Abolicja podatkowa.

Krótkie rozmowy o pabianickiej polityce...
Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Abolicja podatkowa.

Postprzez Bosman » 30 sty 2008, o 20:18

Dzisiejsze "Fakty" - TVN.
Premier Tusk, powiedział, że abolicji nie będzie.
Chlebowski, powiedział, że kończą ustawę.
Wiceminister finansów Stanisław Gomułka powiedział, że ustawa dopiero powstaję.
ładnie was zrobili w bambuko hahaha

jasiu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez jasiu » 30 sty 2008, o 20:32

tusk powiedział że zostawia inicjatywę parlamentowi jak dobrze zrozumiałem nie mówił, ze abolicji nie będzie

Bosman

Postprzez Bosman » 30 sty 2008, o 20:35

Parlament to tak jakby on!
Skoro przed wyborami, obiecywał, to nagle zgania na parlament?

Dawid -PL
Piaski - witamy w piaskownicy

Abolicja podatkowa.

Postprzez Dawid -PL » 30 sty 2008, o 22:48

Sądzę iż premier Tusk raczej napewno zajmie się tą abolicją podatkową. Myślę że będzie tak jak obiecywał.

Pozdrawiam
Dawid Grzegorzewski

Bosman

Postprzez Bosman » 30 sty 2008, o 22:54

Ja platformie życzę na koniec kadencji 80 % poparcia, bo to by oznaczało, że program swój spełnili, że jest zadowolenie społeczne.
Cóż to mi za pocieszenie, że PO, będzie tonąć w sondażach, jak Polska by razem z nią tonęła.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 30 sty 2008, o 23:38

Jak narazie to:
- budżet na ten rok już był przez PiS przygotowany i nie wiele się dało w nim zmienić
- wyższe pensje to wszyscy chcą mieć z tym że z pustego to i salomon nie naleje, a do tego najpierw przyszli lekarze, poźniej pielęgniarki, teraz celnicy, jak celnicy dostaną to przyjdzie następna grupa społeczna a po niej kolejna i kolejna, i tak czy tak komuś trzeba będzie powiedzieć nie i ktoś będzie się czuł pokrzywdzony.
Poczekamy zobaczymy.

Z dedykacją dla wszystkich wiersz Marka Grechuty:
Władza w kraju jest potrzebna
Jak ster dla okrętu
Żeby kraj się nie pogrążył
W otchłani zamętu.
Cechą władzy sprawiedliwej
Jest szacunek władcy
Do poddanych

Tak mawiają najlepsi doradcy.
Władzę swą wybiera naród
Dlatego powinien
Władzę swą szanować

Z tego demokracja słynie.
Lecz czasami władza bierze
Przykład z króla słońca
A jej wzrok i słuch dosięga
Ledwie biurka końca
.
Naród zaś czasami żąda
Cudów manny z nieba
Zamiast swoją pracą pomóc
Gdy potrzeba chleba

Dobrze będzie tylko wtedy
Kiedy naród władzę
No i władza naród też mieć
Będzie na uwadze.
Spokój jest potrzebny ludziom
By czegoś dokonać
Rząd ma znaleźć dobrą drogę
Naród ją pokonać

Lecz jeżeli taka droga będzie zmorą
Ludzie pójdą inną drogą
Nowy rząd wybiorą.
Aby czasu nie marnować
I sił nie roztrwonić
Mądrych ludzi trzeba słuchać
I jak skarb ich chronić.

---
Edit: coś mi się pokręciły tematy bo to gdzie indziej miało iść, ale niech już tu zostanie.

Michał

Postprzez Michał » 3 lut 2008, o 15:38

Abolicja podatkowa jest skrajnie niesprawiedliwa dla tych, którzy zostali w kraju. Przykład: jadę na saksy, bo tam są niższe podatki. Tylko w tym kraju cudów jest częściowo odpłatna służba zdrowia, a np. przedszkole w Irlandii kosztuje mniej więcej połowę średniej pensji miesięcznie (to sprawdzałem bo poważnie rozważałem wyjazd na wyspy). To właśnie dlatego tam są niższe podatki. Ogólnie taki system mi się podoba, bo wtedy sam sobie wybieram, komu płacę, a nie robi to za mnie urzędas za biurkiem. Niemniej jednak, jeśli ktoś teraz wraca z saksów i chce oddać dziecko do przedszkola za półdarmo (bo te dwie stówy to jest półdarmo) i leczyć się za friko to niech dopłaci te różnice.
I o to jest cały dym, bo przypominam, że abolicja nie dotyczy podatku jako całości, tylko wracający musieliby dopłacić RÓŻNICĘ między podatkiem w Polsce i Anglii.

BTW jestem ciekaw jak potraktuje tę ustawę niezależny i wspaniały Trybunał Konstytucyjny. Bo idąc po linii swego własnego orzecznictwa powinien ją uchylić. Jedną taką proponowaną przez Kołodkę uchylił za rządów lewicy stwierdzając, że byłaby to nierówność wobec prawa tzn zwolnienie określonej grupy z podatku.
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Bosman

Postprzez Bosman » 3 lut 2008, o 15:51

Ja głosowem na Pis, to pewnie każdy wie, partia ta przegrała wybory i jest w opozycji.
Niemniej jednak, skoro większość polaków głosowa za PO, to niech PO realizuję swoje obietnice wyborcze.
Skoro możliwe że dzięki obiecaniu abolicji wygrali te wybory, to tym bardziej powinni nie zawieść swoich wyborców.
Inna sprawa, to powinien być całkowity zakaz głosowania dla ludzi poza Polską,ewentualnie jakiś filtr, X czasu, ale powinno być to zmienione, nie może być tak ża Polak mieszkający 20 lat w Ameryce za nas decyduję, co jest lepszy rozwiązaniem.

Michał

Postprzez Michał » 3 lut 2008, o 16:04

Bosman napisał(a):Niemniej jednak, skoro większość polaków głosowa za PO, to niech PO realizuję swoje obietnice wyborcze.

Ale nie kosztem ogółu Bosman. Dlaczego oni mają się leczyć za moje pieniądze? Ja jak chciałem wyjechać miałem dziecko, to musiałem wliczać koszt przedszkola i nie pojechałem. Zresztą może to i dobrze, bo teraz tego nie żałuje.
Obiecać można wszystko, ale nie wszystko da się zrobić, a obiecując abolicję podatkową nie pamiętał Tusk, jak był jej przeciwny w imię równości wobec prawa, tyle, że wtedy jej pomysłodawcą był Kołodko. I wiedział, że już uchwaloną TK uchyliło. To może chodziło o to, żeby uchwalić, a potem powiedzieć, że to nie przez niego, bo on chciał dobrze?

MariuszR napisał(a):Naród zaś czasami żąda
Cudów manny z nieba
Zamiast swoją pracą pomóc
Gdy potrzeba chleba

Wiesz co Mariusz? Ten naród nie żąda nic ponadto, co zostało mu obiecane. Czyli dokładnie cudu. Jak się głupoty gadało w czasie kampanii to teraz trzeba konsekwencje ponosić. Albo przyznać się tak jak na Węgrzech: kłamaliśmy tylko po to by dorwać się do władzy. Mnie Tuska wcale nie żal, tylko Polski szkoda. A jedynym cudem jaki zobaczę będzie dorwanie się do władzy kogoś w rodzaju Leppera (albo wróci sam Andrew na białym koniu).

Bosman

Postprzez Bosman » 3 lut 2008, o 16:13

Michał, masz rację, i się zgadzam z tobą w 100 % w tym co napisałeś.
Z tym, że szkoda mi tych co przekonywali mnie na siłę bym głosował na PO, i jako powody podawali, że będzie abolicja.
Tak mnie przekonywał jakiś kolo z długimi włosami rozdający ulotki pod sdhem.
Jak mu powiedział praktycznie to co ty napisałeś, to zaczął się powoływać, że Polska, Polacy nie chcą być podsłuchiwani, jak mu odpowiedziałem, że nie jestem złodziejem, i się nie boję, i mogą mnie podsłuchiwać, to już nie chciał dalej rozmawiać.
Tylko szkoda że ludzie to kupili...

Michał

Postprzez Michał » 3 lut 2008, o 16:25

Bosman napisał(a):Tak mnie przekonywał jakiś kolo z długimi włosami rozdający ulotki pod sdhem.
Jak mu powiedział praktycznie to co ty napisałeś, to zaczął się powoływać, że Polska, Polacy nie chcą być podsłuchiwani, jak mu odpowiedziałem, że nie jestem złodziejem, i się nie boję, i mogą mnie podsłuchiwać, to już nie chciał dalej rozmawiać.
Tylko szkoda że ludzie to kupili...

Byłem ostatnio na kabarecie u Pietrzaka (polecam - ubaw po pachy) i on to nazwał bodaj chyba efektem zjedzenia szalonych krów - rozmiękczenie mózgu. Tak to jest jak się w kółko ogląda TVN 24 i czyta Wybiórczą. Argumenty nie trafiają żadne. W pewnym wieku wyrasta się ze słuchania "autorytetów" i taki długowłosy musi do tego dojrzeć.
I najzabawniejsze jest to, że oni to robią pod szyldem liberalizmu gospodarczego. To jest notabene jedyna rzecz jaka mi się w PiS nie podoba - za mało liberalizmu.

pszczółka-maja

Postprzez pszczółka-maja » 3 lut 2008, o 22:21

a ja chce abolicji, bo mój chłopak pracuje w Anglii.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 3 lut 2008, o 23:29

Michał napisał(a):Wiesz co Mariusz? Ten naród nie żąda nic ponadto, co zostało mu obiecane. Czyli dokładnie cudu. Jak się głupoty gadało w czasie kampanii to teraz trzeba konsekwencje ponosić. Albo przyznać się tak jak na Węgrzech: kłamaliśmy tylko po to by dorwać się do władzy. Mnie Tuska wcale nie żal, tylko Polski szkoda. A jedynym cudem jaki zobaczę będzie dorwanie się do władzy kogoś w rodzaju Leppera (albo wróci sam Andrew na białym koniu).

Pisałem już że to nie tu miało być:-) a co do obietnic wyborczych, fakt że za to rozliczać PO trzeba, choć nie można wymagać spełnienia po pół roku wszystkich, szczególnie tych płacowych, budżet jednak ma swoje ograniczenia, aby komuś dać trzeba komuś zabrać. Na cud to też jednak trzeba trochę poczekać.
Natomiast było kilka konkretnych obietnic, między innymi ta abolicja podatkowa i z tych wypadało by się szybko wywiązać, szczególnie że ci którzy nie wracają bo im się w tej chwili nie opłaci i tak nie zapłacą tych podatków, a tak część może by przyjechała do kraju i podatki płaciła tutaj.

Bosman

Postprzez Bosman » 3 lut 2008, o 23:44

Pamietna debata, Kaczyński- Tusk.
Tusk mówił w niej prostym językiem, do prostego ludu.
Czy wie Pan Panie Jarku, ile zarabia pielęgniarka?
Po czym zleca później zrobić raport, ile zarabia się w służbie zdrowia.
Czy wie Pan, że w ostatnim czasie wzrosły ceny, paliwa, chleba, masła,jabłek, że to wina rządu.?
Zapomniał Tusk, że jest swoboda działalności gospodarczej, a jabłka zmarzły w kwietniowych przymrozkach stąd taka, a nie inna cena.
Ale, po co ja neguję to?
Przecież, idąc tym kryterium Tuska, wychodzi na to, że za ceny odpowiada rząd!
Więc dziękujemy teraz Panu Tuskowi, że prąd zdrożał, że drożeję mięso, że drób drożeje, że wyniki giełdy to wina Tuska, itd.
Pamiętacie z kolei debatę prezydencką Tusk- Lech Kaczyński?
Paliwo miało być po 6 zł.
Dolar też tak miał być.
Nie będę się zniżał do poziomu tej debaty, więc wezmę w obronę Tuska, i powiem tak, to nie wina Tuska, że giełda leci w dół, a mógłbym tak powiedzieć przecież, idąc kryterium debaty.

jasiu

Postprzez jasiu » 4 lut 2008, o 10:49

Michał napisał(a):[Byłem ostatnio na kabarecie u Pietrzaka (polecam - ubaw po pachy) i on to nazwał bodaj chyba efektem zjedzenia szalonych krów - rozmiękczenie mózgu. Tak to jest jak się w kółko ogląda TVN 24 i czyta Wybiórczą. Argumenty nie trafiają żadne. W pewnym wieku wyrasta się ze słuchania "autorytetów" i taki długowłosy musi do tego dojrzeć.
I najzabawniejsze jest to, że oni to robią pod szyldem liberalizmu gospodarczego. To jest notabene jedyna rzecz jaka mi się w PiS nie podoba - za mało liberalizmu.

inni zmiękczają mózg pod szyldem wartości chrzescijańskich. kurcze nie wiem kto lepszy

Bosman

Postprzez Bosman » 4 lut 2008, o 10:54

Każdy kto jest fanatykiem, i nie wykazuję choć odrobiny obiektywizmu, powinien się leczyć w Kochanówku.
Obojętnie czy by popierał czarnych, czy białych.

[ Dodano: Pon 04 Lut, 2008 ]
Przy okazji, mówiąc o abolicji podatkowej, ten funt to ładnie spadł 4.72 zł, on line !

Brzoskwinka

Postprzez Brzoskwinka » 4 lut 2008, o 14:15

MariuszR napisał(a):- budżet na ten rok już był przez PiS przygotowany i nie wiele się dało w nim zmienić
- wyższe pensje to wszyscy chcą mieć z tym że z pustego to i salomon nie naleje, a do tego najpierw przyszli lekarze, poźniej pielęgniarki, teraz celnicy, jak celnicy dostaną to przyjdzie następna grupa społeczna a po niej kolejna i kolejna, i tak czy tak komuś trzeba będzie powiedzieć nie i ktoś będzie się czuł pokrzywdzony.

PO obiecało podwyżki dla wszystkich i cud gospodarczy. Więc czekam.

Szczyt złośliwości: zagłosować na PO i wrócić do Anglii.

Twoja Brzoskwinka, zawsze gotowa...
Na imię mi było Twoja Brzoskwinka, ale się nie zmiesciło. Ktoś mi zniszczył życie... Wszystko straciło sens.

jasiu

Postprzez jasiu » 4 lut 2008, o 14:21

Brzoskwinka napisał(a):[Szczyt złośliwości: zagłosować na PO i wrócić do Anglii.

Twoja Brzoskwinka, zawsze gotowa...

ten dowcip jest stary i pierwotnie dotyczyl PiS-u. ach ci pisowcy.

Brzoskwinka

Postprzez Brzoskwinka » 4 lut 2008, o 15:19

jasiu napisał(a):ten dowcip jest stary i pierwotnie dotyczyl PiS-u. ach ci pisowcy.

Nie jestem z Pisu, tylko z Polskiej Lewicy, chcemy rozwijać w polsce socjal i pomagać poszkodowanym na transformacji gospodarczej.
Na imię mi było Twoja Brzoskwinka, ale się nie zmiesciło. Ktoś mi zniszczył życie... Wszystko straciło sens.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 4 lut 2008, o 16:48

Brzoskwinka napisał(a):
jasiu napisał(a):ten dowcip jest stary i pierwotnie dotyczyl PiS-u. ach ci pisowcy.

Nie jestem z Pisu, tylko z Polskiej Lewicy, chcemy rozwijać w polsce socjal i pomagać poszkodowanym na transformacji gospodarczej.

Socjal u nas to jest akurat tak rozwinięty że większe szanse na to aby mieć własne mieszkanie bym miał gdybym rzucił w cholerę pracę i poszedł na garnuszek opieki społecznej niż w sytuacji kiedy pracuję i mam przeciętne dochody.

Co do oczekiwania na cud to kazdy, nawet przeciętnie inteligentny obywatel tego kraju, zdaje chyba sobie sprawę co jest pobożnym życzeniem polityków i obietnicą wyborczą.
I głosując nie głosuje na obietnice a na pewną drogę dla kraju która mu odpowiada bardziej niż te które oferują konkurencyjne partie.
Ostatnio edytowano 4 lut 2008, o 17:13 przez MariuszR, łącznie edytowano 1 raz

Następna strona

Powrót do Polityka