Koniec LiD?

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
ja_arek
Moderator
Moderator

Koniec LiD?

Postprzez ja_arek » 29 mar 2008, o 17:04

I jak tu człowieku możesz być czegos pewny. jadę do pracy rano i słucham wywiad z Olejniczakiem, który mówi, że pogłoski o rozpadzie to tylko prasowe spekulacje a dzisiejsze spotkanie dotyczy wyłącznie kwestii finansowych.
Odpalam przegladarke 5h później i pierwszy news to Olejniczak, który deklaruje rozstanie się z "Demokratami".
Tempo naprawdę imponujące. Ciekawe o co poszło, o subwencję z budżetu, o problem z prekroczeniem 7% progu jako koalicja w przyszłych wyborach, o apetyty Demokratów, o rozgrywki wewnątrz SLD?
Hm, ciekawe. swego czasu była tu dość mocna reprezentacja lewicy może ktos z nich nas objaśni? Oczywiście jeżeli Bosman wszystkich nie załamał psychicznie już wczesniej :-D
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 29 mar 2008, o 17:37

Powiem szczerze, że się cieszę, tak słabej opozycji, tak mało medialnej, jak Pis dawno w sejmie nie było.
Popieram Pis, ale to co robi Kaczyński to są kpiny, coraz bardziej sam swoją partię osłabia.
Przewodniczącym już dawno powinien być Ziobro, a Gosiewski z Putrą, i wieczną narzeczoną po prostu się schować.
Nie ma Dorna, nie ma Wasermana, są ludzie, którzy nie wypadają za dobrze w mediach.

Może wreszcie choć SLD będzie opozycją z jajami.
I coś się zacznie dziać w tej polityce, bo dla dobra kraju, opozycja musi być silna, i konkretna, a taką partią niestety Pis przestaję być.

O co poszło?
Tego nikt nie wie, z ludzi naszego pokroju.
O rozpadzie Lidu już dawno pisał Wprost.
Myślę że poszło o promowanie marki SLD na nowo, jak tak dalej pójdzie to sam nie wiem, czy nie zmienię zdania, że był to najlepszy rząd, choć ta arogancja, była obrzydła.
Z drugiej strony to co pozostawił były AWS to, aż za dobrze lewica rządziła tym krajem.

Dla Polaków wyrazista opozycja, to taka opozycja, która swoją siłą blokuje chore projekty ustaw.

Pis się do tego już nie nadaję, za łatwo można ich ośmieszyć...

grzeszek

Re: Koniec LiD?

Postprzez grzeszek » 29 mar 2008, o 18:07

ja_arek napisał(a):Tempo naprawdę imponujące. Ciekawe o co poszło, o subwencję z budżetu, o problem z prekroczeniem 7% progu jako koalicja w przyszłych wyborach, o apetyty Demokratów, o rozgrywki wewnątrz SLD?

O nic nie poszło. Rewelację robią z tego media, z przyzwyczajenia. A w realu jest tak, że SLD jest partią, dla której czas jest zabójczy. Żelazny elektorat powoli przenosi sie na tamten świat, z atutów takich, które przenieśli z poprzedniego systemu juz sie wystrzelali. Mam tu na myśli np. kwity na ludzi, bo juz je wszyscy znają, śpiochów, bo już chyba Kaczmarek był ostatnim, przewaga w biznesie, bo młodsi już sie nauczyli, anatagonizm komuchy-solidaruchy, bo powoli nikogo to nie obchodzi, mafie zepchnięto całkiem za margines, służby znalazły sobie mocodawców z prawdziwą władząi ich nie wspierają, itp.

W realu to zwijająca się partia zrezygnowała ze współpracy z dwoma starszymi panami, z których jednego to już chyba nikt nie kojarzy. Folklor polityczny.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 mar 2008, o 19:42

Bosman napisał(a):Z drugiej strony to co pozostawił były AWS to, aż za dobrze lewica rządziła tym krajem.

Przesadzasz. Oczywiscie "Wielkie Reformy" rozłożyły w danym momencie kraj, sterowanie z tylnego siedzenia bylo obrzydliwe dla ludzi jak i wewnetrzne walki podjazdowe. Rachunek został wystawiony i zapłacony w wyborach. AWS przesdtał istnieć w parlamencie. najwieksza kompromitacja w historii niezaleznej Polski a niedoszły kandydat na prezydenta niemal wycofał się z polityki. W dłuższej perspektywie jednak to własnie SLD zebrało piankę wynikajaca z korzyści w restrukturyzacji Państwa. Samo za to dało nam upadająca słuzbę zdrowia niczym kukułcze jajko.
Bosman napisał(a):Popieram Pis, ale to co robi Kaczyński to są kpiny, coraz bardziej sam swoją partię osłabia.
Przewodniczącym już dawno powinien być Ziobro, a Gosiewski z Putrą, i wieczną narzeczoną po prostu się schować.
Nie ma Dorna, nie ma Wasermana, są ludzie, którzy nie wypadają za dobrze w mediach

Zgadzam się. Brak tu jest mysli przewodniej i Dorna brakuje w MSWiA
grzeszek napisał(a):A w realu jest tak, że SLD jest partią, dla której czas jest zabójczy. Żelazny elektorat powoli przenosi sie na tamten świat, z atutów takich, które przenieśli z poprzedniego systemu juz sie wystrzelali. Mam tu na myśli np. kwity na ludzi, bo juz je wszyscy znają, śpiochów, bo już chyba Kaczmarek był ostatnim, przewaga w biznesie, bo młodsi już sie nauczyli, anatagonizm komuchy-solidaruchy, bo powoli nikogo to nie obchodzi, mafie zepchnięto całkiem za margines, służby znalazły sobie mocodawców z prawdziwą władząi ich nie wspierają, itp.

Jeszcze mocni sa na tyuch mechanizmach w terenie razem z PSL-em na wsi.

Bosman

Postprzez Bosman » 29 mar 2008, o 19:54

ja_arek napisał(a):AWS przesdtał istnieć w parlamencie. najwieksza kompromitacja w historii niezaleznej Polski

Ja jakoś te nazwiska widzę w PO, i trochę w pisie.
A jeśli chodzi o rząd AWS-u to prawie wszystkie nazwiska są w PO.
A te co nie są w PO, to niby niezależni sympatycy.
ja_arek napisał(a):W dłuższej perspektywie jednak to własnie SLD zebrało piankę wynikajaca z korzyści w restrukturyzacji Państwa. Samo za to dało nam upadająca słuzbę zdrowia niczym kukułcze jajko.

http://www.rowp.republika.pl/prywatyzacje/glowna.html
Mam wrażenie, że w tym kraju już tylko o służbie zdrowia się mówi, a o prywatyzacji się zapomniało.

Jak miałbym wybierać czy chce sobię strzelić w głowę,czy zginąć od granatu- wybrał bym granat, tu bym wybrał pomiędzy SLD a AWS- jednak SLD.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 mar 2008, o 20:09

Bosman napisał(a):tu bym wybrał pomiędzy SLD a AWS- jednak SLD.

Wiem że po rządach AWS wielu sympatyków prawicy zagłosowało na SLD i pamietam to ogromne zniesmaczenie, ale pamietam jeszcze większy zawód i pukanie sie w głowę co mysmy uczynili kiedy Leszek M. praz jego sp. z .o.o. udowadniali jak kończą mężczyzni. Biedni ci wyborcy byli, z deszczu pod rynnę.
Dla mnie jest róznica między nieudolnościa i niekompetencją a złodziejstwem i polityczno-gospodarczymi kartelami.
PS a pamietasz może gazociąg z Norwegii ta sprawa dobrze pokazuje drobne róznice w sposobie myslenia o Polsce

Bosman

Postprzez Bosman » 29 mar 2008, o 20:42

Ja nie chcę reszty życia spędzić w kasynie, bo nie dam sobie ręki uciąć za SLD czy za AWS, i nie marzy mi się kariera jednorękiego bandyty.
Dane o inflacji jednak za SLD były bardzo dobre.
Obrazek
Kolejna tabela to bezrobocie, zobacz jaki piękny prezent SLD dostało od AWS, i kiedy najbardziej to bezrobocie wzrosło przypomnę że SLD na dobrą sprawę rządziło od 2002 r. tego 2001 dwóch miesięcy im nie licz.
Obrazek
Kolejna tabelka to PKB- i tu znowuż wszystko zaczęło się dziać za SLD.

Obrazek

To tyle w kwestii tekstu mojego:
Z drugiej strony to co pozostawił były AWS to, aż za dobrze lewica rządziła tym krajem.

ja_arek napisał(a):PS a pamietasz może gazociąg z Norwegii ta sprawa dobrze pokazuje drobne róznice w sposobie myslenia o Polsce

Bo wszystkie partię są jednakowe, ja odpowiedziałem tylko dlaczego już wolę sld niż aws.

[ Dodano: Sob 29 Mar, 2008 ]
Co do inflacji to zaznaczyłem 2001 r. jako koniec aws-u, dla mnie formalnie inflacja sld-owska jest od 2002 r.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 mar 2008, o 21:03

Bosman napisał(a):Dane o inflacji jednak za SLD były bardzo dobre.

Oczywiście, bo jak gospodarka leży i jest w recesji to nie ma żadnego problemu w utrzymaniu niskiej infalcji ba pojawia sie nawet okresowa deflacja z czym np Japonia nie mogła sobie poradzić przez wiele lat. Trudno w recesji pobudzic popyt wewnetrzny który napędza infalcję.
Bosman napisał(a):Kolejna tabela to bezrobocie, zobacz jaki piękny prezent SLD dostało od AWS, i kiedy najbardziej to bezrobocie wzrosło przypomnę że SLD na dobrą sprawę rządziło od 2002 r

Od 2002 bezrobocie sukcesywnie spada do chwili obecnej. Taka sama wtym zasługa SLD jak i PiS-u. Im tez bezrobocie ciagle spadało, PO tez spada no ale wiadomo oni to fachury od gospodarki, przynajmniej werbalnie. Wniosek to nie jest konkretna zasługa zadnego rządu ale efekt zmiennych cykli koniunkturalnych w gospogarce. Przypomne że wczesniej w okresie w okresie 1993 - 1998 bezrobocie też spadało z poziomu 289000 do 1931000tys. Corocznie mniej a rządów zmieniło się tyle ze ho, ho.

Odnosnie PKB to sam chyba nie wierzysz w to co piszesz bo to jest akurat wskaźnik, który w najwiekszym stopniu zależy od sytuacji makroekonomicznej w duzym stopniu tej swiatowej. Aklurat tu kolejny rząd może zdziałać najmniej. Dodatkowo zalezy to od podstawy liczenia. jak dobrze idzie na swiecie to nie sukces mież duze PKB sukcesem jest mieć wysokie a przynajmniej duzo wyższe PKB niz państwa o podobnej strukturze wyjściowej kiedy generalnie jest biznesowa bessa.

Reasumując skutki działania gospodarczego kolejnych rządów w skali całego państwa są bardzo długofalowe. Ciężko wskazać zdecydowaną poprawę lub pogorszenie sćisle związane z kolejna zmianą władzy. (Patrz obietnice PO). Na poczynania gospodarcze rządów trzeba patrzeć raczej w perspektywie "klimatu gospodarczego" niz konkretnych bezpośrednich efektów.
Ostatnio edytowano 29 mar 2008, o 23:19 przez ja_arek, łącznie edytowano 1 raz

Bosman

Postprzez Bosman » 29 mar 2008, o 21:18

ja_arek napisał(a):Oczywiście, bo jak gospodarka leży i jest w recesji to nie ma żadnego problemu w utrzymaniu niskiej infalcji ba pojawia sie nawet okresowa deflacja z czym np Japonia nie mogła sobie poradzić przez wiele lat. Trudno w recesji pobudzic popyt wewnetrzny który napędza infalcję.

Gospodarka zaczęła się rozwijać, bo i pierwsze banki do Polski za czasów SLD się pojawiły.
Dziś idziesz do banku i w 15 minut, wiesz czy masz zdolność kredytową czy jej nie masz, a w tym słynny, banku to i ludzie dwa miesiące na to czekali.
ja_arek napisał(a):Od 2002 bezrobocie sukcesywnie spada do chwili obecnej. Taka sama wtym zasługa SLD jak i PiS-u. Im tez bezrobocie ciagle spadało, PO tez spada no ale wiadomo oni to fachury od gospodarki, przynajmniej werbalnie. Wniosek to nie jest konkretna zasługa zadnego rządu ale efekt zmiennych cykli koniunkturalnych w gospogarce. Przypomne że wczesniej w okresie w okresie 1993 - 1998 bezrobocie też spadało

Za SLD bezrobocie ani nie spadło, ani nie wzrosło, to były minimalne wahania.
Natomiast AWS z 1997 r. do 2001 zobacz w tabelce o ile wzrosło.
Bezrobocie dopiero spadło za Pisu, ale wszyscy wiedzą dlaczego, no, żeby nie było że sam siebie oszukują, to napiszę, bo ludzie wyjechali!
A 1993-1998 też spadało, a kto rządził w 1993 - 1997?
Nie ukrywajmy się to co Psl-sld budowało do 1997 r. aws zepsuł i znów od 2001 sld musiało te wskaźniki naprawiać.,
Liczby są liczbami...

ja_arek napisał(a):Odnosnie PKB to sam chyba nie wierzysz w to co piszesz bo to jest akurat wskaźnik, który w najwiekszym stopniu zależy od sytuacji makroekonomicznej w duzym stopniu tej swiatowej. Aklurat tu kolejny rząd może zdziałać najmniej. Dodatkowo zalezy to od podstawy liczenia. jak dobrze idzie na swiecie to nie sukces mież duze PKB sukcesem jest mieć wysokie a przynajmniej duzo wyższe PKB niz państwa o podobnej strukturze wyjściowej kiedy generalnie jest biznesowa bessa.

Świat- światem.
Co ma świat do przyciągania inwestorów?
Odpowiednia polityka podatkowa, i inwestorzy lgną do Polski, jak muchy do lepu.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 mar 2008, o 21:24

Ale bez psucia reformy Balcerowicza na początku i kolejnej zawieruchy AWS nie bylo by co składać bo wszystko pogrążyło by się w maraźmie a raczej zafundowano by nam model Ameryki Łacińskiej w gospodarce.
Fazy reform wiażą się z prawicowymi rządami, łagodzenia bólu bo reformach i lizanie ran ale w coraz sprawniejszej dzięki upuszczeniu niezdrowej krwi to były okresu SLD-PSL.
Do czasu PiS-u, który polożył ... na gospodarkę, i dobrze nie wtracanie się też ma swoje zalety, a zaął sie reformą moralno-polityczną i tez apłacił swoją cenę. Mnie nie rozczarował PiS przy władzy ale rozczarowuje PiS opozycyjny.

Bosman

Postprzez Bosman » 29 mar 2008, o 21:30

ja_arek napisał(a):Mnie nie rozczarował PiS przy władzy ale rozczarowuje PiS opozycyjny.

Ano od tego właśnie zacząłem.
Teraz mi się nasuwa takie pytanie czy to jeżdżenie po Polsce Jerzego Roberta Nowaka, to budowanie nowej partii, czy reklama "książek"?
(nie ważne co myślę o Nowaku)
Wydaję mi się, że RM już to samo zauważa, że Pis to żadna opozycja, i może jakiś nowych ruch się tworzy?
Jak tak będzie dalej, to przypomina mi to rozmienianie jednogroszówki.
Tym bardziej, że po tym co dzisiaj wyszło z Ziobrą, to jak się potwierdzą przecieki, będzie bardzo tragiczne dla Pisu.
Wolność słowa to dla mnie największa zaleta demokracji.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 mar 2008, o 23:33

Bosman napisał(a):Teraz mi się nasuwa takie pytanie czy to jeżdżenie po Polsce Jerzego Roberta Nowaka, to budowanie nowej partii, czy reklama "książek"?

No tak tyle, że jeżeli jest to krok w kierunku nowej partii to nie będzie miała ona charakteru chadeckiego ale raczej narodowo konserwatywny. A nawet zważywszy na antyfenomen Wielkiego Romana to taka partia będzie raczej niszowa moim zdaniem.
Przy dobrych liderach tak koło progu wyborczego. W tym kierunku nie zbuduje sie szerokiego ugrupowania.
Ciekawe co w takim razie po centroprawicy. Cos nowego w duchu zbuntowanych v-ce prezesów czy zajmie tą przestrzeń PO w nurciue Gowina i Mężydła.
A może Demokraci zostana przygarnięci w PO wszak pełno tam kumpli z KLD. A wtedy dryf w lewo i konsumpcja SLD wcześniej czy później.
Ciekawe rzeczy mogą nas czekać

Bosman

Postprzez Bosman » 29 mar 2008, o 23:42

ja_arek napisał(a):A nawet zważywszy na antyfenomen Wielkiego Romana to taka partia będzie raczej niszowa moim zdaniem.

Czyli też tak domniemywasz w skrócie, że to taki LPR II?
Ja bym właśnie tak to określił.
Wiesz to są partie które szumią, a niekoniecznie rządzą, także nawet z progiem poparcia 5 % mogą polską scenę polityczną wywrócić do góry nogami.
Słuchając RM, czy czytając Nasz Dziennik, a robię to naprawdę coraz rzadziej, a praktycznie wcale, to nie wiem właśnie, czy im zależy by tu było dobrze w kraju?
Czy tu bardziej RM jest takim haloo gorzkie żale, muszę się wyżalić jaką małą mam rentę.
A jakby tak wszyscy mieli wysokie te renty, emerytury, to by ludzie nie narzekali, i wtedy by nie słuchali RM, w celu mówienia że bida w kraju.
Zachodni emeryci jeżdżą po świecie i się bawią, naszych na to nie stać.
No i pytanie czy RM zależy by było u nas dobrze?
Czy to taka opozycja, która krytykuję, a nie bierze się do roboty.
Dlatego moim marzeniem jest, by wreszcie te plotki o założeniu partii przez RM się spełniły, ciekawe co by pokazali, gdyby tak nie daj Boże samodzielnie wygrali wybory...

http://www.wprost.pl/ar/125676/Publicys ... da-partie/

http://www.dziennik.pl/polityka/article ... vice=print

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 30 mar 2008, o 00:06

No tak bardzo przykra diagnoza trudno mi z nia polemizować bo rzeczywiście mozna odnieść takie wrażenie lub dedukcyjnie podążać w tym kierunku.
Osobiście trochę żałowałem klęski LPR. Nie z sympatii do nich. Jednak w mojej wizjii idealnego sejmu jest miejsce na niewielką 5% partię chrześcijańsko-narodową. Ich rolę widzę w głośnym, bardzo głośnym czasami przypominaniu o pewnych niezbywalnych kwestiach moralnych i kanonach etycznych, o ochronie suwerennych przymiotów Rzeczypospolitej, o głosnym sprzeciwie wobec lewackich nurtów pojmowania społeczeństwa i państwa. Nie chodzi o to że ja popieram takie nurty ale uważam, że dobrze by było gdyby ktoś o nich głośno przypominał społeczeństwu. trochę taka dryfkotwa w dobie uniformizmu i poprawności politycznej.
Jeżeli jednak powstanie ta nowa partia z korzeni na jakie wygląda to obawiam się że będzie bliższa twojej wizji niz mojej. Dostaniemy więc rewers tych przymiotów zła, o które wcześniej oskarżałem SLD.
Paradoksalnie nie jestem pewien czy to musi osłabić PiS. Brak ultra prawego skrzydła sejmowego spycha tam PiS i radykalizuje go. Na przestrzeń pozostawioną wkracza PO ale nie można zaufać jej, że nie zwróci się w którymś momencie do sojuszu z lewicą. Tak więc ostra granica po prawej stronie spowoduje, że PiS odbije się od bandy i zacznie migrować znów wkierunku centrum zajmując stracone tereny. Tylko czy obecne kierownictwo jest zdolne do tego?

He, he, he futuryzm polityczny i to tylko po dwóch szklankach mleka...
A może zróbmy czat(D) na forum z kimś z wieruszki partyjnej Pabianic. Albo z którymś z v-ce prezydentów bo oni są zaangażowani w struktury partyjne w P-cach mocno?

Wiesz co Bosman - ja już dzisiaj nic tu nie piszę bo właśnie się skapnnąłem, że sami sobie tu dyskutujemy.

Bosman

Postprzez Bosman » 30 mar 2008, o 00:30

ja_arek napisał(a):Osobiście trochę żałowałem klęski LPR. Nie z sympatii do nich. Jednak w mojej wizjii idealnego sejmu jest miejsce na niewielką 5% partię chrześcijańsko-narodową. Ich rolę widzę w głośnym, bardzo głośnym czasami przypominaniu o pewnych niezbywalnych kwestiach moralnych i kanonach etycznych, o ochronie suwerennych przymiotów Rzeczypospolitej, o głosnym sprzeciwie wobec lewackich nurtów pojmowania społeczeństwa i państwa.

Na lewackie nurty jak ty to nazwałeś, zawsze miałem jedną odpowiedź, a czemu tego nie zrobiliście jak rządziliście, aż ktoś wpadł na pomysł, i na takich jak ja, padło hasło Miller nie mógł, kosztem wejścia do unii europejskiej.

ja_arek napisał(a):Paradoksalnie nie jestem pewien czy to musi osłabić PiS. Brak ultra prawego skrzydła sejmowego spycha tam PiS i radykalizuje go. Na przestrzeń pozostawioną wkracza PO ale nie można zaufać jej, że nie zwróci się w którymś momencie do sojuszu z lewicą. Tak więc ostra granica po prawej stronie spowoduje, że PiS odbije się od bandy i zacznie migrować znów wkierunku centrum zajmując stracone tereny. Tylko czy obecne kierownictwo jest zdolne do tego?

Ludzie mieli już tak dosyć polityki, codziennych newsów, konferencji prasowych, itp, że w momencie jak wygrała PO, stwierdzili, róbcie co chcecie, ważne że dzienniki są spokojne, a my możemy się zająć się normalnym życiem, nagle polityka z trendy tematu stała się bee tematem.
Coś na zasadzie Rosji.
A niech już ta PO rządzi ja mam swoje sprawy na głowie.
Największym błędem w Pisie, jest nie wywołanie jakiegoś skandalu z prezydentem, pokazać że prezydent nie jest z pisu, że jest prezydentem wszystkich polaków, to prezydent reprezentuję poglądy pisu w 100 %.
Nie wiem co to dalej będzie, ale PO do PE jak sie nic nie zmieni, wprowadzi miażdżącą
ja_arek napisał(a):He, he, he futuryzm polityczny i to tylko po dwóch szklankach mleka...
A może zróbmy czat(D) na forum z kimś z wieruszki partyjnej Pabianic. Albo z którymś z v-ce prezydentów bo oni są zaangażowani w struktury partyjne w P-cach mocno?
ilość swoich euro posłów.
Na forum mamy jednego wiceprezydenta, ale już nie piszę, mamy też radnych też nie piszą, mieliśmy syna prezydenta obiecał turniej w nogę i już nie wrócił.
http://www.zyciepabianic.pl/forum/viewt ... =4398#4398
Mogą na mnie zgonić, że psychol, że nie wygodny rozmówca.
A może po prostu wcale nie jest łatwo za wszystko odpowiadać.
Myślę, że jeśli forum do 2010 r wytrzyma, to przed samorządowymi będziemy tu mieli piękne czaty, kto co zrobił, a w sumie co chcę zrobić.

ja_arek napisał(a):Wiesz co Bosman - ja już dzisiaj nic tu nie piszę bo właśnie się skapnnąłem, że sami sobie tu dyskutujemy.

To dobrze już jest nas dwóch :)
Ile ja tematów bez odpowiedzi mam.
Najbardziej mnie zdziwiło, że na to nikt nie odpowiedział.
http://www.zyciepabianic.pl/forum/viewt ... wielkanocy
Ja pękałem ze śmiechu, ale widocznie powinni tego zabronić :D :D :D

MariuszR
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez MariuszR » 30 mar 2008, o 13:59

Bosman napisał(a):Myślę, że jeśli forum do 2010 r wytrzyma, to przed samorządowymi będziemy tu mieli piękne czaty, kto co zrobił, a w sumie co chcę zrobić.

Można by założyć jakiś temat w którym będą zbierane argumenty do dyskusji w postaci:
- niespełnionych obietnic
- nieprzemyślanych decyzji
- wypowiedzi na różne tematy (wiadomo że przed wyborami nagle się coponiektórym zmienia światopogląd na czas kampanii)
Tak aby przed wyborami mieć wszystko zebrane w jednym miejscu i jak tu się zacznie kampania w 2010 to wykorzystać to w dyskusjach :-)

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 30 mar 2008, o 17:27

Pewnie nie doceniasz teczek Bosmana.
Ale tak na serio to ma to sens bo pamięć ludzka jest ulotna i po paru latacgh zapomina się kto? z kim? kiedy? po co? i za ile?. Taki "pdwieszony wątek" może być ciekawy, tylko czy znajdziesz adwersarzy przed wyborami?
A swoją drogą to gdzie są młodzieżówki partii w Pabianicach. odnosze wrażenie, że te tzw. młodzieżówki są tworzone jedynie dla przyszłych petentów do politycznego karierostwa. Zauważcie, że nie są skorzy do żadnej dyskusji do propagowania idei swoich partii i bronienia poglądów. Ich aktywność ogranicza pewnie do spotkań w lokalu klubowym i kunktatorstwa pod kogo najlepiej się podczepić żenby wypłynąć z nim na szersze wody oraz zbierania doświadczenia jak długo warto być BMW a kiedy zrobić jakąś woltę.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 30 mar 2008, o 20:00

ja_arek napisał(a):
Bosman napisał(a):Dane o inflacji jednak za SLD były bardzo dobre.

Oczywiście, bo jak gospodarka leży i jest w recesji to nie ma żadnego problemu w utrzymaniu niskiej infalcji ba pojawia sie nawet okresowa deflacja z czym np Japonia nie mogła sobie poradzić przez wiele lat. Trudno w recesji pobudzic popyt wewnetrzny który napędza infalcję.

Używanie wskaźnika inflacji w celu udowodnienia, że gospodarka leży czy pędzi, to duże nadużycie. Zmiana wskaźnika cen mówi tylko o tym o ile zmieniły się ceny wybranych produktów. Ekonomiści ze szkoły austriackiej (polecam cokolwiek), którzy mają najtrzeźwiejsze spojrzenie, twierdzą, że jeśli wskaźnik cen zmieniłby się o 50%, to można ostatecznie wnioskować o jakimś trendzie wzrostu cen, ale jeśli o 5% to żadnych wniosków co do cen z tego nie można wyciągnąć. Nie mówiąc już o tym, że nijak to się ma stanu gospodarki. Nie mówiąc juz o tym, dlaczego deflacja miałaby być jakimkolwiek problemem, z którym należałoby sobie radzić. Malejące ceny to problem ? Chyba dla rzadów, ale nie dla reszty ludzi. A jakie znaczenie ma zdanie kilkunastu osób w stosunku do kilkudziesięciu milionów, którzy z deflacji jako konsumenci na pewno byliby zadowoleni ?!

ja_arek napisał(a):
Bosman napisał(a):Kolejna tabela to bezrobocie, zobacz jaki piękny prezent SLD dostało od AWS, i kiedy najbardziej to bezrobocie wzrosło przypomnę że SLD na dobrą sprawę rządziło od 2002 r

Od 2002 bezrobocie sukcesywnie spada do chwili obecnej. Taka sama wtym zasługa SLD jak i PiS-u. Im tez bezrobocie ciagle spadało, PO tez spada no ale wiadomo oni to fachury od gospodarki, przynajmniej werbalnie. Wniosek to nie jest konkretna zasługa zadnego rządu ale efekt zmiennych cykli koniunkturalnych w gospogarce. Przypomne że wczesniej w okresie w okresie 1993 - 1998 bezrobocie też spadało z poziomu 289000 do 1931000tys. Corocznie mniej a rządów zmieniło się tyle ze ho, ho.

Podobnie jak wyżej. Opieracie sie na jakiś wskaźnikach, które mówią tylko o wskaźnikach, które to wskaźniki są potrzebne, żeby o czymś mówić, coś poprawiać, wpisywać w ustawy i sie na nich opierać. W sobotnim Dzienniku jest wywiad z Balcerowiczem, który twierdzi, że realne bezrobocie jest mniejsze o 50%. Wie to, bo dużo jeździł po Polsce i się w powiatach pytał o prawdziwe odczucia a nie o wskaźniki. Pytanie, czy wasze tabelki można skosić o połowę, pewnie nie. Pytanie: na ile czynniki wpływające na realne bezrobocie są kontrolowane przez rządy a na ile rządom wydaje się, że te czynniki kontrolują. Jeśli nie kontrolują, to nie można tych rzadów oceniać, można zrobić rząd z dmuchanych lalek - taki sam efekt by był.

Polecam Gene Callahan "Ekonomia dla normalnych ludzi, wprowadzenie do Szkoły Austriackiej". Nawet ja to zrozumiałem, chociaż jestem zatruty "naukami" które pobierałem, więc mam trudniej :)

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 30 mar 2008, o 20:25

grzeszek napisał(a):Jeśli nie kontrolują, to nie można tych rzadów oceniać, można zrobić rząd z dmuchanych lalek - taki sam efekt by był.

Niewątpliwie statystyka to nauka o oszustwie.
W sumie rozumiem, że zgadzasz się z moim stwierdzeniem, że nie mozna oceniać efektów gospodarczych żadnej ekipy bezpośrednio w okresie rządzenia bo skutki ekonomiczne są rozłozone w czasie i uwarunkowane licznymi czynnikami zewnętrznymi pozostającymi poza sferą wpływów rządów poszczególnych państw?

grzeszek

Postprzez grzeszek » 30 mar 2008, o 20:49

ja_arek napisał(a):
grzeszek napisał(a):Jeśli nie kontrolują, to nie można tych rzadów oceniać, można zrobić rząd z dmuchanych lalek - taki sam efekt by był.

Niewątpliwie statystyka to nauka o oszustwie.
W sumie rozumiem, że zgadzasz się z moim stwierdzeniem, że nie mozna oceniać efektów gospodarczych żadnej ekipy bezpośrednio w okresie rządzenia bo skutki ekonomiczne są rozłozone w czasie i uwarunkowane licznymi czynnikami zewnętrznymi pozostającymi poza sferą wpływów rządów poszczególnych państw?

Można oceniać a nawet trzeba. Rząd podejmuje konkretne decyzje, NBP też. Decyzje, które mają wpływ na decyzje gospodarcze, które podejmują ludzie. Ktoś sie podpisywal pod ustawami o VAT, CIT, PIT, ubezpieczeniach społecznych, wprowadzajacych koncesje i zezwolenia. A czy skutki są w okresie rządzenia czy później - co to za różnica ?
Uważam tylko, że efektów gospodarczych nie można mierzyć np. wskaźnikiem inflacji czy bezrobocia, bo one nic o gospodarce nie mówią.

Następna strona

Powrót do Polityka