płatny parking pod szpitalem

Co sądzicie o pabianickiej słuzbie zdrowia, gabinetach prywatnych i lekarzach...
77Madzik
Piaski - witamy w piaskownicy

płatny parking pod szpitalem

Postprzez 77Madzik » 23 kwi 2008, o 09:06

Co myślicie o tym pomyśle? Ktory chyba jzu od czerwca wejdzie w zycie?

http://www.zyciepabianic.pl/article/show/articleid/4287
CYT:" Będą płatne parkingi przy szpitalu
Jest już regulamin parkowania przy szpitalu miejskim. Złotówka za pierwsze pół godziny, 2 zł za każdą godzinę

Za postawienie auta przed szpitalem będziemy musieli zapłacić 1 zł. Tak ustaliła Rada Społeczna szpitala. Od kiedy będziemy płacić?
- Musimy najpierw przygotować szlabany i zatrudnić obsługę - mówi dyrektorka Katarzyna Topczewska-Tylińska.
- Myślę, że płatne parkowanie zacznie obowiązywac w czerwcu - dodaje prezydent Zbigniew Dychto.
Są już gotowe regulaminy parkowania na parkingu wewnętrznym (tylko dla pracowników szpital) i zewnętrznym. Oba parkingi są płatne, ale niestrzeżone. Za ewentualne szkody i kradzieże dyrekcja szpitala nie ponosi odpowiedzialności - głosi jeden z punktów regulaminu.
Z parkingów przed głównym wejściem do szpitala od ul. Jana Pawła II oraz przy ul. Wiejskiej , pacjenci i osoby odwiedzające chorych będą mogły korzystać w godzinach 7.00-20.00. Za pierwsze pół godziny postoju auta trzeba będzie zapłacić 1 zł. Za każdą następną godzinę - już 2 zł. W niedzielę i święta opłaty będą wynosić odpowiednio 1 zł i 3 zł. Dla niepełnosprawnych zostaną przygotowane bezpłatne miejsca postojowe. Wydzielony zostanie także postój taksówek.
Z opłaty parkingowej zwolniono karetki pogotowia, ambulanse medyczne, radiowozy policyjne (w akcji) i pojazdy ABW, służby energetyczne i gazownicze oraz pojazdy służbowe SP ZOZ.
Pracownicy szpitala będą korzystali z parkingu wewnętrznego. Wjadą tam od ul. Wiejskiej ,po okazaniu parkingowej karty imiennej. Jej wykupienie to koszt 20 zł miesięcznie. Jej posiadacze będa mogli parkować dowolną ilość godzin.
Z parkingu wewnętrznego jednorazowo będą mogli korzystać ci, którzy prowadzą kiermasze na terenie szpitala. Będą płacić za pozostawienie auta tak jak na parkingu zewnętrznym.
Ustalono także, że na parkingach będzie obowiązywać prędkość 10 km/h."
Obrazek
Jesteśmy odpowiedzialni za to, co oswoiliśmy!!
OBEJRZYJ I WYSTERYLIZUJ!

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 23 kwi 2008, o 10:24

Kiepski pomysł. Dojazd do szpitala jest koniecznością a obiekty publiczne powinny posiadać parkingi bezpłatne.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez grzeszek » 23 kwi 2008, o 10:46

ja_arek napisał(a):Kiepski pomysł. Dojazd do szpitala jest koniecznością a obiekty publiczne powinny posiadać parkingi bezpłatne.

Przyczyna jest prosta. Konstytucja. A w niej bezpłatny dostęp do leczenia. Nie można obciążac ludzi bezpośrednio za leczenie więc szuka się sposobów obok. Nie zdziwię sie jeśli ktoś wpadnie na pomysł np. opłaty klimatycznej na terenie szpitala :D. Albo oprócz obowiązkowych ochraniczy na buty, dodatkowo kapiszony na głowę i peleryny. Jednorazowe oczywiście. Co by tu jeszcze ? Opłata za rejestrację u lekarza (leczenie za darmo). Nia ma tak absurdalnych pomysłów, których nie da sie uzasadnić gdy władza nie ma pieniędzy. Jakby co pomysly sa moje. Jak kto chce wymyslę jeszcze parę.
Woda płynie w dół, gdy jej sie postawi tamę, to szuka dróg obok.

Więc to co ty piszesz, że publiczne, ze bezpłatne, to nonsens. Stosujesz logikę, która tu nie działa. Tu jest inny świat, inna logika.

BARTOSh
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez BARTOSh » 23 kwi 2008, o 12:52

parking wewnetrzny i zewnętrzny ? może mi ktoś objaśnić który jest który ? O_o
Obrazek

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 23 kwi 2008, o 12:54

wewnetrzny znajduje się na terenie szpitala, wewnątrz ogrodzenia.
Zwykły smiertelnik nie ma tam wstepu tak długo jak długo jest smiertelnikiem :twisted:
(taki humor to jest)

Siemoslaw

Postprzez Siemoslaw » 23 kwi 2008, o 16:37

Jak dla mnie pomysł beznadziejny.tak jakby zrobili platny parkin pod Urzedem Pracy:/
dobrym pomyslem jest parking wewnetrzny dla pracownikow ale zeby pacjent musial placic za zaparkowanie auta to juz jest hamstwo.
nie znam osobiscie zadnego innego takiego przypadku...
"piwko w kufelku nie może długo stać , jedno , drugi a potem jeszcza dwa " :)

77Madzik

Postprzez 77Madzik » 24 kwi 2008, o 08:51

Prawie wszedzie płatne parkingi sa pod szpitalami. Pomijam Łódź gdzie prawie wszedzie są parkometry ale nawet pod takim malutkim szpitalem jaki jest w Łasku takowe opłaty są.
Obrazek
OBEJRZYJ I WYSTERYLIZUJ!

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 24 kwi 2008, o 10:15

Co nie zmienia faktu, że praktyka taka to patologia. Płatny w zamian nie strzeżony. Proszę, niech wydzielą jakiś teren i zrobią parking strzeżony z pełną odpowiedzialnością za pozostawiony samochód. Ta koncepcja to zwykły podatek za wątpliwą przyjemność odwiedzania szpitala.

77Madzik

Postprzez 77Madzik » 24 kwi 2008, o 12:49

Patologia i nagminna praktyka. Nawet parkingi płatne i strzeżone nie odpowiadaja czesto za szkody powstałe w mieniu.
Obrazek
OBEJRZYJ I WYSTERYLIZUJ!

grzeszek

Postprzez grzeszek » 24 kwi 2008, o 13:21

Są dwa rodzaje płatnych parkingów. Jeden czysto biznesowy drugi miejski. Tam gdzie ludzie przyjeżdżają samochodami warto zamienić łakę czy podwórko na parking i czerpać z tego korzyści. Ale nie ma przymusu, albo jest półprzymus, jesli najbliższe niepłatne miejsce jest dwa kilometry od celu. Płaci się za to że cztery litery blisko sobie podjadą :) Tak jest w kurortach i pod Tuszynem też. Jasne że zdzierstwem jest, że właściciel parkingu nie bierze odpowiedzialności, ale to kwestia standardów. Pierwszy, który weźmie odpowiedzialnośc, podniesie cenę (bo ryzyko większe, albo ubezpieczy się), reszta będzie musiała dołączyć. Ale jak nikt to nikt, po co ryzykować straty.
Inne opłaty to zwykle te w centrum miasta, wprowadzane po to, żeby zwiększyć płynność,żeby samochody długo nie stały w centrum, bo centrum nie jest z gumy. tu tez patologii duzo, bo opłaty łatwo wprowadzić ale wypadałoby aby miasto dało coś w zamian metro :D, albo inny wugodny sposób dojechania do centrum nieautem. Ale cóż, brac łato dawać trudniej.
Czyli to co robi szpital to jest obchodzenie prawa. Bo to jest jak placenie za wejście do szpitala. A ochrona zdrowia jest w Polsce bezpłatna tak czy nie ?

77Madzik

Postprzez 77Madzik » 24 kwi 2008, o 14:46

Dlaczego obchodzenie prawa?
Daja tez parking bezpłatny po drugiej stronie ulicy.
Ale jesli chcesz podjechac pod same drzwi to musisz zapłacic -bo parking przed szpitalem nie jest z gumy.

A jesli drastycznie nie ma sie kasy to trzeba cos robic.
Jesli tylko dzieki parkingowi płatnemu będzie np czysciej w samym szpitalu albo cokolwiek sie polepszy to ja jestem za! Pomimo tego ze dosyć czesto musze tam zagladac i albo bede musiała troszke wiecej sie przejsc (teraz tez tak jest bo parking jest zawsze pełen) albo zapłace i podjade pod "same drzwi". A czasami sa przypadki ze za wszelka cene musze zaparkować pod samym szpitalem i nie mam takowej mozliwości bo wszystko zajete.
Obrazek
OBEJRZYJ I WYSTERYLIZUJ!

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 24 kwi 2008, o 21:12

77Madzik napisał(a):Jesli tylko dzieki parkingowi płatnemu będzie np czysciej w samym szpitalu albo cokolwiek sie polepszy

bła ha, ha, ha ale sie usmiałem... dobre, dobre :mrgreen:

grzeszek

Postprzez grzeszek » 24 kwi 2008, o 22:10

77Madzik napisał(a):Dlaczego obchodzenie prawa?
Daja tez parking bezpłatny po drugiej stronie ulicy.
Ale jesli chcesz podjechac pod same drzwi to musisz zapłacic -bo parking przed szpitalem nie jest z gumy.

A jesli drastycznie nie ma sie kasy to trzeba cos robic.
Jesli tylko dzieki parkingowi płatnemu będzie np czysciej w samym szpitalu albo cokolwiek sie polepszy to ja jestem za! Pomimo tego ze dosyć czesto musze tam zagladac i albo bede musiała troszke wiecej sie przejsc (teraz tez tak jest bo parking jest zawsze pełen) albo zapłace i podjade pod "same drzwi". A czasami sa przypadki ze za wszelka cene musze zaparkować pod samym szpitalem i nie mam takowej mozliwości bo wszystko zajete.

Ja nie mam nic przeciwko płaceniu. Tylko niech postawią tablicę: "SŁUŻBA ZDROWIA W POLSCE JEST PŁATNA" i złożąwniosek o zmianeKonstytucji. Bo tak to wszyscy się szczycą że mamy słuszny ustrój, dbający o obywatela, Konstytucja postępowa a i jakże, ale boczkiem boczkiem i tak wyciagają pieniądze i się płaci. Bo niech mi nikt nie mówi, że płacę za parking. Opłata za parking pod szpitalem, to jest opłata ZA LECZENIE. Przecież nikt nie jedzie pod szpital, żeby sobie poparkować samochód.
Albo tak albo tak, po co trwać w fikcji.
I dobrze chociaż, że nie mówią, że to w celach porządkowych, bo żeby pacjenci mieli mozliwość zaparkowania blisko schodów, to nie trzeba opłat wprowadzać, wystarczy się zainteresować czyje samochody cały dzień stoją na tym parkingu.

rewa12

Postprzez rewa12 » 8 maja 2008, o 20:36

Przy pozwoleniu na zostawianie samochodów na chodniku. Nikt nie pomyślał o zagrozeniu jakie stważają USTAWIONE SAMOCHODY,na chodniku wyjężdzającym mieszkańcą ze swoich alejk. Jeśli samochody stoją z jednej i drugiej strony to widoczność do samochodów wyjeżdzających jest zerowa.Czekamy tylko aż zdaży się wypadek .To wtedy może ktoś się tym zainteresuje.

Ramzes

Postprzez Ramzes » 8 maja 2008, o 20:59

W Polsce mamy same tematy zastępczę.
Ludzie dali się omanić kilkunastoma złotymi miesięcznie, bo nie będzie abo rtv, szkoda, że w tym czasie do końca I kwartału 2009 r. czyli niespełna rok czasu średnia Polska rodzina zapłaci o 30 zł więcej za prąd.
W 2009. żaden urząd nie będzie miał już nic do ustalania taryf za energetykę, także URE w tym roku jeszcze reguluje ceny.

Wracając do tematu, tu mamy klasyczne Kaszubskie mydlenie oczu.
Szpital w każdej chwili mogą zamknąć, dług jego to kilkadziesiąt milionów, a mydli się oczy jakimś parkingiem, i paroma groszami zysków z niego w porównaniu do długów szpitala.
Mój poprzedni nick to Bosman :D
Złote przeboje słuchaj on-line http://www.tuba.fm/player.php?tuba=9
Ukryty numer i Kamil Nosel:
http://tnij.org/nosel
:)

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 8 maja 2008, o 21:20

rewa12 napisał(a):Czekamy tylko aż zdaży się wypadek .To wtedy może ktoś się tym zainteresuje.
Lekko offtopując, powiem tak: na skrzyżowaniu Skargi i 20-ego Stycznia takich wypadków/kolizji zdarza się średnio jeden miesięcznie... Myślisz, że ktoś z tym coś zrobi? Nie, bo za bardzo nie ma tam szans na zmiany czy przebudowy. Chyba, że położą śpiocha w poprzek na łuku.
I tak samo jest przy szpitalu. A zakaz parkowania i postoju raczej tam nie przejdzie.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 28 maja 2008, o 22:57

No i jak ma sie parking do problemów szpitala i służby zdrowia, oraz do problemu pielęgniarek, które pozostają bez środków do życia.
Takie pomysły jak płatne parkingi nic nie znaczą w ekonomii tak dużej jednostki jak szpital, za to skutecznie uprzykrzają życie.
A wracając do braku pieniędzy na wypłaty to podobno lekarze pensje dostali i kto jeszcze... oczywiście administracja. Nie ma jak urzędasy, oni się zawsze wyżywią.
Teraz państwowi i samorządowiu dostali podwyzki od 32% do 107% w zalezności od kategoriii zaszeregowania. Tak więc niedługo koniec narzekań. urzędnicy będą pracować o 100% wydajniej.

Reaktywacja:
Nie wyglada ciekawie to co się dzieje w szpitalu. Ciekawe czy za tą sytuacją nie ma drugiego dna?

Powrót do Służba zdrowia