Szkoły językowe w Pabianicach

Co robimy w wolnym czasie, co warto polecić...
mich@l
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez mich@l » 16 lip 2009, o 09:07

Witam,

Mam pytanie dotyczące szkół języka angielskiego w Pabianicach.
Proszę o opinie i spostrzeżenia dotyczące szkół języka w naszym mieście.
Które wg Was są najlepsze które słabsze.

Dzięki wielkie za wszystkie opinie.

tpsc07

Re: Szkoły językowe w Pabianicach

Postprzez tpsc07 » 18 sie 2009, o 20:22

mich@l napisał(a):Witam,

Osobiście mogę polecić Ci szkołę języków obcych PERFECT. Mieści się przu ul. 20.Stycznia 56, prawie naprzeciwko kościoła na bugaju.
Uczęszczam tam już od dłuższego czasu i mogę stwierdzić, że spośród szkół odwiedzonych przeze mnie na przestrzeni lat, ta jest zdecydowanie najlepsza. Chodzi głównie o lektorów, a mianowicie pracuje tam młoda kadra, która wg mnie język angielski uważa za swoją pasję, a nie jak w większości innych szkół, przyjść i odbębnić. Poza tym w większości pabianickich szkół uczą ludzie, których stopy nigdy nie stały na brytyjskim lądzie, natomiast jeśli chodzi o szkołę Perfect jest zupełnie inaczej.
Jest tam taki nauczyciel, który oświecił mnie z wymową języka angielskiego, bo całe życie we wszystkich szkołach, zarówno państwowych, jak i prywatnych, jakaś banda niedouczonych ludzi nie zwracała na wymowę uwagi lub po prostu takiej sztuki nie opanowała. P. Jarek z Perfectu ma taką wymowę, jakbyś słuchał BBC. A mogę przyznać, że jest to podstawowy warunek, żeby język w jakiś sposób opanować, a przede wszystkim, żeby zrozumieć, co do Ciebie mówią!

Gorąco polecam!

kemizo67

Postprzez kemizo67 » 18 sie 2009, o 21:44

ja chodzę do DIALOGU na Nawrockiego i również nie narzekam :-)

Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Maciek » 18 sie 2009, o 23:59

jeśli chodzi o przygotowanie do certyfikatów FCE/CAE to osobiście polecam TEST na Zamkowej (na Zielonej Górce); potrafią przygotować bo FCE zdawałem po iluś latach średnio słabo, trudniejsze CAE po roku kursu tam właśnie... z oceną sporo wyższą niż FCE.
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

tpsc07

Postprzez tpsc07 » 19 sie 2009, o 10:04

jeśli chodzi o certyfikaty, to tak naprawdę od nauczyciela zależy może 1/3 pracy jaką trzeba włożyć, żeby zdać. Niestety reszta zależy od podejścia ucznia i nic tego nie zmieni.
Może do tego FCE Maciek podchodził zbyt frywolnie i dlatego też się nie udało.
Samodzielna praca to jest podstawa, bo nikt za nas nie nauczy się np. słówek..itd.
A co do TESTU, mam informacje, że Ci nauczyciele są już trochę wypaleni, znajomi mojej siostry tam uczęszczali. W końcu większość nauczycieli w szkole TEST pracuje w I i II LO....czego można się spodziewać, gdy przyjdą wieczorem zmęczeni na zajęcia do TESTU?!....i właśnie o to podejście mi chodzi. Ale oczywiście wybór należy do Was;)

grzeszek

Postprzez grzeszek » 19 sie 2009, o 11:40

mich@l napisał(a):Witam,

Zadam pytanie kokretniej. Czy ktoś zna taką szkołę językową w Pabianicach w której:
1. W umowie tyle samo miejsca zajmują zobowiązania obydwu stron

Jesli w ogóle umowa jest, to szkoła do niczego się nie zobowiązuje, co najwyżej ilość godzin, za to kiedy płacić, termin wypowiedzenia itp zajmuje całą stronę. Czy ktos widział umowę, w której szkoła umożliwia np. zmianę lektora, określa co w przypadku chorób lektora, odwołanych, przesuniętych zajęć z winy szkoły, przedstawia grafik zajęć na cały semestr z uwzględnieniem świąt itp. pozwala wybrać podręcznik z kilku.

2. Prosta rzecz: czy jeśli zajęcia w jednym dniu trwają 2 razy po 45 minut, to czy robi się przerwę czy też zajęcia są 90 minut ciurkiem, w tym jakieś 50 efektywne. Robią tak, bo bez przerwy można wcisnąc więcej grup w prime time :)

3. Czy rezygnują z uczniów, którzy nie chca się uczyć, spóźniaja się, opuszczają lekcje, później nie wiedza o co chodzi. Zwykle szkoła nie rezygnuje, bo ma zarobek a grupa cierpi z powodu jednego guły, która rozwala całe zajęcia. Szkoła jesli zobowiązuje się do przygotowania np. do egzaminu, powinna robic wszystko żeby się wywiązać z umowy.

4. Czy w szkole jest poczekalnia, gdzie nastepna grupa czeka na koniec zajęć poprzedniej grupy, czy tylko biureczko dla pani, a czekać trzeba na zimnie, ubrania trzyma się na krześle a po zajęciach ubierac się trzeba na śniegu. Wszystkie pomieszczenia wykorzystane na sale do nauki oczywiście.

5. Czy przed podpisaneim umowy mówi sie o 3 -5 -osobowych grupach i rzeczywiście tak jest do końca semestru.

Zwykle później grupa rośnie i rośnie i rośnie, bo sa chętni a w połowie głupio zrezygnować i szkoła nie tworzy nastepnej grupy, bo musiałaby płacić dwa razy nauczycielowi.

6. Czy szkoła informuje chociaż dzień wcześniej, że zajęcia sa odwołane, bo lektor zachorował ?

Znacie taką szkołę ?

A już najlepsze są nauki angielskiego w przedszkolach. Eldorado. Oczywiście nie ma przymusu. Ale płacić za przelewanie wody sitem ? Rodzice może nie są świadomi, że to na nic, ale ciekawy jest cynizm tych, którzy to organizują.

tpsc07

Postprzez tpsc07 » 19 sie 2009, o 12:33

i widzisz mój drogi Grzeszku, w szkole, do której uczęszczam (PERFECT) istnieją praktycznie wszystkie warunki, o jakich wspomniałeś. Może nie podpisuje się umowy, ale np. lektora można zmienić, poczekać gdzie jest, grupy nie przekraczają kilku osób, znajdziesz tam również zajęcia indywidualne, albo w parach. Tam znajdziesz najwyższy komfort nauki. A jeśli chodzi o informowanie, to nie tylko kontaktuje się z Tobą pani sekretarka, ale również jesteś w kontakcie telefonicznym, czy też mailowym ze swoim lektorem! A poza tym jeśli zdarzy się, że lektor jest chory(co należy do bardzo sporadycznych przypadków), to lekcja nie tylko jest odwołana, ale przełożona i odrobiona!
Widocznie miałeś jakieś przykre doświadczenia w toku swojej edukacji języka angielskiego.

grzeszek

Postprzez grzeszek » 19 sie 2009, o 14:27

tpsc07 napisał(a):i widzisz mój drogi Grzeszku, w szkole, do której uczęszczam (PERFECT) istnieją praktycznie wszystkie warunki, o jakich wspomniałeś. Może nie podpisuje się umowy, ale np. lektora można zmienić, poczekać gdzie jest, grupy nie przekraczają kilku osób, znajdziesz tam również zajęcia indywidualne, albo w parach. Tam znajdziesz najwyższy komfort nauki. A jeśli chodzi o informowanie, to nie tylko kontaktuje się z Tobą pani sekretarka, ale również jesteś w kontakcie telefonicznym, czy też mailowym ze swoim lektorem! A poza tym jeśli zdarzy się, że lektor jest chory(co należy do bardzo sporadycznych przypadków), to lekcja nie tylko jest odwołana, ale przełożona i odrobiona!
Widocznie miałeś jakieś przykre doświadczenia w toku swojej edukacji języka angielskiego.

Widzisz, tpsc07'eszku , ktoś się pytał o szkoły, to odpowiadam. Taka jest praktyka, że sie wybiera szkołę na podstawie opinii innych. Ale każdy ma swoje gusta i cele. Różne gusta i cele. A ja uważam, że podstawą jest dobra umowa, bo zawsze wtedy mozna jakoś wybrnąć.
Ale raczej nie ma się co spodziewać, że szkoła da komuś porządna umowę a może nawet będzie skłonna ponegocjować (poza tymi sieciowymi, dużymi, ale w Pabianicach takich chyba nie ma, jakiś Bell itp, za to drogie są). Co najwyżej podsuwają byle jaki świstek, w którym głównie napisane ile kiedy, jak im płacić i czego nie zwrócą, i za co nie odpowiadają. Ja tam w dżentelmeńskie umowy nie wierzę. Możesz zmienić lektora ale nie wtedy gdy chcesz, tylko gdy szkoła ci się zgodzi a nie musi.
Wybierasz szkołę co najmniej na pół roku, a kto uczy się przed jakimś egzaminem, ten nie może machnać reką, bo nie ma juz czasu. I jeśli szkoła okaże się zła, to nie ma szansy nic zmienić. To jest wszystko kaprys szkoły i jej dobra wola.
To tak jak z politykami i oszustami: nic nie podpisywać, nic nie obiecywać, nie wiadomo co będzie, jak co, to my nic nie wiemy, może ktos coś mówił, może nie mówił, jak sie nie podoba, to droga wolna. To nie jest uczciwe podejście. Bo jak ktoś ma dobre intencje, to dlaczego nie podpisuje umowy ?
Moja rada jest taka: zrobić sobie listę pytań na kartce, wypytac panią, która zapisuje do szkoły i przy niej, tak żeby widziała zapisywac co mówi. I jeszcze ze dwa razy się spytać czy na pewno. Jeśli obiecują grupę do 7 osób, to CZY NA PEWNO nie będzie 8 osób. Jeśli obiecują przerwę po 45 minutach, to CZY NA PEWNO taka przerwa będzie, itd.
I zwłaszcza to dotyczy rodziców, którzy posyłają do szkoły swoje dzieci, bo w takim przypadku, w pewnych sytuacjach, i szkoła i uczeń mają wspólny interes: nie narobić się :D

tpsc07

Postprzez tpsc07 » 19 sie 2009, o 14:53

Zgadzam się z Tobą. Aczkolwiek myślę, że szkoły nie występują z umowami dlatego, że tutaj ludzie nie mają w zwyczaju takowych zawierać, ale to już kwestia, której rodzice powinni dopilnować we własnym i swoich dzieci interesie. Natomiast wiem jak to wygląda w kilku pabianickich szkołach językowych, które mam już na swoim koncie "zaliczone", ale metodą prób i błędów można dotrzeć do odpowiedniej placówki. I oby tych błędów było jak najmniej :mrgreen:

Maciek

Postprzez Maciek » 19 sie 2009, o 23:15

do FCE kolego tpsc07 (BTW, łatwiejszych nicków nie było? :roll: ) nie podszedłem frywolnie, ale szkoła do której uczęszczałem na rok przed zdaniem certyfikatu (Progress) ciągle przesuwała termin podchodzenia do egzaminu, mówili że nie jesteśmy jako grupa gotowi i tak 3 lata z rzędu, więc odszedłem stamtąd i ostatni rok uczyłem się na lekcjach indywidualnych ze świetnym anglistą (M.Kemp), potem jednak uznałem że w szkole językowej jest jednak łatwiej bo ma się chociażby kompana na speaking ;-) - nie planowałem CAE, ale właśnie znajomy szedł i tak jakoś z rozpędu z nim :-)
no i jest taniej niż indywidualnie :-P

aha... ku Twojej informacji - kurs do CAE miałem z E.Szafrańską czyli szefową szkoły (TEST), a ona w owych czasach (7 lat temu) nigdzie w żadnym LO nie uczyła.... po prostu była dobrze motywująca i przy tym wymagająca (cert.zdali wszyscy)
Sprzedam zestaw Core 2 Duo E4300, Abit AB9 Pro, BigTyphoon 120VX, 4GB Geil Ultra DDR2

kpt_nemo
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez kpt_nemo » 24 sie 2009, o 21:55

również polece Perfect uczyłem sie tam jeszcze jak ta szkoła raczkowała i mam same dobre wspomnienia ;]
Obrazek

Saga

Postprzez Saga » 4 wrz 2009, o 01:45

Ja chodziłam w zeszłym roku do Leader School na rogu św. Rocha i Piłsudskiego i byłam bardzo zadowolona - zarówno z kadry, jak też z organizacji zajęć.

Domin

Postprzez Domin » 16 lut 2010, o 16:51

Witam serdecznie, chciałbym reaktywować powyższy temat - w końcu ostatni wpis jest z 4 września... Czy może macie jakieś nowe doświadczenia związane z nauką angielskiego?! Chciałbym rozpocząć od semestru zimowego i zastanawiam się nad Boston House z ulicy Grobelnej - uczęszcza tam może ktoś? Chyba że są jakieś inne propozycje... Pozdrawiam.

liliann

Postprzez liliann » 21 lut 2010, o 14:36

Polecam się przemęczyć z dojazdami i wybrać szkołę w Łodzi. Wawrzonka polecam. Z Pabianic z busem do centrum i później 10 minut pieszo albo pociągiem do Kaliskiej i 5 minut tramwajem.

emilka

Postprzez emilka » 22 maja 2010, o 14:37

Z doświadczenia wiem:
szkoła językowa= zabawa, indywidualna lekcja= porządna nauka dostosowana do indywidualnych potrzeb i mozliwosci

emilka

Postprzez emilka » 28 maja 2010, o 16:04

sama przez kilka lat uczęśzczałam do szkoły językowej, potem nie widząc znaczących postępów zapisałam sie na prywatne lekcje- efekt- matura piseman rozszerzona- 4, ustna- 6, FC- A.
Teraz wyniki matur są podawane w %. Finansowo- 2 lekcje w szkole= 1 indywidualna tylko dla Was!!!! Nie wspomnę o dostosowanych do Was metodach, ćwiczeniach i tempie

Turkus

Postprzez Turkus » 15 lis 2010, o 21:22

Polecam wsiąść jednak w busa: www.british-centre.pl
a dla najmłodszych: www.helendoron.pl/lodz

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 17 lis 2010, o 00:07

helendoron jest też w Pabianicach
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

creejzol

Postprzez creejzol » 21 lut 2011, o 17:20

up up up
ktos na to forum jeszcze zaglada???
a moze ktos poleci gdzie warto isc na kurs lub do szkoly gdzie dobrze ucza jezyka niemieckiego?!
odezwijcie sie

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 22 lut 2011, o 08:50

zagląda kolego, ale ja akurat nie wiem.
Może Wujek Google wie?
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Następna strona

Powrót do Po godzinach