Referendum, iść, nie iść ?

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez grzeszek » 10 lis 2009, o 14:53

Takie są trzy możliwości: nie iść na głosowanie (0) albo iść i zagłosować „D. ma zostać” (T), albo zagłosować „D. ma odejść” (N)

Chociaż pisałem gdzieś juz wcześniej że samorząd ma tak ograniczona władzę, że właściwie dla przeciętnego mieszkańca miasta, takiego, który nie jest w żadnym klanie rodzinno-partyjno-biznesowym nie ma znaczenia kto jest we władzach miasta. Zainteresowani w odejściu lub pozostaniu obecnego Prezydenta są na pewno urzędnicy: jedni w niełasce, którzy czują się zagrożeni, osobiście lub może z całym działem czy wydziałem woleliby zmiany – zawsze to szansa. Pupile odwrotnie. Przedsiębiorcy zarabiający na budżetowych zleceniach w tym samym stylu, jedni za inni przeciw, w zależności czy strumyczek płynie czy też źródełko wyschło. Nauczyciele tak jak urzędnicy. Spółki miejskie podobnie jak przedsiębiorcy.

Postanowiłem jednak zebrać wszystkie moje za i przeciw. Każdemu przydzielę jeden punkt

1. Zarządzanie. Ogólnie mam złe zdanie na temat jakości zarządzania. Ale to dotyczy wszystkich samorządów. Trafiają tam ludzie bez pojęcia. W działaniu D. widzę więcej chłopskiego rozumu niż wiedzy, ale czasami tak się organizuje zarządzanie, że na frontman ma reprezentować a ma zastępców z wiedzą.
Ale D. dużo się angażuje np. w negocjacje z wierzycielami szpitala i robią go jak chcą a później jeszcze dziennikarzom opowiada co kto powiedział. No takie to trochę niepoważne. Doświadczenie jako dyrektor szkoły to za mało. I nie widzę aby sie gdzieś dokształcał.
Ale intuicyjnie czuję takie gospodarskie oko. Może dałem się zwieść piarowi. Ale niech tam będzie, na zachętę:
WNIOSEK: (T) - 1

2. IPN. To co D. powiedział oficjalnie to wpisuje się w znane zachowania: najpierw sie wypierają, później przyparci do muru mówią tak donosiłem ale nikomu nie szkodziłem, a na koniec: takie to były czasy, nikt nie jest bez winy, „wybierzmy przyszłość”. Dla mnie to ważne, bo zawsze czasy są jakieś. Jeśli ktoś dla stanowiska był gotów rozmawiać z ubekiem, to i teraz jest gotów na jakieś takieś dwuznaczności. Żeby sie np. przypodobać. Ale jest i inna kwestia. Kwity. A wtedy: bądźcie grzeczni kolego i róbcie co wam karzemy, bo trochę wstydu sie najecie jak ujawnimy wszystko co o was wiemy.
WNIOSEK: (N) - 1

3. Partyjniactwo. Uważam, że samorządom szkodzi. D. widzę jako kryptopeowca. Nie afiszuje się ale sprzyja. Wiem ze to trudne być niezależnym samorządowcem. Trzeba być w którejś bandzie. Lepiej być w którymś czołgu niż miałyby go dwa czołgi rozjeżdżać. Dałbym plusa za to krypto-, bo obłuda jest dowodem na istnienie cnoty (cnota to apolityczność), ale ostatecznie:
WNIOSEK (0) – 1

4. Budżet. Ten deficyt to porażka. Wygrał PR. O tym że rok dla budżetów będzie kiepski każdy wiedział pod koniec 2008 roku. I to wtedy należało zacząć oszczędności. Również niepopularne cięcia. Dni Pabianic powinny być skromniejsze, bez podrygiwania i lansowania się na scenie. Od stycznia należało już kupować mniej toneru.
WNIOSEK (N) - 1

5. Szpital. Wolałbym aby miasto wydawało pieniądze dla młodych ludzi. Czyli 100 mln na nowoczesny tramwaj (czytaj: komunikacja z dużym miastem, krajem i światem, kulturą, uczelniami, lotniskiem, biznesem) a nie 100 mln na szpital, po to żeby był „nasz”. Po co ma być „nasz” ? „Nasz” będzie lepiej leczył niż „ich” ? Wydaje mi się, że to są ambicje polityków aby zarządzać jak największą częścią świata, bo wtedy stają się ważni. „Co tam Prezesie w naszym szpitalu?” „A dziękuje, dziękuję Panie Prezydencie” I takie tam. Wyobraźcie sobie, że szpital jest prywatny i nikt nie ogląda się na Ratusz. Nie dzieńdobruje, nie życzy wesołych świat, nie przychodzi na akademie, nie śle ukłonów, nie pyta jakie premie dać...
Z drugiej strony bardzo możliwe, że awantura wokół szpitala jest prawdziwą przyczyną awantury z referendum. Za dużo kasy tam zainwestowano, żeby teraz odpuścić.
WNIOSEK (N) -1

6. Pozyskiwanie dotacji. Trudno ocenić i porównać. Inne programy kiedyś były inne teraz. Po 1.05.2004 więcej się zaczęło dziać. Poprzednicy coś zaczęli ci kończą. Ci coś zaczynają, a to trwa. No niech tam, starają się chłopaki.
WNIOSEK: (T) - 1

7. Zmiany w mieście. Coś się dzieje, chociaż to co najbardziej widać to Partyzancka - ulica nie bardzo miejska i Orliki - inicjatywa bardziej rządowa niż lokalna. Ale widzę, ze miasto potrafi wykorzystać te podarunki (bardzo mi się podoba ta akcja z animatorami sportu)
WNIOSEK (T) - 1

8. Stosunek do mieszkańców. Może to nawyk ze szkoły. Ale jak widziałem ten reportaż TVN-u o tramwaju („a idźta w cholerę” zamiast zrobić z pasjonatów doradców), jak słyszę połajanki na tych spotkaniach z dziennikarzami, które pokazuje Pro-Mok – to jest przejaw jakiejś arogancji. Na zasadzie: ja tu tyle dla was robię a wy mi tylko przeszkadzacie. A już Bugaj-niemiasto z nieludźmi (przez które za dwa lata będzie szedł co najmniej cały ruch z Bełchatowa i Sieradza a jak bramki na A1 postawią na wjazdach to i Wrocław – Łódź prawdopodobnie będzie się tu przewalał), to skandal. Nie dla decyzji, tylko, że nikt się nie zająknie nawet, że tu też ludzie mieszkają tak jak i w centrum miasta. Wychodzi na to, że najlepiej, żeby Pabianice były bezludne. Wtedy nikt by nie przeszkadzał. No może parę zabytków i urzędnicy, „nasz” szpital, i „nasza” Zamkowa - zamknięta, bo trybuna stoi, przed trybuną pochód a na trybunie Prezydent . Zdecydowane:
Wniosek (N)- 1

Razem: Za tym żeby nie iść 1 punkt, żeby iść i zagłosować za Prezydentem 3 punkty a zagłosować przeciwko 4.
Męska decyzja. Idę i zagłosuje za odwołaniem. Niech to będzie ostrzeżenie.

Giuseppe Meazza
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Giuseppe Meazza » 11 lis 2009, o 12:18

A ja pójdę i zagłosuję za pozostaniem prezydenta.

Patrząc z przekroju czasu i działania poprzedników jestem pewien, że Dychto jest o niebo lepszym prezydentem od tych wszystkich Wlaźl...., Bern.... i innych gamoni.

Po za tym, odwołać i wywalić jest prosto każdego - problem w tym że nie widzę lepszej kandydatury na dzień dzisiejszy.
Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.

orkzwiadowca

Re: Referendum, iść, nie iść ?

Postprzez orkzwiadowca » 11 lis 2009, o 19:37

Dużo minusów dla prezydenta. Dużo też plusów, ale to nie ważne.
Głosuje za pozostawieniem rady, prezydenta z jednego powodu, nie ma sensu robić wyborów na pół roku.
Referendum gdyby było rok temu to jeszcze ujdzie, ale teraz to bezsens.

Maciek

Postprzez Maciek » 12 lis 2009, o 19:47

znajdźcie mi lepszego kandydata, to zagłosuję przeciwko Dychciakowi.

teraz referendum to faktycznie poroniony pomysł, bo ew.NOWY i tak ma nikłe szanse by się utrzymać w nowych wyborach (musiałby nie wiadomo co, jakie cuda, zdziałać)
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 13 lis 2009, o 15:24

A ja uważam, że najlepiej w referendum nie uczestniczyć. oparło się ono na oszustwie i wykorzystaniu naiwności ludzi. Nie należy uczestniczyć w takiej farsie bez względu na prywatną ocenę prezydenta i RM
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

orkzwiadowca

Postprzez orkzwiadowca » 13 lis 2009, o 17:48

http://wyborcza.pl/1,75248,7244968,Ten_ ... utuje.html

Jak wkroczy komisarz to i tak prezydent poleci, ale co z tego, że się będą cieszyć przeciwnicy polityczni.
Taki dług zdestabilizowałby miasto na kilkanaście lat.
Nie będzie nic, dosłownie, a urząd jak i sejm zawsze się wyżywi.
Upadną kluby sportowe, żadna ulica nie zostanie naprawiona, a długo można wymieniać, ale lepiej nie myśleć tak pesymistycznie na zapas.
Ciekawe tylko czy zrzucenie ze stołka Wypycha, i innych pisowców się opłaciło, a ministerstwo umorzy dług.
Tak czy owak niech Dychto nie liczy na umorzenie całego długu.
Komisarz niestety jest pewien.

orkzwiadowca

Postprzez orkzwiadowca » 24 lis 2009, o 17:59

w czwartek o 17 w MOKU debata Tkacz kontra Dychto, mój głos będzie zależny od tej debaty.

franz

Postprzez franz » 25 lis 2009, o 16:59

Do władzy chcą dojść ludzie,którzy widzieli by klinikę prywatną dla bogatych w naszym szpitalu.Znowu do skrzynek wrzucają propagandowe hasła dla naiwnych.Moim obowiązkiem jest głosowanie na kogoś kto z obowiązku na pełnioną służbę robi w końcu coś dla NAS!

Piter1489

Postprzez Piter1489 » 26 lis 2009, o 01:26

franz napisał(a):Moim obowiązkiem jest głosowanie na kogoś kto z obowiązku na pełnioną służbę robi w końcu coś dla NAS!

Naiwny to jesteś Ty. Widziałeś kiedyś polityka, który zrobił coś dla innych tak bezinteresownie? Jeśli umiesz liczyć, to licz na siebie.

Sprywatyzować szpitale, każdy będzie dobrowolnie płacił składkę na swój szpital i oczekiwał za to konkretnych usług. Oczywiście, że zwykłego człowieka w razie ciężkiej choroby nie stać na kosztowną operację, dlatego sama idea składania się na takie usługi nie jest zła, bo wiadomo, że każdemu może się przytrafić coś złego (tak jak pisał orkzwiadowca w innym temacie). Służba zdrowia nie powinna być jednak publiczna i scentralizowana, bo stwarza to idealne warunki do okradania ludzi, którzy się na nią składają. No i składki muszą być dobrowolne, nie chcę mi się już tłumaczyć dlaczego przymus jest niemoralny i nie do przyjęcia dla ludzi kochających wolność.
"Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności... nie znane w żadnym innym ustroju"

keczup
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez keczup » 8 gru 2009, o 14:38

jak była prywata tak jest, rada miejska chodx odmłodzona jest skostniała jak stary beton. Ogólnie jak zawsze full obiecywania, full nadzieji (ja osobiscie miałem naprawde duze) a wyszło jak zawsze.

Co do samego referendum to jest za tym zeby iść. To narzedzie demokracji z którego powinnismy korzystac skoro mozemy. A czy ktos zagłosuje za czy przeciw... to tak napisał grzeszek...kwestia tego czy dla kogos ten układ cos da czy nie... w prace dla Pabianic nie wierze... juz nie w polityce...

Powrót do Polityka