Wybory do samorządu

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Wybory do samorządu

Postprzez grzeszek » 27 lip 2009, o 18:13

w przyszłym roku wybory. I pewnie jak poprzednio panie i panowie założą strony w internecie miesiąc przed wyborami, napisza odwrotnym Kononowiczem, że wszystko będzie dla każdego sfinansowane dotacjami z unii a po wyborach zapomną o stronach i obietnicach.
Gdybyście mieli wybierać, to co byście wybrali:

1. Tranzyt z Bełchatowa do Łodzi
a) przez Bugaj Jankego czy
b) św Jana, Partyzancką

2. szpital
a) ratować za wszelka cenę czy
b) skomercjalizować i sprzedać za spłacenie długów

3. Publiczny transport do Łodzi
a) tramwajem ŁTR Strzelnica/Bugaj – Łódź czy
b) autobusy MZK

4. MZK
a) Miasto właścicielem MZK czy
b) Miasto sprzedaje MZK, zostawia sobie przystanki i organizuje przetargi na poszczególne połączenia

5. bloki
a) jedna wielka Spółdzielnia Mieszkaniowa czy
b) wiele małych wspólnot

6. szkoły
a) zwalniać nauczycieli i zamykać szkoły z racji niżu demograficznego (oszczędności) czy
b) utrzymywać żeby nie stracili pracy

7. Sport
a) dotacje do klubów sportowych typu Włókniarz czy
b) dotacje do sportu amatorskiego w szkołach

8. Komin
a) zburzyć czy
b) zburzyć

9. dni Pabianic
a) zapraszać gwiazdy, które nie wiedza czy są akurat w Pabianicach czy Kurowicach a widzowie pija piwo i nie wiedzą, kto akurat gra
b) np. zorganizować konkurs dla amatorów z terenu Pabianic z wysoką nagrodą

10. lokale w posiadaniu Miasta
a) ściągać czynsz czy
b) sprzedac z licytacji i zwolnić urzędników, którzy obsługuja ten majatek

Ja zagłosuję na człowieka, który będzie miał poglądy najbliższe:
1b, 2b, 3a, 4b, 5b, 6a, 7b, 8b, 9b, 10b

Giuseppe Meazza
Piaski - witamy w piaskownicy

Re: Wybory do samorządu

Postprzez Giuseppe Meazza » 27 lip 2009, o 22:09

1.a
2.b
3.b
4.a
5.a
6. ?
7.a,b
8. no comment
9. obie propozycje beznadziejne
10.a
Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.

keczup
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez keczup » 28 lip 2009, o 13:05

Niestey nie da sie na wiele pytań odpowiedziec w prosty sposób nie znając szczegółów...

a) przez Bugaj Jankego

2. szpital
b) skomercjalizować i sprzedać za spłacenie długów - obecna formuła naszego szpitala zupelnie sie wg mnie nie sprawdza

a) tramwajem ŁTR Strzelnica/Bugaj – Łódź

4. MZK
wydaje mi się, że żadna z opcji nie jest tą złotą...

5. bloki
b) wiele małych wspólnot

6. szkoły
mysle że powinny byc i zwolnienia i próba utrzymania jak najwyższego mozliwego stanu

7. Sport

8. Komin
b) nie burzyć

9. dni Pabianic
b) np. zorganizować konkurs dla amatorów z terenu Pabianic z wysoką nagrodą - pytanie zadane w sposób tendencyjny :mrgreen:

nie rozumiem co autor mial konkretnie na mysli

orkzwiadowca

Postprzez orkzwiadowca » 28 lip 2009, o 20:40

A co komin ma do wyborów samorządowych? To prywatny chyba komin i jakiś radny nie będzie o nim decydował. Szkoły to nie polityka samorządowa. Bloki do tego wybory samorządowe też nic nie mają.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 31 lip 2009, o 14:14

naiwne te niektóre pytania. Raz, że tyczą się mienia prywatnego lub spółdzielczego, dwa, że funkcjonowanie niektórych podmiotów jak np. mieszkania socjalne są obowiązkiem gminy, trzy, że o szpital nasza PO walczy już kolejny rok i doprowadziła sprawy do 2/3 sukcesu zatem pytanie jest bezzasadne
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

grzeszek

Postprzez grzeszek » 31 lip 2009, o 16:04

Samorząd rozumiem tak: na jakimś terenie, np. w mieście Pabianice mieszka ileś tam ludzi, dajmy na to 70 tys. Mają swoje sprawy prywatne, ale są też i sprawy wspólne. O sprawach wspólnych trzeba decydować (póki co) wspólnie. Robią więc zrzutkę (tak czy owak, mniejsza o technikę) na budżet i decydują wspólnie jak wydać pieniądze.

Ludzie są różni i różne mają potrzeby.
Kierowcy chcą szerokich, równych dróg, rowerzyści ścieżek rowerowych a nieskółkowani szerokich ocienionych chodników.
Młodzi chcą się bawić i słuchać muzyki, starsi chcą wypoczywać w ciszy.
Ci w sile wieku chcą dojeżdżać sprawnie do Łodzi, bo tam kina i sklepy, schorowani chcą mieć dobrą opiekę lekarską.
Matki dzieciom chcą przedszkoli z klockami lego i placów zabaw, studenci boisk do koszykówki na przykład.

A budżet ograniczony, nie da się wszystkim wszystkiego.

I tak rozumiem wybory do samorządu. Wychodzi kandydat na prezydenta albo radnego A i obiecuje: 1b, 2b, 3a, 4b, 5b, 6a, 7b, 8b, 9b, 10b, wychodzi kandydat B i obiecuje odwrotnie. Ja głosuję na A, Meazza na B. Wygrywa np. A więc po czterech latach oceniam go. Obiecywał X a zrobił Y: spadaj więc. Albo zrobił jak obiecał, ale do kitu wszystko: znaczy on i ja mamy do kitu poglądy, trzeba wszystko przemyśleć od nowa. Albo zrobił co obiecał i fajnie wyszło, ludzie zadowoleni i na drugi raz więcej ludzi na niego głosuje. Tak powinno być.

A tak jak teraz to co można powiedzieć o radnych i prezydencie czy staroście ? Nic. Nie maja żadnych programów, więc mogą robić co chcą. Jak się uda to się chwalą, jak się nie uda, to nic nie mówią. Spokojnie mogą nic nie robić przez cztery lata tylko cukierki rozsypywać dzieciom i też jakoś będzie. Teraz o kolorach krawatów można sobie pogadać. Oni marnują ludziom życie, bo bez obietnic i programów nie wiadomo jakie podejmować decyzje. Zostać, wyjechać, kupić ziemię tu czy tam, a może tam droga będzie a może będzie za sto lat, a może tuż za moim płotem i będę spaliny wdychał, a może będzie kanalizacja a może rynsztok. Czy zapisać dziecko do tej szkoły, a może będzie za rok zamknięta i trzeba będzie zmieniać. A może będzie w niej angielski a może niemiecki. A może kupić mieszkanie na Bugaju, bo obok las i tramwaj będzie, a może TIRy tu będą jeździć z Bełchatowa i rozklekotane duszne busiki do Łodzi z kierowcami-dziwakami. A może iść na studia do Łodzi a może do Warszawy. Nie wiadomo. Życie w próżni.

I nawet k*a słuchawką od telefonu nie można juz sobie rzucić ze złości !!! (bo mam tylko komórkę :( )

Pan Furman nie musi nikomu nic obiecywać, zrobi jak zechce, albo zarobi albo straci. Ale politycy wybieralni mają, uważam, moralny obowiązek złożyć wyborcom obietnice, spisane, i rozliczyć się z nich. Jeśli tego nie robią są zwykłymi tchórzami. Są jak pijany kapitan statku. Fala gdzieś statek wyrzuca a kapitan mówi pasażerom: o tu, tu właśnie chciałem dopłynąć.
Czy jak stoicie przed kasą PKP to prosicie bilet dokądkolwiek czy bilet do jakiegoś konkretnego miasta. Mnie nie jest obojętne gdzie jadę.

Może i niektóre te wybory, które opisałem nie są sensowne. Nie miałem czasu. Ale niektóre są. Z komina się wycofuję, mój błąd. Jasne, to nie sprawa polityków. Niech zajmują się tym, co wspólne. Ale bloki, dlaczego nie?

A jeśli bloki nie, to kto tu właściwie rządzi ? Może trzeba zadać pytanie: po co ci radni i prezydenci. Skoro na większość wydatków z budżetu maja niewielki wpływ, bo to są płace nauczycieli i pomoc społeczna (obowiązek: gmina działa jak skrzynka pocztowa i konto w banku, wystarczyłby jeden pełnomocnik rządu), skoro całą ziemią zarządza SM, która, jak widać ostatnio, nie odpowiada realnie przed nikim. Skoro powiat nie może zająć się inwestycją dotyczącą kilku gmin (ŁTR) a przecież właśnie po to powstał. Skoro najważniejsze inwestycje zależą od loterii: dadzą grant z unii albo nie dadzą. To po co ta zabawa cała w samorządy ? Jeśli komunikacją zbiorową i dostawą wody, ciepła i ściekami i leczeniem (co dla mnie jest pewna że tak będzie) zajęłyby się prywatne firmy, to po co urzędy i jałowe dyskusje ? Nie zostaje nic. Rozdzielaniem pieniędzy na szkoły dwie osoby mogą się zająć, pieniądze biednym parafie lepiej rozdadzą.

Jedyne wyjaśnienie: to jest dom wariatów, którzy bawią się, że są Bardzo Ważnymi Osobami. Taka terapia. Przychodzą rano do „pracy”, witają się: „dzień dobry panie Sekretarzu”, „dzień dobry panie Prezydencie” , siadają w swoich fotelach, odbierają telefony od „pana Starosty”, co buduje mosty. Po południu mają „sesję” (terapeutyczną), kłócą się, wyładowują emocje, gniewają się na siebie, kablują do „prasy” na „konferencjach”, później się godzą. Rozdają ordery, jeżdżą w delegacje, przecinają wstęgi. I idą spać. Trochę kosztowna terapia :D

mooleda

Postprzez mooleda » 1 sie 2009, o 00:04

ze o szpital nasza PO walczy już kolejny rok

Po walczy o szpital ? niby kto ? ze niby Pani Minister była to powalczyła ? hmm jesli mi sie dobrze wydaje to prezydent chyba najwiecej walczyl o przetrwanie szpitala a nie po... aha i nie NASZA.. moze twoja... moja to ona napewno nie jest... za duzo miłości, kłamstwa, oszukiwania, decyzji pod publikę i sondaże w tej TWOJEJ po

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 1 sie 2009, o 15:05

nasza w sensie Pabianicka,
o zaangażowaniu Prezydenta święta prawda, a moim zdaniem popiera go w tym właśnie głównie PO, zarówno powiatowa jak i poprzez posła Biernata zresztą powiedział to właśnie Dychto przy okazji odwołania Wypycha. Jako główny argument podał odmienne podejście do sprawy szpitala.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

SzK

Postprzez SzK » 3 sie 2009, o 17:47

Bardzo ciekawy temat. Gratuluję.

b) św Jana, Partyzancką

Nie trzeba chyba specjalnie uzasadniać. Puszczanie tranzytu przez środek osiedla jest niedopuszczalne.

2. szpital
Oczywiście taki szpital powinien mieć podpisaną umowę z NFZ.

Zdecydowanie, jako impuls do rozwoju dla miasta. Autobusy, owszem, np. na Retkinię przez Łaskowice.

4. MZK
b) Miasto sprzedaje MZK, zostawia sobie przystanki i organizuje przetargi na poszczególne połączenia

Zdecydowanie to, stworzyć jakąś komórkę od transportu miejskiego, gdzie siedziałby ktoś, kto ma o tym pojęcie.

5. bloki
b) wiele małych wspólnot

6. szkoły

Nie można zamykać szkół. Niż demograficzny - zmniejszyć liczebność klas, przecież są przeładowane. Na edukacji nie można oszczędzać.

7. Sport

Kluby profesjonalne powinny być samowystarczalne finansowo.

8. Komin
:) Cóż, komin dużo powierzchni nie zajmuje, gdyby dało się go w jakiś sposób wykorzystać mógłby zostać.

9. dni Pabianic
a) zapraszać gwiazdy, które nie wiedza czy są akurat w Pabianicach czy Kurowicach a widzowie pija piwo i nie wiedzą, kto akurat gra
Te gwiazdy to najczęściej są takimi gwiazdami, że ich nie znam;)

a) ściągać czynsz czy
Chyba jednak prywatyzacja;) Na rozsądnych warunkach.
http://mzkpabianice.republika.pl - Rozkład MZK
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1620532 ... omosc.html
Prof.Suchorzewski: Mniejsze korki już były

michal7187

Postprzez michal7187 » 3 sie 2009, o 21:09

b) św Jana, Partyzancką

2. szpital

jakbyś napisał sprywatyzować to wtedy B, ale napisałeś skomercjalizować, a to określenie mi się nie podoba. Stąd brak wyboru :]

a) tramwajem ŁTR Strzelnica/Bugaj – Łódź czy - ŁTR TO PORAŻKA
b) autobusy MZK

4. MZK

Nie wiem. Musiałbym mieć jakieś dane odnośnie sytuacji...

5. bloki
a) jedna wielka Spółdzielnia Mieszkaniowa czy - w myśl - duży może więcej.
b) wiele małych wspólnot

6. szkoły
a) zwalniać nauczycieli i zamykać szkoły z racji niżu demograficznego (oszczędności) czy

7. Sport

Żadne

8. Komin
a) zburzyć czy
b) zburzyć

9. dni Pabianic
b) np. zorganizować konkurs dla amatorów z terenu Pabianic z wysoką nagrodą chociaż nie jestem do końca pewien

a) ściągać czynsz czy

Lepiej zacisnąć pasa na chude lata, niż pozbawić się długotrwałego zysku.

Co do prezydenta, to jest on moim zdaniem OK. Nie wiem czy ma jakiś plan, ale planuje z Nim rozmowę jak zacznę nowy rok akademicki.
Starosta też OK. Rozmawiałem z nim jak miałem praktyki w starostwie. I nie sądzę, żeby urzędnicy tam się obijali.

keczup

Postprzez keczup » 4 sie 2009, o 07:56

te pytania to przeciez taka zabawa, ktora pozwala zobaczyc co mysla na okreslone tematy forumowicze... więc wyluzujcie co niektórzy troszke ;)

grzeszek

Postprzez grzeszek » 26 sie 2009, o 17:59

Kazdy może tu swoje punkty wpisać. Ale nie na łatwiznę: co kto sobie życzy. Tylko trudniej: coś za coś. Jak ktoś chce np. basenu, to kosztem czego.

Czasu coraz mniej. A może jak już kandydaci na radnych założą lub odkurzą swoje strony www, to będą na tyle odważni, ze skorzystają z tej listy i się wypowiedzą. Przeciez taki kandydat powinien wiedzieć jaki jest budżet miasta, co można a co trzeba, jakie jest pole manewru. A jak nie wie i ma się od pługa odrywać (nie chce ale musi, ojczyzna wzywa) i uczyć przez cztery lata rzadzić miastem, to lepiej niech orze, wiekszy pożytek z tego.
Może chociaż jeden to zrobi i się wypowie, kamikadze, a reszcie będzie głupio nie wypowiedzieć się i wezmą przykład.
Tak sobie marzę. Pewnie znów kandydowac będą sami mistrzowie w zdobywaniu funduszy unijnych.

Moim zdaniem miasto nie powinno zajmować się:
1. zarabianiem pieniędzy (np. czynsze)
2. organizowaniem zabawy (Dni Tego i Owego)
3. sponsorowaniem zawodowego sportu (Włókniarze itp mateczniki)

Oczywiście to plan minimum na teraz. Miasto nie powinno zajmowac się wieloma innymi sprawami. A powinno zajmowac się tym co jest konfliktowe. Tu czy tu. To czy tamto. Co wybrać. I my mieszkańcy poprzez głosowanie wybieramy jedną opcję, mniejszośc musi się dostosować. I módlmy się, żeby większość miała rację :)

Resztą zajmą się dobrzy, pracowici, zapobiegliwi ludzie najlepiej jak potrafią.

stefanfighter

Postprzez stefanfighter » 10 paź 2009, o 10:23

prowokator z Ciebie stary

ola1986

Wybory do samorządu

Postprzez ola1986 » 12 paź 2009, o 16:42

b) św Jana, Partyzancką

2. szpital

b) autobusy MZK - tu sie nie wypowiem, bo nie jeżdżę komunikacją miejska i nie orientuje się co jest korzystniejsze

4. MZK

5. bloki
b) wiele małych wspólnot

6. szkoły
b) utrzymywać żeby nie stracili pracy - nie wiem

7. Sport

8. Komin
a) zburzyć czy
b) zburzyć

9. dni Pabianic

a) ściągać czynsz czy

toni

Postprzez toni » 14 paź 2009, o 22:12

b) św Jana, Partyzancką

2. szpital

b) autobusy MZK

4. MZK

5. bloki
b) wiele małych wspólnot

6. szkoły

7. Sport

8. Komin
a) zburzyć czy
b) zburzyć (zostawić)

9. dni Pabianic

a) ściągać czynsz czy

elephant61

Wybory do samorządu

Postprzez elephant61 » 2 mar 2010, o 19:24

1. Tranzyt z Bełchatowa do Łodzi: myślę, że lepiej przez Bugaj, ponieważ Partyzancką już jest duże natężenie ruchu przez połączenie Łódź-Pabianice, to jest przecież quasi obwodnica Pabianic.

2. Szpital: zdecydowanie komercjalizacja, ponieważ już widać, że się sprawdza - szpital się oddłuża.

3. Publiczny transport do Łodzi: wiadomo, że korzystniej byłoby wprowadzić do Pabianic ŁTR, ale realia finansowe raczej póki co na to nie pozwalają, także pozostają autobusy.

4. MZK: chyba lepsze B, miasto ma poważniejsze wydatki niż utrzymywać całe struktury MZK.

5. Bloki: wiele małych wspólnot, bo zawsze decentralizacja będzie bardziej wydolnym i dobrym dla ludzi rozwiązaniem.

6. Szkoły: należy utrzymywać, aby istniały. Sytuacja demograficzna jest zła, ale zapewne nadejdą lepsze czasy, stąd nie jest rozsądnym je zamykać, szczególnie, że oznaczałoby to zwolnienia nauczycieli.

7. Sport: uważam, że nie można zapominać o obu elementach. Jednak większy nacisk powinien być na małe, młodzieżowe drużyny. "Włókniarz" ma lepszą sytuację, bo może szukać sponsorów.

8. Komin: no mogę tylko tyle powiedzieć, że dostojnie się prezentuję.

9. Dni Pabianic: zdecydowanie powinniśmy stawiać na lokalną kulturę, promować nowe talenty z naszego miasta i je wspomagać.

10. lokale w posiadaniu Miasta: myślę, że zwolnienie i licytacja byłoby lepszym wyjściem niż pobieranie czynszu. Chyba by się bardziej opłacało.

Powrót do Polityka