Podatek od posiadania psa itp....

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
Salamanka Kenne
Piaski - witamy w piaskownicy

Podatek od posiadania psa itp....

Postprzez Salamanka Kenne » 18 maja 2009, o 00:07

Bardzo kontrowersyjny temat - są zwolennicy i przeciwnicy i każda ze stron ma swoje argumenty.

Znajoma ma domek i własny ogródek,jednak dowiedziała się,że także bedzie musiała płacić podatek. Za co ? usłyszała odpowiedź- za przyjemnośc posiadania psa - :shock: :shock: :shock:

co w takim razie z przyjemnościa posiadania : kota,rybek,gołebi,kanarków itp , itd.
Czyżby jakas dyskryminacja psiarzy ...???
Chciałabym jeszcze wiedzieć na co ida te podatki bo na mój chłopski rozum to jesli jest to podatek od psa to pieniązki powinny iśc na sprawy związane z psami np. kosze,worki,łopatki do zbierania odchodów itp.

Kolejna sprawa - zbieranie odchodów po własnym psie.

Czy ktoś mi w takim razie zmniejszy czynsz w ,który wliczony był dozorca ,który sprzątał okolice mojego bloku ??
Czy może mam płacic za sprzątanie i sama sprzątać ??? :shock:
I jeszcze jedno
Jako członek związku kynologicznego i hodowca co roku płacę składki w, które wliczony jest podatek.
Urząd skarbowy także pobiera podatek od zarejestrowanej hodowli.Teraz ma być podatek od przyjemności posiadania psa.
To ile w końcu przeciętny właściciel psa ma płacić tych podatków od jednego psa ??? :shock: :shock: :shock:
Czy to jest normalne Państwo !!!???Czy ktoś tu sie powinien mocno stuknąc w pecynke :evil:
Obrazek

prof_klos
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez prof_klos » 18 maja 2009, o 00:29

Ano, kolejny sposób na ściągnięcie kasy wymyślili.

Pewnie chodzi o to, ze psy po prostu "robią". Gdyby wiele osób hodowało np. gołebie - i na to nałożyliby podatek ;]
A że to nasz kraj - to płaci się i nic z tego nie ma...
Jelcz - Potencjalny Wyrób Hutniczy! =)

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 18 maja 2009, o 22:51

Lekko nawiązując do tych "opłat". W Łodzi, włodarze miasta uchwalili, że od maja (nie pamiętam dokładnie daty wejścia uchwały w życie) kara za nieposprzątaną psią kupkę wyniesie 200zł. Ciekaw jestem, kto będzie biegał za tym z gotowym mandatem w garści, skoro czynniki wykonawcze nie potrafią wyegzekwować nawet poprawnego parkowania samochodów.
Może w grzebaniu w psich g********** lepiej im pójdzie?

michal7187
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez michal7187 » 19 maja 2009, o 09:44

Znalazłem ustawę w której normowane są przepisy o podatku od posiadania psa.
Całą ustawę mozna znaleść pod tym adresem:
http://www.infor.pl/podatki/przepisy-pr ... lnych.html

Interesująca nas treść ustawy:

Rozdział 4

Podatek od posiadania psów

Art. 13. 1. Podatnikami podatku od posiadania psów są osoby fizyczne posiadające psy.

2. Podatku od posiadania psów nie pobiera się:

1) pod warunkiem wzajemności – od członków personelu przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych oraz innych osób zrównanych z nimi na podstawie ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych, jeżeli nie są obywatelami polskimi i nie mają miejsca pobytu stałego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2) z tytułu posiadania psów będących pomocą dla osób niepełnosprawnych (niewidomych, głuchoniemych, niedołężnych),
3) od osób w wieku powyżej 65 lat prowadzących samodzielnie gospodarstwo domowe – od jednego psa,
4) Z tytułu posiadania psów utrzymywanych w celu pilnowania gospodarstw rolnych – po dwa na każde gospodarstwo.

Art. 14. Rada gminy:

1) ustala wysokość stawek podatku od posiadania psów, z tym że podatek od jednego psa nie może przekraczać 50,00 zł rocznie,
2) określa zasady ustalania i poboru oraz terminy płatności tego podatku,
3) może zarządzić pobór podatku od posiadania psów w drodze inkasa lub określić inkasentów i wysokość wynagrodzenia za inkaso,
4) może wprowadzić, w drodze uchwały, inne niż wymienione w ustawie zwolnienia przedmiotowe z podatku od posiadania psów.

Art 14 pkt 1 stanowi iż, stawka za 1 psa nie może przekraczać 50 zł rocznie. Stawkę ustala Rada Gminy. Warto zatem nakłonić Radę Gminy do uchwalenia stawki od 1 psa w wysokosci 0.01 zł rocznie :] . Lobbing w Polsce jest legalny. Poza tym wkoncu "my" ich wybraliśmy do tej Rady. Warto zapamiętać kto co robi w tej radzie na rzecz mieszkańców i wyciągnąć wnioski przy następnych wyborach :]

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 19 maja 2009, o 11:38

A nie prościej po prostu nie uchwalać podatku za psa. Lezy to w kompetencji rady gminy. Rada Gminy może również przyjąć, że podatek płaci się dopiero za drugiego lub trzeciego psa w gospodarstwie.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

michal7187

Postprzez michal7187 » 19 maja 2009, o 11:49

W ustawie nic takiego nie jest napisane, żeby Rada mogła coś takiego zrobić.

Gdyby rada gminy zrobiłaby tak to byłby to wówczas przepis prawa miejscowego. Tutaj mamy za to doczynienia z przepisem rangi ustawowej, a więc wyższym hierarchicznie.

Jedną z cech systemu prawa polskiego jest jego hierarchiczność i niesprzeczność. Zatem twoje rozwiązanie drogi ja_arku (dobrze odmieniłem?) nie wchodzi w grę.
(Konstytucja > UM > ustawy > rozporządzenia > przepisy miejscowe) - w małym skrócie bo są jeszce rzeczy pomiędzy :]
Taki przepis byłby oddany w ręcę TK, który by go uchylił. Niemniej jednak prędzej do akcji wkroczyłby Wojewoda albo Prezes Rady Ministrów i sam zrobił porządek z nieposłuszną radą, nie wykonującą przepisów ustawy. Premier mógłby ją nawet rozwiązać za zgodą sejmu.

enti

Postprzez enti » 20 maja 2009, o 15:20

hodowla to chyba jest juz w liczana jak dzialalnosc gospodarcza ktora przynosi jakies tam dochody prawda moze sie myle ale co do podatku za psa to faktycznie to jest smieszne moj robi we wlasnym podworku i nikogo to nie powinno interesowac :D nic trzeba bedzie kupic jakas KAPIBARE :D albo rysia ;]

eve666

Postprzez eve666 » 20 maja 2009, o 16:00

Xanadu napisał(a):Lekko nawiązując do tych "opłat". W Łodzi, włodarze miasta uchwalili, że od maja (nie pamiętam dokładnie daty wejścia uchwały w życie) kara za nieposprzątaną psią kupkę wyniesie 200zł. Ciekaw jestem, kto będzie biegał za tym z gotowym mandatem w garści, skoro czynniki wykonawcze nie potrafią wyegzekwować nawet poprawnego parkowania samochodów.
Może w grzebaniu w psich g********** lepiej im pójdzie?

Ja się ostatnio zrobiłam lekko zdziczała chyba, bo po Łodzi na nogach to nie bardzo - tylko przejazdem, ale w poniedziałek przeszłam się Zachodnią i jakoś nie zauważyłam żeby kogoś te kary sięgały, tudzież nawet lekko postraszyły.
Wdepnęłam mianowicie centralnie w kupsko psie, klocek, w boba śmierdzącego jakiegoś pupilka mieszkańca kamienicy w centrum cywilizowanego miasta, gdzie trawnika nie uświadczysz, a wydzielonego dywanika do srania tym bardziej. Wcześniej juz była rozmowa o psich kupach i ogólnie o psach i Grzeszek wypowiedział się o psach w blokach ( konkretnie, ze to nie wtenczas takie trzymanie psa w mieszkaniu). Ja co do mieszkań na osiedlach, gdzie są miejsca do spacerowania z psem nie mam takiego zdania. Ale jeśli chodzi o kamienice w centrum miasta, gdzie nie ma nawet źdźbła trawki to wprowadziłabym zakaz bezwzględny posiadania psa. Bo ten pies wtedy się dopiero męczy na spacerkach po betonie tonąc w spalinach (nos ma w końcu na wysokości rury wydechowej mniej więcej)!
A potem ja się męczę z tym kupskiem na podeszwie...

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 20 maja 2009, o 16:48

michal7187 napisał(a):W ustawie nic takiego nie jest napisane, żeby Rada mogła coś takiego zrobić.

Gdyby rada gminy zrobiłaby tak to byłby to wówczas przepis prawa miejscowego. Tutaj mamy za to doczynienia z przepisem rangi ustawowej, a więc wyższym hierarchicznie.

Jedną z cech systemu prawa polskiego jest jego hierarchiczność i niesprzeczność. Zatem twoje rozwiązanie drogi ja_arku (dobrze odmieniłem?) nie wchodzi w grę.
(Konstytucja > UM > ustawy > rozporządzenia > przepisy miejscowe) - w małym skrócie bo są jeszce rzeczy pomiędzy :]

Drogi michał7187 napisałeś się dużo a nic z tego nie ma sensu.
1. Rada Gminy może uchwalić podatek od psa ale nie musi.
2. Może uchwalić podatek dopiero za drugiego psa lub któregos tam z kolei.
Przykładem jest rozwiązanie Rady Gminy Pabianice.
http://bip.pabianice.gmina.pl/upload/uc ... 8nr178.pdf
Funkcjonuje od lat. Corocznie te uchwały podejmuje się od nowa. RIO nigdy nie wniosła do tego zastrzeżeń.
Taki przepis byłby oddany w ręcę TK, który by go uchylił. Niemniej jednak prędzej do akcji wkroczyłby Wojewoda albo Prezes Rady Ministrów i sam zrobił porządek z nieposłuszną radą, nie wykonującą przepisów ustawy. Premier mógłby ją nawet rozwiązać za zgodą sejmu.

A tak dodatkowo to uchwały Rad Gmin nie uchyla TK :mrgreen: Ubawiłeś mnie do sedna tym stwierdzeniem jak również dalszymi stwierdzeniami.
Niestety masz typowo polska cechę. Lubisz się mądrować na tematy, o których nie masz bladego pojęcia.

Co do rozwiązania Rady to polecam lekturę
USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym. (tekst jednolity: Dz. U. z 2001 Nr 142, poz. 1591) (zmiany: Dz. U. z 2002 r. Nr 23, poz. 220) art. 20, 28a, 96.
Łoł, jeszcze nie przestałem się turlać ze śmiechu po twoim wywodzie :DD

michal7187

Postprzez michal7187 » 20 maja 2009, o 19:39

Co do TK to faktycznie sie mylilem.
Co do reszty to mialem poslugiwalem sie ustawa z 2006 roku, mogla byc juz nieaktualna.

eve666

Postprzez eve666 » 20 maja 2009, o 19:40

Kupsko na podeszwie jeszcze większym staje się problemem, kiedy (mimo tarcia podeszwą przez kilometr) trzeba wsiąść do samochodu i manipulować tą ogównianą stopą po pedałach. W upale dodam.
Szybki miałam otwarte na maksimum. Dobrze, że mój luby trochę przeziębiony był i nos mu zakorkowało. Tylko ja cierpiałam katusze...

Myślę, że podatek za psa powinien być ustalany wg skali wielkości i smrodu jego kupy mnożonego przez kulturę właściciela (tu nie wiem, co by trzeba było mierzyć, bo przecież nie to, co u pupila). Może niektórzy w końcu zaczęliby swoje zwierzęta karmić czym należy - to też jakiś pożytek.

A tak poważnie to już dodam, że podatek od czego się da to chyba taka nasza rodzima domena.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 21 maja 2009, o 14:53

eve666 napisał(a):Myślę, że podatek za psa powinien być ustalany wg skali wielkości
eve666 napisał(a):Może niektórzy w końcu zaczęliby swoje zwierzęta karmić czym należy

no widzisz i dlatego pierwszy mnożnik się komplikuje bo wielkość i stopień skupienia przedmiotu dyskusji zależy od jakości wsadu. Więc wielkość reducenta musimy przemnożyc przez jakjośc karmy i to znów skomplikuje nam ustalenie wysokości podatku.

A tak na poważnie to podatek trzeba jeszcze wyegzekwować a z tym jest bardzo źle. stąd uchwalanie nieegzekwowanych podatków to "psucie prawa" i obniżanie morali w społeczeństwie.

Owieczka

Postprzez Owieczka » 21 maja 2009, o 15:47

Jakoś nie rozumiem na jakiej zasadzie typowani są ludzie , do których wysyłane jest pisemko o obowiązku zapłacenia wyżej wymienionego podatku.Jam mam psa i nic takiego jeszcze nie dostałam (a sama nie mam zamiaru zgłaszać faktu posiadania czworonoga)moja mama podatek zapłacić musiała.Losowanie jakieś - czy co???

prof_klos

Postprzez prof_klos » 21 maja 2009, o 15:50

Losowanie czy nie - ale dużo robią też zwykłe doniesienia "życzliwych" ludzi, bo skąd ktoś w urzędzie ma wiedzieć, że skrywam psa w domu?.
Jelcz - Potencjalny Wyrób Hutniczy! =)

Owieczka

Postprzez Owieczka » 22 maja 2009, o 23:27

"Uprzejmie donoszę, że p.Kowalski..."Obrazek

Piter1489

Postprzez Piter1489 » 1 cze 2009, o 23:23

Jestem ciekawy, kiedy wprowadzą podatek od oddychania, sikania i innych czynności fizjologicznych (które zanieczyszczają środowisko). A może podatek za każdy post na tym forum?

Ok, mogę płacić podatek za psa, ale w takim razie żądam, aby po mieście jeździła ekipa sprzątająca psie kupki. A co? Jak płacę, to wymagam.
"Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności... nie znane w żadnym innym ustroju"

fajnygość

Postprzez fajnygość » 28 sie 2009, o 21:18

Piter1489 napisał(a):Jestem ciekawy, kiedy wprowadzą podatek od oddychania, sikania i innych czynności fizjologicznych (które zanieczyszczają środowisko). A może podatek za każdy post na tym forum?

No, w starożytnym Egipcie był podatek od powietrza :smile:

Owieczka

Postprzez Owieczka » 29 sie 2009, o 02:53

Teraz w niektórych rejonach Polski też jest pobierana opłata klimatyczna...

fajnygość

Postprzez fajnygość » 29 sie 2009, o 10:25

Tak, bo jeżeli pobiorą opłatę, to wyprodukują lepsze powietrze :-P
Satyry, które rozumie cenzor, słusznie są zakazane (Karl Kraus)

Piter1489

Postprzez Piter1489 » 29 sie 2009, o 12:01

fajnygość napisał(a):No, w starożytnym Egipcie był podatek od powietrza :smile:

No widzicie, ta cywilizacja upadła, więc nie bierzmy z niej przykładu :twisted: .

Ludzie muszą zrozumieć, że mnożenie podatków nie daje więcej pieniędzy na cele społeczne, wręcz przeciwnie, więcej kasy może się "rozpłynąć" w niewyjaśnionych okolicznościach.
"Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności... nie znane w żadnym innym ustroju"

Następna strona

Powrót do Polityka