MariuszR napisał(a): Socjal u nas to jest akurat tak rozwinięty że większe szanse na to aby mieć własne mieszkanie bym miał gdybym rzucił w cholerę pracę i poszedł na garnuszek opieki społecznej niż w sytuacji kiedy pracuję i mam przeciętne dochody.
MariuszR napisał(a):I głosując nei głosuje na obietnicę a na pewną drogę dla kraju która mu odpowiada bardziej niż te które oferują konkurencyjne partie.
Bosman napisał(a):Niestety z tym socjalem to częściowo prawda.
Dlatego należy zlikwidować urzędy pracy, każdemu dać pracę nawet w robotach publicznych, żadnych kuroniówek itd.
Trze ograniczyć cwaniactwo co to na chorobowym siedzi itp.
Nie może być tak, że Kowalscy pracują za 1000 zł, i są rodziną 2+2, i razem mają 2000 zł zarobku, a inni mają 0 zł, ale na czarno pracują, i dostają wszelkie dodatki.
Należy uruchomić całodobową inspekcję pracy.

Brzoskwinka napisał(a):Ale ja nie mówię o socjalnych mieszkaniach dla pijaczków. Miasto buduję i rzuca na rynek mieszkania, żeby ich ceny nie rosły. A buduje, nie w centrum, a na obrzeżach.
Brzoskwinka napisał(a):Po prostu, masz dzieci, dostajesz kasę, obojetnie ile zarabiasz. Nie masz dzieci, nic nie dostajesz.

Brzoskwinka napisał(a):
Po prostu miasto staje sie podmiotem gospodarczym i buduje dla ludzi klasy sredniej.

Bosman napisał(a):U nas w Pabianicach, był pomysł by wybudować na ul: Kilińskiego, to samo centrum, tu można ziemie sprzedać za kilka milionów.

ja_arek napisał(a):A odnośnie tamatu dyskusji to popieram wypowiedzi, że abolicja to oszutwo wobec mieszkańców, którzy płacą wyższe podatki na utrzymanie chorego systemu socjalnego.

MariuszR napisał(a):Sprawiedliwości nigdy nie będzie, zawsze się znajdzie ktoś kto się na jakiś przepis nie załapał bo za wcześnie: wrócił, urodził dziecko, postawił dom itp.
MariuszR napisał(a):- lepiej chyba żeby była abolicja i wrócą wydawać zarobione tam pieniądze oraz płacić podatki u nas niż gdyby z powodu braku abolicji mieli tam zostać.
MariuszR napisał(a):Osobną kwestią jest to czy taka abolicja jest zgodna z konstytucją, jeśli nie to Tusk powinien jasno powiedzieć, "przeraszam, palnąłem głupotę

MariuszR napisał(a):Ciekaw jestem jaka jest rzeczywista skala problemu, czy dotyczy zdecydowanej większości, czy też stosunkowo małej grupy pracujących za granicą.
MariuszR napisał(a):- ci ludzie płacili podatki w kraju gdzie pracowali, a więc nie chodzi o to żeby nie płacili w ogóle ale o to aby nie płacili podwójnie
MariuszR napisał(a):Osobną kwestią jest to czy taka abolicja jest zgodna z konstytucją, jeśli nie to Tusk powinien jasno powiedzieć, "przeraszam, palnąłem głupotę bez zastanowienia, nic z tego nie będzie bo nie ma takiej możliwości", ale jednocześnie przedstawić coś w zamian.

Bosman napisał(a):każda ustawa kogoś krzywdzi, a innych wywyższa.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników