NOP Pabianice.

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
Dmowski
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Dmowski » 9 wrz 2008, o 20:52

MariuszR napisał(a):Dla mnie z tego filmu morał jest taki że inspiratorami ideologii nacjonalistycznych są ludzie, którzy sami mają je gdzieś, a wykorzystują je w celu osiągnięcia własnych korzyści.

Tutaj muszę się z Tobą zgodzić. Są faktycznie ludzie którzy dla własnych korzyści uważają się za nacjonalistów i niestety zarabiają na tym. Przykładem niech będzie Leszek Bubel. Najpierw członek pzpr, później został prezesem Polskiej Partii Przyjaciół Piwa a teraz nagle wielki narodowiec z niego. Szkoda mi człowieka. Podobno nawet, raz w psychiatryku wylądował. Ale jeszcze jedna sprawa, chodziło Ci stricte o ten film czy ogólnie napisałeś? Bo jeżeli ogólnie to pewnie znajdą się tacy ludzie co to tylko dla siebie udają nacjonalistów.
Zawsze, gdzieś się czarna owca znajdzie. Ale jeżeli o film to nacjonalizm to nie nazizm(a naizm był podstawa tego filmu). Co więcej nazizm jest całkowitym zaprzeczeniem nacjonalizmu, choćby dlatego że nazizm=narodowy SOCJALIZM. A polscy nacjonaliści sa przeciwni wszystkiemu co socjalistyczne. Poza tym nacjonalizm jest skierowany na prawa stronę a nazizm to nic innego jak lewica.

MariuszR
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez MariuszR » 10 wrz 2008, o 23:21

Dmowski napisał(a):Ale jeszcze jedna sprawa, chodziło Ci stricte o ten film czy ogólnie napisałeś? Bo jeżeli ogólnie to pewnie znajdą się tacy ludzie co to tylko dla siebie udają nacjonalistów.

W filmie to było oczywiste, ale pisałem to też ogólnie. Dla mnie nacjonalizm to ideologia podszywająca się pod patriotyzm, a dokładniej wykorzystująca patriotyzm jako przynętę przyciągającą ludzi, najczęściej młodych, którym z racji ich braku doświadczenia życiowego da się wmówić że świat jest czarno-biały. Patriotyzm jest postawą z którą większość z nas się identyfikuje więc jest doskonałą przynętą. Jeśli się komuś wpoi jakieś poglądy i przekona go że to jest dla dobra ojczyzny to takiemu człowiekowi ciężko je odrzucić.
Łatwo taką, złowioną w sidła idei, osobą manipulować. Robi się to w ten sposób że na początku organizuje się akcje, które są słuszne, później zaczyna się agresja słowna skierowana w kierunku określonych grup społecznych a na końcu pojawia się przemoc fizyczna.

Przeglądałem materiały z waszych manifestacji, jakoś nie widzę tam ludzi powiedzmy po 40, czyli bardziej doświadczonych życiowo, to mi daje trochę do myślenia.

Inna sprawa to że jak byście nie starali się tego zamaskować to i tak widać że wasza ideologia bazuje na posiadaniu wrogów. Jesteście Wy, ci oświeceni, Oni czyli wrogowie (politycy, bogaci biznesmeni, homoseksualiści bo przeciw nim łatwo podburzyć ludzi) i ciemny lud dający sobą manipulować i nie widzący prawdziwego obrazu świata (coś jak w matrixie), który trzeba waszym zdaniem wyzwolić nie koniecznie zważając na to czy ludziom odpowiada wasza wizja świata.

I jeszcze myśl która mi się nasunęła. Jesteście w zasadzie podobni do UPR, wasze poglądy idą w dobrą stronę ale stanowczo za daleko.

lukasz

Postprzez lukasz » 11 wrz 2008, o 00:27

MariuszR napisał(a):wasza ideologia bazuje na posiadaniu wrogów

Ja nie należę do tej formacji politycznej, ale na tym bazuje każda ideologia (choć wiele może zaprzeczać).

Dmowski

Postprzez Dmowski » 1 gru 2008, o 23:59

Obrazek

Dnia 13 grudnia(sobota) odbędzie się manifestacja NOPu i ONRu upamiętniająca tragiczny okres stanu wojennego i ofiary tamtych dni.
Po raz pierwszy obie organizacje - NOP i ONR, a także SN pomaszerują pod wspólnym szyldem nowo powstałego Łódzkiego Ruchu Narodowego (ŁRN), który w swym założeniu skupić ma wszystkie organizacje o charakterze narodowym w Łodzi.
Manifestacją tą pragniemy uczcić pamięć tych, którzy polegli w walce ze zbrodniczym ustrojem, a także zwrócić uwagę mieszkańców Łodzi na wciąż żywy problem rozliczenia komunistycznych morderców, takich jak Kiszczak, Jaruzelski i inni.
Dodatkową atrakcją będą pochodnie oraz przemarsz ul. Piotrkowską.

Program manifestacji:

-16.00 - rozpoczęcie na Pasażu Schillera, rozpalenie pochodni, okolicznościowe przemówienia przedstawicieli Łódzkiego Ruchu Narodowego, rozdawanie ulotek

-następnie - uformowanie szeregów i wymarsz z Pasażu Schillera oraz pochód przez ul. Piotrkowską aż do Placu Wolności

-następnie - na Placu Wolności- odśpiewanie Hymnu Młodych oraz końcowe przemówienie, pożegnanie zgromadzonych

Pokażmy, że czerwona Łódź już się skończyła!!! Powiedzmy tego dnia komunistom gromkie NIE!!!

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych

Nietzsche

Postprzez Nietzsche » 2 gru 2008, o 18:37

Pochodnie, szeregi :-D A będziecie rozbijać szyby w witrynach?

Dmowski

Postprzez Dmowski » 2 gru 2008, o 23:09

Hehehe, takich kryształowych atrakcji nie przewidujemy :wink:

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 3 gru 2008, o 23:20

A macie pozwolenie?
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Dmowski

Postprzez Dmowski » 3 gru 2008, o 23:26

Wszystko jest w pełni legalne. Nie cały miesiąc temu pochód został zgłoszony i uznany za legalny. A z ciekawości, czemu pytasz?

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 3 gru 2008, o 23:41

Chcę wysondować poziom profesjonalizmu :-)
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Poprzednia strona

Powrót do Polityka