Jazz Bass Cafe

Co robimy w wolnym czasie, co warto polecić...
kuba
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez kuba » 15 maja 2008, o 01:30

No tak. obserwuję. Ciekawe...... mhm. Troszkę dziwnie się poczułem...

pabianiczaczani

Postprzez pabianiczaczani » 15 maja 2008, o 01:53

koncert Napiórkowskiego był genialny, ale chyba wszystkimi wstrząsnęło zachowanie jednego pana. Gdyby nie on, było by super. Wiadomo, że to znana postać, ale żeby przeszkadzać innym? Troszeczkę przesadził. To chyba nie wypada. Tym bardziej temu panu!! Przecież miał być prezydentem..... to troszkę zastanawiające jest. :mad: Wczoraj widziałem tu post flamastra na ten temat. dla czego jest usunięty??
Pabianicepabijanicce

kaacha
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez kaacha » 15 maja 2008, o 09:26

moj tez usuneli :/

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 15 maja 2008, o 22:57

Ludzie, przestańcie szyfrować i napiszcie wreszcie, co to za Pan...
Skoro tak wam zalazł za skóry, to co szkodzi wymienić delikwenta z nazwiska?
Nie było mu wstyd zachowywać się "nietegez" w klubie więc teraz też mu pewnie będzie to wisieć.

pabianiczaczani

Postprzez pabianiczaczani » 16 maja 2008, o 00:54

no pan suchocki. nie trudno się przecież domyślić.....
Pabianicepabijanicce

flamaster

Postprzez flamaster » 16 maja 2008, o 01:52

ciekawe w jaki sposób postępować z takimi trudnymi klientami... czy nie sprzedawać im biletów na koncerty, czy wypraszać w trakcie koncertu... ???
...:/

Ramzes

Postprzez Ramzes » 16 maja 2008, o 04:25

a myślałem że jazz bass to młodzieżowy klub...
Mój poprzedni nick to Bosman :D
Złote przeboje słuchaj on-line http://www.tuba.fm/player.php?tuba=9
Ukryty numer i Kamil Nosel:
http://tnij.org/nosel
:)

jasiu

Postprzez jasiu » 16 maja 2008, o 09:16

Ramzes napisał(a):a myślałem że jazz bass to młodzieżowy klub...

jak się jeździ taka fura można sie poczuć młodzieżowo :)

lukasz

Postprzez lukasz » 16 maja 2008, o 21:08

jasiu napisał(a):jak się jeździ taka fura można sie poczuć młodzieżowo

Można też "wyrywać" młodzież (dziewczęta dokładniej) :mrgreen:

Ramzes

Postprzez Ramzes » 16 maja 2008, o 21:12

a może to kampania wyborcza?
ale chyba dwa razy do tej samej rzeki nie wejdzie, wszak przegrać z Rendecką to dopiero jaja :D

jasiu

Postprzez jasiu » 17 maja 2008, o 16:41

hehee a co do kampanii to pamiętam jak wszyscy latali sponsorowali kluby, wycieczki wszedzie każdego radnego (bo prawie wszyscy kandydaci byli radnymi) było pełno a teraz tylko się w klubach awanturują hehe

Ramzes

Postprzez Ramzes » 17 maja 2008, o 16:45

jasiu napisał(a):hehee a co do kampanii to pamiętam jak wszyscy latali sponsorowali kluby, wycieczki wszedzie każdego radnego (bo prawie wszyscy kandydaci byli radnymi) było pełno a teraz tylko się w klubach awanturują hehe

Kampania wyborcza to cudowny okres, nie jeden chodnik, nie jedna ulica wtedy powstanie.
A i nowe autobusy się znajdą, itd

BARTOSh

Postprzez BARTOSh » 17 maja 2008, o 18:16

Ramzes napisał(a):Kampania wyborcza to cudowny okres, nie jeden chodnik, nie jedna ulica wtedy powstanie.
A i nowe autobusy się znajdą, itd
może skróćmy kadencje? ;> będzie więcej inwestycji ...
Obrazek

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 18 maja 2008, o 00:41

BARTOSh napisał(a):może skróćmy kadencje?
Tja... na półroczne :D

flamaster

Postprzez flamaster » 18 maja 2008, o 14:37

Co sądzicie o stronie www.jazzbasscafe.pl ? Wczoraj została przerobiona troszkę galeria żeby to wyglądało lepiej, lepiej osadzony flash topu strony. Co byście zmienili na stronie ?
...:/

Ramzes

Postprzez Ramzes » 18 maja 2008, o 14:46

flamaster napisał(a):Co sądzicie o stronie www.jazzbasscafe.pl ? Wczoraj została przerobiona troszkę galeria żeby to wyglądało lepiej, lepiej osadzony flash topu strony. Co byście zmienili na stronie ?

Wyrzuciłbym tą głupotę i ten populizm tzn. że jazz bass jest sponsorem koncertu.
Ubliża to tylko klientom pubu, którzy płacą za jakiegoś Napiórkowskiego czy jak mu tam 50 zł za bilet.
To samo jest w pogodzie TVP publicznej, nie dosyć że człek płaci za abo, to się dowiaduję, że pogodę sponsoruję sponsor opon.
Więc gdyby nie te opony to bym pogody pewnie sobie nie obejrzał?
A gdyby nie sponsor w postaci jazz bass to nie obejrzał bym koncertu za który zapłaciłem 50 zł.
Żal.pl

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 18 maja 2008, o 20:53

Ramzes napisał(a):Wyrzuciłbym tą głupotę i ten populizm tzn. że jazz bass jest sponsorem koncertu.

Fajnie, że ktoś napisał o tym. Cały czas JBC próbuje się lansować jako instytucja kulturalna. Zresztą nawet dałem się na to nabrać. Dopiero ktoś mi uzmysłowił, że ten społeczny czyn ściągania jakichś niszowych trendów muzycznych to kosztuje 50pln od gtłowy. Podsumowując fajnie, że ktoś to w ogóle robi bo daje szansę tym, którzy są zainteresowani :-) ; szkoda, że zamydla oczy ludziom patrzącym z boku :sad:
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

Ramzes

Postprzez Ramzes » 18 maja 2008, o 21:17

ja_arek napisał(a):Fajnie, że ktoś napisał o tym. Cały czas JBC próbuje się lansować jako instytucja kulturalna. Zresztą nawet dałem się na to nabrać. Dopiero ktoś mi uzmysłowił, że ten społeczny czyn ściągania jakichś niszowych trendów muzycznych to kosztuje 50pln od gtłowy. Podsumowując fajnie, że ktoś to w ogóle robi bo daje szansę tym, którzy są zainteresowani :-) ; szkoda, że zamydla oczy ludziom patrzącym z boku :sad:

Dodam może, że ja nie oczekuję darmowych koncertów w komercyjnym lokalu, niech i bilet kosztuję 200 zł, tylko odnoszę wrażenie, że powinniśmy dziękować właścicielowi JBC że on prowadzi ten lokal.
Już bardziej bym nazwał Tomka Chmielewskiego mecenasem kultury pabianickiej.
Jako właściciel kina, robi coś dla kultury, a wszak zasady od JBC się niczym nie różnią, wchodzisz-płacisz-wychodzisz.

kuba

Koncertowe lato w Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 5 lip 2008, o 14:09

10.08.2008
Dixi Friends

W XXI wieku muzyka dixielandowa jest niezwykle unikalna bo trzeba nieźle grać ale również dobrze współbrzmieć z pozostałymi muzykami. Szczególnie mocną stroną zespołu jest sekcja dęta – trąbka, puzon, klarnet. Grający na trąbce Paweł Samochin skończył konserwatorium muzyczne w Rostowie nad Donem. Dixie Friends grają nie tylko standardy jazzu tradycyjnego jak Tiger Rag, Hello Dolly, Take Five ale także tworzą własne piosenki i wychodzi im to całkiem nieźle. Piosenka „Zajączek” to prawdziwy przebój. Dixie Friends tworzą zawodowi muzycy, którzy wcześniej grywali lub nadal grają w innych zespołach jak choćby Rezerwat czy Closterkeller. Istnieją od 1999 roku i jak twierdzą powstali po to aby oderwać się od smutnej rzeczywistości. Grają bardzo radośnie i żywiołowo a do tego są bardzo sprawni. Każde wykonanie koncertowe jest inne. Jak na prawdziwych muzyków jazzowych przystało nieustannie improwizują. Podobno nie było dwóch takich samych wykonań jednego utworu. Jazz to tradycyjny a więc ten który niezwykle porywa i przy którym trudno usiedzieć nie tupiąc sobie nogą do rytmu.

wstęp 20zł
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22.08.2008
Mateusz Pospieszalski - EMPE3

"Przed Państwem Mateusz Pospieszalski - muzyczny szarlatan grający na wszystkich instrumentach świata - i jego EMPE 3" - zapowiadał w Trójkowym Studio im. Agnieszki Osieckiej, jeden z pierwszych koncertów tegoż bandu, Piotr Stelmach.
Mateusz od razu poprawił, że nie na wszystkich... Bo nie nauczył się wciąż grać np. na gitarze... Poczym, ze swym zespołem, zagrał to, co potrafi - czyli nie dla wszystkich... Nazwałbym to "konkret jazz"... Free, jednak z wyraźnie zachowaną melodyką tematów, a niekiedy z domieszką folkowych zaśpiewów. Jazz słoneczny, wzruszający.
Z rozpędem. Z zadumą.
Z tego koncertu, na prezentowanej płycie pozostały dwa utwory, dobrze oddające atmosferę i żywiołowość spotkania. Całe EMPE3 jest już zapisem studyjnych poszukiwań lidera i jego znakomitego bandu. Nowy projekt Mateusza Pospieszalskiego dla wielu słuchaczy może być zaskoczeniem. Ale w tym właśnie należy upatrywać genialności tego muzyka. W jego autentycznej wolności. W tym, że nie zamyka się w jednej stylistyce, tylko wciąż poszukuje czegoś nowego. Nie mogąc na szczęście zmienić absolutnie wyjątkowej i z miejsca rozpoznawalnej barwy swego saksofonu (albo głosu) potrafi za to o sto osiemdziesiąt stopni zmienić proponowaną nam muzyczną materię. W przypadku EMPE3 usłyszeć wszak można inspiracje klasykami jazzowych "szarlatanów" - Krzysztofem Komedą albo Ornette Colemanem! A tego, w takim wymiarze, nie spotkamy dotąd w całej wielowątkowej drodze Mateusza.
Uprasza się jednak odbiorców tej płyty (w tym dziennikarzy), by zechcieli jej nie porównywać. By "uwalniali siebie" i. płyty tej po prostu słuchali. Jak zresztą słuchali wszystkich płyt, przy których majstrował coś Mateo - Matika - Człowiek Muzyka... Muzyczny szarlatan, któremu to, gdy melodia ujmująca prawdziwym pięknem albo smutkiem, potrafi "zadrżeć akordeon"...
Na EMPE 3 jest to nie tylko "drżenie muzyczne". Pragnienie przekazania najwyższych wartości zmusza do posłużenia się także słowem. Mamy tu więc i trzy pieśni - "kolędy na cały rok" - ze słowami: ks. Jana Twardowskiego, Dzianiego Szmidta i Adama Nowaka, wyśpiewane przez Mateo.
Jeśli wydaje się Państwu, że wiecie co to EMPE3, i że jest to nazwa cyfrowej kompresji dźwięku, to jesteście zdecydowanie w tzw. "mylnym błędzie"...
Od dziś EMPE3 będzie się Państwu kojarzyć z nowym projektem Mateusza Pospieszalskiego, do którego zaprosił swego brata Marcina (wyśmienitego i rozchwytywanego basistę, kompozytora, aranżera i producenta muzycznego) oraz swego syna Marka (obecnie studenta I roku Akademii Muzycznej w Krakowie, idącego najwyraźniej śladami Mateusza i grającego na dęciakach - saksofonie tenorowym i klarnecie). Zespół wspierają: Przemek Borowiecki (znany m.in. z jazz-awangardowego zespołu 100nka) - perkusja; Liza Szmidt - wokalizy romskie.

31.08.2008
Artur Lesicki Trio

Artur Lesicki - gitarzysta, kompozytor, uprawia różne gatunki muzyki - głównie jazz. Współlider czołowej polskiej grupy jazzu elektrycznego Funky Groove, według magazynu Jazz Forum najlepszego zespołu jazzu elektrycznego roku 2003. Pierwsza płyta grupy wydana przez światowy koncern PolyGram (obecnie Universal), niedługo po polskiej premierze została umieszczona w światowym katalogu firmy. Gitarzysta prowadzi też własny akustyczny zespół – Artur Lesicki Acoustic Harmony. Premiera pierwszej płyty grupy - An Unbelievable Silence – którą wydał także Universal, miała miejsce w kwietniu 2004 r. Współpracując z wieloma wybitnymi indywidualnościami polskiego jazzu i muzyki rozrywkowej występował na wszystkich liczących się festiwalach jazzowych: Jazz Jamboree, Summer Jazz Days, i in. a także wielokrotnie za granicą. Pracuje jako muzyk sesyjny wspomagając gwiazdy polskiej muzyki pop, jak również nagrywając dla potrzeb filmu i teatru. Od wielu lat prowadzi działalność dydaktyczną wykładając na warsztatach muzycznych, oraz ucząc we Wrocławskiej Szkole Jazzu i Muzyki Rozrywkowej.

http://www.arturlesicki.pl/

07.09.2008
Blue Haze

Zespół Blue Haze koncertował z takimi postaciami jak Tadeusz Nalepa, Leszek Winder, z zespołem Dżem oraz Easy Rider. W tym czasie odniósł wiele sukcesów m.in.
- udział w festiwalu Rawa Blues 83
- udział w festiwalu Jesień z bluesem
- laureat festiwalu Rockowisko 86
- laureat Rawa Blues 86
- laureat Blues w Lesie
- laureat Rawa Blues-87
- koncert na festiwalu Rawa Blues 87 w Katowickim Spodku

Blue Haze koncertował również w Niemczech. W 1988 roku zespół zawiesił działalność.
Grupa reaktywowała się w 1992 roku i ponownie powtórzyła uczestnictwo na wielu festiwalach m.in:
- Folk Blues Meeting - I miejsce
- Bluesada II miejsce
Krzysztof Młudzik - wokal & gitara
Zbigniew Golemba - gitara solowa
Jakub Nowak - bass
Gerard "Gero" Klawe - perkusja
WWW.bluehaze.pl

05.10.2008
Maciej Tubis

kończył z wyróżnieniem Akademię Muzyczną im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w klasie fortepianu profesor Beaty Cywińskiej. Już jako uczeń szkoły muzycznej był uważany za obiecującego klasycznego pianistę. Brał udział w wielu konkursach wykonawczych: na Konkursie Kameralnym w Toruniu i Ogólnopolskim Konkursie Szkół Muzycznych II st. w Łodzi zdobył wyróżnienie, podczas Konkursu Chopinowskiego dla młodych pianistów dostał się do finału, a Konkurs Interpretacji Muzyki Francuskiej przyniósł mu V nagrodę w kategorii kameralnej. W wieku 14 lat zagrał koncert J. S. Bacha z orkiestrą ZSM im. Stanisława Moniuszki w Łodzi.

Nie przeszkodziło mu to jednak w rozwijaniu zainteresowań jazzem. Dwa razy brał udział w Warsztatach Jazzowych w Chodzieży. Kształcił się także uczęszczając na lekcje improwizacji i big bandu. Za swoje najważniejsze osiągnięcia uznaje zdobycie II nagrody na Konkursie Pianistów Jazzowych w Warszawie jesienią 2004 roku oraz wyróżnienie przyznane przez TVP2 w programie Dolina Kreatywna, czyli czego szuka młoda sztuka za kompozycję Spełnienie rok temu. W maju 2007 otrzymał nagrodę specjalną na Konkursie Pianistów Rozrywkowych, który odbył się w studio im. A. Osieckiej w radiowej Trójce. Ponadto brał udział w finałach m.in. w Międzynarodowym Konkursie Młodych i Debiutujących Zespołów Jazzowych Jazz Juniors (2002,2004) i Bielskiej Zadymce Jazzowej (2004).

Maciej Tubis koncertował w wielu jazzowych klubach na terenie całego kraju, ma na swoim koncie również recitale w rozgłośniach radiowych. Inspiruje się twórczością Arvo Parta, muzyką minimalistyczną, skandynawskim jazzem, ale także każdą muzyką, która wypływa prosto z duszy, a to czuć od razu.
W kwietniu tego roku odbył się duży koncert w Sali koncertowej Filharmonii Łódzkiej. Muzyka zarejestrowana podczas tego koncertu została wydana w listopadzie 2007 roku na pierwszym debiutanckim albumie „Spełnienie…”.

W maju skomponował muzykę do dokumentu o rzeźbach „Przestrzeń nieograniczona” łódzkiej artystki Anny Frąckowicz, oraz do etiudy filmowej „Powrót” studenta Paula Latałło.

Od września 2007 roku współpracuje z zespołem wokalistki jazzowej Karoliny Glazer.

http://www.tubistrio.art.pl/PL/index.html

[ Dodano: Sob 05 Lip, 2008 ]
najprawdopodobniejsze ceny koncertów:

Dixi Friends - 20zł
Pospieszalski EMPE3 - 40zł
Artur Lesicki - 30zł
Blue Haze - 20zł
Maciej Tubis - 25zł

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 21 lip 2008, o 07:34

Mała pochwała dla szefostwa klubu za całkiem fajny pomysł zaproszenia na koncerty - poprzez sms z informacją. Pomimo chwilowego zaskoczenia, bardzo mi się to spodobało.
Ciekawe, ile by mnie imprez nie ominęło, gdyby MOK tak czasem robił?
Jeszcze raz - gratuluję świetnego pomysłu :)
Btw... podanie tego numeru komórkowego tutaj - jako kontaktu mogłoby przysporzyć Wam jeszcze większego odzewu zwrotnego.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach