Bartosh ja Cię mam za inteligentną osobę
żyje się na poziomie wegetacji
Tak Owieczko, zgadza sie... Tylko już pisałem - zasiłek ma być w Polsce właśnie "zapomogą", która pozwoli przetrwać przez jakiś czas. A inne krajue UE .... patrz wyżej - jaka tam jest pensja minimalna? ... I fakt, na zachodzie zasiłek to 60-90% dotychczasowej pensji, ale i założenie jest inne (tam zasiłek ma na celu utrzymanie dotychczasowego poziomu życia) i mentalność (kto o zdrowych zmysłach na zachodzie pracuje "na czarno"?). Zasiłek powinien być motywacją do dalszego działania. A w Polsce właśnie ta "socjalistyczna mentalność" i nie mówię tu o starszych, tylko ogólnie o naszych narodowych, głęboko zakorzenionych przyzwyczajeniach do "skoro mam, to po co mam coś robić?". Wiem, że generalizuje, że urzędy mające pomóć bezrobotnym - na ogół tego nie robią... ale najpierw trzeba zmienić system tych świadczeń, a dopiero później zastanawiać się nad ich podniesieniem.Popatrz jaż żyją bezrobotrni w innych krajach UE i nie tylko.
(oby wcześniej... może zdążą coś naprawić, zanim ja pójdę na emeryturę)

Co ty bredzisz? Sądzisz, że ludzie zaczęli by rzucać pracę, żeby iść na pół roku na zasiłek? Zastanów się trochę...michal7187 napisał(a):to obawiam się, że mielibyśmy więcej bezrobotnych
Przesadzasz. Niż demograficzny nie będzie trwał wiecznie. Emigracja nie ma tu za wiele do powiedzenia. Poza tym, uzupełnij ją sobie napływem taniej siły roboczej ze wschodu. Może nie w takim tempie, ale pewnie z czasem to się wyrówna.krebsik napisał(a):nasze nie bedzie mial kto ze wzgledu na niski przyrost i emigracje ludzi

Ty też się zastanów Xan ... i poczytaj troche wyżej to co pisałem jaXanadu napisał(a):Co ty bredzisz? Sądzisz, że ludzie zaczęli by rzucać pracę, żeby iść na pół roku na zasiłek? Zastanów się trochę...

Xanadu napisał(a):Przesadzasz. Niż demograficzny nie będzie trwał wiecznie. Emigracja nie ma tu za wiele do powiedzenia. Poza tym, uzupełnij ją sobie napływem taniej siły roboczej ze wschodu. Może nie w takim tempie, ale pewnie z czasem to się wyrówna.

I dlatego nie jest zbyt atrakcyjny kwotowo.BARTOSh napisał(a):Gdyby zasiłęk był u nas wyższy, ludzie którzy stracili prace niekoniecznie paliliby się do pracowania za niższą stawkę, kiedy mogą dostawać pieniądze za leżenie przed TV

w szkole podstawowej szukali woźnego, przyszło trzech Panów z urzędu, i na wejściu, bez wstydu, powiedzieli, że księgowa ma im wpisać, że sie nie nadają, bo oni mają zasiłek i wolą tam przychodzić co miesiąc, a nie pracowaćXanadu napisał(a):michal7187 napisał/a:
to obawiam się, że mielibyśmy więcej bezrobotnych
Co ty bredzisz? Sądzisz, że ludzie zaczęli by rzucać pracę, żeby iść na pół roku na zasiłek? Zastanów się trochę...

BARTOSh napisał(a):co wyjaśniałem przez kilk ostatnich postów O.o ... chyba coś nienajlepiej ostatnio u Ciebie z czytaniem Xan

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników