Czego Wam brakuje w Pabianicach? Co byście tu zmienili?

Co robimy w wolnym czasie, co warto polecić...
Martuchap_ce
Piaski - witamy w piaskownicy

Czego Wam brakuje w Pabianicach? Co byście tu zmienili?

Postprzez Martuchap_ce » 12 sty 2009, o 00:08

Jak w temacie. Czego Waszym zdaniem Brakuje w Naszym mieście? Jakie są jego potrzeby (poza prostymi chodnikami, odśnieżonymi ulicami i brakiem dziur w jezdni :) ). jeśli moglibyście coś zmienić co by to było? Liczę na szczere odpowiedzi :)

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 12 sty 2009, o 00:37

Knajpy z minimalnym ograniczeniem wiekowym od 21 lat. Miejsca, gdzie będę obsłużony przez kelnera, umiejącego donieść tacę z zamówieniem na czas, z wiedzą o tym, co podaje, ubranego jak kelner, a nie byle kto, z kuchnią, która zaserwuje wszystko to, co w karcie stoi, z krystalicznie czystym szkłem i zastawami. Lokalu, gdzie ceny będą wystarczająco zaporowe na alkohole, by byle komu nie zachciało się uchlać "w wysokich progach". O, i przy okazji nazwa dla przybytku już się sama wymyśliła. Tego mi brakuje w Pabianicach.
Miejsca z klasą. Gdzie bez galowych strojów nie ma co się nawet pojawiać i muzyką na poziomie max. 30dB.
Pomarzyć, fajna sprawa...

prof_klos
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez prof_klos » 12 sty 2009, o 09:22

Niestety taki lokal odrzuciłby pewną część potencjalnych klientów a wiadomo, że ludziska patrzą generalnie na zyski więc to nie przejdzie... :-/
Jelcz - Potencjalny Wyrób Hutniczy! =)

eve666

Postprzez eve666 » 12 sty 2009, o 10:24

Xandu - to chyba jakieś telepatyczne połączenie :). Akurat o tym sobie wczoraj z mężem rozmawialiśmy w domu. Co prawda nie zawężaliśmy się do Pabianic jedynie, ale refleksje mieliśmy identyczne. Wizyta męża w nowym lokalu w Łodzi nas tak natchnęła. Z resztą nie tylko.
Wnętrza urządzone bez gustu to już pikuś. Zimne jedzenie, kelnerów tyle, co kot napłakał i pani "menedżer" opieprzająca ich przy gościach, biegająca po sali z komórką i siadająca w każdym mozliwym miejscu (nawet na schodach w lokalu). Nie wspomnę już o tym, że muzyczka skutecznie uniemożliwiła jakiekolwiek dyskusje.
Swoją drogą - organizator imprezy popisał się zamawiając grajków do przygrywania pląsom przy stosunku panów do pań 10:1.
Fakt - brak mi takich lokali (wszędzie - nie tylko w Pabianicach), gdzie można iść, usiąść, dobrze zjeść i porozmawiać spokojnie (nie krzyczeć) nie mając za plecami tabunów przetaczającego się gimnazjum (bez urazy - chodzi o to "gimazjum", które musi się wyszaleć).

prof_klos

Postprzez prof_klos » 12 sty 2009, o 12:33

Był kiedyś klub w Łodzi, tam właśnie za cel stawiali sobie klasę i tak dalej. Długo nie pociągnął. Niestety, takie realia.
Jelcz - Potencjalny Wyrób Hutniczy! =)

eve666

Postprzez eve666 » 12 sty 2009, o 14:06

ciekawe o czym to świadczy... :)
Wiesz - mi nie chodzi o to, żeby mi z żyrandoli złotem kapało i żeby wodę różaną do maczania paluszków podstawiano. Ja chcę iść do fajnej knajpki, gdzie jest dobre jedzenie, dobra obsługa i spokój. A nie zestresowani kelnerzy, albo laski z pępuchem na wierzchu i w czerwonych majtach, a jedyne co mogę zamówić to shoarma, albo frytki. W dodatku skonsumowane w tempie ekspresowym, bo obsługa tylko czeka, żebym wyszła.

Powinniśmy przenieść te wypowiedzi na wątek o restauracji...
:)

lord__zet
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez lord__zet » 12 sty 2009, o 22:24

prof_klos napisał(a):Był kiedyś klub w Łodzi, tam właśnie za cel stawiali sobie klasę i tak dalej. Długo nie pociągnął. Niestety, takie realia.

Oj... Ja jako taki klub wspominam Coffes & Toffes...

Rzeczywiście brakuje u nas fajnego lokalu, gdzie można ubrać się w koszulę i nie narazi się na dziwne spojrzenia ze strony reszty gości. Gdzieś, gdzie można by wyjść z kobietą, zjeść kolację przy świecach. Z kelnerem który "kontroluje" sytuację i widzi kiedy przykładowo kończy mi się wino w kieliszku, i mi je dolewa, bądź podchodzi i proponuje, ale zarazem nie jest natarczywy. Ach... Rozmarzyłem się... To tylko Pabianice... Piotrze... Wróć na ziemię...

Martuchap_ce

Postprzez Martuchap_ce » 12 sty 2009, o 22:48

Trochę offtop poszedł :) czy możemy wrócić do tematu? Mnie raczej chodzi o młodzież i dzieciaki, co dal nich można by zrobić Waszym zdaniem :)
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 12 sty 2009, o 23:15

Martuchap_ce napisał(a):Czego Waszym zdaniem Brakuje w Naszym mieście?
Martuchap_ce napisał(a):Mnie raczej chodzi o młodzież i dzieciaki
Trzeba było tak od razu.
To brak mi szacunku dla nauczycieli, osób starszych, dyscypliny w szkołach itp, itd.
Brak mi zadbanych placów zabaw, zielonych trawników w centrum miasta, zadbanej Strzelnicy... i jeszcze kilku drobiazgów....... :roll:

eve666

Postprzez eve666 » 12 sty 2009, o 23:20

Xanadu zaraz by młodzież porozstawiał po kątach na karnych jeżykach i kazał pisać dyktando ortograficzne. A ja bym im dodała - jako lekturę do poduszki - trochę książek dotyczących savoir vivre (zaraz by pytali co to ten sawojrwiwre?)...

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 12 sty 2009, o 23:29

Zapomniałaś o woreczkach z grochem :D

sonia

Postprzez sonia » 12 sty 2009, o 23:49

o rety.. woreczki brrr..;)
do ksiązek ich pogonić a nie knajp się zachciewa :P
I jeśli miałabym urodzić się znów - to tylko w Polsce i tylko TU.

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 12 sty 2009, o 23:53

Przy okazji przydała by się policyjna godzina dla rozbrykanych dzieciątek. Po 22:00 - tylko z prawnym opiekunem, albo na pakę i do domu. Na koszt mamusi i tatusia. W razie oporu - na dołek i po zawodach.
Nie minął by kwartał a byłby taki spokój wieczorami, ze hej :)
Ach..... te marzenia ^^

Owieczka

Postprzez Owieczka » 13 sty 2009, o 09:08

Xanadu napisał(a):Przy okazji przydała by się policyjna godzina dla rozbrykanych dzieciątek. Po 22:00 - tylko z prawnym opiekunem, albo na pakę i do domu. Na koszt mamusi i tatusia. W razie oporu - na dołek i po zawodach.
Nie minął by kwartał a byłby taki spokój wieczorami, ze hej :)
Ach..... te marzenia ^^

Kurcze-popieram Cię :!: Wiem,że młodzież się nudzi itp.ale czasem nie idzie wytrzymać kiedy pętają się po nocach pod oknami :twisted:
Można by było zadbać troszkę bardziej o nasze Pabianickie parki,żeby przyjemniej było posiedzieć na ławeczce.Fajnie by też było,gdyby gdzieś powstało miejsce,w którym można by było bezkarnie spuścić psa ze smyczy i nie narazić się na pouczenie ze strony SM "bo pies bez smyczy biega i brudzi"

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 13 sty 2009, o 13:35

Owieczka napisał(a):Można by było zadbać troszkę bardziej o nasze Pabianickie parki,żeby przyjemniej było posiedzieć na ławeczce.

i jeszcze system ściezek rowerowych wyprowadzających aż poza granice miasta i centrum rozywki typu basen korty, tereny zielone, ścieżki dla rolkowców i innych tego typu wynalazków a obok nowoczesne kino, knajpki itp.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

sonia

Postprzez sonia » 13 sty 2009, o 13:42

zgadza się.. święcej ścieżek rowerowych! ;)
I jeśli miałabym urodzić się znów - to tylko w Polsce i tylko TU.

gabryś

Postprzez gabryś » 13 sty 2009, o 14:12

Mogli by trochę ogarnąc na lewitynie i pomyslec zeby była czysta woda.

eve666

Postprzez eve666 » 13 sty 2009, o 14:42

Jeśli Pabianice uważane są przez niektórych za "sypialnię Łodzi" to zróbmy tutaj miejsce, gdzie będzie można odpocząć i się zrelaksować. Zagospodarowanie MOSiR-u to podstawa. Rekultywacja (takie modne ostatnio słowo) terenów zielonych - to jest to. W Łodzi różne stawy tu i ówdzie są zaniedbane a latem oblężone i dodatkowo zaśmiecone (widzieliście Arturówek latem?). W Pabianicach jest ten plus, że jest nas tutaj mniej i komfort odpoczywania w takich miejscach byłby o wiele większy. To straszne, że się nie docenia posiadania takiego fajnego miejsca z wodą i zielenią wokół.
Fajne byłoby utrzymać ten klimat miejsc - otwarte, zielone przestrzenie. W tym cały sens: nie budować kompleksów basenowych, pozamykanych, zabunkrowanych tylko tworzyć warunki do odpoczynku na powietrzu, rodzinnie. Ja bym chciała pójść sobie na grilla nad czystą wodę gdzieś między drzewkami... Ech...

Owieczka

Postprzez Owieczka » 13 sty 2009, o 16:52

Ja z dziećmi wcale nie chodzę do "Lewityna",bo jak popatrzę na tamten syf i brud to mnie cholera bierze.Kiedyś zdaje się były plany sensownego zagospodarowania tamtych terenów przez jakiś prywatnych przedsiębiorców zza granicy,ale władze miasta nie podjęły tematu i od tamtej pory-cisza.O ścieżkach rowerowych też w przeszłości była mowa-i nic :twisted: Parki-to coś,co nie wymaga komentarza-a mogły by przyciągnąć sporo ludzi.Tak ogółem,to w Pabianicach wcale nie ma plenerowych miejsc wypoczynku godnych uwagi.Jak chce się zobaczyć trochę "natury" trzeba się wybrać do zaśmieconego lasku miejskiego :evil: A posiedzieć spokojnie nad wodą można najbliżej nad Dobrzynką gdzieś w okolicy tamy :evil:

eve666

Postprzez eve666 » 13 sty 2009, o 16:57

A fajnie by było Owieczka, jakbyśmy sobie poszły na jakieś dobre kiełbaski grillowane nad czystą wodę, nie? Chyba się głodna robię... :D.

Następna strona

Powrót do Po godzinach