Odpowiedź na list otwarty Pana Wypycha

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
wilk

wybory

Postprzez wilk » 19 lis 2010, o 14:29

W Nowym Życiu Pabianice nr 46 ( najnowszy) na pierwszej stronie jest List otwarty do Prezydenta Pabianice
też chciałbym znać odpowiedzi pana Zbigniewa Dychty na te pytania - zapraszam wszystkich do przeczytania pytań
i odniesienia się do " Udowodniłem, że potrafię ..."
wilk

FuFu

Odpowiedź na list otwarty Pana Wypycha

Postprzez FuFu » 19 lis 2010, o 17:30

Właśnie kupiłem gazetę i postanowiłem przepisać odpowiedź p.Dychto na list Dariusza Wpycha.

Odpowiedź na list otwarty p. Dariusza Wypycha

1) Zadłużenie miasta na dzień 31.12.2006r. nie wynosiło 28.833.00 zł, lecz 47.322.000 zł.
Do kwoty, o której pisze p. D. Wypych należy dodać:
- 800.000 zł – koszt kar dla dostawców węgla ( zapłacił Urząd w 2008r.),
- 13.192.000 zł – kara za zanieczyszczenie środowiska, które były wynikiem zaniedbań Urzędu, (nie uwidocznione we wskaźnikach miast, z uwagi na zapisanie w ZWiK i ZGM – do tej pory następuje spłata)
- 4,5 min zł zobowiązań wobec GOŚ w łodzi
Chciałem również poinformować, iż w okresie mojej kadencji Urząd spłacił długi SP ZOZ-u w wys. 24.057.000 zł.
Konsekwencją długu miasta są niekorzystnie podpisane umowy pożyczek przez ówczesnego dyrektora SP ZOZ poprzedniej kadencji.

2) Teren przy ul. Szpitalnej nie niszczeje jak Pan pisze. Opóźnienie realizacji wykonania zaplanowanej inwestycji wymaga zmiany planu zagospodarowania. Projekt, który został już wykonany przewiduje 28 lokali mieszkalnych (w tym 4 dla osób niepełnosprawnych ) oraz lokale dla organizacji i stowarzyszeń.

3) Budowa hali sportowej na MOSiR-ze może być sfinansowana nawet w 85% z funduszy zewnętrznych.

4) Budowa bloku przy ul. Sienkiewicza 4 wznowiona będzie 1 grudnia 2010 r. Przy ul. Mariańskiej zaprojektowano 26 mieszkań, również przygotowany jest teren przy ul. Moniuszki 8 – 0,5 ha, pod budowę mieszkań komunalnych.

5)Plan „B” nie jest tajemnicą i o nim powinien Pan dużo wiedzieć, jako mój zastępca odpowiedzialny za szpital. Wyjaśnię jednak czytelnikom, że jest to plan Ministerstwa Zdrowia „Ratujemy Polskie Szpitale”. Polega n na przygotowaniu dokumentacji rozliczeń za lata poprzednie oraz prognoz dla Spółki. Opracowana dokumentacja złożona jest do Narodowego Funduszu Zdrowia i podlega ocenie. Po akceptacji jest szansa na oddłużenie miasta z długu powstałego po szpitalu. Spółka PCM od II półrocza 2010r. przynosi zyski.

6) Inwestycja – budowa kanalizacji w Pabianicach, nie tylko wykonana była dla rejonu przy ul. Karniszewickiej, ale dla całego miasta – łącznie 62km.
Przykanaliki były zaprojektowane i zostały wykonane tylko w drogach asfaltowych, aby ich nie niszczyć przy realizacji przyłączy. Gdybyśmy zdecydowali się na budowę przykanalików w pozostałych drogach, cała dzielnica np. Karniszewicka nie miałaby w ogóle kanalizacji.

Na koniec informuję iż p. Dariusz Wypych został przeze mnie odwołany z funkcji Zastępcy Prezydenta, m.in. że względu na brak zainteresowania się problemami, o których teraz pytał w swoim liście.

Powrót do Polityka