Wybory parlamentarne 2011

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...

Na który komitet zagłosujesz?

Ankieta wygasła 10 paź 2011, o 02:31

Prawo i Sprawiedliwość
2
9%
Polska Jest Najważniejsza
0
Brak głosów
Sojusz Lewicy Demokratycznej
2
9%
Ruch Palikota
6
27%
Polskie Stronnictwo Ludowe
0
Brak głosów
Polska Partia Pracy - Sierpień 80
0
Brak głosów
Platforma Obywatelska RP
5
23%
Nowa Prawica - Janusza Korwin-Mikke
4
18%
Prawica
0
Brak głosów
Nie idę na wybory / Oddam głos nieważny
3
14%

Liczba głosów : 22

grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Re: Wybory parlamentarne 2011

Postprzez grzeszek » 6 paź 2011, o 16:10

Nie o tobie owieczko. W tej sprawie tak samo myślę jak ty. Ostatnio przekreśliłem karty do głosowania. Jak można głosować na kogoś, kto nie przedstawia programu wyborczego, albo o nim zapomina po wyborach.

Każdy z kandydatów powinien mieć program wytatuowany na plecach. I jak czegoś nie wykona to powinien zrezygnować z mandatu, albo nie startować w następnych wyborach.
I nie ma tłumaczenia, że nie było pieniędzy albo chciał ale go przegłosowalli. Tak to każdy potrafi. Było nie obiecywać. Jak pieniądze z nieba lecą to każdy chętny żeby je wydawać i św Mikołaja rżnie. A pokaż człowieku co potrafisz. Przekonaj innych radnych do swoich racji. A tak to rozkładają rączki i nima, chciałem ale mi nie dali. Po jakiego diabła żeś się pchał?

I najlepszy ten gość co cukierki rozdaje. Jak on to wymyślił? To już jest upodlenie ludzi. Ludzie jak pieski, dostaną plasterek kiełbasy i będa machać ogonkiem. Jaki ludzki pan. Kandydat na posła. Cukierek za głos. [tfu!] się lepiej cenią.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 8 paź 2011, o 14:39

Oczywiście można założyć, że większość wyborców to idioci ale w demokracji rządzi ten kto głosuje.

Zatem inteligentnej mniejszości pozostaje w swojej mądrości pozostać w dniu wyborów w domu i zżymać się nad głupotą dokonywanego wyboru. I jest to logiczne, bo wszak wykazując aktywność i głosując odebraliby sobie jakże piękny przywilej przynależny naturalnie ludziom tak inteligentnym jak oni a mianowicie niezachwiane przekonanie do prawa krytykowania wszystkich innych.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

gosiaczek
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez gosiaczek » 8 paź 2011, o 18:04

Siemosław, jeśli zegar forumowy się nie myli, to Twój wpis może kogoś kosztować. Mamy ciszę wyborczą.

[code][color=#FF0000]wpis usunięty z przyczyn jak powyżej[/color][/code]

grzeszek

Re: Wybory parlamentarne 2011

Postprzez grzeszek » 12 paź 2011, o 11:39

[quote="ja_arek"]Oczywiście można założyć, że większość wyborców to idioci ale w demokracji rządzi ten kto głosuje.

Zatem inteligentnej mniejszości pozostaje w swojej mądrości pozostać w dniu wyborów w domu i zżymać się nad głupotą dokonywanego wyboru. I jest to logiczne, bo wszak wykazując aktywność i głosując odebraliby sobie jakże piękny przywilej przynależny naturalnie ludziom tak inteligentnym jak oni a mianowicie niezachwiane przekonanie do prawa krytykowania wszystkich innych.[/quote]

W demokracji rządzi ten, kto rządzi.

Lepiej wiedzieć w czym się bierze udział niż pozowolić sobą manipulować. Głosujący powinni domagać się od kandydatów programów. Tylko wtedy wybór na kogo głosować jest racjonalny.
Jeśli polityk nie ma programu, to sukces (kontrkandydata) wyjaśnia dobrą koniunkturą, porażkę (swoją) złą koniunkturą. Wychodzi na to, że od polityka nic nie zależy. Jaki więc sens ma namyślanie się przy którym postawić krzyżyk? Równie dobrze możesz iść do lokalu wyborczego i poprosić "jeden na chybił trafił".

Wyborcy, głosujący na polityków, którzy nie rozliczają się ze swoich programów (bo ich nie mają, albo programy są skrojone pod publiczkę) - tacy wyborcy psują demokrację. Gorszy pieniądz wypiera lepszy. Po co polityk ma się starać, skoro widzi, że ma przed sobą stado baranów, któremu wystarczy byle co obiecać.

Poprzednia strona

Powrót do Polityka