zmiany po roku od wyborów parlamentarnych.

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
Mateusz
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody

zmiany po roku od wyborów parlamentarnych.

Postprzez Mateusz » 21 paź 2008, o 07:54

Dziś jest rocznica wyborów parlamentarnych i rządów PO.
Donald Tusk mówił że zmieni nasze państwo na lepsze. Chciał zrobić drugą Irlandię, tanie państwo itp. Czy to mu sie udało?? Czy spełni swoje obietnice???
Jak narazie to sa budowanie boiska Orlik oraz inne mniej ważne rzeczy. Przzede wszystkim mówił że będzie w Polsce się żyło lepiej. Jak narazie to żyje się tak samo a nawet gorzej- ciągły wzrost cen, a brak podwyżek. Czy Donald Tusk "zrobi" lepsze państwo, w ktorym każdy będzie mógł sobie pozwolić na wiele rzeczy, na które nie może pozwolić obecnie??
Co sądzicie na ten temat?

lukasz
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez lukasz » 21 paź 2008, o 12:53

Niestety te rządy nie są lepsze od poprzednich. Jest niemal tak jak za PiSu. Nie ma tylko tylu śmiesznych i głupich wpadek. Ewidentnie widać brak odwagi na podejmowanie jakichkolwiek poważniejszych decyzji.

Aha i mamy wreszcie 2 Irlandię, bo kryzys jest u nas i tam :mrgreen:

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 9 gru 2008, o 02:43

Na pewno zaczyna te "Irlandię" od windowania cen papierosów :D
A co do podwyżek... ja miałem w tym roku dwie więc nie narzekam. Od Tuska ich nie dostałem, bo nie pracuję w państwowym kołchozie i nawet gdybym pracował, to i tak bym się ich od niego nie spodziewał. To już nie te czasy. Wolny rynek sam reguluje sobie takie sprawy. A jeśli nadal wierzysz w te populistyczne gadki o lepszej Polsce przy każdych wyborach, to masz nielichy problem z naiwnością.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 9 gru 2008, o 13:03

Najbardziej namacalny jest postep na drogach. Cos z dziór i wykopków powoli się wyłania.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

lukasz

Postprzez lukasz » 9 gru 2008, o 15:27

No drogi powoli wyglądają lepiej - to jednak po części zasługa UE.

A najbardziej będę szczęśliwy, jeśli odbiorą te wcześniejsze emerytury nauczycielom, kolejarzom itd. Równe szanse dla wszystkich!

michal7187

Postprzez michal7187 » 14 gru 2008, o 09:56

Moim zdaniem jest jeszcze za wcześnie, aby oceniać spełnianie haseł wyborczych PO.
W ciągu roku nie da się dużo zrobić, aby zmienić kraj na lepsze.

Pisanie projektów nowych ustaw, 1-3 czytania, prace w komisjach sejmowych >> prace w senacie, ewentualne poprawki sejmu >> prezydent :mrgreen: (TK, veto)... aż na końcu vacatio legis... Wprowadzanie "ustawki" trochę trwa... Nie wspominając już o czasie jaki jest potrzebny na to, aby zmiany zaczęły przynosić efekty.
PO nie może też w pełni realizować władzy ze względu na "naszego" prezydenta. W moim przeczuciu obecny prezydent wcale nie spełnia swoich funkcji; jedyne co robi to uporczywie przeszkadza rządzącej koalicji w realizowaniu ich zamysłów.

Platforma ma wizje, które chce wprowadzić w życie: odebranie emerytur pomostowych tmy którym się to nie należy (chociażby nauczyciele). Nauczyciel to nie tyle zawód, co powołanie. Jak ktoś się pchał na nauczyciela, żeby w wieku 50 lat iść na emeryturę, to współczuję uczniom tego "nauczyciela". No i oczywiście te związki zawodowe, tylko odliczają dni do kolejnych manifestacji... Jedna wielka banda wyjców (nie wszyscy, ale większość).

Trzeba też brać pod uwagę obecny kryzys ekonomiczny i związaną z nim politykę zaciskania pasa. Niektóre plany muszą poczekać na lepsze czasy.

Wspomnę jeszcze raz o wymienionym już prezydencie, czyli ostaniej desce ratunku potworów i spółki. Jego działania, uniemożliwiają PO wykonanie swoich zamiarów, patrz prywatyzacja szpitali. Nie słyszałem jeszcze o szpitalu, który ucierpiał na prywatyzacji. Do innych działań sabotażowych zaliczyłbym wpychanie się na siłę w kompetencje rządu (polityka zagraniczna).

I ostatnią coraz większą przeszkodą ku mojemu zdziwnieniu staję się powoli Kościół, który chyba niedługo będzie chyba niedługo startował w kolejnych wyborach parlamentarnych. Miast wziąć się za nawracanie zagubionych owieczek, ciągle komentuje wydarzenia polityczne. Przynajmniej pewien duchowny z Torunia nie robi już tyle problemów co niegdyś :P.

Tak więc na pełne efekty działań PO przyjdzie na poczekać jeszcze jakiś okres czasu. Naszczęscie coraz bliżej kolejne wybory prezydenckie :twisted:

Nietzsche

Postprzez Nietzsche » 14 gru 2008, o 13:52

Największym sukcesem PO jest to, że pozbyli się LPR i Samejobory. Chociaż tworzą rząd z PSLem, ale przynajmniej wrażenia estetyczne są tak brutalnie chłostane. Chociaż muszę przyznać, że Niesiołowski przyparawia o mdłości, Palikot wywołuje litość, a Donek to taki Kaziu Marcinkiewicz tyle że nie robi "yes yes yes".

michal7187 napisał(a):
odebranie emerytur pomostowych tmy którym się to nie należy (chociażby nauczyciele). Nauczyciel to nie tyle zawód, co powołanie. Jak ktoś się pchał na nauczyciela, żeby w wieku 50 lat iść na emeryturę, to współczuję uczniom tego "nauczyciela". No i oczywiście te związki zawodowe, tylko odliczają dni do kolejnych manifestacji... Jedna wielka banda wyjców (nie wszyscy, ale większość).

Heh :) Wcześniejsze emerytury to ogólnie lipny pomysł. Bo czemu np. szwaczka pracująca 10 godzin na siedząco w pozycji zgarbionej ma mieć gorzej niż kolejarz? Zawody uprzywilejowane to jedna wielka masakra. Skoro ktoś boi się, że po 50 roku życia będzie stanowił zagrożenie w pracy to niech odda też prawo jazdy.

No i wpisując się w Twój ton wypowiedzi: Skoro ktoś się pchał żeby być górnikiem (to przeca też powołania od samiuśkiej św. Barbary i matki boskiej.) I jeszcze ta banda górniczych krzykaczy, którzy tylko odliczają dni do kolejnej rozróby po pijaku w Stolicy ;)

Każdy ma swoje racje. Wcześniejsze emerytury to pomysł głupi, zwłaszcza w Polsce, mentalnym zadupiu Europy, gdzie nadal "jakoś to będzie" i "mnie się należy"

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 14 gru 2008, o 22:00

michal7187 napisał(a):odebranie emerytur pomostowych tmy którym się to nie należy (chociażby nauczyciele).

hm, nie daj się omamić. Pooatrz post niżej, nie bronię pomostówek dla nauczycieli, zresztą PO sprytnie dopieło tu swego dodatkowo zyskując siłę do odrzucenia veta, ale ciekaw jestem tak dla siebie, dlaczego któraś to osoba daje akurat przykład nauczycieli a nie np. właśnie górników, kolejarzy itp. Czy np maszynista ciężej pracujue niż kierowca TIR-a. Kto z nich ma bardziej stresującą pracę. Kto musi wykazać się codziennie większym refleksem?
A górnik przodkowy. No ten to ma cięzko. tak ma ciężko, że zdążył skończyć całe 4-klasy podstawówki. :twisted: Nie ma żadnycg pomostówek ani wcześniejszych przywilei. Zawody ciężkie, wynioszczające powinny byc lepiej płacone. Oczywiście jak lepiej to powinien wyregulować rynek a nie ustawodawca. Pracujesz cięzko, gdzieś pod ziemią w strasznych warunkach to zarabiasz tyle, że po kilkunastu latach sam rzucasz to wszystko. Jedziesz do swojego domku na wsi, kupujesz zgrzewkę Fula i masz całą resztę w d...
Niestety tak nie będzie bo lobby śląskie jest bardzo silne i zorganizowane. Po prostu wszyscy się ich boją z sejmem włacznie. Dlatego górnik chwałą narodu jest i basta razem z oczywiście strasznie przepracowanym kolejarzem a że ktoś być winny musi to wystawmy dla czarnego luda nauczycieli.
Tak, michal7187, myślisz w dobrym kierunku tylko nie ulegaj schematom.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

michal7187

Postprzez michal7187 » 15 gru 2008, o 23:18

Jeśli chodzi o górników, to moim zdaniem jest to zawód, w stosunku do którego, emrytury pomostowe są wskazane.
W swoich sądach kieruje się przedewszystkim kryterium, jakim jest szkodliwość fizyczna. Są też inne jak np. stres, wymagania co do wykonywania zawodu, ale nie mają one już tak dużej wagi.

Powrót do Polityka