Ostatnimi czasy wiele mówi się o podzielnikach i nowych głowicach oraz rozliczeniu ogrzewania. Hmm... bardzo fajnie tylko nikt i tak tego nie jest w stanie pojąć jak to PSM sobie ustala stawki i zasady. Ale, ale ja nie o tym.
Po jakże ciekawym i dość niemożliwym fakcie obniżenia wysokości czynszu popatrzyłem sobie na tą tabelkę ze składnikami.
Wszyscy pewnie o tym wiedzą że w czynszu każdy członek spółdzielni płaci za prąd i wodę od powierzchni mieszkania. Tylko jak to i czemu jak każdy z nas posiada licznik wody i prądu wg którego się rozlicza....
Ciekawie się robi jak człowiek dokładniej się przyjrzy tym kwotom.
Uśredniając powierzchnię mieszkania do 50m2
Ilość członków spółdzielni około 14500 szt.
Prąd:
50 m2 x 0,12 zł = 6 zł
średni koszt kWh = 0,57 zł
6 / 0,57 = 10,52 kWh (dodatkowo opłacone miesięcznie) x 14500 szt = 152.540 kWh x 0,57 zł = 86.947,80 zł (dodatkowego przychodu dla PSM za prąd od powierzchni lokali spółdzielni) \
Woda:
wg rozliczenia :
zimna m3 - 3,09
ścieki m3 - 6,13
podgrzanie - 14,98
Średnio za m3 wody - 24,20 zł
ciepła : 50 m2 x 0,25 = 15,50
zimna : 50 m2 x 0,16 = 8,00
W sumie 20,50 zł co daje opłatę za 0,85 m3 wody
0,85 m3 x 14500 = 12.325 m3 x 24,20 zł = 298.265,00 zł (dodatkowego dochodu dla PSM za wodę od powierzchni lokalu).
Podczas rozmowy z inżynierem PSM się dowiedziałem że:
PSM odnośnie wody tłumaczy się różnicami z odczytów licznika głównego i jednostkowych tylko jak to jak wszystkie ponoć są legalizowane i wskazują identycznie. (cisza od pana z PSM)
Dalej stękając dodaje że na mycie klatek ... a wie pan ile to wody ? No nie... 8,5 m3 na klatkę to chyba musiała by być non stop mokra.
No to kolejna wersja że na awarie no to jak to po co w tym wypadku fundusz remontowy (no i cisza od pana z PSM)
Tłumaczy się pan dalej no że gotowość jest tego że mogę kran odkręcić i woda leci... no to czyli za to że mam wodę ?
No i tak jeszcze można długo i długo a i tak nic się nie dowiedziałem.
Dla porównania basen sportowy (50 x 25 x 1,8 m) ma pojemność 2.287,50 m3 (czyli tak 5,5 razy mniejszą niż ta co idzie na różnice, mycie klatek i w ogóle na nie wiadomo co)
Można by było jeszcze tak długo liczyć np fundusz remontowy na remonty których nie ma, na docieplenie które nie są wykonywane i np na kulturę a jak ma być sylwester to nie ma pieniędzy na niego.
Ja normalnie nie wiem może coś źle rozumiem albo czegoś nie rozumiem i może się gdzieś pomyliłem ale coś na pewno jest tu nie tak i Spółdzielnia robi nas wszystkich w balona.
Hmm... a jeszcze czemu nie ma opłaty za gaz przecież każdy ma gaz i licznik a w czynszu nie ma mowy o gazie. A dla czego bo w lokalach zajmowanych na biura PSM nie ma gazu a nasi kochani urzędnicy i kierownicy kierowników gdzie każdy ma swoją sekretarkę i innych podwładnych najwięcej korzystają z wody i prądu, za co my wszyscy członkowie spółdzielni płacimy.
Oj kończę już bo się za bardzo zaczynam denerwować.
Pozdrawiam wszystkich którzy podzielają moje zdanie.