Rozpoznaje ktoś to miejsce ?

Pabianice, moje miasto...
Limier
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Limier » 20 paź 2008, o 19:13

Witam, mam pytanie fotki były zrobione w Pabianicach po bitwie o nasze miasto około 13.09.1939 r wie ktoś w którym miejscu mogły być zrobione ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

prof_klos
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez prof_klos » 20 paź 2008, o 20:12

Na trzeciej fotografii widać torowisko - nie wygląda bynajmniej na kolejowe 1435mm a na wąskie, 1000mm 0- więc tramwajowe. To może posłużyć za znak, że wykonano je gdzieś, przy głównej ulicy miasta. Teraz trzeba tylko rozszyfrować architekturę w tle a z tym może być problem, bo za wiele to jej tu nie widać...
Jelcz - Potencjalny Wyrób Hutniczy! =)

Dmowski

Postprzez Dmowski » 20 paź 2008, o 22:26

Trzecia fotografia kojarzy mi się z obecnym rogiem Zielonej i Zamkowej. A ten niższy budynek wygląda mi na ten w którym mieści się obecnie hurtownia zabawek. Co prawda szczerze wątpię w swoja interpretację, porostu jakoś tak mi się to kojarzy.

Xanadu
Pabianiczanin
Pabianiczanin

Postprzez Xanadu » 21 paź 2008, o 09:31

Brama (prawa strona) jest wejściem na boisku sportowe Krusche & Ender.
Lokalizacja: skrzyżowanie Zamkowej i Reymonta, ze sklepikiem, który stoi tam do dziś (łuczek nad ściętym frontem).
Źródła: mój tata i skan mapki P-nic z 1945r.

besa

Re: Rozpoznaje ktoś to miejsce ?

Postprzez besa » 24 lis 2011, o 03:01

Witam.
To jest Ksawerów - samo centrum. Róg dzisiejszej ulicy Jana Pawła II i Łódzkiej. Fotografie wykonali niemieccy żołnierze z 16. Pułku Piechoty, 22. Dywizji Wehrmachtu. Ta jednostka nie walczyła pod Pabianicami - jej szlak bojowy zaczął się 13 września, kiedy te okolice już zostały zdobyte przez Niemców. Dywizja została przerzucona z Niemiec (z okolic dzisiejszego Żagania na Śląsku) drogą lotniczą rano 13 września 1939 r. na polskie lotnisko polowe w majątku Widzew k. Ksawerowa. Następnie przemaszerowali do Ksawerowa, gdzie załadowano ich na ciężarówki i przez Rudę Pabianicką, Łódź (m.in. ulicami Pabianicką i Piotrkowską) pojechali do Strykowa i dalej do Łowicza, aby wspomóc wojska 8 Armii dostające w d... w bitwie nad Bzurą.
Zdjęcia, które wstawiliście zostały zrobione właśnie w momencie oczekiwania na załadunek na ciężarówki.
Więcej zdjęć z udziału tej jednostki w Kampanii Polskiej możecie obejrzeć pod adresem:
http://www.historic.de/Home/home.html

wsmpw

Postprzez wsmpw » 27 lis 2011, o 12:55

fakt ostatnie zdjęcie to ewidentnie centrum ksawerowa po lewo mamy teraz chłopkę a jakby za nami jest droga do szkoły CKR
Renault 5 Klub Polska
wsm

Powrót do Jestem stąd