emerytka szuka pracy

Owieczka
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Owieczka » 1 paź 2009, o 11:57

To samo z resztą dotyczy też ludzi pobierających emerytury i renty.Temat rent i ich sposób przyznawania przez ZUS obrósł w naszym kraju w legendę.Ale jak mają żyć ludzie,którzy dostają najniższą emeryturę w wys. kilkuset zł?Tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.A naszych rządzących g... to obchodzi.Oni do końca życia będą żyli jak pączki w maśle.Komentarza nie dorzucę.Szkoda liter...

ola1986
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez ola1986 » 1 paź 2009, o 12:56

z emerytami nie chodzi do końca o doświadczenie, ale to, że nie ma za nich opłat, albo sa przynajmniej mniejsze
a z pracą, czytałam ostatnio artykuł, że pięknie spadło nam bezrobocie,,szkoda tylko, że 50% to staże i przygotowania.
W tej chwili każdy pracodawca, oszczędza jak może.
Jak pracuję 5 lat, tak miałam staż, przygotowanie, na czarno i 1/2 etatu. Nawet nie myślę gdzie moja emerytura, nie wiem, czy nawet jej dożyję.
Pracuję wszytskie godziny w miesiącu, oprocz niedzieli, moje składki są śmieszne, po stażu i przygotowaniu nie mam NIC. doświadczenie-cóż z tego, że wykonywalam wszytskie prace jak każdy pracownik, jak w papiery mam tylko jako ucząca się.
Pracodawcy nie chcą rejestrować, albo obiecują wielką kasę za brak rejestracji-jak się nie zgodzisz to Cię wyrzyci :neutral: , albo rejestryją na 1/2, czy coraz bardziej "modne" 1/4 etetau.
Tylko nieliczni maja godne emerytury i nie zawsze za cięzką pracę.

BARTOSh
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez BARTOSh » 1 paź 2009, o 14:35

Bartosh ja Cię mam za inteligentną osobę
:oops:
Ja nie twierdzę, że wysokość "zapomogi" dla bezrobotnego jest odpowiednim poziomie...
Tzn może inaczej... nie twierdze, że nie powinna być wyższa.
Tylko, żeby podnieść jej wysokość, należałoby też podnieść wysokość pensji oferowanej takiemu bezrobotnemu - po powiedzmy sobie szczerze, któy bezrobotny pójdzie "tyrać", kiedy za nic nierobienie dostanie 50-100PLN mniej ? Chyba żaden - oprócz tych, którym rzeczywiście zależy żeby "coś robić" i się rozwijać.
żyje się na poziomie wegetacji
Popatrz jaż żyją bezrobotrni w innych krajach UE i nie tylko.
Tak Owieczko, zgadza sie... Tylko już pisałem - zasiłek ma być w Polsce właśnie "zapomogą", która pozwoli przetrwać przez jakiś czas. A inne krajue UE .... patrz wyżej - jaka tam jest pensja minimalna? ... I fakt, na zachodzie zasiłek to 60-90% dotychczasowej pensji, ale i założenie jest inne (tam zasiłek ma na celu utrzymanie dotychczasowego poziomu życia) i mentalność (kto o zdrowych zmysłach na zachodzie pracuje "na czarno"?). Zasiłek powinien być motywacją do dalszego działania. A w Polsce właśnie ta "socjalistyczna mentalność" i nie mówię tu o starszych, tylko ogólnie o naszych narodowych, głęboko zakorzenionych przyzwyczajeniach do "skoro mam, to po co mam coś robić?". Wiem, że generalizuje, że urzędy mające pomóć bezrobotnym - na ogół tego nie robią... ale najpierw trzeba zmienić system tych świadczeń, a dopiero później zastanawiać się nad ich podniesieniem.

A emerytury... No cóż... jedynym rozsądnym wyjściem jest chyba założenie sobie lokaty i życie z odsetek na starość, bo ZUS padnie wcześniej czy później ;) (oby wcześniej... może zdążą coś naprawić, zanim ja pójdę na emeryturę)
Obrazek

Owieczka

Postprzez Owieczka » 1 paź 2009, o 14:56

Powiedz mi tylko z czego tą lokatę założyć.Z pustego i Salomon nie naleje.Obliczyłam sobie,że czteroosobowa rodzina ,żeby żyć na normalnympoziomie powinna mieć miesięczne dochody w wys. min.3500-4 tys PLN.Sorry-ale nie znam nikogo z takimi dochodami.

michal7187

Postprzez michal7187 » 1 paź 2009, o 21:31

Taki jest system, że zasiłek jest taki a nie inny. Gdyby zasiłek dla bezrobotych byłby wystarczający do życia, to obawiam się, że mielibyśmy więcej bezrobotnych.
Podobno w jakimś kraju Skandynawskim moża całkiem normalnie żyć z takiego zasiłku, ale tam mentalność jest inna. Dla nich jest to wstyd.

Krebsik natomiast chyba boi się konkurencji. Przykro mi to stwierdzić, ale po tym jak zareagowałeś, na słowa tej biednej emertyki, muszę stwierdzić, że boisz się, że Ci sprzątnie etat z przed nosa. Szczerze, to zachowałeś się jak jakiś prostak.
Pewnie dostane warna, ale cóż, sam kiedyś będę w tym wieku i rozumiem te osoby w przeciwieństwie do Ciebie.

Jak to mówią, "umiesz liczyć, licz na siebie". Lepiej nie ufać do końca ZUSom i III filarom. Warto odkładać sobie na konto pewną sumkę, na jesień życia.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy tak może.

Dyskusje na temat czemu tak jest, itp. nic nie dadzą. Tak było, jest i najprawdopodobniej będzie, NIESTETY.

krebsik

Postprzez krebsik » 1 paź 2009, o 22:33

Bac sie nie boje, szczesliwie mam prace zarabiam ile zarabiam na waciki wystarcza, zaraz aczynam jeszcze jedna prace dodatkowa i bedzie wiecej.
Ale widze co sie dzieje ilu znajomych nie ma pracy, ilu ludzi ucieklo zagranice.
Oczywisice nie jest to wina emerytów, tylko polityki, ale sporo miejsc pracy mogloby sie zwolnic gdyby emeryci odeszli na emeryturke.
Pracowalem w Philispsie i wiem jak to wygladalo. Mlodzi ludzie po studiach, 2 jezyki czekali na swoja sznase, a tu dupa, prezes, dyrektor, zastapca itd nie odchodza, zostaja.
Moze troszke za mozno zareagowalem na post emerytki, za co z szacunku do innych moge tylko przeprosic. Ale nie zmienie zdania, ze emeryci powinni ustapic miejsca mlodym, maja emeryturki czy renty niech sie ciesza, bo my na to teraz pracujemy, a nasze nie bedzie mial kto ze wzgledu na niski przyrost i emigracje ludzi.
Żyję w bordowo-granatowych barwach.
VeB

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 2 paź 2009, o 00:12

michal7187 napisał(a):to obawiam się, że mielibyśmy więcej bezrobotnych
Co ty bredzisz? Sądzisz, że ludzie zaczęli by rzucać pracę, żeby iść na pół roku na zasiłek? Zastanów się trochę...
krebsik napisał(a):nasze nie bedzie mial kto ze wzgledu na niski przyrost i emigracje ludzi
Przesadzasz. Niż demograficzny nie będzie trwał wiecznie. Emigracja nie ma tu za wiele do powiedzenia. Poza tym, uzupełnij ją sobie napływem taniej siły roboczej ze wschodu. Może nie w takim tempie, ale pewnie z czasem to się wyrówna.

BARTOSh

Postprzez BARTOSh » 2 paź 2009, o 08:35

Xanadu napisał(a):Co ty bredzisz? Sądzisz, że ludzie zaczęli by rzucać pracę, żeby iść na pół roku na zasiłek? Zastanów się trochę...
Ty też się zastanów Xan ... i poczytaj troche wyżej to co pisałem ja ;)
Gdyby zasiłęk był u nas wyższy, ludzie którzy stracili prace niekoniecznie paliliby się do pracowania za niższą stawkę, kiedy mogą dostawać pieniądze za leżenie przed TV ;)

Xanadu napisał(a):Przesadzasz. Niż demograficzny nie będzie trwał wiecznie. Emigracja nie ma tu za wiele do powiedzenia. Poza tym, uzupełnij ją sobie napływem taniej siły roboczej ze wschodu. Może nie w takim tempie, ale pewnie z czasem to się wyrówna.

nie będzie trwał wiecznie, ale spójrz sobie na piramidki ludności, np tą: http://www.empi2.pl/aktualizacje_podrec ... a_2007.jpg
teraz zerknij na oś pionową, poziomą... i wywnioskuj, że różnica między niżem a wyżem, to całkiem spore 200-300tyś. osób... czyli 300tys. (minus emigracja) młodych przedsiębiorców będzie musiało zasuwać na emeryturki tych których jest teraz 700tys. ... realne? dla mnie nie. ZUS prędzej czy później sie posypie - jak już zresztą pisałem.
A napływ osób ze wschodu... heh... powiedz mi, ile z tych osób będzie płaciło Polskie składki ZUS? nie licząc już w ogóle legalnej pracy ...
Ja bym nie liczył na to, że się wyrówna, bynajmniej nie zanim "wyż" pójdzie na zasłuzone emeryturki
Obrazek

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 2 paź 2009, o 10:47

BARTOSh napisał(a):Gdyby zasiłęk był u nas wyższy, ludzie którzy stracili prace niekoniecznie paliliby się do pracowania za niższą stawkę, kiedy mogą dostawać pieniądze za leżenie przed TV
I dlatego nie jest zbyt atrakcyjny kwotowo.

BARTOSh

Postprzez BARTOSh » 2 paź 2009, o 12:53

Xanadu napisał(a):I dlatego nie jest zbyt atrakcyjny kwotowo.
co wyjaśniałem przez kilk ostatnich postów O.o ... chyba coś nienajlepiej ostatnio u Ciebie z czytaniem Xan :P
Obrazek

ola1986

Postprzez ola1986 » 2 paź 2009, o 13:41

Xanadu napisał(a):michal7187 napisał/a:
to obawiam się, że mielibyśmy więcej bezrobotnych
Co ty bredzisz? Sądzisz, że ludzie zaczęli by rzucać pracę, żeby iść na pół roku na zasiłek? Zastanów się trochę...
w szkole podstawowej szukali woźnego, przyszło trzech Panów z urzędu, i na wejściu, bez wstydu, powiedzieli, że księgowa ma im wpisać, że sie nie nadają, bo oni mają zasiłek i wolą tam przychodzić co miesiąc, a nie pracować :/

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 2 paź 2009, o 13:42

BARTOSh napisał(a):co wyjaśniałem przez kilk ostatnich postów O.o ... chyba coś nienajlepiej ostatnio u Ciebie z czytaniem Xan :P

albo ty za szybko piszesz Bartosh :mrgreen:
a tak ogólnie to popieram twoje podejście w tej materii. Uważam nawet, że wysokość zasiłku powinna byc uzalezniona od czasu trwania ostatniej pracy. Im dłużej tym wyższy oczywiście w jakiś granicach i ścisle określony czasowo. wówczas nie daje pozywki "niebieskim ptakom" a chroni przed szokiem osoby, które długo sumiennie pracowały i nagle zostają bez pracy
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

ewa
Moderator
Moderator

Postprzez ewa » 2 paź 2009, o 14:01

Gorzej gdy sumiennie pracowały bez umowy...
Ogry są jak Photoshop, Photoshop ma warstwy i ogry mają warstwy...
Obrazek Obrazek

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 2 paź 2009, o 14:05

wszelkiego zła nie rozwiązesz;
powszechnośc pracy bez umowy to efekt słabości państwa, opieszałości sądów i organóew ścigania. Jak pracodawcom to sie opłaca i się nie boją to tak będzie w każdym państwie. Nie ma co ubolewać tylko uczynić taki proceder realnie niepłacalnym a nie tylko potencjalnie.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

krebsik

Postprzez krebsik » 2 paź 2009, o 14:56

jaka kara jest dla pracodawcy za zatrudnienie 1 os na czarno w Polsce?? Chyba okolo 5000zł, dla przykladu wHolandii jest to od 20000 euro.
Żyję w bordowo-granatowych barwach.
VeB

grzeszek

Postprzez grzeszek » 2 paź 2009, o 15:42

Zasiłki i emerytury to nie są pomysły nowe i ich złe skutki nie są zwiazane z polską mentalnością. Wymyślono je i wprowadzono ze sto lat temu, wciąż są udoskonalane i po tych wszystkich latach widac, że możliwości systemów socjalnych wyczerpuja się.

Zasiłki, itp. Mają te cechę wspólną, że są dawane za nic (tzn. nie za konkretną pracę tylko za to że się jest w potrzebie).
Ludzie są tacy sami wszędzie, działają ekonomicznie. Po co się schylać po coś co może dostać bez wysiłku. A rachunek jest taki, że graniczna kwota od której warto wstac z łóżka jest wyższa od wysokosci zasiłku, bo musi zrekompensować (dodatkowy) wysiłek. I tak jest i w Niemczech i w Szwecji i w Polsce.
Np. akcja afirmacyjna w Stanach jest prowadzona od lat 60-tych. Polega na wyrównywaniu szans (kolorowi, i kobiety głównie). Żyje już pokolenie, które nie zna pracy, bo nikt nigdy w rodzinie nie pracował (ani rodzice ani dziadkowie).

Emerytury, czyli zabezpieczenie na starość.
To też pomysł nie nowy, gdzies tam Bismarcka sięga. Po 100 latach działania dzisiaj mamy skutki takie: dzieci nie opłaca się rodzić, pogarsza się proporcja ilości pracujących do ilości emerytów, ci co pracują płacą składki na wypłaty bieżących emerytur (klasyczny Madoff). Młodzi jeżą się na starych, że im pracę zabierają. System podpiera się jeszcze, ściąganiem emigrantów (najlepiej młodych), ale to wszystko na krótka metę. System okazuje się amoralny, bo najlepiej byloby pozbyć się ludzi starych i kto wie czy już tam komu co w głowie nie świta.

Nie ma sensu wierzyć w to, że te pomysły są dobre tylko źle realizowane. Fajnie było to wymyślać i wygrywać wybory 100 lat temu. Przyszło nam, niestety zyć w okresie schyłkowym.

kbmk

emerytka szuka pracy

Postprzez kbmk » 6 paź 2011, o 11:24

SKOŃCZYŁEM STUDIA - MAM PAPIEREK - a jak by ten papierek miał każdy to kto by rowy kopał i śmieci wywoził ? - człowieku łap się tego magazyniera póki jeszcze możesz - widocznie tylko tyle umiesz po tej politechnice

Poprzednia strona

Powrót do Różności