robert napisał(a):Z lekarzami to jest ten problem że jest to bardzo zamknięte środowisko do którego trudno się dostać...
robert napisał(a):tez jestem zdania, że najgłośniej krzyczą Ci, którym najmniej te niskie płace doskwierają...Bo mało jest w ogóle w naszym kraju, że o mieście nie wspomnę, lekarzy z powołania...
robert napisał(a):ja własnie zdałem maturę i złożyłem papiery na medycynę (na kier. lekarski), bo nie widzę siebie w innym zawodzie i zawsze chciałem być lekarzem...Ale jak patrzę na niektórych znjomych, którzy też poskładali to się czasem zastanawiam i dochodzę do wniosku, że nie będą dobrymi lekarzami bo tylko pieniądz się dla nich liczy...
robert napisał(a):Ostatnio jeden z lekarzy (u nas w szpitalu notabene) powieział do członka rodziny swego pacjenta (chory leżał juz na OIOMie i nie było szans żeby wyszwedł z choroby): "Wie pan, on [chory] jest w takim stanie, że nawet jakby sie cos działo to nie będziemy go ratować" Jak w ogóle lekarz może tak powiedzieć...Czy takiemu lekarzowi należy się 5000zł miesięcznie???

grzeszek napisał(a):Wolę zapłacic i wymagać.

robert napisał(a):grzeszek napisał(a):Wolę zapłacic i wymagać.
I to sie wzięło z tego że łapówka w środowisku lekarskim jest na porządku dziennym...Lekarze wymagają od pacjentów łapówek za to że ich uratują...to jest paranoja...Jak juz pisałem to są Ci którzy przysięgę mają głęboko w d...
robert napisał(a):Ja jestem chyba troche jak Judym i może rzeczywiście mnie to kiedys zgubi...
robert napisał(a):Bo moim zdaniem bycie lekarzem ma z powołaniem bardzo wiele wspólnego...i to jest misja...i odpowiedzialność...A o tym wielu naszych lekarzy juz nie pamieta...I tego będę się trzymał...

ja_arek napisał(a):Hm, no to mnie zaskoczyłeś robert.
Sugerujesz, że w zawodzie lekarza jest jeszcze jakaś etykla i poczucie moralności.
Zdumiewające, naprawdę zdumiewające...?

MariuszR napisał(a):Zdumiewające jest to, że są ludzie, którzy z góry zakładają, że wszyscy wokół nich są skorumpowani i nieuczciwi.

ja_arek napisał(a):MariuszR napisał(a):Zdumiewające jest to, że są ludzie, którzy z góry zakładają, że wszyscy wokół nich są skorumpowani i nieuczciwi.
Tych kilku nieskorumpowanych i uczciwych wiosny nie czyni.
Zresztą wypowiedziałem moją ocenę środowiska a nie poszczegolnych jego członków.

MariuszR napisał(a):Tymczasem sprawa wygląda na odwrót, skorumpowani i nieuczciwi są konkretni ludzie, a nie całe środowisko.
grzeszek napisał(a):Na to jedyny sposób to kapitalizm. Zadnych ograniczeń na wejściu. Utrzymuje sie lepszy lekarz.

ja_arek napisał(a):Nie podzielam twojej logiki. Wydaje mi sie pokrętna.
Wychodzi z założenia, że do zawodu napływają ludzie dziewiczy moralnie, którzy urodzili się wczoraj i dopiero wykonując zawód przecieraja oczy ze zdumienia.
A to co napisał lukasz w drugim akapicie to dobry przykład skąd się bierze gangrena. Ludzie jak ludzie, każdy jest słaby, a system sprzyja wypaczeniom.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników