Jazz Bass Cafe

Co robimy w wolnym czasie, co warto polecić...
eve666
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Re: Jazz Bass Cafe

Postprzez eve666 » 28 mar 2011, o 18:19

Hmm - zacnie będzie w kwietniu.
Mam pytanie, Kubo - dlaczego na FB tak skromnie?

kuba
Piaski - witamy w piaskownicy

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 1 maja 2011, o 21:08

Co piatek mamy pyszną szarlotkę... zapraszamy ;) Jak się przyjmie to będzie więcej ciast.

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 8 maja 2011, o 23:05

Ostatni pokaz filmu PECADOR 12.05 21.00 JBCafe Zapraszamy :573:

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 30 cze 2011, o 01:23

Prawo
Zakaz palenia w miejscach publicznych a ograniczenie wolności prowadzenia działalności gospodarczej.

Zastanawiam się nad tym problemem. Działalność gospodarcza prowadzona w prywatnym lokalu jako miejsce gdzie sprzedaje się alkohol, papierosy i inne napoje. Skoro w moim prywatnym lokalu prowadzę działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży napojów alkoholowych, tytoniu, papierosów, napojów bezalkoholowych to czy lokal ten staje się automatycznie miejscem publicznym? Jeżeli tak, to dla tego, że każdy może do niego wejść? - Ale ja nie wchodzę do miejsc do których nie mam ochoty wchodzić i fakt do urzędu załatwić konieczną mi sprawę bym wchodził nie chętnie gdyby tam palono papierosy.
Ale czy mechanik, który naprawia mój samochód też nie może palić w trakcie pracy? Czy jego klient wchodzący na jego zakład pracy też jest w miejscu publicznym? Chyba tak! Albo prostytutka w pokoju z klientem, albo taksówkarz kiedy stoi na postoju? Albo takie allegro – przecież mogę kupić legalnie coś co jest uszkodzone – bo chcę! Tytoń mogę kupić, mogę kupić niebezpieczną wycieczkę do miasta w którym jest niebezpiecznie, albo pojechać z własnej woli na dyskotekę i dostać za nic w gębę – mój wybór!
Czy w takim wypadku burdel też jest miejscem publicznym skoro większość z nas nie ma ochoty przebywać z prostytutkami i płacić 100zł za drinka?? a mimo to jakiś procent społeczeństwa to robi mając żony, dzieci itd... To nie jest złe? To też jest miejsce publiczne!!
Czyli jeżeli prowadzę działalność gospodarczą mój lokal staje się miejscem publicznym? Dla czego się staje miejscem publicznym, skoro nie obchodzi mnie połowa społeczeństwa, któremu nie odpowiada taki typ prowadzenia działalności?? Niech nie wchodzą!! to czy w ramach prowadzenia działalności gospodarczej, która winna być wolna od ograniczeń nie powinienem móc wyznaczać zasad, na których ta działalność się opiera?
Wg zasad wolności prowadzenia działalności gospodarczej, oraz zasad wolnego rynku powinienem móc dostarczać ludności usługi, którą są zainteresowani.
To ja mam 50 klientów, którzy są zainteresowani przebywaniem w palarni, i kupowaniem u mnie piwa, czy innego alkoholu i paleniem papierosów. Nie palący mnie nie interesują i mój lokal nie powinien być dla nich interesujący. Mogą sobie mówić - „to speluna tu się pali – nie wchodzimy tu” - napis informuje na wejściu..... OK!
Wolność gospodarcza gwarantuje również możliwość wyboru osobom niepalącym pomiędzy klubem w którym się pali, a tym drugim – w którym jest czyste powietrze. To jest istota problemu!!
Mam wybór ! Czy iść do miejsca obaczonego większym ryzykiem utraty zdrowia – dyskoteka – czy mniejszym – spokojna knajpka. I wybieram to co lubię! Podzielmy rynek na 4 części zamiast wymuszać na 2 częściach, że muszą przestać istnieć!
Przecież ta ustawa łamie moje podstawowe prawa człowieka!!
Jestem osobom, która pali papierosy – to jest mój wybór – i jeżeli będę miał pójść do restauracji, pubu dla niepalących, będę się musiał pogodzić z faktem, że tam się nie pali. Zrobię to bez narzekania oczywiście!
Ale powinienem mieć wybór!!
Jeżeli sam zamierzam spędzić czas paląc papierosa przy piwie to wolny rynek powinien móc dostarczyć mi taki produkt!
Wolny rynek powinien uregulować to czy w danym miejscu się pali czy nie!
Piszę o tym ponieważ nie wiszę na państwie, tylko zatrudniam ludzi, zmniejszam bezrobocie, ale zanosi się na to, że splajtuję. Główną przyczyną tego stanu jest brak stałych klientów – palących zazwyczaj wieczorem papierosa przy kuflu piwa, lub lampce wina.
Oni teraz wybrali alternatywę - swoje mieszkania. Po co iść do pubu (jeżeli w ogóle jeszcze ów pub istnieje) skoro nie można sobie na spokojnie zapalić i wypić piwa?
Mężczyźni teraz palą w domach przy dzieciach! jak one śpią w drugim pokoju, kłucą się z żonami w trakcie spożywania z kolegami, o program w telewizji, o muzykę o spokój, o dzieci – bo żonom to nie odpowiada – i racja! 100% racja!
Przecież to jest porąbany przepis!!!!
Powinno być tak, że przepis nie dotyczy małej gastronomii.
Restauracje – jasne
Urzędy, szpitale itd.. - jasne
ale puby??
Przepisy wprowadzone po 15 listopada 2010 roku ograniczają wolność prowadzenia działalności gospodarczej, oraz wolność podejmowania autonomicznych decyzji. Są przyczyną sytuacji np. rodzinnych, o których nie zdajemy sobie sprawy.
Czy jest prawnik, który zdoła zaskarżyć tą ustawę w Parlamencie Europejskim??
Przecież to jest banalne!!

Kuba JazzBassCafe

grzeszek

Postprzez grzeszek » 30 cze 2011, o 12:20

Dotknęło, co ? Do żywego. Jak dotknie do żywego, to człowiek nagle zaczyna myśleć normalne i rozróżniać co ma sens a co nie.

W 100 % masz rację.

Ale żeby nie było za pięknie, to cofnij się w czasie i przypomnij sobie, co myślałeś o sprawach podobnych, tylko nie dotykających cię bezpośrednio, sprawach, w których urzędnik wpieprza się w prywatne życie niby po to żeby chronić człowieka przed nim samym. Co myślisz o przymusie ubezpieczania się, o przymusie posyłania dzieci do szkoły, o przymusowym jodowaniu soli, o przymusowym płaceniu abonamentu rtv, o przymusowym zapinaniu pasów w samochodzie itd. Oczywiście, każdy zajdzie jakiś wyjątek, zwłaszcza gdy przymus działa na jego korzyść. Ale każdy przymus zabiera człowiekowi kawałek wolności a biurokracja, której da się palec zeżre w końcu i rękę i całego człowieka.
A jak głosowałeś: za wejściem do unii czy przeciwko ? Nie związane z tematem ? Bardzo związane.

A teraz, jeśli mogę prosić, poszukaj partii, która za najważniejssze uważa: Wolność, Własność i Sprawiedliwość. A pod słowem Sprawiedliwość ma wypisaną zasadę: Volenti non fit iniuria - chcącemu nie dzieje się krzywda. I głosuj na nią.

Precz z Bandą Czworga.

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 30 cze 2011, o 17:54

No dotknęło, bo wolałbym by JBC trwało w nieskończoność bez względu na to czy będzie zarabiać dużo czy mało, ale żeby nie było deficytowe. I z zakazem sobie poradzę, bo na jesień będzie nowa palarnia i jeszcze trochę ten jazzbass będzie istniał na pewno. ale się wk...m wczoraj na to wszystko i tak oto napisałem.To gwałci wolność prowadzenia działalności gospodarczej i tyle. :evil:

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 30 cze 2011, o 22:25

Tymczasem zapraszam na koncert Blue Haze Akustycznie w sobotę o 20:00 wstęp wolny

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 3 wrz 2011, o 20:49

JazzBassCafe 18 września godz. 19:00 wstęp około 30-40zł zapraszamy

Lena Romul - Instynktownie

Lena Romul - saksofon, wokal;
Patryk Kraśniewski - fortepian, instrumenty klawiszowe, elektronika
Grzegorz Piasecki - kontrabas, gitara basowa
Jerzy Markuszewski - perkusja

"Instynktownie" to nowy, autorski materiał Leny Romul, pierwszej kobiety - laureatki pierwszej nagrody na Międzynarodowym Konkursie "Jazz Juniors", członkini zespołu Wojtka Pilichowskiego (płyty "Fair of Noise" /Universal Records/, "Noise Live" - płyta będąca zapisem koncertu live ze Studia im. A.Osieckiej - Polskie Radio Trójka), instrumentalistki i wokalistki występującej dotychczas z takimi artystami jak: Reggie Worthy (ex.Tina Turner), Jay-Tee Teterissa (ex.Candy Dulfer), Pipo Matino, Pascal Mulot, Hanna Banaszak, Tomasz Szukalski, Janusz Muniak, Marek Raduli; i występującej na różnorodnych festiwalach muzycznych : Opole Superjedynki, Pozytywne Wibracje, Jazz Juniors, Bass Days.

"Instyktownie" to materiał inspirowany współczesną muzyką improwizowaną, oparty na rytmie, elemencie, który naturalnie porusza ciało, melodiach, które mają za zadanie roztaczać piękno, rozbudzać emocję, i harmoniami wypełnionymi muzyką elektroniczną, współgrającą w interesujący sposób z akustycznym instrumentarium zespołu.

Koncert zawiera zarówno utwory instrumentalne, akustyczno-elektroniczne, jak i utwory wokalno-instrumentalne, dodające do materiału trochę elementu trip-hop'owego.

Muzycy współtworzący projekt:

Patryk Kraśniewski - pianista, kompozytor; laureat Międzynarodowych Nagród na konkursach pianistycznych (Neapol- 2002; Paryż- 2003, ), Tworzył specjalne projekty na konkursy kompozytorskie ( II nagroda oraz nagroda publiczności na Poznańskim Konkursie Kompozytorskim – wykonanie utworu w którym brało udział 85 muzyków – orkiestra, chór, oraz zespół metalowy Depilator), muzykę pod wizualizację ( „Animizacja Nova”), czy aranżował oraz komponował na 15osobowy skład Unwind Band. Wystepował z: Marika, Vava Muffin, RasLuta;

Grzegorz Piasecki - Kontrabasista i gitarzysta basowy. Udziela się w wielu projektach i jest swobodny w różnych stylistykach muzycznych. Współpracuje z cenionymi zespołami jazzowymi(Lena Romul Quintet, Freeway Quintet, Maciej Fortuna Quintet, Bartosz Pernal Quintet,Witek Janiak Quartet, The Conception, Sławek Dudar Quartet) jak i grającymi muzykę soul(Presidents of Soul) czy inspirowanych muzyką elektroniczną(L.U.C.). Bierze także udział w projektach gospelowych, musicalowych czy teatralnych. Ma też za sobą doświadczenie w prowadzeniu warsztatów jazzowych (Warsztaty Bigbandowe w Nysie 2010). Dzielił scenę z takimi artystami jak: Rufus Reid, Kristin Korb, Grzegorz Nagórski, Dante Luciani, Włodek Pawlik, Ania Szarmach, Ewa Uryga, Grupa MoCarta, Natalia Grosiak.

Jerzy Markuszewski - perkusista. Jego edukacja obejmuje szkoły muzyczne w Warszawie, a także The Drummers Collective w Nowym Jorku. Grał na festiwalach, między innymi: Open'er 2010, KFPP Opole 2010, Reggaeland 2010, Fama (2008, 2009, 2010); Coke Live 2009, Źródła i Inspiracje 2010, Setkani/Encounter 2009 w Brnie.Współpracował lub współpracuje z: Marika,Pinnawela, Ania Dąbrowska, Dorota Miśkiewicz, Kasia Zielińska, Karolina Kozak, Ritmodelia, Sidney Polak, Vavamuffin, Dziewczyny, Marcin Styczeń, Calle Sol, Mili Morena Y Su Clave, Danzel, Motema Africa, Lullapop, Kowalski,Wilson Square, Teatr Współczesny, Teatr Syrena.
Od 2011 roku Endorser firmy OSCA4Drums.

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 14 wrz 2011, o 00:39

kuba

Jazz Bass Cafe

Postprzez kuba » 28 wrz 2011, o 22:34

08.10.2011 BLUE HAZE - 20ZŁ
30.10.2011 WOJTEK PILICHOWSKI BAND - 40ZŁ
20.11.2011 Witold Janiak Mainstreet Quartet - 30ZŁ

kuba

Postprzez kuba » 22 kwi 2012, o 01:15

Przecudownie, że 31 tysięcy osób przeczytało ten temat na tym forum. Przecudownie było przeżywać, poznawać, słuchać. wielu osób i muzyków w JazzBassCafe, ale niestety ten czas dobiegł końca i Jazzbass został dzisiaj zamknięty. Oficjalnie informuję, że poszukuję najemcy na lokal po klubie. Nie ma możliwości wynajęcia lokalu na pub/klub. w grę wchodzi jedynie pizzeria czy coś takiego, ale najchętniej nie gastronomia. Jeżeli nie znajdę najemcy na lokal, istnieje prawdopodobieństwo, że JazzBass zostanie otwarty na jesień. Tymczasem dziękuję wszystkim stałym bywalcom za wiele wspaniałych chwil przeżytych z nimi w JBC. Pozdro :?

kontrafagot

Postprzez kontrafagot » 3 maja 2012, o 21:28

Niestety , od jakiegoś czasu można zaobserwować że nasze miasto wymiera . I nie ma w tym nic dziwnego , skoro nic się tu nie dzieje , ludzie tracą pracę , wszystko albo niszczeje albo upada . Do tego powstaje obwodnica (in + oczywiście) , natomiast w tym układzie już w ogóle pies z kulawą nogą tu nie zawita . Mawia się ostatnio że to miasto, staje się "sypialnią Łodzi"..Fakt , dla niektórych łodzian ceny mieszkań mogą być tu jeszcze atrakcyjne . I nic poza tym . Nie chcę wymieniać bliskich nam miejscowości , w które inwestuje się , nie zamyka zakładów tylko dzierżawi itd.. itp..Można długo wymieniać .Ale wielu z was zapewne się domyśli . Pozostanie nam obskurny jedno-wagonowy tramwaj (i jeden lol) , za to mamy najlepsze na świecie przystanki lol ..A Jazz bass ?.. Panowie i Panie ..Nie ważne czy to dżez-baza czy remiza ..Tu wszystko padnie. .Szkoda tylko włożonej w to pracy . Jedno wiem , że warto było . Dla czego ? Każdy sam sobie odpowie.

Poprzednia strona

Powrót do Po godzinach