Młody idzie na wybory...

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
orkzwiadowca
Piaski - witamy w piaskownicy

Młody idzie na wybory...

Postprzez orkzwiadowca » 8 lis 2010, o 18:02

[code]TEMAT WYDZIELONY[/code]

[quote="AntoniHODAK"]To może osobiście podam link do swojej strony: http://www.hodakwybory.republika.pl Zapraszam![/quote]
Migalski na swoim blogu świetnie opisał Dawida Chełmeckiego jako przykład prawdopodobnie propagandy wykorzystywania internetu. Czy Ty tą swoją piosenką wyborczą chcesz iść tą drogą? W życiu nie oddam głosu na takiego kandydata jak ty.Dla mnie radnym, prezydentem, posłem, w ogóle politykiem powinni być ludzie co już coś w życiu zrobili. Nie popieram 19 latków co chcą zaczynac od polityki. Inny kandydat również młody który startuje z listy sld na swojej witrynie pokazuje zdjęcia z kwesty z pabianickiego cmentarza żenada i tyle, wcześniej kwiatuszki posadził w dziurze a czemu nie zrobił tego dwa lata temu tylko teraz jak idą wybory? Jeszcze jedno panie Hodak spytaj się pan panie Habury ile Habura przeznaczy na budowe hali wielofuncyjnej, bo to miasto ma budować nic mi nie wiadomo o tym ze powiat cos dolozy. ciekawe czy bez google wymiernisz drogi, ktore sa powiatowe bo tak chcesz je naprawiac
idz pan spiewac

orkzwiadowca

Re: Strony kandydatów do rad i na prezydenta cz 1

Postprzez orkzwiadowca » 8 lis 2010, o 22:53

Żeby ktoś nie powiedział zaraz, że popieram dziadków leśnych. Problem jest inny. Dziś młodzież w kampanii chce zaistniec poprzez robienie z siebie durnia. Pan Hodak uważa zbieranie podpisów czy klejenie plakatów za czynny udział społeczny. Przeglądając inne strony młodych kandydatów na radnych natknąłem się na zdjęcia z akcji wośp a nawet opis oddałem krew. Niby wydaje się to słuszne, ale.. nie tak powinna wyglądać kampania. Są młodzieżówki, które udzielają korepetycji (dzieciom z rodzin, których na to nie stać) młodzieżówki, które oddają krew nie tylko przed wyborami, uczestniczą w wośp, ale nie robią z tego kampanii.
Jeżeli już ktoś tak się uważa za społecznika, chce działać dla dobra miasta niech idzie do notariusza, i podpisze zobowiązania o przekazaniu całej kwoty z tytułu diet radnego na cele charytatywne.

AntoniHODAK

Strony kandydatów do rad i na prezydenta cz 1

Postprzez AntoniHODAK » 8 lis 2010, o 23:41

[quote]Jeszcze jedno panie Hodak spytaj się pan panie Habury ile Habura przeznaczy na budowę hali wielofuncyjnej, bo to miasto ma budować nic mi nie wiadomo o tym ze powiat cos dolozy. ciekawe czy bez google wymienisz drogi, które sa powiatowe bo tak chcesz je naprawiać[/quote]
Nigdzie na stronie nie obiecałem, że coś będzie zrobione na pewno. Z prostego powodu. Chcę być uczciwy i nie mam zamiaru oszukiwać ludzi, że jeden radny może wszystko. Rola przedstawiciela ludności to reprezentowanie interesów, zabieganie o konkretne inicjatywy. I kilka razy na stronie, podkreślałem - "będę pilnował", ale nigdy nie było słowa "obiecuję". Takie są moje plany. Chcę o te kwestie, które wymieniam na stronie, walczyć w radzie, ale ostateczną decyzję podejmuje większość w Radzie Powiatu i Zarząd Powiatu. Nie wiem skąd mylne przekonanie, że ja cokolwiek obiecałem na 100 procent.

Młodość ma zalety i wady. Uważam, zresztą sporo ludzi też tak myśli, że nasza polityka potrzebuje jednak odświeżenia. Zamiast tych samych ludzi, którzy zasiadają w radach już po kilka kadencji, warto postawić na ludzi młodych, którym coś chce się robić. Nie potępiałbym tego, że młodzież idzie w politykę. To szansa na odnowienie i poprawienie efektywności naszych przedstawicieli w radach.

Chciałbym też rozjaśnić kwestię naszej młodzieżówki w Pabianicach - "Młodych Demokratów". Działamy nie tylko w okresie wyborczym. Piknik muzyczny na Lewitynie organizujemy co roku, mapki cmentarzy rozdajemy co roku - cyklicznie, nie tylko w latach wyborczych. Podpisy pod petycją też zbieraliśmy nie pod wybory, tylko po prostu poprosiła nad o to fundacja "Krwinka". Nie można czynić z każdej inicjatywy kampanii wyborczej, bo to jest nieprawda.

Co do mnie: lepsze lepienie plakatów, rozdawanie ulotek, udział w kampanii - co jest jakby nie było aktywnością obywatelską - niż siedzenie z założonymi rękami. Aczkolwiek przecież gram też i śpiewam w Domu Pomocy społecznej, co trudno nazwać działalnością polityczną, a o czym Pan nie wspomniał. Nie uważam się za wielkiego społecznika, ale osobą niezaangażowaną zupełnie też się nazwać nie mogę.

Cieszę się, że mój post spowodował dyskusję. Rozmawiać zawsze warto. Mam nadzieję, że dojdziemy też do jakichś konstruktywnych wniosków. Pozdrawiam!

orkzwiadowca

Postprzez orkzwiadowca » 9 lis 2010, o 00:14

[quote="AntoniHODAK"][quote]J

Młodość ma zalety i wady. Uważam, zresztą sporo ludzi też tak myśli, że nasza polityka potrzebuje jednak odświeżenia. Zamiast tych samych ludzi, którzy zasiadają w radach już po kilka kadencji, warto postawić na ludzi młodych, którym coś chce się robić. Nie potępiałbym tego, że młodzież idzie w politykę. To szansa na odnowienie i poprawienie efektywności naszych przedstawicieli w radac
![/quote]
Przykłady poproszę, którzy to tak w radzie miejskiej, radzie powiatowej siedzą od wielu kadencji i im się nic nie chce. Mam nadzieje że również zostaną wymieni ci co z listy platformy kandydują.
Patrząc na pański okręg wyborczy widze samych starych wyjadaczy, bądź ludzi którzy nie mają nawet czasu na bycie radnym.
Z wyliczeń arkusza wyszło mi 2 miejsca PO, 1 lewica, 1 Pis. Lewica wiadomo mencwal, pis flajszer, PO raczej Kunka i?
Gryzla kupią? dadzą się nabrac? to niby młodzież, ale powiedz mi, on był pracowity w radzie? wdepnąłeś w śliski temat, zarzucając wielu radnym nieróbstwo.
Czy syn śp. Gryzla jest zdolnym politykiem? czy tylko ma nazwisko? w polityce wyborcy wszystko kupią, tak samo w aktorstwie, sportu się nie oszuka. Gdy Platini kończył kariere jego syn zaczął grać w piłke, ale bez skutków.
Minimalna zmiana danych w akruszu, i Pis ma dwa mandaty w tym okręgu, i juz nie masz zmartwień, więc do dzieła.

AntoniHODAK

Postprzez AntoniHODAK » 9 lis 2010, o 00:31

Nie wiem jak Pan to liczy, ale PiS w tym okręgu na 2 mandaty to szans raczej nie ma. PO realnie może wziąć 2 mandaty.
Nie powiedziałem, ani że każdy młody jest aktywny, ani, że każdy starszy jest leniwy. Nie ma reguł, ale młodzi z ludzie z racji na swój wiek mają żywe ideały, większą chęć do działania, stąd wyższa jest szansa, że nie będą tylko pobierać diety.
Nie wymienię nazwisk biernych radnych, bo nie chcę nikogo personalnie atakować, nie lubię tego.
Nie upierałbym się też, że w tym okręgu szanse ma tylko miejsce pierwsze i ostatnie. Na ostatnim jest człowiek, który w trakcie kampanii będzie poza Pabianicami, a ostatnio do Rady Miasta nie zdobył nazwiskiem wybitnego wyniku, ale wręcz skromny. Pożyjemy, zobaczymy, kto weźmie mandaty.

michal7187
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez michal7187 » 9 lis 2010, o 00:51

No, no Antek wszystko ładnie i pięknie (jak to wyborcze obietnice), ale skąd Ty zamierzasz wziąć na to fundusze ?
Poza tym, aby być dobrym radnym trzeba mieć pojęcie o przepisach prawa, a nie tylko działać, jak to robisz w SMD.
Nie obraź się ale moim zdaniem jesteś jeszcze za młody i za małą masz wiedzę, by startować na tak ważne stanowisko. Powinieneś spróbować swoich sił owszem, ale dopiero w następnych wyborach samorządowych.
Podobną radę mam dla tego łatacza dziur w drogach.

AntoniHODAK

Postprzez AntoniHODAK » 9 lis 2010, o 10:22

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że właśnie w internecie napotkam się na tak negatywną opinię o aktywności młodych osób w polityce. Jak spotykam się z ludźmi to zdecydowana większość osób pochwala to, że młodzież angażuje się w politykę, ponieważ traktują to jako coś, co może polepszyć jakość życia publicznego. Zgadzam się z tymi ludźmi.

Pojęcie o państwie i samorządzie mam, choćby z racji politycznych zainteresowań. Poza tym studiuję administrację, więc moja wiedza na temat organów władzy wciąż się polepsza. Myślę, że na początek, taki kapitał rozumowy wystarczy. Pan powiedział "tylko działać".

Nie zgodzę się, że działanie zasługuje na dezawuujące "tylko". To dużo i właśnie aktywność, energia oraz zapał przesądzają o tym, że młodzi ludzie, nawet bez studiów (tylko w ich trakcie) i z samą maturą, mogą doskonale sprawdzić się w samorządzie. Nam się chce. My startujemy po raz pierwszy (nie tylko ja, bo i min. Dawid Zakrzewski, Mateusz Siarka, Laurencja Śmiałkowska) i zamierzamy działać odświeżając tym działanie dotychczasowych rad, często wypełnionych osobami zasiadającymi tam przez kilka kadencji i zapominającymi często o tym, po co tam są.

Nie zniechęcam się krytyką na forum. Uwagi co do kompetencji natomiast, będą dla mnie dodatkową motywacją do jeszcze bardziej intensywnego zgłębiania wiedzy, by w razie potrzeby móc skuteczniej służyć wyborcom. Dziękuję bardzo za dyskusję, dobrze, że funkcjonuje dialog. Pozdrawiam!

orkzwiadowca

Postprzez orkzwiadowca » 9 lis 2010, o 22:21

1: młodzież mało kiedy ma swoje zdanie, dla kariery idzie w parze w linii partii .
2: Oczywiście że Pan masz pojęcie o samorzadzie, pan dobrze wiesz ile się dostanie miesięcznie z kasy podatnika jako radny
3:ok kandydujecie, ale nie odpowiedziałeś na pytanie o Gryzlu, i innych radnych z PO czy aby na pewno powinni ubiegac się o reelekcje, dlaczego wybrac Was młodych, wymień naziwska nierobów, szkodników z całej rady, śmiało chłopie, śmiało,
PYTANIE CZY GRYZEL ADAM TO PRACOWITY RADNY?
4. Nikt Cie nie krytykuje, pan po prostu jestes show men youtube, wystarczy alt + F4, i po problemie, a 21 listopada pan zes mnie nie przekonal, ale jak mnie pan nie przekonal to i innych nie

AntoniHODAK

Postprzez AntoniHODAK » 9 lis 2010, o 22:43

Dzisiaj roznosiłem wizytówki, miałem bezpośrednio kontakt z wieloma ludźmi i usłyszałem wiele ciepłych słów, zdarzały się też zapowiedzi poparcia. Na Pana miejscu, nie czyniłbym z siebie jednoosobowej grupy reprezentatywnej całego okręgu.

Jeszcze raz powtarzam, nie będę atakował personalnie nikogo, bo to nie jest ani przyjemne ani pożyteczne i do niczego nie prowadzi. Tak samo jak nie atakuję nikogo z PiS i SLD, nie będę beształ też Platformy. Preferuję pozytywną debatę.

Z tą młodzieżą, to napisał Pan stereotyp, niestety krzywdząco generalizujący sytuację. Tak samo pośród starszych polityków są mniej i bardziej indywidualni, wybijający się z partyjnej masy.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 10 lis 2010, o 00:22

a ja sobie myślę orzku, że grasz po bandzie. Czy to źle, że młod udziela sie SMD lub innych młodzieżówkach?
Czy to źle, że uczestniczy w festynach, w akcjach marketingowych, odddaje krew, czy wszelkich innych tego typu przedsięwzięciach?
Dlaczego nie ma się tym pochwalić?
Dlaczego odmawiasz prawa komuś kto jest aktywny, ambitny do publicznego stwierdzenia
... zobaczcie ruszyłem d...ę i coś zrobiłem..
Setki innych siedzi w tym czasie w fotelu, pije piwo w bramie albo narzeka jak w polskim filmie ..tu się nic nie dzieje...
Dlaczego ma czekać z kandydowaniem?
Dlaczego mam głosować na kogoś kto ma wiele lat i nic nie zrobił?
Jak ma 40-50 lat na karku to powinien już coś pokazać a nie dopiero zaczynać aktywność społeczną!
Dobrze Antek robisz, działałeś masz prawo do profitów.
Spytaj orzka w ilu tego typu akcjach uczestniczył?
Dlaczego aktywności publicznej nie można wykorzystywać w kampanii? Dlaczego odmawia się prawa osobom, które wcześniej angażowały swój czas i zapał do powiedzenia tego w czasie wyborów.
Do stwierdzenia..
ZOBACZCIE JESTEM LEPSZY OD INNYCH, JESTEM LEPSZY BO JESTEM AKTYWNY, JESTEM LEPSZY BO JUŻ POKAZAŁEM, ŻE MI SIĘ CHCE...
tak, konkretnie JEST LEPSZY, i nie bój sie Hodak to jasno stwierdzić jesteś lepszy od setek innych nygusów, którzy tylko narzekają ale nie zapiszą się do żadnego stowarzyszenia z jednej prostej przyczyny... bo tam trzeba cokolwiek zrobić, oprócz oddychania.
Walcz tu chłopie i nie daj się zjeść.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

AntoniHODAK

Młody idzie na wybory...

Postprzez AntoniHODAK » 10 lis 2010, o 16:27

Dziękuję za słowa wsparcia. Mobilizują mnie one do jeszcze większej aktywności.
Nie jest mi obojętne to, co dzieje się w naszym kraju powiecie. Dlatego właśnie postanowiłem startować w wyborach, dlatego też uczestniczyłem w akcjach i jestem jednym z aktywniejszych członków SMD w Pabianicach. Mam nadzieję, że moja młodzieńcza energia i chęć do działania będą miały okazję służyć mieszkańcom naszego powiatu.
Apeluję do wszystkich: idźmy na wybory i wybierzmy swoich kandydatów, weźmy spraw w swoje ręce!

orkzwiadowca

Młody idzie na wybory...

Postprzez orkzwiadowca » 11 lis 2010, o 13:40

Może nie każdy jest taki sam, ale jak dziś znalazłem taką strone http://dawidgrzegorzewski.blog.onet.pl/ to miałbym spore obiekcje co do głosowania na młodych ludzi.A moze tą dyskusją chciałem sprowokować Was młodych do działania? Tyt zrobiłeś coś dla partii, a Kunka co zrobił dla PO? i ma pierwsze miejsce

michal7187

Młody idzie na wybory...

Postprzez michal7187 » 11 lis 2010, o 15:59

Problem drogi Antku w tym, że ja też studiuję administrację tam gdzie Ty, tyle że na 4 roku nie 1 i słyszałem, że prawie wszystko co mówisz na ćwiczeniach jest źle.
Poza tym z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że na WPiA UŁ <b>NIC</b> przydatnego się nie nauczysz, nawet jak wybierzesz specjalizację z administracji publicznej (tak jak ja) na 4 roku.

grzeszek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Re: Młody idzie na wybory...

Postprzez grzeszek » 11 lis 2010, o 21:20

Priorytety. Nowoczesna infrastruktura – drogi, Bezpieczny powiat, Mocny impuls dla rozrywki i sportu. Edukacja na poziomie, Skuteczne pośrednictwo pracy

A nie ma „dopalacze dla wszystkich free” ?
Żartuję.

Gdybym wcześniej znalazł twoją stronę, przepisał te postulaty na forum i zadał zagadkę kto może być autorem, albo chociaż z jakiej partii. Ktoś by odgadł ? Nieodgadywalne.
Właściwie można zrobić jeden plakat z listą słusznych pomysłów i tylko nazwiska zmieniać, numerki i nazwy partii. Czymś się różnicie między sobą ? Kolorem włosów ? Poglądami ? Masz poglądy ?
Żartuję.
Widziałem ulotki wyborcze takie: imię nazwisko, numer na liście i kwadracik z krzyżykiem. Szczyt bezczelności i beznadziejności całej tej demokracji.
I to był pierwszy powód dla którego nie warto głosować. Jeśli kandydaci nie są psychopatami a zakładam, że nie są, to bez różnicy, kto zostanie radnym.

Drugi jest taki, że radni o niczym nie decydują. Zaraz rozwinę. A ty tymczasem przygotuj taką netstronę z tekstem mniej więcej: złożyłem wniosek o .. ale mi nie pozwolili, próbowałem ale..., chciałem ale mi nie dali. Będzie jak znalazł za cztery lata. Obecni radni tak piszą w ulotkach.
Rozwijam myśl.
Po pierwsze spora część budżetu to zadania zlecone przez rząd i centralnie finansowane. Gmina czeka aż kasa wpłynie i płaci dalej. Tak funkcjonuje edukacja i socjal. Nie wiem co jeszcze. Uchwała budżetowa jest mało czytelna a przez te wszystkie działki i przedziałki budżetowe nie miałem nigdy czasu się przegryzać. Może ktoś wie, to niech podpowie jaka część budżetu stanowią wydatki, na które lokalni radni nie mają wpływu. 60 % ? Mniej, więcej ? 70% ?

Druga rzecz. Partia. Powinno się mówić partiorząd a nie samorząd. Piszesz, że przypilnujesz tego, przypilnujesz tamtego. Ale masz świadomość, że za dużo nie poszalejesz, bo wiesz... Wiesz ? Wiesz, wieesz, ja wiem, że wiesz. Gdy Grześkowi w Warszawie lekko drgnie powieka, to u Młodych Demokratów w Pabianicach tornado wymiata.
Już pewnie wiesz, że w partii trzeba być lojalnym i robić co karzą. Rrruki po szwam Hodak!!!
Co więc są warte te priorytety ? Ostatecznie spodziewałbym się jakiś deklaracji „ja i moi koledzy z partii...” Schetynówki, gierkówki, orliki, granty, to wszystko nie tu się decyduje. Tu się pisze aplikacje według wzoru, melduje posłusznie i czeka.
Masz dostęp do ucha cara ? Albo i innej części ciała. Wazelina jest ?

I trzecia sprawa. Prezydent. Czasami myślę, że ustrój ustroili nam najwięksi wrogowie. Po co wybieramy w wyborach organ wykonawczy, boh znajet. I prezydent ma niestety przewagę, niestety dla rajców. On jest jednosobowy więc nie musi sam ze sobą nic uzgadniać, mieści się w obiektywie kamery, udziela wywiadów, śmieszy, tumani, przestrasza. Celebryta. Jeśli prezydent jest sprytny, każda rada będzie spacyfikowaną.

Zbierając to wszystko razem – nic nie możesz. A w konsekwencji trzeba te wybory traktować jako konkurs na czteroletnią robotę za parę tysiaków. Co mi za różnica, kto nie będzie mógł.

Napisałem, że nie pójdę na wybory. Ale pójdę, w końcu to moja mała ojczyzna, dziadek nie po to walczył itd. Pójdę i oddam głos nieważny. Nie wiedzą, że są też tacy, których ta ściema mierzi. Taką decyzje podjąłem już po wizycie dwóch panów radnych odchodzących, którzy łaskawie pozwolili uścisnąć sobie dłoń i w zamian za plastikowa torbę z własnymi podobiznami wyrazili nadzieję, ze oddam im się. Tzn. oddam na nich swój głos. Za plastikową torbę! Tak mnie wycenili. I moją małą ojczyznę i dziadka co walczył. Kpina!

Do pilnowania taniej wyjdzie pies z budą w komplecie.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 11 lis 2010, o 22:53

[quote="grzeszek"]Może ktoś wie, to niech podpowie jaka część budżetu stanowią wydatki, na które lokalni radni nie mają wpływu. 60 % ? Mniej, więcej ? 70% ?
[/quote]

Teoretycznie mają wpływ na więcej, ekspertem nie jestem ale na szybko przeglądając budżet miasta znalazłem, 15 mln na zadania zlecone i 30 mln subwencji oświatowej przy budżecie 130 mln zł.

W praktyce wyjdzie tak jak napisałeś albo nawet mniej: sama oświata to wydatki 56,5 mln, urząd miasta 12 mln co już nam daje 50% budżetu. Do tego mnóstwo małych kwot kosztów stałych, których nie da się uciąć w ogóle albo tak od razu.

Ciężko coś wyczytać w tym co daje do bip UM, ale jak ktoś chce to tu są:
planowane dochody - http://www.bip.um.pabianice.pl/plik.php?id=9045
planowane wydatki - http://www.bip.um.pabianice.pl/plik.php?id=9044

Zadanie dla kandydata Hodaka, ustalić na jaką kwotę w budżecie powiatu ma faktyczny wpływ rada

http://powiat.pabianice.bip.info.pl/dok ... mp=535&r=r

Dodatkowo niech ustali ile pieniędzy w budżecie jest na cele, które stawia za swoje priorytety. Jeśli kwoty, które znajdzie nie wystarczą niech zdecyduje skąd by zabrał środki aby zrealizować swój program.

Jest jeszcze tydzień do wyborów może uda mu się nas przekonać:-)

AntoniHODAK

Młody idzie na wybory...

Postprzez AntoniHODAK » 12 lis 2010, o 22:31

Najpierw odniosę się do swoich studiów. Otóż nie myli się ten, co nikt nie robi. Zdecydowana większość studentów na ćwiczeniach siedzi jak mysz pod miotłą i ani słowa nie powiedzą. Ja zawsze w szkole się zgłaszałem, byłem aktywny, jestem i nadal będę, na jednych ćwiczeniach nawet prowadzący odnotował moją aktywność. Nikt nie jest alfą i omegą i na każde pytanie nie odpowie poprawnie. Poza tym najczęściej na ćwiczeniach zadawane są przy realizacji nowego tematu na zasadzie "czy ktoś wie", a wiedzieć nie musi. Aczkolwiek dziękuję za uwagę. Zmobilizuje mnie to do jeszcze większego zaangażowania.

Kwestia priorytetów. Powiem szczerze. Wahałem się czy umieszczać jakąś swoją wizję zmian w powiecie. I było tak tych samych powodów, co wyżej wymienione. Jednak myślę, że potencjalnie wyborcy mają prawo wiedzieć, w jakim kierunku kandydat chce dążyć. Chciałbym zwrócić uwagę, że w żadnym miejscu nie użyłem sformułowania "obiecuję", zastosowałem raczej zwroty typu "będę zabiegał". I w tym sensie słowa dotrzymam.
Mam pełną świadomość, iż pojedynczy radny, bez poparcia większości w radzie, nie przeprowadzi swojego pomysłu - mamy przecież demokrację, to naturalne. Jednak po coś jednak radni funkcjonują - zgodnie z ustawą o samorządzie powiatowym - radny ma utrzymywać stałą więź z mieszkańcami. Tych właśnie mieszkańców radny ma obowiązek reprezentować - min. poprzez zgłaszania i forsowanie propozycji mieszkańców. Zdaję sobie sprawę ze złej sytuacji budżetu powiatu. Mamy deficyt, zresztą jak większość samorządów w Polsce.
Nie mam zamiaru stosować się do filozofii - nic nie próbować, bo i tak się nie uda. Partyjni koledzy to też ludzi, często, jak wiem z doświadczenia, bardzo otwarci na pomysły. Dlatego nie przesądzałbym, że nic się nie uda zrobić. Nie myślmy tak.
Oczywiście zajrzę do budżetu powiatu i postaram się w jakichś sposób spróbować określić, skąd pozyskać pieniądze, o czym poinformuję, aczkolwiek jest to zadanie bardzo trudne ze względu na sytuacją budżetu, dlatego zastrzegłem, że moje priorytety to nie obietnice i będąc uczciwy wobec wyborców nie gwarantowałem i gwarantować nie będę ich realizacji.

orkzwiadowca

Młody idzie na wybory...

Postprzez orkzwiadowca » 13 lis 2010, o 16:21

Jak dla mnie już jesteś skreslony. Teorie nad inteligentnego człowieka.
Wiesz co to jest program polityczny? to pr5ogram domowego życiaq, mam mkupićm tv, dziecku buty, wyrememontować samochód itd, a ty gadasz może zarobie to, może pozyskam funduszer itd itd
żenada .

AntoniHODAK

Młody idzie na wybory...

Postprzez AntoniHODAK » 13 lis 2010, o 18:33

Masz prawo do swojej opinii. Masz prawo uważać, że młodzi ludzie nie nadaję się do polityki. Ja uważam inaczej. Duża część wyborców także. Wiem, bo codziennie rozmawiam z ludźmi i słucham ich problemów oraz otrzymuję czasami miłe wyrazy poparcia.
Tak obserwuję dyskusję na forum i dochodzę do wniosku, że jednoznacznie negatywnie wyrażasz się o mnie tylko Ty. Może nie uprzedzaj się i daj mi szansę.

orkzwiadowca

Młody idzie na wybory...

Postprzez orkzwiadowca » 15 lis 2010, o 18:25

Pogadamy po wyborach, po wynikach, zobaczymy kto miał racje.
Ps: Gdzie byłeś na forum gdy kampania samorzadowa jako tako jeszcze nie istniała?

grzeszek

Postprzez grzeszek » 15 lis 2010, o 19:16

Ale bądź mężczyzną i obiecaj coś. O to właśnie chodzi żebyś obiecał. Żebyś miał wizję. Dopniesz swego będziesz wielki. Nie dasz rady - odejdziesz - przynajmniej próbowałeś. Będzie piekna katastrofa. A tak to co, przez cztery lata będziesz zabiegał, zabiegał, to tu podtrzymasz więź z wyborcami, to tam. I jakoś minie. Nic nie ryzykujesz a możesz wygrać. 48 diet.
Ja właśnie dlatego oddam nieważny głos, bo nikt niczego nie obiecuje. Każdy najpierw strzela a później tarczę rysuje. Jakieś dyrdymaly piszą na ulotkach. A po co mam utrzymywac takich gości, do administrowania wystarczyłby jeden naczelnik i urzędnicy.

Podstawowe pytanie: do czego radni są potrzebni ? I komu ? No usiądź i głębiej się zastanów. Nie obiecując nic, kogo właściwie chcesz reprezentować ? Wszystkich mieszkańców powiatu ? To jednego wybierzmy Wielkiego Nadradnego, niech reprezentuje wszystkich. Po co tylu wyciera tyłkami te gierkowskie krzesła ? Posiadują sobie ? Po co ta zabawa w demokrację ? Nie widzisz tego, że ludzie nie chodzą na wybory, bo własnie czują tak jak ja ? Tylko tego nie wypisują na forach. Po prostu nie idą na wybory. Po co maja tam iść ? Żeby wybrać pomiędzy nic a nic ? Mądry człowiek czuje co ma sens a co nie ma. Wybory będą miały sens dopiero wtedy gdy kandydaci będą mieli jakieś wizje. Wykluczające się nawzajem. Wtedy wyborca zadecyduje co chce. A tak to jest zwykłe administrowanie biedą plus pisanie wniosków jałmużnych. Do tego nie potrzba tego całego cyrku.

Jak będzie składał przysięgę małżeńską to dojdziesz do słów "i że cię nie opuszczę aż do śmierci". I co zrobisz ? Po cichu powiesz ? Albo po swojemu: "i będę zabiegał, żeby cię nie opuścić, może się uda a może nie, bo wiesz, różnie bywa, ale coś trzeba robić"
Dziekuję bardzo.

Następna strona

Powrót do Polityka