Ruch Poparcia

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
Kermit
Piaski - witamy w piaskownicy

Ruch Poparcia

Postprzez Kermit » 14 paź 2010, o 09:14

Witam wszystkich
Zapewne każdy z was słyszał o Januszu Palikocie i o tym że chce on stworzyć stowarzyszenie/partię. Odzew jest naprawdę OGROMNY. W całej Polsce już teraz organizują się grupy i struktury. Tak też jest w naszym województwie. Wczoraj w Łodzi odbyło się spotkanie zapoznawcze. Stawiło się 50 osób, było ciasno ale daliśmy radę. Ludzie naprawdę różniści: studenci, emeryci, wojskowy był, ludzie związani z kulturą... Świadczy to przede wszystkim o tym że nie jest to ŻART tylko poważna sprawa. Niestety większość osób była z samej Łodzi, ja jako jedyny byłem z Pabianic. Był ktoś z Tomaszowa, Łasku, Aleksandrowa (jak dobrze pamiętam)... Jeżeli jest ktoś na tym forum kto chciałby się zaangażować, ma jakieś pytania albo zna kogoś takiego to zachęcam do pisania do mnie na PW albo pocztę tengron@iv.pl

michal7187
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Ruch Poparcia

Postprzez michal7187 » 14 paź 2010, o 21:14

Moim zdaniem poseł Palikot popełnił życiowy błąd odchodząc z PO i zmierza ku politycznej emeryturze.
Wątpię nawet, żeby jego partia (obecnie stowarzyszenie) weszła do parlamentu. Nie ma w niej żadnej rozpoznawalnej twarzy poza samym Palikotem.
Jego program jest podobno bardzo zbliżony do SLD, a wątpię, żeby elektorat z SLD poparł Palikota; co najwyżej nieliczne przypadki.
Spójrz też na inne partie o lewicowych poglądach, czy któraś z nich jest w parlamencie ? Odpowiedź brzmi NIE. Na obecnej scenie politycznej nie ma miejsca na 2 partie lewicowe. Przy czym w moim przekonaniu SLD, dzięki wysokiemu poparciu Olejniczaka zdobędzie więcej miejsc w zbliżających się wyborach do sejmu i senatu.

ja_arek
Moderator
Moderator

Ruch Poparcia

Postprzez ja_arek » 14 paź 2010, o 22:59

Chyba miałeś na myśli Napieralskiego. Olejniczaka skazali do Brukseli.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Kermit

Ruch Poparcia

Postprzez Kermit » 15 paź 2010, o 10:55

@michal7187
Oczywiście zadanie (wejście do parlamentu) jest trudne. Ja jestem realistą i wiem że albo wszyscy, którzy popierają inicjatywę Ruchu będą ostro tyrać albo rozejdziemy się do domu. Możliwe też że osiągniemy to nie w tych a dopiero w następnych wyborach. Co do programu to przypominam że żadnego jeszcze nie ma. Jest to tylko 15 wstępnych postulatów. Konkretny program będzie dopiero tworzony. Co do SLD to myślę że będzie wielu wyborców, którzy są zawiedzeni tym że przewodniczący chodzi sobie na grzybki i nic konkretnego nie robi.

Kermit

Ruch Poparcia

Postprzez Kermit » 15 paź 2010, o 12:15

Przepraszam za post pod postem ale żeby do wszystkich dotarło:

Spotkanie Ruchu Poparcia w województwie łódzkim
Sobota o 17:00
Łódź ulica Łąkowa 23/25 Hotel Focus

PS. Trzeba się zrzucić na opłacenie sali, maksymalnie 20 złotych na głowę ale pewnie wyjdzie mniej

grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Re: Ruch Poparcia

Postprzez grzeszek » 15 paź 2010, o 13:23

50 osób w jednym toitoi ale dali radę.
Brawo!

ja_arek
Moderator
Moderator

Ruch Poparcia

Postprzez ja_arek » 15 paź 2010, o 14:05

Kermit napisał(a):Możliwe też że osiągniemy to nie w tych a dopiero w następnych wyborach.

To raczej realistą nie jesteś. Taka młoda, nieokrzepła struktura nie przetrwa bez reprezentantów parlamentarnych do następnych wyborów.
Ja jestem sceptyczny co do szans. Oczywiście elektorat lewicowy jest większy niż poparcie dla SLD. Ci brakujący wyborcy to głównie elektorat socjalny. On teraz skupił sie w innej, zdecydowanie bardziej socjalistycznej partii.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Kermit

Postprzez Kermit » 16 paź 2010, o 10:29

Przetrwa, tak jak trwają inne, które nie mają reprezentantów w parlamencie. Wszystko zależy od tego jak będziemy pracować.

michal7187

Ruch Poparcia

Postprzez michal7187 » 16 paź 2010, o 16:04

O ile pamiętam to jeżeli dana partia uzyska 3% lub więcej to zyskuje subwencje od państwa na swoją działalność, a to pozwala przetrwać będąc nawet poza parlamentem.
Jeżeli ktoś z tej partii wejdzie do parlamentu, to chyba sam Palikot, gdyż ma on podobno spore poparcie w swoim rejonie.

Kermit

Ruch Poparcia

Postprzez Kermit » 17 paź 2010, o 10:14

Wczoraj odbyło się drugie już spotkanie w wynajętej sali. Było 50 osób, kilka nowych a kilka starych niestety nie mogło być. Podzieliliśmy się na 3 grupy:
1. Do spraw marketingu politycznego, PRu i eventów.
2. Programową ( merytoryczną)
3. Organizacyjno – biurową.
Aktualnie skupiamy się na zorganizowaniu wizyty Janusza Palikota w Łodzi ;)

PS. W Krakowie na spotkaniu z Januszem - 800 osób, w Częstochowie - 1500 :] A wszystko zorganizowane w 3-4 dni

grzeszek

Postprzez grzeszek » 17 paź 2010, o 12:34

eventy :D :D "Sikanie na krzyż" będzie ? "Spalmy biblię" przy okazji pieczenie kiełbasek ?

orkzwiadowca

Ruch Poparcia

Postprzez orkzwiadowca » 1 lis 2010, o 00:43

http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,96677,8579 ... &width=120
po takich akcjach jeszcze więcej osób bedzie za palikotem ps: dziwne że zp nie pisze nic o tym

AntoniHODAK

Ruch Poparcia

Postprzez AntoniHODAK » 8 lis 2010, o 23:55

Na pewno podobają mi się poglądy Janusza Palikota na temat relacji państwa i kościoła katolickiego. Natomiast oczekiwałbym jakiejś wizji gospodarki od Ruchu Poparcia. Samą ideologią się nikt nie naje. ;)
Poza tym, według mnie, miarą realnej siły tej partii będzie to, czy będzie ona w stanie zbudować struktury terenowe, które są niezbędne do działania dla poważnej partii, chcącej sięgać po władzę.

77Madzik

Postprzez 77Madzik » 10 lis 2010, o 10:14

[quote="orkzwiadowca"]http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,96677,8579816,Proboszcz_sprzatnal_cmentarz__Wycial_wszystko_w_pien.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f1db4fbbbf62af1&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=120
po takich akcjach jeszcze więcej osób bedzie za palikotem ps: dziwne że zp nie pisze nic o tym[/quote]

w czasie mszy w ostatnią niedzielę ksiądz powiedział, że wyciął wszystko legalnie bo zdodę na to wydał mu wójt Gajda, więc to chyba nie tylko ksiądz jednak za to odpowiada?
polityka-f3/ruch-poparcia-t2308.html#p27295
Obrazek
Jesteśmy odpowiedzialni za to, co oswoiliśmy!!
OBEJRZYJ I WYSTERYLIZUJ!

Powrót do Polityka