Trzymam kciuki za Irlandię

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Trzymam kciuki za Irlandię

Postprzez grzeszek » 12 cze 2008, o 12:38

Przepisane z Onetu za Detroit-Michigan:

Oto lista 100 rzeczy z którymi kojarzy mi się UE. Dopiszcie swoje!

1. Głupota
2. Lewica
3. Lewactwo
4. Kretynizm
6. Idiotyczne pomysły
7. Tchórzostwo
8. Antyamerykanizm
8. Pustosłowie
9. Cynizm
10. socjalizm
11. Komunizm
12. Dotacje na bzdury
13. Uporczywa promocja mniejszości
14. Brak prawdziwych polityków z krwi i kości
15. Aborcja
16. Eutanazja
18. Feminstki
19. Ateizm
20. Meczety
21. Trzęsienie gaciami przed islamem
22. Nieudolność
23. Zastój gospodarczy
24. Korupcja
25. Mafia
26. strach przed Rosją
27. Nieliczenie się z cżłowiekiem jako jednostką
28. Wszechobecna biurokracja
29. Dyskryminacja myślących samodzielnie
30 Zero odpowiedzialności
31. zero wizji
32. Zero zasad
33. Zero wartości
34. Putin
35. Pokolenie '68 u władzy
36. Pełna narkotyków "subkultura" klubowa (techno)
37. Żadnych porządnych rockowych zespołów
38. Żadnej porzadnej i ciekawej kinematografii
39. Idiotyczne normy, kwoty, przepisy
41. Kretyńskie ustawy
42. Erika steinbach
43. Mentalny glajszachtung
44. Dominacja Niemiec i Francji
45. Gazociąg Północny
46. Stara Europa
47. Sprzedawanie Europy Środkowo-Wschodniej Rosji
48. Poprawność polityczna
49. Uporczywy zakaz palenia papierosów
50. Stopniowa legalizacja marihuany
51. Coffee-shopy w Holandii
52. Zastój godpodarczy
53. Socjal i lenistwo
54. Robienie interesów z dyktatorami
55. Udawanie że ONZ dobrze funkcjonuje
56. Obrona Saddama Husajna przed egzekucją
57. Udawanie, że w Jugosławii w l. 90. nie było wojny
58. Nienawiść do Busha
59. Francuska "armia"
60. Historia pełna "honoru"
61. Dyrektywy
62. Niszczenie indywidualizmu
63. Eurokołchoz
64. Bruksela-Moskwa
65. UE= Rzym w okresie upadku i rozpadu
66. Rozwalające się w locie Grippeny
67. Francuska "odwaga"
68. Podział na rónych i równiejszych
69. Sterty bezsensownych dokumentów
70. Reagaowanie na wojny... deklaracjami itp.
71. Uległosć wobec rezimu braci Castro na Kubie
72. Brak języka w gębie
73. Antyglobalizm
74. Protekcjonizm gospodarczy
75. Wyzysk Polaków
76. Pijani Anglicy i Niemcy w polskich dyskotekach
77. Wzrost siły ugrupowań komunistycznych i faszystowskich
78. Uwielbienie dla che Guevary
79. Odwracanie kota ogonem
80. wywracanie historii do góry nogami
81. Krótkowzroczność
82. Wywyższanie się ponad innych
83. Roszczenia Niemiec wobec Polski
84. Obłuda
85. Zasada "dziel i rządź"
86. Dążenie do rozwalenia państw
87. Frajerstwo
88. Pouczanie innych
89. Nepotyzm
90. Skandale
91. Emigracja do... USA
92. Ślimak jako "ryba śródlądowa"
93. Pomidor jako "owoc"
94. Stopień zakrzywienia bana
95. Nieustanne podwyższanie podatków
96. "Elyta" i reszta "cieniasów"
97. Przywileje dla wybranych
98. Brak patriotyzmu
99. Brak dumy z tehgo, kim jesteśmy
100.Ślepo wierzacy w UE - bezkrytyczni wyznawcy Unii

Detroit_Michigan , 12.06.2008 10:04

lukasz
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez lukasz » 12 cze 2008, o 13:04

101 poprawienie poziomu życie wszystkim Polakom
102 możliwosć wyjazdu i pracy w całej Europie

grzeszek

Postprzez grzeszek » 12 cze 2008, o 16:10

skórka niewarta wyprawki

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 14 cze 2008, o 10:46

Zamiast kolejnego punktu, mała konkluzja.
Jeszcze ze dwa lata temu, żeby dostać pracę w "Suwarach" trzeba było mieć albo dobre plecy, albo stało się pod bramą, a papiery w kadrach mogły sobie leżakować do upojenia.
Teraz biorą każdego. Ostatnie przyjęcie: 19-latek, który nawet nie skończył gimnazjum :/
W szerszym zasięgu: obniżyły się wymagania pracodawców - sami biorą się za szkolenia kardy napływowej, bo ta najbardziej "odsiewana" wycieka z wolna tam, gdzie lepiej płacą.
W "Ibisie", aby zostać sprzątaczką, nie trzeba już znać perfekt najmniej dwóch języków perfekt :shock:
Generalizując - zawsze będą jakieś plusy i minusy. W zależności od sytuacji czy pozycji społecznej danego człowieka - jednych będzie więcej i na odwrót.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 14 cze 2008, o 11:27

Tak, naprawde dziwię się zagorzałym przeciwnikom UE. Obok wszelkich wad i absurdów wystarczy wyjrzeć za okno, żeby zobaczyć, że wprowadza jednak nową jakość. Nie chodzi tylko o pieniądze ale i o fakt wyrwania się z peryferii politycznych Europy. Jestem pewien, że UE długofalowo przyniesie to bardzo pozytywny skutek dla całej Europy, nie tylko dla Polski.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

lukasz

Postprzez lukasz » 14 cze 2008, o 14:37

Mi szczególnie podoba się fakt, że jak Unia daje pieniądze na jakieś inwestycje, to tych pieniędzy nie da sie ukraść. Unia bowiem ciągle sprawdza stopień realizacji projektu, mamy określone terminy itd. A jak te pieniądze płyną z budżetu to wiadomo jak jest.

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 14 cze 2008, o 16:41

lukasz napisał(a):(...) to tych pieniędzy nie da sie ukraść.
Ach, jak to pozytywnie o nas świadczy :shock:
Może nie było by takim głupim pomysłem oddawać całego dochodu narodowego Unii i żeby potem nam wydzielała po trochu...
Może wreszcie to by wreszcie przyniosło jakieś zmiany?!
Postarajcie się, Polaczkowie, bo inaczej g**** zobaczycie a nie resztę pieniędzy :twisted:

lukasz

Postprzez lukasz » 14 cze 2008, o 17:17

też mnie to wqwia ale jak się słyszy o ciągłych przekrętach to mnie krew zalewa.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 18 cze 2008, o 12:17

ja_arek napisał(a):Tak, naprawde dziwię się zagorzałym przeciwnikom UE. Obok wszelkich wad i absurdów wystarczy wyjrzeć za okno, żeby zobaczyć, że wprowadza jednak nową jakość. Nie chodzi tylko o pieniądze ale i o fakt wyrwania się z peryferii politycznych Europy. Jestem pewien, że UE długofalowo przyniesie to bardzo pozytywny skutek dla całej Europy, nie tylko dla Polski.

Nową jakość wprowadziło uwolnienie ludzi z więzów. Wystarczyłaby umowa o swobodnym przepływie towarów, kapitału i ludzi, a choćby i zerowe cła. Bez całej tej bezsensownej biurokracji. Bez rozkładania nóg. Poza tym przepływy do i z Unii mniej więcej wychodzą na zero. Tylko kto inny decyduje, komu i na co dać.

lukasz napisał(a):Mi szczególnie podoba się fakt, że jak Unia daje pieniądze na jakieś inwestycje, to tych pieniędzy nie da sie ukraść. Unia bowiem ciągle sprawdza stopień realizacji projektu, mamy określone terminy itd. A jak te pieniądze płyną z budżetu to wiadomo jak jest.

Naiwny. Nie da się ukraść ? Nie da się ukraść 10 tysięcy, bo szwagier szwagrowi nie ustawi przetargów za 10%. 10 mln już łatwiej. A 10 mld - bułka z masłem. Trzeba np. wydać dyrektywę o udziale energii zielonej w sieci, założyć spółkę, która sporządzi wnioski o dofinansowanie budowy farm wiatrowych, porozumieć się z bankiem, który będzie wstępnie finansował budowę, porozumieć się z producentami turbin co do ceny. Pieniądze płyną tak: podatnik- składka do unii - beneficjent (który dzieli się z bankiem i producentem turbin). A później jeszcze drugi strumień: odbiorca energii - beneficjent, bo przecież energia zielona jest droższa niż czarna.
Ale to już dile nie dla szwagra.

Xanadu napisał(a):Może nie było by takim głupim pomysłem oddawać całego dochodu narodowego Unii i żeby potem nam wydzielała po trochu...

To jest filozofia pieska, który się prosi, żeby mu zabrać wszystko i wziąć na łańcuch, bo inaczej krzywdę sobie zrobi. Pieskowi da się raz na dzień kawałek dobrej kiełbasy i już macha ogonkiem.
Na początek się da a później albo się da albo się zapomni.
Ja wolę grzebać w śmietniku, ale przynajmniej będę wolny.

lukasz

Postprzez lukasz » 18 cze 2008, o 13:35

grzeszek napisał(a):Nową jakość wprowadziło uwolnienie ludzi z więzów. Wystarczyłaby umowa o swobodnym przepływie towarów, kapitału i ludzi, a choćby i zerowe cła.

Wtedy bliżej byłoby nam do NAFTY. Ale Europa jest zbyt mała by każdy kraj w dobie globalizacji działał sam. Za chwile będziemy mieli NAFTE z obu Ameryk, Azję z Chinami oraz Indiami i co więcej (?), bo Europy by w tym gronie wielkich nie było.

Kiedyś Mao powiedział o Europie, że to mały półwysep na zachodzie. Miał trochę racji a globalizacja to potwierdza. Unia teraz nie jest czymś wspaniałym, ale ciągle tworzą się jakieś nowe inicjatywy i mam nadzieje, że będzie lepiej.

Poza tym Unię można krytykować ale jak ktoś mówi, że dzięki niej kompletnie nic nie zyskaliśmy to... brak słów.

slawek1
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez slawek1 » 19 cze 2008, o 17:37

na efekty trzeba jeszczę trochę poczekać, ale sądzę że jest to dobre rozwiązanie dla naszego kraju- być członkkiem UE.Sporo jeszcze trzeba zmian i czasu żeby żyć na poziomie takim, jakim bym sobie życzył ale wierzę w to, że moje dzieci będą żyć w bardziej "normalnym" kraju niż teraz.Różnice już widać.
Sławek

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 19 cze 2008, o 19:01

grzeszek napisał(a):Ja wolę grzebać w śmietniku, ale przynajmniej będę wolny.
To pilnuj, żeby inni tego śmietnika Ci nie przejęli. Bo potem pozostanie Ci sycenie się tylko tą swą wolnością i powolne zdychanie...
Nie widzę problemu w Unii. Bo co by nam dała secesja? A co dało Chinom odcinanie się przez ostatnie dziesięciolecia od reszty świata? Tyle samo. Czyli wielkie nic.
Mamy powtórzyć ten schemat?
Dziękuję, ale grzebanie w śmietniku wolę pozostawić żulom. Tylko ostatni frajer nie potrafi odnaleźć się w tej rzeczywistości i zadbać o siebie.
Stać mnie na lepsze życie - więc po co sprowadzać się do samoupodlenia czy degeneracji? W imię dziwnie pojmowanej wolności? Dziękuję bardzo za taką alternatywę.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 24 cze 2008, o 12:11

Xanadu napisał(a):Nie widzę problemu w Unii. Bo co by nam dała secesja? A co dało Chinom odcinanie się przez ostatnie dziesięciolecia od reszty świata? Tyle samo. Czyli wielkie nic.
Mamy powtórzyć ten schemat?
Porównywanie Polski do Chin nia ma sensu. Porównaj do Norwegii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii a jak już chcesz Azję, to choćby do Japonii. Można zawierac różne sojusze wchodzić w różne unie, ale niekoniecznie od razu stawać na tylnych łapkach, szczekać pociesznie i czekać aż coś spadnie z pańskiego stołu. To jest fajne może teraz, ale ktoś tu wspomniał o przyszłości własnych dzieci. Będa miały przyszłość, jako kelnerzy w mazurskich pensjonatach. Przecież dzisiaj nikt w ten sposób unii nie będzie reklamował. Przyjdzie na to czas, gdzy łańcuch stanie się faktem, gdy klatka się zamknie. Ja nie rozumiem jak można samemu sobie zakładać smycz i kaganiec.
Xanadu napisał(a):Dziękuję, ale grzebanie w śmietniku wolę pozostawić żulom. Tylko ostatni frajer nie potrafi odnaleźć się w tej rzeczywistości i zadbać o siebie.
Stać mnie na lepsze życie - więc po co sprowadzać się do samoupodlenia czy degeneracji? W imię dziwnie pojmowanej wolności? Dziękuję bardzo za taką alternatywę.

To była przenośnia. Wolę sam decydować o sobie, choćbym raz był na górze raz na dole. Ale ode mnie to zależy. Niż żyć jak tłusty wykastrowany kot zdany na łaskę właścicieli.

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 24 cze 2008, o 14:15

Zawsze i wszędzie znajdzie się jakieś negatywy.
grzeszek napisał(a):[Porównywanie Polski do Chin nia ma sensu.
To też była przenośnia. Uwierzyłeś, że to było dosłowne? Przesadzasz.
Druga sprawa. Można sobie woleć co się chce, ale sprawa wspólnoty już została przesądzona cztery lata temu. I czy chcesz, czy nie - jesteś już tym kotkiem. A czy dasz się wykastrować, czy nie - to jest ten wybór, który Ci jeszcze pozostał. Wiem. Kiepski argument, ale Wisły kijem już nie zawrócisz. Jakkolwiek - jego alternatywą będzie wyczepienie z tego tramwaja na własną rękę. Tylko gdzie wtedy pójdziesz i co osiągniesz z obnoszenia się z ta swoją niezależnością, kiedy każdy będzie patrzył na Ciebie jak na bezdomnego dachowca?

MariuszR

Postprzez MariuszR » 24 cze 2008, o 16:38

Xanadu napisał(a): Tylko gdzie wtedy pójdziesz i co osiągniesz z obnoszenia się z ta swoją niezależnością, kiedy każdy będzie patrzył na Ciebie jak na bezdomnego dachowca?

Stanie się niewolnikiem swojej wyimaginowanej wolności. Będzie niby wolny bo na swoim podwórku będzie mógł robić co chce, ale tuż za płotem będzie miał społeczność na której łaskę będzie zdany, i nie będzie miał żadnego wpływu na jej decyzje, które będą bezpośrednio wpływały na jego życie.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 24 cze 2008, o 21:31

grzeszek napisał(a):Porównaj do Norwegii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii

znudziły mi sie te porównania. Bliższe jest już porównanie do Chin niż do wymienionych państw pod względem gospodarczym.

szwagier

Postprzez szwagier » 28 cze 2008, o 16:50

Kurde wszędzie te komunisty i socjalizm. Nie ma na świecie żadnego normalnego państwa nie licząc USA dobrobytem, kulturą i inteligencją płynącego. Niedobrze mi się robi jak te głupoty czytam, a na Onecie tego pełno. Nigdy nie było takich możliwości jak są teraz, wystarczy spojrzeć za okno i przypomnieć sobie jak było jeszcze 10 lat temu. A są problemy? zawsze będą. To nie średniowiecze, świat jest mały i w jedności siła.
Obrazek
Obrazek

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 28 cze 2008, o 21:52

ad. Szwagier
dobrze gada dać mu wódki!

szwagier

Postprzez szwagier » 29 cze 2008, o 03:02

ja_arek napisał(a):ad. Szwagier
dobrze gada dać mu wódki!

Dzięki. Wszystko już dziś piłem ale wódki jeszcze nie :)
Obrazek
Obrazek

Powrót do Polityka