Wybory parlamentarne 2011

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...

Na który komitet zagłosujesz?

Ankieta wygasła 10 paź 2011, o 02:31

Prawo i Sprawiedliwość
2
9%
Polska Jest Najważniejsza
0
Brak głosów
Sojusz Lewicy Demokratycznej
2
9%
Ruch Palikota
6
27%
Polskie Stronnictwo Ludowe
0
Brak głosów
Polska Partia Pracy - Sierpień 80
0
Brak głosów
Platforma Obywatelska RP
5
23%
Nowa Prawica - Janusza Korwin-Mikke
4
18%
Prawica
0
Brak głosów
Nie idę na wybory / Oddam głos nieważny
3
14%

Liczba głosów : 22

Alojzy

Postprzez Alojzy » 11 wrz 2011, o 02:31

Witam wszystkich forumowiczów.

Widzę, że nie macie jeszcze w dziale politycznym wątku o zbliżających się wielkimi krokami wyborach do sejmu i senatu, które zaplanowano na dzień 9 października 2011.
Zainteresowani polityką kandydatów z pabianickiego okręgu wyborczego (do Sejmu okręg 11, do Senatu okręg 26) mogą znaleźć pod tymi adresami:

Kandydaci do Sejmu z okręgu pabianickiego: http://glosujteraz.pl/wybory-parlamenta ... rczy-nr-11
Kandydaci do Senatu z okręgu pabianickiego: http://glosujteraz.pl/wybory-parlamenta ... rczy-nr-26

Pozdrawiam :-)

PS. Zachęcam również do oddawania głosów w ankiecie :-) Ankieta zakończy się 9.10.2011.
Jako iż w ankiecie mogę "określić maks. 10 opcji" nie uwzględniłem w niej Samoobrony, ale startują oni tylko w 9 okręgach więc są bez szans na przekroczenie progu.
Kandydaci w wyborach do Sejmu i Senatu: www.glosujteraz.pl

HalinaTopor

Re: Wybory parlamentarne 2011

Postprzez HalinaTopor » 21 wrz 2011, o 23:13

Witam,

Potwierdzam Pana opinie cicho coś na tym forum :)
Halina Topór lista nr 5 pozycja 16 ... Człowiek jest najważniejszy

michal7187
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez michal7187 » 25 wrz 2011, o 11:51

Bo ludzie mają dosyć polityków wszelkiej maści (partii). Nie wierzę w tych ludzi, choć mam partię którą popieram, to i tak wątpię, żeby coś się prędko w tym kraju zmieniło na lepsze.
Więc co tu komentwać ?

Owieczka
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Owieczka » 25 wrz 2011, o 12:18

Ja na pewno nie pójdę na wybory w tym roku.Zawsze głosowałam, ale dziś mam ich wszystkich głęboko w nosie.Bo wszyscy kiedy tylko zbliżają się wybory obiecują złote góry a już po znów maja nas gdzieś.
I ciągle są te same mordy.Tylko ugrupowania zmieniają.Po za tym nic się nie zmienia.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 27 wrz 2011, o 15:50

Jestem przeciwnego zdania. Uważam że makroskalowo sytuacja Polski zmienia się w dobrą stronę. Ostatnie lata to też duzy przeskok inwestycyjny i mimo trudnych uwarunkowań zewenętrznych postep jest dla mnie oczywisty.
Całkiem inaczej może to wynikać w odbiorze indywidualnym bo każdy ma swoje wzloty i upadki ekonomiczne. Do rozdzielenia są tez sprawy kompetencji samorządowych i tego co nas wkurza w lokalnym grajdołku a spraw makroskalowych, czyli takich, jakie oceniamy w tych wyborach.
Tutaj nie poddaje sie malkontenctu i pesymizmowi.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

grzeszek

Postprzez grzeszek » 28 wrz 2011, o 16:03

^^^
A że dług publiczny rośnie w bardzo szybkim tempie to cię nie niepokoi ? Że żyjemy na koszt naszych dzieci i wnuków ? Makroskalowo.

michal7187

Postprzez michal7187 » 28 wrz 2011, o 18:36

Dodam jeszcze, że w Polsce nie głosujemy na kandydata do sejmu, tylko na partię.
W głosowaniu nad ważnymi dla państwa ustawach obowiązuje tzw. dyscyplina partyjna.
Jeden poseł w sejmie NIC NIE ZDZIAŁA. Po objęciu mandatu, posła nie obowiązują już instrukcje jego wyborców, nie może on też zostać przez nich odwołany. Nic też 1 poseł nie może zrobić dla okręgu w którym został wybrany.
Dlatego też nigdy nie słucham bajek przedwyborczych, że ten poprawi los młodych bezrobotnych, ten będzie walczył o inwestycje, bla bla bla...

Sytuacja raczej się nie zmieni, aż do momentu, gdy w wyborach do sejmu obowiązywały będą okręgi jednomandatowe.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 28 wrz 2011, o 19:05

^^^

Kto to uchwali ? Partie które biorą po 30%? Wodzowie wykosili ze swoich partii co mocniejszych konkurentów i teraz mieliby się użerać z różnymi Rokitami ?

A po drugie i ważniejsze:
W pierwszym Sejmie III RP było 15 ugrupowań. Trudno było utworzyć rząd. A uchwalić wotum nieufności łatwo. Taki też byłby pewnie efekt JOW. Przez 20 lat kombinowali z progami i algorytmami przyznawania mandatów żeby ograniczyć ilość partii w Sejmie.
To teraz, myślisz, że wróca do początku ?

15 partii - źle, 2 - jeszcze gorzej.
Czyli jaki z tego wniosek ?

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 wrz 2011, o 08:55

Wzrost zadłużenia w stosunku do PKB niewatpliwie jest zjawiskiem niekorzystnym. Nie jest to jednak polski fenomen a problem właściwie całej Europy i innych państw "socjalnych". Na tym tle Poslka nie wyróżnia sie negatywnie chociaz ja tolerował bym jako wyborca drastyczne cięcia socjalu i przywileji fiskalnych w zamian za walke z deficytem budżetowym.
Nie zgodzę sie, że nie głosujemy na kandydata tylko na partie. ordynacja jest tak napisana, że każda lista popwyżej progu otrzymuje pewna liczbe mandatów. Z tej listy otrzymuja je z kolei kandydaci, któzy dostali najwięcej głosów. Ma więc duże znaczenie na kogo na wybranej liście postawimy krzyżyk. Dla nas Pabianiczan ma to znaczenie ogromne. Jestesmy najwiekszym miastem w okręgu wyborczym do sejmu. Moim zdaniem każdy powinien zadać sobie trud i z listy preferowanego ugrupowania wyłuskać kandydatów związanych z Pabianicami. Osobiście wiem, że taki poseł może dla okręgu zrobić bardzo, bardzo duzo. I Pabianice w tej kadencji poselskiej to odcvzuły a właściwie zostały dzięki temu uratowane przed katastrofa finansową.
Poseł, senator, radny ustawowo nie jest związany wola wyborców i nie może byc odwołany. Taki zapis ograniczył by wolnośc podejmowania decyzji.
Co do okręgów jednomanadatowych to podzielam identyczne obawy co grzeszek
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

grzeszek

Postprzez grzeszek » 29 wrz 2011, o 14:57

^^^
Ta, przepij wszystko i wytłumacz żonie, że sąsiad też przepił w związku z czym nie wyróżniasz się negatywnie na tle.

Głosujemy, nie wiadomo na co.

Ani na partie, bo partie albo nie mają programów, lub mają coś tam o czym zapominają po wyborach albo z przyczyn obiektywnych, blablabla, albo nikt nie pyta, bo kto ma pytać. Dziennikarze ? Halo, halo! Są tu jacyś dziennikarze, co szukają prawdy?

Partia minus program = koryto.

Kto nie wierzy niech spyta kuzyna co się zapisał do partii, jakiej to idei służy. Po pijaku, bo na trzeźwo pojedzie tekstem z partyjnej www.

Na ludzi ? To znaczy co? Na garnitury i krawaty ? Dykcję ? Ordery wojene ? Bohaterowie poumierali.
Jedyne kryterium, które mogę sobie wyobrazić, to jak kandydat ma swoją firmę i wiadomo, że sam do wszystkiego doszedł. Nie nakradł. Reszta to ściema. Zdjęcie z rodzinką w niebieskim garniturze a po prawdzie alkoholik i leje dzieci. Albo dyrektor tego i owego a prawda taka, że fucha po linii partyjej i głęboko w de wlazł, żeby ją dostać. I tak dalej, i tym poobne.

thc

Postprzez thc » 1 paź 2011, o 20:38

popieram Dawida Grzegorzewskiego. jest to czlowiek patrzacy inaczej niz dotychczasowi tzw politycy. ludzie biedni co jest nr jeden a numerem dwa jest wizja silnej gospodarki. zaglosuj na Dawida Grzegorzewskiego!!!

thc

Postprzez thc » 1 paź 2011, o 20:41

zapomnialem sie podpisac co do Dawida Grzegorzewskiego.
Piotr Stępień.

michal7187

Postprzez michal7187 » 2 paź 2011, o 17:27

Dawidowi Grzegorzewskiemu dziękujemy !

ewa
Moderator
Moderator

Postprzez ewa » 2 paź 2011, o 23:31

o nie...
Ogry są jak Photoshop, Photoshop ma warstwy i ogry mają warstwy...
Obrazek Obrazek

Owieczka

Postprzez Owieczka » 4 paź 2011, o 08:35

Znowu...

Maciek

Postprzez Maciek » 4 paź 2011, o 20:12

Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

grzeszek

Postprzez grzeszek » 5 paź 2011, o 16:40

Ludziom, dla których wybory to tylko śmieszne obrazki i filmiki i w ogóle kupa śmichu powino się odbierać prawa wyborcze. Dlaczego ma o mnie dcydować przygłup, który zatrzymał się w rozwoju na poziomie trzylatka?

Maciek

Postprzez Maciek » 5 paź 2011, o 19:23

czy chcesz na ten temat porozmawiać? bo ten "przygłup" to chyba nie do mnie :P
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

Owieczka

Postprzez Owieczka » 6 paź 2011, o 09:17

To pewnie o mnie:) Bo dla mnie te ich wszystkie obietnice, to całe ich włażenie w dupska potencjalnym wyborcom to jeden wielki kabaret.Tyle w tym sensu i prawdy co w skeczach Kabaretu Moralnego Niepokoju, chociaż oni chociaż prezentują jakiś konkretny poziom- w odróżnieniu od naszych polityków.
Szlag mnie trafia jak ciągle widzę te same paszcze i słyszę ciągle te same, niespełnione obietnice, o których wszyscy i tak później nie pamiętają.
Zawsze głosowałam.Uważałam, że mój głos może coś zmieni.Ale tym razem wypinam się na nich wszystkich.Mam gdzieś ich spoty.Bo nic lepszego w życiu nie widzę, a mój portfel jest coraz cieńszy.Bo jest coraz gorzej z pracą.Bo kombinacje z przedszkolami zapędziły mojego 6 letniego syna do szkoły.Bo ceny są na poziomie unijnym, a wynagrodzenia wciąż na poziomie polskim.Bo jak najszybsza ucieczka z tego kraju wydaje mi się jak najbardziej rozsądnym rozwiązaniem, jeśli tylko tęskni się za odrobiną stabilizacji w życiu i jakąś przyszłością dla dzieci.
To by było na tyle.
A teraz ciosajcie mi kołki na głowie.Zapraszam:)

kbmk
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez kbmk » 6 paź 2011, o 11:00

przygłupom odebrać prawo wyborcze bo głupy między sobą się wybierają

Następna strona

Powrót do Polityka