Na kogo będziecie głosować w wyborach prezydenckich ?

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez grzeszek » 5 maja 2010, o 18:52

Miałem wątpliwości na kogo głosować. Ale po tej katastrofie a właściwie po pokatastrofalnym zachowaniu władzy naszej (naszej ?) wiem na kogo nie będę głosował. Ten Komorowski to żenada wielka.

Na Kaczyńskiego glosowałbym bez wątpliwości gdyby nie ten jego żoliborski socjalizm.

Może Korwin uzbiera 100 tys. Przynajmniej sumienie będę miał czyste.

A w drugiej turze jak przejdzie, to Kaczyński bez dwóch zdań.

Tylko nie piszcie kto ma szanse wygrać, bo to nie totolotek. Wygrani nie biorą udziału w losowaniu nagród. Naprawdę. Co najwyżej mogą się uwiesić na klamce wybrańca. Ale kto im tam uwierzy, co zakreślili.

Piszcie wg poglądów, swoich i kandydatów. Jeśli macie jakieś. I oni też.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 6 maja 2010, o 09:38

Ja też wiem na kogo będę glosował.
Generalnie to polecam skoncentrować sie na dwóch realnych kandydaturach Bronka i Jarka i zamknąć wybory w jednej turze. Inne kandydatury są jedynie marketingową zagrywką partii lub pojedynczych osób bez realnych szans podjęcia walki.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

toni
Piaski - witamy w piaskownicy

Re: Na kogo będziecie głosować w wyborach prezydenckich ?

Postprzez toni » 9 maja 2010, o 00:20

Z tych osób tylko Komorowski.
PS jeszcze zobaczycie że PiS użyje wnuczki Lecha do kampanii wyborczej.

orkzwiadowca

Postprzez orkzwiadowca » 10 maja 2010, o 00:16

Nigdy nie myślałem, że dojdzie do takiej sytuacji kiedy na scenie politycznej pozostaną tylko dwie partie. Lewica dziś już w ogóle się nie liczy. Miller przypisuje sobie zasługi jak to dobrze było jak on szefował, a prawda jest taka, ze sukces sld to porażka awsu.Kiedyś tak bywało 4 lata prawica, 4 lewica.
I z drugiej strony sukces pisu, i po, to porażka sld.
Jakby lewica dobrze rządziła nie mielibyśmy podziału na dwie partie.
Znam paru sympatyków lewicy, którzy jednogłośnie mówią o głosowaniu na Komorowskiego, bo na Napieralskiego to strata głosu, a nie chcą aby kaczyński wygrał te wybory, więc już w pierwszej turze głosują na Komorowskiego.
Głosuje na Kaczyńskiego, wolałbym poprzeć kogoś innego w pierwszej turze, ale każdy widzi co się dzieje. Media wykreowały dwóch kandydatów. Kolejne wybory w których społeczeństwo zostało podzielone na głosowanie za pisem, albo przeciwko pisowi. Ciekawostką jest fakt, że wyborcy PO nie glosują za swoim kandydatem, ale przeciwko kaczyńskiemu.
Ciekawi mnie natomiast kogo poprze psl. I jaki wpływ będzie mieć decyzja władz pslu na tych wyborców co bedą w pierwszej turze głosowac na Pawlaka (zakładając drugą ture, Komorowski-Kaczyński)

Co do wyników wyborów wielka niewiadoma kto je wygra. Druga tura w wakacje tego jeszcze nie mieliśmy. Ciekawe czy to będzie mieć jakiś wpływ na ich wyników.
Dlaczego głosuje na pis?
Nigdy nie sympatyzowałem z tą partią, nie podobało mi się ich wszechobecność. Natomiast wszechobecność PO jest bardzo wielka.
Są duże szanse aby PO w przyszłych wyborach wygrał samodzielnie wybory, bez udziału pslu. O ile pis rządził, to nie rządził sam.
W Meksyku już jedna partia rządziła blisko 70 lat, także zagrożenie jest ogromne.
Lewica jak rządziła i miała swojego prezydenta też była w koalicji. Jeszcze tak blisko nigdy nie było, aby wszystko wzięła jedna partia.
Pomimo złej polityki pisu, nie dopuszcze swoim głosem aby jedna partia rządziła. Moze i mój głos nic nie znaczy, ale bedę mieć czyste sumienie

Arita

Postprzez Arita » 10 maja 2010, o 17:53

Funkcja prezydencka w PL, nie ma wielu narzędzi wykonawczych i polega głównie na godnym reprezentowanie kraju ,podpisywaniu, dekorowaniu, mianowaniu zasłużonych, przyjmowaniu vipów itd. Dużo zaszczytów - mało władzy realnej - i dlatego ja zwracam większą uwagę na osobowość kandydata i jego poglądy - niż na główną oś ideologiczną partii, którą reprezentuje. Bo co z tego, że jeden z drugim Eldorado obieca, jak konstytucyjnie, to nie może NIC, najwyżej vetować ustawy do znudzenia.
Do reprezentowania, moim zdaniem, najlepiej nadaje się Grzesiek ! Jedyny jest w odpowiednim wieku. Energiczny, elokwentny i wyważony. Reszta to stare dziadki z postkomunistyczną fobią i lękiem przed zmianami i przyszłością. Grzesiek ma w programie -swobody obywatelskie, wielokulturowość, tolerancję, wolność słowa, wolność sumienia i wyznania.
W drugiej turze (zakładając, że wejdzie J.K. i B.K) zagłosuję przeciw - linii patriotyczno-katolicko-martyrologicznej, bo to NIE są moje wartości, a bogoojczyźnianej wstecznej konserwy nie trawię.
O realnej władzy zdecydują wybory parlamentarne w przyszłym roku. W Polsce mamy tylko dwie konkurujące partie i kilka ledwie dostrzegalnych znaczników dla kontrastu. Mówcie sobie co chcecie, ale dla mnie, to czysty totalitaryzm pod maską socjotechnicznej demokracji. . Moim zdaniem najzdrowszy jest obecny model francuski - 4 do 5 partii w parlamencie, reprezentujących odmienne wizje państwa i społeczeństwa – żeby było w czym wybierać. A nie 2 główne do bani i alternatywy brak :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=1y6Fj8q7HjE
Acid Drinkers - Swallow The Needle

basket_pce

Postprzez basket_pce » 10 maja 2010, o 20:23

Bronisław Komorowski :) Nasz Kandydat na Prezydenta III RP
:)

grzeszek

Postprzez grzeszek » 20 maja 2010, o 00:03

ja_arek napisał(a):Generalnie to polecam skoncentrować sie na dwóch realnych kandydaturach Bronka i Jarka i zamknąć wybory w jednej turze.

Dla dwukomórkowców do przeczytania: http://lukaszwarzecha.salon24.pl/182752,minimanifest

pigula

Postprzez pigula » 24 maja 2010, o 22:12

Generalnie nie ma na kogo głosować i rzeczywiście pozostaje oddać głos na Komorowskiego, aby zakończyć całą zabawę w 1 turze. Kaczyński pokazał już swoje prawdziwe obliczę i lepiej aby zakończył swoją karierę polityka, reszta kandydatów się nie liczy. Chciałbym dożyć czasów, kiedy w Polsce w końcu będą okręgi jednomandatowe (myślę oczywiście o wyborach parlamentarnych) - bo to jedyna szansa aby cokolwiek się w tym kraju zmieniło.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 26 maja 2010, o 12:33

Jeśli ktoś twierdzi, ze nie ma na kogo głosować, to można podejść do sprawy jak do zakupu telewizora. I tu i tu wybieramy z ograniczonego zestawu egzemplarzy, z których żaden nie odpowiada nam w stu procentach. Robi sie wtedy listę cech i układa je od najważniejszej do najmniej ważnej. Kupujemy to, co ma najwięcej cech z początku listy.

W przypadku wyboru prezydenta trzeba wiedzieć czego się chce, co się uważa za najważniejsze (trudne). I oczywiście rozpoznać wyłożony towar (też trudne). Gdy się kupuje telewizor dla jednych ważne są cale, dla innych kolor obudowy. Sprzedawcy mówią tylko o zaletach, konkurencja o wadach.

Dla mnie Komorowski jest nikt. Jest przezroczysty. Tak jakbym kupował pudło a w domu dopiero sprawdził co jest w środku.
Nie rozumiem takiego podejścia: zakończmy sprawę w I turze. Jaki to ma cel ?

Trochę rozumiem tych, którzy twierdzą, że powinno się wybierać spomiędzy dwóch najważniejszych kandydatów. Tak mówi ą ludzie, co to z góry wiedzą że tylko Philips i Sony się liczą. Resztą sobie nie zaprzątają głowy. Ja uważam, że trzeba się przyjrzeć wszystkim i dopasować optymalnie cechy kandydata do własnych potrzeb.

A już głosowanie wbrew swoim poglądom na tego, kto ma największe szanse, to już nie zbrodnia, to błąd. Wybory to swego rodzaju badanie opinii publicznej. Dlaczego pan BK albo JK mają się puszyć, że tyle osób podziela ich poglądy. Niech obraz będzie prawdziwy.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 26 maja 2010, o 22:49

grzeszek napisał(a):Wybory to swego rodzaju badanie opinii publicznej

Szkoda zatem, że oprócz dwóch liczących się kandydatów cała reszta zafundowała sobie to badanie na nasz koszt.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

grzeszek

Postprzez grzeszek » 6 cze 2010, o 17:24

ja_arek napisał(a):
grzeszek napisał(a):Wybory to swego rodzaju badanie opinii publicznej

Szkoda zatem, że oprócz dwóch liczących się kandydatów cała reszta zafundowała sobie to badanie na nasz koszt.

Zatrzymujesz się w pół drogi. Jeden jest liczący się a reszta sobie zafundowała. Najtaniej zamiast wyborów byłoby zrobić badanie opinii publicznej z jednym kandydatem, dpowiedzi: TAK albo TAK, na losowo wybranej reprezentatywnej jednoosobowej próbie.

tomigeminis

Postprzez tomigeminis » 14 cze 2010, o 11:05

Ja polecam trzeci oficjalny spot wyborczy Janusza Korwin Mikke, oraz obejrzenie innych jego wypowiedzi.
http://www.youtube.com/watch?v=36FZ3akH ... r_embedded
Obrazy - fotografie.

Owieczka

Postprzez Owieczka » 15 cze 2010, o 22:38

Ja zagłosuję na Komorowskiego.Tylko on jeden ma jakieś szansę, jeśli ktoś nie chce kolejnego Kaczyńskiego na fotelu prezydenckim.Inni kandydaci i tak odpadną w przedbiegach.

tomigeminis

Postprzez tomigeminis » 15 cze 2010, o 23:36

Droga Owieczko takie myślenie nic nie zmieni w Polsce
Powiększ zdjęcie i przeczytaj.
Oczywiście Bronek to ostateczność.

Obrazek
Obrazy - fotografie.

tomigeminis

Postprzez tomigeminis » 15 cze 2010, o 23:40

Szkoda grzeszek ze inni tak nie myślą.
Obrazy - fotografie.

tomigeminis

Postprzez tomigeminis » 15 cze 2010, o 23:43

pigula napisał(a):Generalnie nie ma na kogo głosować i rzeczywiście pozostaje oddać głos na Komorowskiego, aby zakończyć całą zabawę w 1 turze.

Jak to nie ma,
http://www.youtube.com/watch?v=_nP3UTle ... re=related
Młodzież Kontra - Janusz Korwin-Mikke (1/4)
Obrazy - fotografie.

Owieczka

Postprzez Owieczka » 16 cze 2010, o 08:15

Korwin Mikke odpada już w przedbiegach.Absolutnie nie odpowiada mi jego światopogląd.Nie przekonuje mnie ani trochę.Jednak wolę Komorowskiego.

tomigeminis

Postprzez tomigeminis » 16 cze 2010, o 12:27

Ja właśnie dziś, przekonałem się do niego jeszcze bardziej.
JKM jest przeciwko wtrącaniu się państwa w Rodzinę.
W tym ustroju dzieci już nie są nasze tylko państwa w którym mieszkamy.
Państwo wychowuje sobie woły robocze które będą na to państwo zarabiać.
Oczywiście my też jesteśmy takimi wołami, bo połowę swojego zarobku oddajemy temu państwu.
ZUZ, NFZ itd, jak bym wziął pieniądze które idą na składkę chorobową to mógł bym wykupić sobie ubezpieczenie w postaci złotej karty na opiekę w prywatnej klinice, w warunkach których nie znajdę w żadnym państwowym szpitalu.
Więc mój głos idze na JKM
Obrazy - fotografie.

Owieczka

Postprzez Owieczka » 16 cze 2010, o 12:42

Nie wiem o co tu chodzi,ale wydaje mi się,że deko się powtarzasz człowieku.Ten sam post jest zamieszczony w innym temacie z resztą założonym przez Ciebie.Nie przesadzasz troszeczkę???Wypowiedziałeś się już na kogo będziesz głosował i na tym poprzestań.Natrętnymi postami nikogo nie przekonasz do głosowania na JKM.

tomigeminis

Postprzez tomigeminis » 16 cze 2010, o 13:10

Owieczka napisał(a):Nie wiem o co tu chodzi,ale wydaje mi się,że deko się powtarzasz człowieku.Ten sam post jest zamieszczony w innym temacie z resztą założonym przez Ciebie.Nie przesadzasz troszeczkę???Wypowiedziałeś się już na kogo będziesz głosował i na tym poprzestań.Natrętnymi postami nikogo nie przekonasz do głosowania na JKM.

Nawet nie mam zamiaru przekonywać, po prostu chcę by każdy mógł poznać JKM i jego poglądy.
A że jest tego trochę, więc wymaga to miejsca w internecie.
Przesada czy nie, ja mam dość tej władzy, głosowałem na nią i teraz mi to wychodzi bokiem.
Teoretycznie przez pierwsze pół roku pracuje na państwo.
Chcę by każdy mógł zobaczyć czym różni się JKM od innych.
Mam nadzieję że, na te słowa, go wystarczy i nie zapełnię serwerów forum - naszego miasta :)
A jak braknie, to mam jakiś niepotrzebny dysk :)

http://www.youtube.com/watch?v=KRHNiMQT9nM
Dla zainteresowanych, wiec JKM z Krakowa.
Obrazy - fotografie.

Następna strona

Powrót do Polityka