przygotowanie minimum 20 ha uzbrojonych gruntów pod inwestycję. Nawet licząc się z koniecznością wykupu ziemi z rak prywatnych.

Zysk - zakład pracy dla kilkuset osób.

2. Zadbanie o sprawy młodzieży
- aktywizacja Młodzieżowej Rady Miasta (młodzi sami wiedzą co jest im potrzebne)
- organizacja imprez zgodnych z oczekiwaniami młodych ludzi typu Graff Party np. Kolorowe Pabianice (odmalowanie kilku elewacji domów komunalnych z pozytywnym przekazem znacznie wpłynie na poprawę wizerunku Pabianic, zniknie szarość i ponury charakter zabudowy)
- może Skate Park (ale z prawdziwego zdarzenia jak ten w Piotrkowie)

3. Remonty reprezentacyjnych ulic miasta. Zmiana oblicza miejsc zielonych (dbałość o czystość, oświetlenie, nowe ławeczki, ścisła kontrola ze strony służb)
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Bosman

Postprzez Bosman » 7 gru 2006, o 00:47

Sebastian napisał(a):3. Remonty reprezentacyjnych ulic miasta. Zmiana oblicza miejsc zielonych (dbałość o czystość, oświetlenie, nowe ławeczki, ścisła kontrola ze strony służb)

Niestety te ławki to często wyrzucane pieniądze w błoto, czasem tego samego dnia są zniszczone, dbałość o czystoś- wystarczy lepszych brygadzistów (nie wiem dokładnie jak się nazywa ta fukncja) w ZDiZM, większość osób dbających o czystość w miescie kierowana jest do parku Słowackiego, a inne miejsca sa niezadbane, może z tej racji że w parku można poodpoczywać, a nie koniecznie pracować.

Maciek

Postprzez Maciek » 7 gru 2006, o 02:57

Bosman: to jest chyba ulica Kopernika (od P.Skargi do Grota) :]

Bosman

Postprzez Bosman » 7 gru 2006, o 03:08

Kopernika jest obok, Bugaj zaczyna się od Nr. 1 przy Piotra Skargi.

Maciek

Postprzez Maciek » 7 gru 2006, o 03:13

1.2.3 (wszystkie 3 punkty) -> wszystko dotyczy BEZPIECZEŃSTWA w mieście

1.
jedna z propozycji realizacji: monitoring w mieście - przynajmniej z osobami które wiedzą jak tym zarządzać i będą potrafić podjąć odpowiednie decyzje (żeby nie było czegoś takiego jak na Pietrynie - nikt nic nie widział nic nie słyszał a komuś wpierdy i tak zrobili na oczach kamer)
wiem że coś takiego ma Jaworzno i z relacji mieszkającej tam rodziny wiem że to się sprawdza

2.
Bolo w innym temacie już napisał że gimnazja się pałętają bez celu po mieście - też mnie to wkurza...

3.
przekraczanie miasta np. na Warszawskiej w okolicach od Gdańskiej do praktycznie 3. Maja to gwarantowany skok adrenaliny :P

----
moderator proszony o interwencję [złączenie postów], forum się rozrasta w dość szybkim tempie :)
----

BOLO

Postprzez BOLO » 7 gru 2006, o 09:17

1. Bezpieczeństwo przedewszystkim<kamery, więcej policji>

2. remonty ulic <roweckiego, orla, moniuszki, zamkowa, > i osiedli

3. "coś" dla małolatów - moze byc skejt park, moze troszke kino odnowić - bo w tych fotelach to juz sie godzine wysiedziec nie da, domy kultury>

aha i jeszcze jedno : jeśli uda wam się przez te 4 lata wygospodarować 48 000 zł, to ja bym skromnie poprosił aby co miesiąc wysyłać na moje konto 1 tysiąc :D :D :D bede zobowiązany ;)
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

abyss

Postprzez abyss » 7 gru 2006, o 19:11

BOLO napisał(a):moze troszke kino odnowić - bo w tych fotelach to juz sie godzine wysiedziec nie da

Kino jest w porządku - klimat retro z prawdziwego zdarzenia, a 5 osób na krzyż na seansach ma swój urok ;)))
Jesteś tym, co potrafisz poczuć, posiadasz tyle, ile umiesz dostrzec
Miej permanentnie rozpostarty umysł i nie zamykaj oczu
Koczuj na smaki, smaki te poczuj

Bosman

Postprzez Bosman » 7 gru 2006, o 20:25

abyss napisał(a):
BOLO napisał(a):moze troszke kino odnowić - bo w tych fotelach to juz sie godzine wysiedziec nie da

Kino jest w porządku - klimat retro z prawdziwego zdarzenia, a 5 osób na krzyż na seansach ma swój urok ;)))

Jeśli ktoś chce pójść do kina, to i tak pójdzie, jeśli ktoś chce jechać do Łodzi- do multipleksu, to żaden remont go nie przekona. A w ogóle to kino chyba jest prywatne?

kaśka

Postprzez kaśka » 7 gru 2006, o 21:34

Jarek a może jako radni zwolnicie właścicieli kamienic przy Zamkowej, Warszwskiej i przy Starym Rynku z podatków od nieruchomości. Oczywiście tylko tych, którzy za te peniądze wyremontują swoje kamienice. Trzeba też skołowac z Unii kasę na remonty bloków i domów komunalnych. Teraz te odrapane strupy stojace przy odmalowanych blokach PSM okropnie straszą (Zielona Górka, Wyszyńskiego). Przeciez PSM bierze kasę z specjalnego programu na energooszczędne budynki i dzieki temu ociepla i maluje kolorowo
żyj chwilą, tu i teraz

jarekc

Postprzez jarekc » 7 gru 2006, o 22:33

kaśka napisał(a):Jarek a może jako radni zwolnicie właścicieli kamienic przy Zamkowej, Warszwskiej i przy Starym Rynku z podatków od nieruchomości. Oczywiście tylko tych, którzy za te peniądze wyremontują swoje kamienice.

Bardzo dobry pomysł, tylko żeby prawnie to zrealizowac to mogą być problemy (zwolnienia przedmiotowe i podmiotowe - nie chcę rozwijać tego wątku), ale od czego mamy tęgie głowy prawnicze...
Ciekawe czy byłoby zaintersowanie ze strony właścicieli...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 7 gru 2006, o 23:07

1. Rozwój samorządu poprzez wprowadzenie inicjatywy uchwałodawczej i Rad Osiedli
2. Rozbudowa systemu połączeń z Łodzią. Docelowo powinno połaczyć się osiedle Bugaj siecią tramwajową. Doraźnie winno być uruchomione normalne połączenie łódzkiego MPK. Jakby ktoś z radnych zechciał zobaczyć jak bydło podróżuje na rzeź zachęcam do odiwedzenia PKS o 7 a jak też ktoś zauważył o 9. Acha zaznaczam- wsiadamy przy SDH.
3. Rozwój niezaleznych inicjatyw kulturalnych. Wszak kultura to o wiele lepszy promotor miasta niz milion wspaniałych folderów z mordką prezydenta na pierwszej stronie.
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" - Eduard Bernstien

http://histmag.org - Historia, Społeczeństwo, Kultura

kaśka

Postprzez kaśka » 8 gru 2006, o 00:03

Z tymi autobusami do Łodzi to masz rację. To jest skandal, że ludzie za własne pieniądze musza podróżować w takich warunkach. Panowie Radni mogli by spróbowac wsiąść o 7.10 przy SDH. I pojechac w takich warunkach do Fabrycznego. :!:
żyj chwilą, tu i teraz

Bosman

Postprzez Bosman » 8 gru 2006, o 00:12

kaśka napisał(a):Z tymi autobusami do Łodzi to masz rację. To jest skandal, że ludzie za własne pieniądze musza podróżować w takich warunkach. Panowie Radni mogli by spróbowac wsiąść o 7.10 przy SDH. I pojechac w takich warunkach do Fabrycznego. :!:

Często słysze taki właśnie tekst: Panowie radni nie dbają o kosze w mieście nie ma gdzie wrzucić smieci, panowie radni nie dbają o ławki, a czy radni te ławki niszczą? Czy kosze wrzucają do rzeki? Itp? Według mnie to sprawa Pks-u, ale Mzk, mogło by stworzyć linie komercyjną Bugaj-Łódz, Szpital -Łódź. 8)

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 8 gru 2006, o 00:13

To powiem Ci więcej. PKS przeprowadza reformę biletów miesięcznych. Otrzymamy niebawem karty (wprowadzane sa na innych trasach) ze zdjęciem i kodem kreskowym. Nie będziemy już mogli swobodnie wchodzić do autobusu lecz grzecznie będziemy się ustawiać przy Panu kierowcy a on będzie specjalną maszynką sprawdzał nasze nowoczesne bilety poprzez odczyt kodu kreskowego. Także przy SDH to autobus szacuje będzie koło 7.45 jeśli nie później.

Dołoże do tego transportu jeszcze jedno słówko. Panowie skandalem jest, że na trasie 11 nie ma biletów ulgowych!!!! I może jeszce jedno. Kiedy wreszcie doczekam się, że z Łodzi do Pabianic nie będe musiał o 22 wracać na nogach. Ja wiem, że w swoim regionalnym nacjonaliźmie chcecie zbudowac Wielkie Pabianice, ale przed losem sypialni się już nie uchronimy i nie ma się co zapierać rękoma i nogami.

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 8 gru 2006, o 00:18

Często słysze taki właśnie tekst: Panowie radni nie dbają o kosze w mieście nie ma gdzie wrzucić smieci, panowie radni nie dbają o ławki, a czy radni te ławki niszczą? Czy kosze wrzucają do rzeki? Itp? Według mnie to sprawa Pks-u, ale Mzk, mogło by stworzyć linie komercyjną Bugaj-Łódz, Szpital -Łódź.

Owszem Bosman masz rację. Ale ja myśle, że my mówimy o dwóch róznych sprawach. W rękach Radnych jest stworzenie alternatywy dla transportu grupowego do Łodzi, choćby przez opracownaie odpowiedniej strategi działań. Tak jak mówiłem docelowo winno być to połączenie ŁTRem osiedla Bugaj. Ja rozumiem, że to projekt na lata ale w tym kierunku trzeba pracować. To przecież także rozbudowa sieci dróg.

Logiczne rozwiązanie sprawy dojazdów do Łodzi jest w rekach Prezydenta i Radnych. Do Łodzi w najbliższym czasie będzie podróżować coraz więcej osób i tego nie da się już powstrzymać. Od tego tak naprawde zależy rozwój miasta. Dobry dojazd to przecież także szansa na pozyskanie inwetorów, to rozwoj w Pabianicach sfery rozrywki i wypoczynku. Wianuszek miast około Warszawy dawno już na to stawia. My ciągle tkwimy w Lokalnym Nacjonaliźmie.

Bosman

Postprzez Bosman » 8 gru 2006, o 00:26

Jeśli tak dalej pójdzie to do Łodzi więcej osób po prostu się przeprowadzi, czynnik głowny Praca!
ŁTR jak najbardziej.
Co do rozwoju miasta, to niżej pisałem o Hotelartsiwe 8)

seba1984pce

Postprzez seba1984pce » 8 gru 2006, o 00:36

Bosmanie nie sądze. Ceny mieszkań w Łodzi rosną i rosnąć będą. Bum na ziemię obiecaną wszak powoli do nas wracaa to odbija sie na cenach mieszkań. Ba obserwuje się nawet proces odwrotny. Młodzi łodzianie osiedlają sie w miastach podłódzkich, bo na mieszkania w Łodzi ich nie stać. Jeśli uda się skrócić czas podrózy do Łodzi do 30 minut (ŁTR daje takie realne szanse) to szczerze mówiąc wygodniej będzie mieszkać w Pabianicach, pracując w Łodzi. Identyczne tendencje spotykamy we wianuszku podwarszawskim.

Bosman

Postprzez Bosman » 8 gru 2006, o 00:43

Byłem za ŁTR i jestem i będę Habura w kampani też był za dowód poniżej
http://mzkpabianice.webpark.pl/habura.html
niestety nie dowiedziałem się co sądzi o tym Dychto dowód link
8) http://www.komunikacjalodz.fora.pl/view ... &start=315

Następna strona

Powrót do "Spieprzaj dziadu..."