NOP Pabianice.

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
Mavidae
Piaski - witamy w piaskownicy

NOP Pabianice.

Postprzez Mavidae » 7 maja 2008, o 18:01

W związku z powstaniem w Pabianicach koła NOP(Narodowe Odrodzenie Polski) Dzielnicy Łódzkiej, pragnę poinformować o tym fakcie, oraz zebrać w tym poście ogólne i szczątkowe informacje dotyczące NOP-u, jak i również zainteresować mieszkańców Pabianic naszą działalnością. Chcemy zachęcić młodych ludzi, do zainteresowania się własną ojczyzną, oraz spowodować ze zatracane powoli wartości, przez tymczasowe zachłyśnięcie się liberalnym czy lewicowym ideałom, znowu zaczną odgrywać rolę życiu młodych osób.
Jesteśmy ugrupowaniem, którego działalność wybiega poza normy szeroko pojętej lewicy,czy prawicy, prezentujemy tzw. "Trzecią Pozycję", znacznie uproszczając to pojęcie, możemy powiedzieć iż jest to umotywowany duchowo światopogląd, odrzucający obecną
tezę wyboru między lewicą a prawicą, komunizmem a kapitalizmem. Jest poszukiwaniem sposobu myślenia oraz działania, biorącego górę nad emocjami współczesnego świata. Narodowe Odrodzenie Polski i wybrane wytyczne:
- Za Europą wolnych narodów, przeciwko Unii Europejskiej
- Za silną armią, przeciwko hegemonii NATO
- Za powszechnymi rządami Narodu, przeciwko fałszywej demokracji
- Za polskim Korporacjonizmem, przeciwko komunizacji i liberalizacji.
- Za pracą dla Polaków, przeciwko imigrantom
- Za radykalną polityką ekologiczną, przeciwko degradacji środowiska.
Społeczeństwo, nie uświadomione politycznie, często nie posiadające własnego zdania, dokonuje zgubnych w skutkach wyborów, czego mamy dowód w tym właśnie momencie. Narastająca tolerancja na wszystko, staje się modą którą jest zafascynowana młodzież, pseudo demokracja- będąca w gruncie rzeczy tyranią większości, liberalizm który łatwo określić dwoma słowami, "róbta co chceta", to jedne z największych zagrożeń naszego państwa. Na koniec warto postawić pytanie, kiedy z Polski będzie kolejna Holandia? Kraj który nie posiada już własnej kultury, a stał się zlepkiem wszelkiego jej rodzaju, zatracając własną tożsamość.
Ludzie bardzo często określają Nas mianem „nazistów” czy „faszystów” nie znając Naszych poglądów, ani celów do których dążymy. Wszelkie lewicowe i antykatolickie media ukazują Nas tylko w złym świetle, bojąc się podjąć dialogu z Nami. Jesteśmy Polskimi nacjonalistami, nie „faszystami” czy rasistami. W nacjonalizmie chrześcijańskim jaki sobą prezentujemy nie ma miejsca na
uprzedzenia i dyskryminowanie ze względu na kolor skóry.
Wszystkich, którym nie jest obojętny los Naszej Ojczyzny zapraszamy do wstąpienia w szeregi Narodowego Odrodzenia Polski. Razem osiągniemy wspólny cel. Dobro i potęgę Polski.

Ps. Jakiś czas temu na łamach "Nowego życia Pabianic" pojawiła się krótka wzmianka o nas i naszej działalności, oto link do artykułu:
http://pavox.nazwa.pl/index.php?option= ... &Itemid=28

ważne linki:
http://nacjnonalista.pl/
http://noplodz.fora.pl/

Zainteresowanych nawiązaniem współpracy, lub uzyskaniem szczegółowych informacji zapraszam do korespondencji:
nop_pabianice@wp.pl

Ramzes
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Ramzes » 7 maja 2008, o 18:15

Mavidae napisał(a):- Za Europą wolnych narodów, przeciwko Unii Europejskiej

popieram
Mavidae napisał(a):- Za silną armią, przeciwko hegemonii NATO

Popieram
Mavidae napisał(a):- Za polskim Korporacjonizmem, przeciwko komunizacji i liberalizacji.

Nie popieram, jestem za całkowitym liberalizmem, jestem wyznawcą zasad liberalizmu , ja chcę płacić za benzynę 1.50 zł nie 4.50 zł.
Mavidae napisał(a):- Za radykalną polityką ekologiczną, przeciwko degradacji środowiska.

Pro ekologiczne działania powodują więcej strat dla atmosfery niż nie ekologiczne.
Przykład produkcja sztucznych choinek bardziej niszczy atmosferę niż wycięcie naturalnych.
Mavidae napisał(a):Narastająca tolerancja na wszystko, staje się modą którą jest zafascynowana młodzież, pseudo demokracja- będąca w gruncie rzeczy tyranią większości, liberalizm który łatwo określić dwoma słowami, "róbta co chceta", to jedne z największych zagrożeń naszego państw

Oj jak ja marzę o tym róbta co chceta, o wolny rynek, o wolność gospodarczą, mam dość naszego państwa w stylu Białorusi nakaz, zakaz.
Mavidae napisał(a):Na koniec warto postawić pytanie, kiedy z Polski będzie kolejna Holandia? Kraj który nie posiada już własnej kultury, a stał się zlepkiem wszelkiego jej rodzaju, zatracając własną tożsamość.
Ludzie bardzo często określają Nas mianem „nazistów” czy „faszystów” nie znając Naszych poglądów, ani celów do których dążymy. Wszelkie lewicowe i antykatolickie media ukazują Nas tylko w złym świetle, bojąc się podjąć dialogu z Nami. Jesteśmy Polskimi nacjonalistami, nie „faszystami” czy rasistami. W nacjonalizmie chrześcijańskim jaki sobą prezentujemy nie ma miejsca na
uprzedzenia i dyskryminowanie ze względu na kolor skóry

Ok mogę się nie zgodzić z propagowanie homoseksualizmu, ale tolerancja musi być, legalizacja związków, jak chcą niech będzie.
Te wasze durne akcje "zakaz pedałowania" ośmieszają tylko Polskę.
Homoseksualista to też człowiek, skąd wiesz czy nie ulegniesz kiedyś jakiemuś wypadkowi, i homoseksualista lekarz Cię uratuję.
I co wtedy wolałbyś umrzeć ?
Jak dla mnie opieranie na homofobii jakiejś organizacji to zatracenie resztek człowieczeństwa i zdrowego rozsądku.
Mój poprzedni nick to Bosman :D
Złote przeboje słuchaj on-line http://www.tuba.fm/player.php?tuba=9
Ukryty numer i Kamil Nosel:
http://tnij.org/nosel
:)

Dmowski

Postprzez Dmowski » 7 maja 2008, o 18:34

Nasza partia nie opiera sie wyłącznie na ślepej nienawiści wobec homosiów. Akcja "zakaz pedałowania" jest wymierzona w ich nachalną propagandę i narzekanie, że wszyscy ich dyskryminują. Dopóki swoje "fantazje" robią sobie w domach, ok nie przeszkadza mi to. Natomiast jeżeli wychodzą na ulice i robią z siebie pępek świata to już jest przegięcie. Nie mam ochoty oglądać dwóch "facetów" liżących się przed kamerami. Tak samo jak prowadzenie na przodzie ich marszów małych dzieci. To jest chore. Dzieci powinny mieć możliwość normalnego dorastania.
"Róbta co chceta" miało sie tyczyć nie gospodarki a stylu życia. Nie jest dla mnie miłe dla oka widząc młodych ludzi chodzących po ulicach zaćpanych lub zapijaczonych(np. ostatnia imprezka młodych w krzakach lewitynu), którzy nie mają w życiu żadnego celu a wolą pomazać po ścianach sprayem lub pokrzyczeć "CHWDP"

A co do wolno rynkowej gospodarki to w kilku kwestiach sie zgadzamy, ale też nie do przesady.

lukasz

Postprzez lukasz » 7 maja 2008, o 18:42

Przeciw! Boże XXI wiek mamy! Ja wole żyć dostatnio w UE i cieszyć się wolnością, której nikt mi nie zabiera. Ciekawe czy za wolnością dla narodów idzie np chęć dania autonomii dla Ślązaków?

Za (ale z współpracą z NATO)
Mavidae napisał(a):- Za pracą dla Polaków, przeciwko imigrantom

ZA! Jak najbardziej!!! Nie chce Arabii Saudyjskiej w Polsce i Europie!

Ramzes

Postprzez Ramzes » 7 maja 2008, o 18:44

Dmowski napisał(a):Nasza partia nie opiera sie wyłącznie na ślepej nienawiści wobec homosiów. Akcja "zakaz pedałowania" jest wymierzona w ich nachalną propagandę i narzekanie, że wszyscy ich dyskryminują. Dopóki swoje "fantazje" robią sobie w domach, ok nie przeszkadza mi to. Natomiast jeżeli wychodzą na ulice i robią z siebie pępek świata to już jest przegięcie. Nie mam ochoty oglądać dwóch "facetów" liżących się przed kamerami. Tak samo jak prowadzenie na przodzie ich marszów małych dzieci. To jest chore. Dzieci powinny mieć możliwość normalnego dorastania.

To jest homofobia i tyle.
Gdy się chce brać łapówki najlepiej zapisać się do stowarzyszenia anty korupcyjnego.
Gdy się chce ukryć swoją orientację homoseksualną, najlepiej jest się zapisać do homofobów.,
Pewna młodzieżówka anty homoseksualna, w swej ekipie miała pełno gejów.

"Róbta co chceta" miało sie tyczyć nie gospodarki a stylu życia. Nie jest dla mnie miłe dla oka widząc młodych ludzi chodzących po ulicach zaćpanych lub zapijaczonych(np. ostatnia imprezka młodych w krzakach lewitynu), którzy nie mają w życiu żadnego celu a wolą pomazać po ścianach sprayem lub pokrzyczeć "CHWDP

Ćpuny, sprayowcy, tworzą pewną subkulturę, czy NOP to nie subkultura?
Przyganiał kocioł garnkowi...

Dmowski

Postprzez Dmowski » 7 maja 2008, o 18:52

lukasz napisał(a):Mavidae napisał/a:

Przeciw! Boże XXI wiek mamy! Ja wole żyć dostatnio w UE i cieszyć się wolnością, której nikt mi nie zabiera. Ciekawe czy za wolnością dla narodów idzie np chęć dania autonomii dla Ślązaków?

Śląsk był częścią Polski i nią musi pozostać. Polacy w referendum i Śląskich powstaniach udowodnili że Śląsk jest Naszą częścią. Projekt Europy Wolnych Narodów wygląda nieco inaczej. Chodzi o to aby kraje europejskie pozostały wolne od brukselskich rozporządzeń. By mogły same decydować o swojej polityce i ustroju. Bez narzucania jakiś traktatów.

MariuszR

Re: NOP Pabianice.

Postprzez MariuszR » 7 maja 2008, o 18:53

Nie widzę sprzeczności, Unia Europejska może być związkiem wolnych narodów.

Tak z ciekawości, po co wam ona porzebna, nie żebym był przeciw, ale argumenty te są przez was zawsze wypowiadane w ten spsób że mam wrażenie że ta silna armia to ma walczyć m.in. ze mną.

Mavidae napisał(a):- Za powszechnymi rządami Narodu, przeciwko fałszywej demokracji

Piękne hasło, ale tylko hasło. Proszę o roziwnięcie bo to z gatunku tych, ktorych próba realizacji może kosztować życie i wolność tych którzy też tego chcą ale inaczej to widzą.

Mavidae napisał(a):- Za polskim Korporacjonizmem, przeciwko komunizacji i liberalizacji.

Też tylko hasło, bez rozwinięcia co też autor ma na myśli i jakimi metodami ma zamiar to realizować nie ma żadnej wartości.

Mavidae napisał(a):- Za pracą dla Polaków, przeciwko imigrantom

Ostatnio z pracą problemow jak by mniej, a więc trochę nie na czasie to hasło. A co do imigrantów nie mam nic przeciwko, mieszanie kultur i narodów to jeden z czynników przyczyniający się w najwiekszym stopniu do rozwoju.

Mavidae napisał(a):- Za radykalną polityką ekologiczną, przeciwko degradacji środowiska.

Znowu tylko hasło.

Mavidae napisał(a): Społeczeństwo, nie uświadomione politycznie, często nie posiadające własnego zdania, dokonuje zgubnych w skutkach wyborów, czego mamy dowód w tym właśnie momencie.

A wy jako zbawcy pokażecie nam, z pomocą tej silnej armii, jakie ma byc to nasze zdanie?
Dlaczego z góry uważacie społeczeństwo za idiotów?

Dmowski

Postprzez Dmowski » 7 maja 2008, o 18:55

Ramzes napisał(a):Ćpuny, sprayowcy, tworzą pewną subkulturę, czy NOP to nie subkultura?
Przyganiał kocioł garnkowi...

NOP zrywa własnie z subkulturą skinheads. To nie te czasy gdy na ulicach prali sie punkowcy ze skinami. To juz nie lata 90. Teraz do NOP coraz mnie skinów należy, ale nie zaprzeczam że nadal są. I nie sa to Ci sami ludzie co w latach 90. Teraz to ludzie po studiach lub w trakcie ich trwania, z rodzinami i już nie bywają na ustawkach. NOP od kilku lat sukcesywnie zmienia swą przychylnośc do skinów, przynosili oni więcej złego niż dobrego.

Ramzes

Postprzez Ramzes » 7 maja 2008, o 19:00

Dmowski napisał(a):NOP zrywa własnie z subkulturą skinheads. To nie te czasy gdy na ulicach prali sie punkowcy ze skinami. To juz nie lata 90. Teraz do NOP coraz mnie skinów należy, ale nie zaprzeczam że nadal są. I nie sa to Ci sami ludzie co w latach 90. Teraz to ludzie po studiach lub w trakcie ich trwania, z rodzinami i już nie bywają na ustawkach. NOP od kilku lat sukcesywnie zmienia swą przychylnośc do skinów, przynosili oni więcej złego niż dobrego.

Nie tyle co do NOP-u zrywa, a mniej ich po prostu jest.
Taki trend, niektórzy chcą być modni, i sami nie wiedzą co robią, a się męczą z tym.
Była moda na dresiarzy, na punków, na regowców, na graficiarzy, na skejtów, to przeminęło dziś jest moda na samochody, i każdy młody człowiek dąży do celu, by mieć fajną terenówkę, a nie latać w jakiś głupich flekach, czy spodniach wielkości worków od przędzy.
Ostatnio edytowano 7 maja 2008, o 19:01 przez Ramzes, łącznie edytowano 1 raz

Dmowski

Postprzez Dmowski » 7 maja 2008, o 19:00

MariuszR napisał(a):A wy jako zbawcy pokażecie nam, z pomocą tej silnej armii, jakie ma byc to nasze zdanie?

Nikt drogi kolego nie napisał że społeczeństwo to idioci. Są niestety ludzie którzy swój światopogląd mają wyrobiony tylko na telewizji i gazetach. Własne myślenie nie boli.
Apropos silnej armii: nie chodzi Nam bynajmniej o armię skinów z pianą na pyskach ale o armię silną i Polską, która nie przelewa krwi za USA czy Izrael. Uważam że nie potrzeba Nam najemników Busha

lukasz

Postprzez lukasz » 7 maja 2008, o 19:04

Dmowski napisał(a):
lukasz napisał(a):Mavidae napisał/a:

Śląsk był częścią Polski i nią musi pozostać. Polacy w referendum i Śląskich powstaniach udowodnili że Śląsk jest Naszą częścią. Projekt Europy Wolnych Narodów wygląda nieco inaczej. Chodzi o to aby kraje europejskie pozostały wolne od brukselskich rozporządzeń. By mogły same decydować o swojej polityce i ustroju. Bez narzucania jakiś traktatów.

Ale Ślązacy, którzy głosowali za pozostaniem w Polsce, mieli zapewnioną autonomię do 1939 roku. Polska była wtedy silnie scentralizowana a to był jedyny wyjątek. Ja osobiście ich nie popieram (za mało tych ślązaków zostało na Śląsku), ale chciałem podać tylko przykład. Nie wszystko jest takie jednoznaczne i w Europie jak nigdzie indziej na świecie mogłoby dojść do walk narodowościowych.
Ale Europa podzielona byłaby słaba. Siła Europy może być tylko w jedności. Mi też się nie podoba wiele działań Brukseli ale dostrzegam też pozytywy. A najbardziej cieszy mnie fakt, że sami Europejczycy zaczynają dostrzegać problem emigracji i zagrożenia, które niesie ono dla naszego kontynentu.

Natomiast co do homoseksualistów, to ja Was tu w pełni popieram. Jak chcą się kochać to proszę bardzo, ale jak widze ich paradujacych po ulicach to... :evil: Niech się z tym obnoszą ale w domach!

Ramzes

Postprzez Ramzes » 7 maja 2008, o 19:05

Dmowski napisał(a):Apropos silnej armii: nie chodzi Nam bynajmniej o armię skinów z pianą na pyskach ale o armię silną i Polską, która nie przelewa krwi za USA czy Izrael. Uważam że nie potrzeba Nam najemników Busha

Z tym się zgadzam.
Proszę o wyjaśnienie jeszcze tego pojęcia liberalizmu, bo nie wiem czy wiesz o czym piszesz, czy kopiujesz.
Czym dla Ciebie jest liberalizm.
Dla mnie brak liberalizmu to prostytucja.
Ja chcę benzyny za 1.50 zł a nie utrzymywać, niepotrzebne urzędy, dotacje, itd.

Mavidae

Postprzez Mavidae » 7 maja 2008, o 19:35

Ramzes napisał(a):
Ja chcę benzyny za 1.50 zł a nie utrzymywać, niepotrzebne urzędy, dotacje, itd.

Liberalizm Ci to gwarantuje? racjonalnie, wierzysz w paliwo za 1.50 kupione w naszym pięknym kraju?

Ramzes

Postprzez Ramzes » 7 maja 2008, o 19:39

Mavidae napisał(a):Liberalizm Ci to gwarantuje?

Sam liberalizm nie, ale dawanie kasy na niepotrzebny socjalizm bierze się z podatków, a koszt benzyny to przede wszytskim podatek.
Mavidae napisał(a):wierzysz w paliwo za 1.50 kupione w naszym pięknym kraju?

Pewnie że nie wierze,bo nikt w Polsce nie dopuści do liberalizmu, każdemu zależy na przywilejach, obywatele mają swoje przywileje, a partię polityczne swoje

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 ]
Mowa o liberalizmie ekonomicznym oczywiście.

jasiu

Postprzez jasiu » 7 maja 2008, o 21:52

a ja jestem całym sercem za unia i widzę tylko same korzyści z naszego przystąpienia do wspólnoty i nawet ci co 5 lat temu krzyczeli, że unia jest be dziś ciągną z niej największą kase, ale nie o kasę tutaj chodzi. nie wyobrażam sobie ue bez polaków skoro nawet turcy do niej aspirują

Ramzes

Postprzez Ramzes » 7 maja 2008, o 21:56

jasiu napisał(a):a ja jestem całym sercem za unia i widzę tylko same korzyści z naszego przystąpienia do wspólnoty i nawet ci co 5 lat temu krzyczeli, że unia jest be dziś ciągną z niej największą kase, ale nie o kasę tutaj chodzi. nie wyobrażam sobie ue bez polaków skoro nawet turcy do niej aspirują

I Turcy robią co chcą w Niemczech jest ich 2 mln, a Polacy będąc w Wspólnocie Europejskiej nie mogą pracować na takich zasadach jak w Wielkieb Bytani np., wiec po co WE? skoro Turki robią co chcą a do WE nie należą?

lukasz

Postprzez lukasz » 7 maja 2008, o 23:29

Przeciez w Tej wypowiedzi nie ma sensu! Większość tych Turków ma obywatelstwo niemieckie. Wobec tego co ma do rzeczy, że Turcja w UE nie jest? Więc co to ma do Unii????????????
Poza tym jeśli nie Unia to Rosja? Przecież nie jesteśmy Chinami do diabła. Jest era globalizacji, czy sie to komuś podoba czy nie! Nie możemy być na uboczu!!! Jesteśmy zbyt małym krajem. Wole Polske w Unii, niż Białoruś w Polsce!!!

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 7 maja 2008, o 23:54

Fajnie, że podjeliście taką akcję i wyłożyliści swoje podlądy. Nie będąc za ani przeciw, stwierdzam, że inicjatywa mi się podoba, w sensie wyłożenia pogladów na forum oczywiście.
Dmowski napisał(a):Akcja "zakaz pedałowania" jest wymierzona w ich nachalną propagandę i narzekanie, że wszyscy ich dyskryminują. Dopóki swoje "fantazje" robią sobie w domach, ok nie przeszkadza mi to. Natomiast jeżeli wychodzą na ulice i robią z siebie pępek świata to już jest przegięcie. Nie mam ochoty oglądać dwóch "facetów" liżących się przed kamerami. Tak samo jak prowadzenie na przodzie ich marszów małych dzieci. To jest chore. Dzieci powinny mieć możliwość normalnego dorastania.

No tu akurat macie rację. podstawowy błąd. Mylenie tolerancji z akteptacją. Większość ich toleruje, ale oni wszyscy chcą akceptacji a to już decydowanie za dużo. Mozna tolerować chorych zboczeńców ale nie akceptować.
Mavidae napisał(a):Za silną armią, przeciwko hegemonii NATO
MariuszR napisał(a):A wy jako zbawcy pokażecie nam, z pomocą tej silnej armii, jakie ma byc to nasze zdanie?
Dmowski napisał(a):Nikt drogi kolego nie napisał że społeczeństwo to idioci. Są niestety ludzie którzy swój światopogląd mają wyrobiony tylko na telewizji i gazetach. Własne myślenie nie boli.

Dmowski napisał(a):Apropos silnej armii: nie chodzi Nam bynajmniej o armię skinów z pianą na pyskach ale o armię silną i Polską, która nie przelewa krwi za USA czy Izrael. Uważam że nie potrzeba Nam najemników Busha

Sprzeczność. silna armia to znaczy armia mająca korpus oficerski i korpus kadrowy zaprawiony w rzeczywistyuch bojach inaczej wystarczy dobry komuter i gra. Kupmy im Civ IV i z głowy. Chcesz mieć silną i sprawną armię, oficerów, którzy stana na wysokości zadania w chwili próby to dzisiaj wysyłaj ich tam, gdzie mogą się sprawdzić w warunkach realnego konfliktu. szybko się okaże, że jakaś część oficeró wi podoficerów to tchórze i mięczaki ogłaszający strajk w warunkach bojowych i chcących natychmiast wracać do domu. i dobre odesłać do magazynów niech pakują skarpetki dla komapni marszowych.

Mavidae napisał(a):Za radykalną polityką ekologiczną, przeciwko degradacji środowiska.

Mavidae napisał(a):Społeczeństwo, nie uświadomione politycznie, często nie posiadające własnego zdania, dokonuje zgubnych w skutkach wyborów, czego mamy dowód w tym właśnie momencie.

totalny bełkot. stek ekologiczno, zielonych bzdur. Drugie zdanie potwierdzacie w tym momencie, że jesteście w tym temacie identyczni z tym rzekomym społeczeństwem. Dowodzi to twierdzenia MariuszaR odnośnie podejścia do waszej opinii społeczeństwa.
MariuszR napisał(a): A wy jako zbawcy pokażecie nam, z pomocą tej silnej armii, jakie ma byc to nasze zdanie?

Społeczeństwo w swych wyborach nie myli się nigdy to jest statystyczna prawidłowosć wielkich liczb. A właśnie skończylismy z ustrojem, który wiedział lepiej.
weźcie do serca to co MariuszR wam napisał.
Ostatnio edytowano 8 maja 2008, o 09:30 przez ja_arek, łącznie edytowano 1 raz
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Dmowski

Postprzez Dmowski » 8 maja 2008, o 00:00

Poza tym jeśli nie Unia to Rosja?

A dlaczego to Polska zawsze ma wybierać pomiędzy jednym złem a drugim? Zawsze pomiędzy wschodem a zachodem. I to nie jest tak że nie mamy wyboru. Przed wojną bardzo modny był pogląd Unii "ABC"(chodzi o unię państw ulokowanych pomiędzy morzami Adriatyckim, Bałtyckim i Czarnym), czyli zjednoczenia gospodarczego państw słowiańskich. To byłaby prawdziwa alternatywa wobec UE czy Rosji.

lukasz

Postprzez lukasz » 8 maja 2008, o 00:14

Dmowski napisał(a):
Poza tym jeśli nie Unia to Rosja?

A dlaczego to Polska zawsze ma wybierać pomiędzy jednym złem a drugim? Zawsze pomiędzy wschodem a zachodem. I to nie jest tak że nie mamy wyboru. Przed wojną bardzo modny był pogląd Unii "ABC"(chodzi o unię państw ulokowanych pomiędzy morzami Adriatyckim, Bałtyckim i Czarnym), czyli zjednoczenia gospodarczego państw słowiańskich. To byłaby prawdziwa alternatywa wobec UE czy Rosji.

Np. dlatego, że to wiek XXI, czasy globalizacji a my jesteśmy zbyt małym krajem. Można się odciać od wszystkich ale wtedy bedziemy niczym Białoruś. Będziemy skansenem...

Następna strona

Powrót do Polityka