Kto z radnych nie powinien już kandydować??

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
basket_pce
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez basket_pce » 29 sie 2010, o 21:49

Ciekawe jakie odczucia macie...
:)

toni

Postprzez toni » 30 sie 2010, o 21:17

Na pewno nie powinno być Rendecka, Żeligowski, Sauter (jakoś mnie nie przekonuje), Boczkiewicz, Lesman a z rady powiatu to numer jeden Ostojski i Flajszer.

basket_pce

Re: Kto z radnych nie powinien już kandydować??

Postprzez basket_pce » 30 sie 2010, o 23:40

myślę, że więcej jest osób bez-radnych którzy już powinni dać spokój, niektórzy są, ale już powinni z powodu wieku, a niektórzy się nie nadają...

Pan Januszkiewicz jest dobrym radnym, ale już powinien odpocząć, w razie czego być w roli społecznego doradcy...
Pan żelichowski już powinien skończyć karierę radnego wraz z panią rendecką, kolejnym niepotrzebnym jest Pan łacwik, a pan szudzikowski to dla mnie wielkie nieporozumienie i już niech odpoczywa też na emeryturze

w dalszej kolejności do listy trzeba zaliczyć Pana Szymańskiego i Pana Gryzla Juniora, też ich zaangażowanie jest znikome...
o osobach z Blok Prawica Razem
Grzegorz Mackiewicz kolejny bezradny, ale już funkcyjny
Krzysztof Górny niewidoczny, może jest asystentem radnego??
Jarosław Lesman kolejny beznadziejny lekarz-radny

i na lewo też mi się nie podoba:
Suchocki biznesmen już nie tak aktywny jak kadencję wcześniej, był dobry, ale starość nie radość, niech się zajmie teraz czymś innym
i Pan Lorenczak już też blisko emerytury niech odpoczywa,

niech teraz samorządem zajmą się młodzi, wsparci kilkoma 40latkami, żeby to nie była rada seniorów, tylko Rada Miasta :)

toni

Postprzez toni » 31 sie 2010, o 06:49

A zapomniałem jeszcze o p. Bryndziaku jeśli nie zacznie myśleć sam to też bym się z nim pożegnał z rady miasta. Koleś jest inteligentny ale bardzo sterowany i podpuszczany przez Pabianickie władze PiS.
Lorenczak to taki fotoaparacik RM :D
Mackiewicz faktycznie karierowicz.

basket_pce

Postprzez basket_pce » 1 wrz 2010, o 16:55

Pan Bryndziak to wie tylko tyle ile z ksiażek się nauczy, więc jak się nie nauczył czegoś to mu podpowiadają, a to Kryśka (R******ka), a to Daruś (W****ch), a to kto inny ;)

toni

Postprzez toni » 1 wrz 2010, o 20:27

Może i wie z książek ale poświęcił czas na ich czytanie i zapamiętał coś z nich. To "+" dla niego ale jest sterowany przez innych z PiS i za to ma wielki "MINUS".

basket_pce

Postprzez basket_pce » 3 wrz 2010, o 12:51

tego nie kwestionuje :P, że więcej z minusa jest :D

leopold

Postprzez leopold » 4 wrz 2010, o 17:22

Ja słyszałem z nieoficjalnych informacji, jakoby miał kandydować nasz ulubieniec p.Dawid Grzegorzewski. To dopiero byłby radny....
Ale w końcu mamy demokrację heh Ciekawe jaką partię tym razem wybierze?

basket_pce

Postprzez basket_pce » 6 wrz 2010, o 09:05

kim jest dawid grzegorzewski?? bo to dla mnie anonimowa postać, chyba ;)

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 6 wrz 2010, o 10:33

O, kolego, to swego czasu słynna postać na tym forum.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

veo
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez veo » 6 wrz 2010, o 12:34

Na pewno największa pomyłka rady miejskiej to pan Sauter.

Przypomnę jego osiągnięcia:
- sprzeciwił się odnowieniu Parku Wolności przy zakładanej 85-procentowej dotacji unijnej (ok. 400 tys. wkładu własnego miasta);
- chciał też zablokować projekt modernizacji komunikacji miejskiej (również 85% dofinansowania). Za 900 tys. mamy inwestycję wartą 6 mln zł. Chciał z tych pieniędzy zrezygnować i w zamian dać MZK... 700 tys. Pan Sauter liczy każdy pieniądz, ale jak widać jest kiepski w rachunkach ekonomicznych, bo zamiast mieć 6 milionów za 900 tysięcy, chciał nie mieć nic za 700 tysięcy.
- miał również problem z braniem pieniędzy na termomodernizację budynków użyteczności publicznej (projekt za 12 mln, 50% dofinansowania), żalił się, że "powodzenie tego projektu odbędzie się kosztem innych inwestycji" i narzekał, że 50% dofinansowania jest niewystarczająco atrakcyjne
- prowadzi dyktaturę na posiedzeniach komisji gospodarki komunalnej. Jego metody przewodniczenia komisji to przekrzykiwanie, odbieranie głosu tym, którzy mają inne zdanie;
- chce, żeby wzdłuż przedłużenia Świetlickiego (tzw. południowa obwodnica) budować mieszkania, podczas gdy miasto ciągle narzeka na brak zwartych terenów pod inwestycje przemysłowe (jest problem z ŁSSE). Ciekawe czy sam chciałby mieszkać przy tranzytowej dwupasmówce?
- ma pretensje do Dychty, że rozmawia z mieszkańcami, a nie tylko z nim.

Obecna rada miasta nadaje się do wymiany praktycznie w całości. Mamy zestaw karierowiczów, zapatrzonych samych w siebie, którzy sprawiają, jakby nie byli nigdy poza Pabianicami, a na dodatek niewiedzących co się w Pabianicach dzieje. Nie trzeba dodawać, że jeśli już się czymś zajmują, to głównie sprawami swoich okolic (pani Cieśla zastanawia się kiedy zostanie wymieniona nawierzchnia ulicy Piaskowej... Pan Łacwik apeluje o ustawienie wiat, ale nie mówi o całym mieście, tylko o ulicy Rzgowskiej, i to w czasie kiedy projekt modernizacji przystanków jest już powszechnie znany od wielu miesięcy).

Wystarczy przejrzeć protokoły z posiedzeń rady, żeby zobaczyć jak wygląda zaangażowanie radnych: Panie Dychto, weź pan coś zrób z tym i z tym. Panie Dychto, postaw pan sygnalizację świetlną tu i tu.

Może to są gorzkie słowa, ale czas, by rada miejska faktycznie była radą miejską, a nie towarzystwem wzajemnej adoracji, na dodatek towarzystwem zupełnie oderwanym od rzeczywistości.

toni

Postprzez toni » 6 wrz 2010, o 19:49

VEO masz rację w 100% może nie całą rade ale 50% może faktycznie wymienić i niech na jakiś czas zostaną bez polityki i się uczą :D od młodych.

basket_pce

Postprzez basket_pce » 9 wrz 2010, o 19:36

[quote="ja_arek"]O, kolego, to swego czasu słynna postać na tym forum.[/quote]

dla mnie nie ma takiej osoby, liczą się osiągnięcia… póki co niewiele było takich osób w tej liście radnych mijającej już prawie kadencji.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 9 wrz 2010, o 20:20

To nie był radny. była (jest?) to wschodząca gwiazda polityki. Niestety dla niego przysłonił go swoim programem Kononowicz
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

basket_pce

Postprzez basket_pce » 11 wrz 2010, o 08:03

chyba zalewaja, a nie samorządowiec, bo polityka to już w wielkości makro jest, ale mniejsza z nim,
szkoda śmiecić w tych tematach ;)

totamten

Postprzez totamten » 17 wrz 2010, o 16:15

W sumie to bez różnicy kto będzie radnym.
W końcu prezydent będzie musiał wykonać uchwałę dotyczącą przejęcia długu szpitala, długi przekroczą budżet miasta, z ramienia władzy z Warszawy powołany zostanie zarząd komisarza miasta w osobie obecnego prezydenta miasta ( wybiorą z PO).
Więc tak naprawdę nie ma po co iść głosować skoro już wszystko rozdane.
Aha dopiero po tym wszyscy przekonamy się co to są podwyżki prądu gazu wody podatków miejskich itd.
Pozdrawiam

basket_pce

Postprzez basket_pce » 21 wrz 2010, o 19:25

nie zgadzam się, ale cóź...

totamten

Postprzez totamten » 22 wrz 2010, o 15:49

To trochę krótko jak na polemikę. Takie trochę nie bo nie.
Proszę wybaczyć za moje podejście do tematu, ale z perspektywy czasu jednej tylko kadencji można zauważyć że i rada miasta i pan Prezydent dając w przetargach na działki lub nieruchomości zaporowe ceny gromadzi kapitał do oddłużenia miasta.
W gminach dookoła Pabianic już dawno uzbraja się działki i sprzedaje lub wydzierżawia pod zabudowę mieszkalną i przemysłową robiąc to w formie przetargów lub innych preferencyjnych działań mających na celu skłonić inwestorów do budowania zakładów które dają ludziom PRACĘ (np gmina Dobroń, Rzgów)
A u nas mydli się ludziom oczy szpitalem.
A propo szpitala czy pamiętacie jak na początku kadencji pan Prezydent zamknął szpital na ul. Szpitalnej?
Cztery lata i nic! budynki sobie stoją i marnieją. Przepiękny teren i budynki leżą odłogiem prawie całą kadencję.
Przepraszam za offtop ale uważam że wszyscy radni którzy teraz rządzą powinni zostać i spić to piwo które ważą od początku.
Pozdrawiam

basket_pce

Postprzez basket_pce » 27 wrz 2010, o 20:26

[quote="totamten"]To trochę krótko jak na polemikę. Takie trochę nie bo nie.
Proszę wybaczyć za moje podejście do tematu, ale z perspektywy czasu jednej tylko kadencji można zauważyć że i rada miasta i pan Prezydent dając w przetargach na działki lub nieruchomości zaporowe ceny gromadzi kapitał do oddłużenia miasta.
W gminach dookoła Pabianic już dawno uzbraja się działki i sprzedaje lub wydzierżawia pod zabudowę mieszkalną i przemysłową robiąc to w formie przetargów lub innych preferencyjnych działań mających na celu skłonić inwestorów do budowania zakładów które dają ludziom PRACĘ (np gmina Dobroń, Rzgów)
A u nas mydli się ludziom oczy szpitalem.
A propo szpitala czy pamiętacie jak na początku kadencji pan Prezydent zamknął szpital na ul. Szpitalnej?
Cztery lata i nic! budynki sobie stoją i marnieją. Przepiękny teren i budynki leżą odłogiem prawie całą kadencję.
Przepraszam za offtop ale uważam że wszyscy radni którzy teraz rządzą powinni zostać i spić to piwo które ważą od początku.
Pozdrawiam[/quote]

co ma gmina do miasta, gdzie teren jest niezabudowany i można z tym robić o wiele prościej cokolwiek, w mieście jest coś takiego w stylu zagospodarowania terenu i nie ma takich możliwości, poza tym nie można sprzedawac po cenie niżnej niż realna, no ale jak promujesz kolesiostwo to już czerwone lata się skończyły... trzeba zainwestować w młodych ludzi i dać spokój z emerytami i osobami co czerpią tylko dochody i nic więcej :)

totamten

Postprzez totamten » 30 wrz 2010, o 17:33

Słowem nie napisałem o kolesiostwie. Czy tereny działek można sprzedawać po niższej cenie niż rynkowa? Pod Chojnacami sprzedano kilkadziesiąt hektarów ziemi pod inwestycje za złotówkę. Przede wszystkim to trzeba robić przetargi z realną ceną rynkową. Co do zagospodarowania przestrzennego miasta. W innych miastach robi się tak że sprzedaje się pojedyńcze nieduże działki po to żeby na innym terenie przeprowadzić konsolidację w innym miejscu, która pozwoli na utworzenie większej działki.
A w ogóle to wracając do głównego tematu wątku, basket_pce czy zauważyłeś może że Pabianice od jakiegoś czasu "rządzone" są przez ludzi nie z Pabianic?
Taka przypadłość?
Pozdrawiam
PS. I nie ma żadnego kolesiostwa.....................(w miejsce kropek proszę wpisać kolor).

Powrót do Polityka