INTERNET W PABIANICACH

Pabianice, moje miasto...
Avatar użytkownika
Michał
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
 
Posty: 125
Dołączył(a): 7 gru 2006, o 01:06

INTERNET W PABIANICACH

Postprzez Michał » 29 gru 2006, o 13:23

Jest proste pytanie: rezygnuję z neostrady i chciałbym sie podłączyć do innego dostawcy. Z jakich usług korzystacie i co byście polecili??
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Avatar użytkownika
Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 16:56

Postprzez Bosman » 29 gru 2006, o 14:12

No właśnie dostałem nowy regulamin i jest czas określony na wypowiedzenie umowy, co kto poleca, i czy wszędzie mi to podłączą jeśli chodzi o Pabianice 8)

Avatar użytkownika
Elvis
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy
 
Posty: 98
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 19:40
Lokalizacja: Mlodzieniaszek

Re: INTERNET W PABIANICACH

Postprzez Elvis » 29 gru 2006, o 15:44

Michał napisał(a):Jest proste pytanie: rezygnuję z neostrady i chciałbym sie podłączyć do innego dostawcy. Z jakich usług korzystacie i co byście polecili??

Ja korzystam z uslugi DSL 1000 . Jest to sieć 11 osób z czego tak naprawde korzysta 5 . płace 28zł predkosc sciagania sr 120-130kb/s
Teraz jest promocja i podnosze na DSL 4000 , bede placil tyle samo a predkosc 4razy wieksza czyli 4mb
Mialem dosc przez pewien okres tej sieci i szukalem indywidualnych rozwiazan i niestety stosunek predkosc/cena jest zbyt duzy..... za przyzwoita predkosc 512 musialbym placic 70-100 co jest stanowczo za duzo :( Szkoda ze nie ma u nas jeszcze multimedii gdyz oni maja niecly internet ( rodzina z lodzi posiada i sobie chwala )
Uwazaj jak tanczysz bo zyciowy parkiet bywa sliski...
// http://www.fotoobalski.pl //

Avatar użytkownika
Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 804
Dołączył(a): 27 lis 2006, o 20:36
Lokalizacja: inąd

Postprzez Maciek » 29 gru 2006, o 16:29

zalezy gdzie mieszkasz - jesli gdzies na Bugaju, to mozesz skorzystac z uslug Hyperionu ale roznie moze z nimi byc (slyszalem rozne, dosc skrajne opinie);

jesli to inne blokowiska - popytaj wsrod sasiadow...

a jesli jakies przyslowiowe za...plecza miasta ;) to raczej o alternatywe bedzie b.ciezko

tepsa ma jedna zalete - neostrada dziala najstabilniej

a miasto nasze bidne i olewane - ani Dialogu ani Netii

Avatar użytkownika
Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 16:56

Postprzez Bosman » 29 gru 2006, o 18:34

a ja sam sobie odpowiem na pytanie, bo trochę poszukałem więc tak:
Jeśli zrezygnujemy z neostrady, przez pół roku będziemy mieli karencje na wszelkie promocje, sama instalacja (pakiet startowy) będzie nieźle kosztować, oficjalnie utrzymanie linii to koszt 36.60 zł (NIEWIERZE JAK KTOŚ MA ABONAMENT ZA 42.70 Zł TO OZNACZA, Że stacjonarny płacimy 6,10 zł :? )

Oficjalny cennik, o 15 lutego
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/357194/C ... 767585.pdf


aaa, i jeszcze jedno bo to ważne choć inna sprawa!
http://www.telix.pl/artykul/trojan-rozp ... 16373.html
na gg włamał się wirus wyła linki, niby nic w tym dziwnego gdyby nie... PRZECZYTAJCIE WAŻNE!

Avatar użytkownika
kaśka
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy
 
Posty: 59
Dołączył(a): 25 lis 2006, o 17:37
Lokalizacja: z Bugaju

Postprzez kaśka » 29 gru 2006, o 23:09

Bosman102 napisał(a):a ja sam sobie odpowiem na pytanie, bo trochę poszukałem więc tak:
Jeśli zrezygnujemy z neostrady, przez pół roku będziemy mieli karencje na wszelkie promocje, sama instalacja (pakiet startowy) będzie nieźle kosztować, oficjalnie utrzymanie linii to koszt 36.60 zł (NIEWIERZE JAK KTOŚ MA ABONAMENT ZA 42.70 Zł TO OZNACZA, Że stacjonarny płacimy 6,10 zł :? )

Oficjalny cennik, o 15 lutego
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/357194/C ... 767585.pdf

No to co mam robić? Chciałam zrezygnować z telefonu, ale z tego co piszesz nie ma to sensu?!

Mam liveboxa. To tragedia. Jak drzwi są pozamykane, to fala radiowa nie ma siły się przebić. Paranoja! Żeby mieć Internet w drugim pokoju, wędrujemy z notebookiem po całym pokoju. Chore aż do bólu. A oni mi teraz za tę super usługę doliczyli do rachunku za grudzień 8,20 (netto). Wcześniej to badziewie miałam darmo, więc nie dyskutowałam. Po pierwszym stycznia oddam im to cudo. Na dodatek nie chodzi na linuksie, bo nie mamy w drugim kompie karty sieciowej, dlatego nasze kompy pracują na dwóch modemach (speedtouch na linuksa, livebox pod Windowsem). Chyba za bardzo skomplikowane :) jak na kobiecy umysł.
żyj chwilą, tu i teraz

Avatar użytkownika
Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 804
Dołączył(a): 27 lis 2006, o 20:36
Lokalizacja: inąd

Postprzez Maciek » 30 gru 2006, o 13:50

od dawna wiadomo że LIVEBOX to takie gówno że szkoda gadać... a oni chcą tym sygnał TV puszczać <żenada do kwadratu> [na szczęście jest to niedostępne w woj.łódzkim i to cały plus tej usługi]

sprawa z neostradą jest taka że teraz można mieć nią bez telefonu stacjonarnego (aktywnej linii), tyle że jest to tak pomyślane by się to nie opłacało !!! (oszczędność na poziomie niecałych 7 PLN)

bo będą doliczać 36.60 za neostradę, przy abonamencie za plan standardowy na poziomie chyba 43 PLN :roll: i niech ktoś powie że to nie jest złodziejstwo w biały dzień, że sam abonament (koszt) to jedyne pare złotych a 80% tej kwoty to utrzymanie infrastruktury.... :x

podam jeszcze bardziej skrajny przykład: mam neostradę w domu, wraz z abonamentem za... 36.60 (nazywa się to niedrogi i już od paru lat nie jest oferowany bo był... za dobry! - opłacał się wszystkim użytkownikom którzy mają mniej niż 176 JT na rachunku w miesiącu - a teraz popatrzcie na swoje rachunki i wyciągnijcie wnioski...); aha - w tym abonamencie mam jeszcze 10 impulsów w cenie. tak! już się palę do rezygnacji :evil:

chcecie zrezygnować z neostrady bez płacenia kar (o ile tak musicie a umowa z telepsem na neostradę nie wygasa akurat na dniach) - pomyślcie o zmianie właściciela telefonu stacjonarnego na innego domownika :D

Avatar użytkownika
jacek.klej
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
 
Posty: 221
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 23:46
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez jacek.klej » 30 gru 2006, o 14:18

Maciek napisał(a):chcecie zrezygnować z neostrady bez płacenia kar (o ile tak musicie a umowa z telepsem na neostradę nie wygasa akurat na dniach) - pomyślcie o zmianie właściciela telefonu stacjonarnego na innego domownika :D


Tu zgoda kary za zerwanie umowy nie płacimy, bo wcale "nie chcemy" zrywać umowy na neostradę, tylko rezygnujemy z telefonu, to tepsa odłącza nam internet ;).
Niestety TP s.a. i tu ma na nas haczyk. Przy rezygnacji z telefonu i późniejszym podpisaniu umowy przez innego mieszkańca lokalu zmienia się numer telefonu, co ma być uciążliwe i zniechęcić do takich praktyk.
Można dać wędkę, za rybę już trzeba płacić.

Avatar użytkownika
Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 16:56

Postprzez Bosman » 30 gru 2006, o 15:30

Reasumując tepsy są przygotowane na każdą ewentualność.
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś tak było, że jak się zlikwiduję telefon stacjonarny, i od nowa chcemy go założyć, w tym samym lokalu (obojętnie czy na tą samą osobę) to koszt takowej instalacji opiewał na kwotę 600 zł. Dla porównania dla nowych abonamentów tepsy, to koszt 50 zł, a często są promocje za 1 zł. Mówię tu o samym telefonie stacjonarnym!

Avatar użytkownika
kaśka
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy
 
Posty: 59
Dołączył(a): 25 lis 2006, o 17:37
Lokalizacja: z Bugaju

Postprzez kaśka » 30 gru 2006, o 18:19

Tak jak myślałam, robią nas na każdym kroku. Czyli zostaję z telefonem, ale bez liveboxa. Tyle się nagadali, napisali, a i tak jesteśmy tam, gdzie był nasz "ukochany" monopolista 5 lat temu :(
żyj chwilą, tu i teraz

Avatar użytkownika
szwagier
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
 
Posty: 126
Dołączył(a): 19 gru 2006, o 13:26
Lokalizacja: Pabianice-Bugaj

Postprzez szwagier » 31 gru 2006, o 12:53

Neostrada sama w sobie jest dobry, tylko wadę ma taką, że jej operatorem jest TP. Działa to to w miarę stabilnie nawet na starym Bugaju. Zaletą w odróżnieniu od sieci jes to że jest się niezależnym. W sieci wejście na komputer innego użytkownika jest dziecinnie proste. A potem są kradzieże, podglądanie. W neo już jest trudniej :) I nie ma się stałego adresu IP. Ja już wolę mieć neo za więcej niż sieć za mniej. Na łączach hyperionu działał serwer z moją stroną i było to jakieś nieporozumienie... coś strasznego...
Obrazek
Obrazek

Avatar użytkownika
NEO
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy
 
Posty: 43
Dołączył(a): 9 sty 2007, o 12:17
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez NEO » 10 sty 2007, o 15:48

zalezy gdzie mieszkasz - jesli gdzies na Bugaju, to mozesz skorzystac z uslug Hyperionu ale roznie moze z nimi byc (slyszalem rozne, dosc skrajne opinie)


...dokładnie, zalezy gdzie mieszkasz. Hyperion- chyba drogo i przerwy ciągłe w sygnale (zaklucenia) < tak slyszalem od znajomych co od nich mają.

N

BOLO
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 11:25
Lokalizacja: Pabianice/ŁOŚedle

Postprzez BOLO » 11 sty 2007, o 02:19

livebox... już 3 razy odmówili mi podłączenbia tejk opcji... wiec coś qwa nie halo...

ale w pabianicach nie ma innejh prespektywy....

w łodzi: DIALOG dlaprzykladu ;]
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

Avatar użytkownika
Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 804
Dołączył(a): 27 lis 2006, o 20:36
Lokalizacja: inąd

Postprzez Maciek » 11 sty 2007, o 02:26

BOLO: liveboxa nie bierz za żadne skarby - zwykły modem pod USB jest też OK! no chyba że koniecznie chcesz płacić 10 pln więcej za coś co nie działa prawidłowo i z natury lubi problemy (nie mówię nawet o jakości urządzenia);

Avatar użytkownika
abyss
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
 
Posty: 211
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 22:04
Lokalizacja: Nowa Wieś

Postprzez abyss » 12 sty 2007, o 12:20

Maciek napisał(a):BOLO: liveboxa nie bierz za żadne skarby - zwykły modem pod USB jest też OK! no chyba że koniecznie chcesz płacić 10 pln więcej za coś co nie działa prawidłowo i z natury lubi problemy (nie mówię nawet o jakości urządzenia);

Także odradzam livebox'a. Nie pamiętam teraz, ile metrów zasięgu podają w reklamie, ale w rzeczywistości dobrego zasięgu to jest 5 metrów max, jeśli oczywiście po drodze nia ma ani jednej ściany, czy nóżek od mebli... No i musi stać na wierzchu i świecić w nocy rozświetlając cały pokój.
Jesteś tym, co potrafisz poczuć, posiadasz tyle, ile umiesz dostrzec
Miej permanentnie rozpostarty umysł i nie zamykaj oczu
Koczuj na smaki, smaki te poczuj

Avatar użytkownika
Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 804
Dołączył(a): 27 lis 2006, o 20:36
Lokalizacja: inąd

Postprzez Maciek » 12 sty 2007, o 12:45

i przy tym całym świetnym rozwiązaniu, żeby było mało - obcina nawet i 30% wykupionego łącza! bo kumpel miał i zrobił testy prędkości swoich 2MB.

Jacek12
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy
 
Posty: 2
Dołączył(a): 13 sty 2007, o 04:10

Postprzez Jacek12 » 13 sty 2007, o 04:15

Ja mam internet z NetCom www.netcom.lzl.pl i dziala bez zarzutu. W prawdzie radiowka, ale sie sprawdza. Zasieg maja duzy, bo maja nadajniki na szczycie komina przy Kauflandzie.
Drogo, bo drogo, ale za to nie ma limitow jak w tej chorej NEO.

Avatar użytkownika
jacek.klej
Starówa - witaj starszy forumowiczu
Starówa - witaj starszy forumowiczu
 
Posty: 221
Dołączył(a): 21 lis 2006, o 23:46
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez jacek.klej » 13 sty 2007, o 16:21

Bez przesady w Neostradzie jest 15GB limitu przy opcji 512, to nie jest znów tak mało. Jak ktoś ściąga bez przerwy filmy, to i może mu mało :twisted:
A co do ceny to też nie jest tak źle z Neo, bo w NetCom trzeba zapłacić jeszcze raz tyle za to co oferuje TP, a na dodatek nie ma opcji większej niż 512Kb/s.

Ps. Co do LiveBox'a, to tylko wersje z oprogramowaniem dostępnym w Polsce są niestabilne i nie pracują właściwie. Znajomy pracujący w firmie telekomunikacyjnej zapewnia, że w egzemplarzach przywiezionych z Francji nie ma takich problemów.
Jak ktoś chce podłączyć kilka komputerów bezprzewodowo, to polecam router Wi-Fi, koszt to jakieś 200-250PLN (na Allegro jeszcze taniej).
Można dać wędkę, za rybę już trzeba płacić.

Avatar użytkownika
Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody
lewityn - wypływasz na szerokie wody
 
Posty: 804
Dołączył(a): 27 lis 2006, o 20:36
Lokalizacja: inąd

Postprzez Maciek » 13 sty 2007, o 16:47

jacek.klej napisał(a):Bez przesady w Neostradzie jest 15GB limitu przy opcji 512, to nie jest znów tak mało. Jak ktoś ściąga bez przerwy filmy, to i może mu mało :twisted:

15 GB to może i nie jest mało, ale porównując tą wartość z innymi limitami to są one co najmniej śmieszne (czysta proporcja pokazuje że telepies nie daje tyle ile powinien (25 GB@1MB vs 35GB@2MB vs 50GB@6MB);

a dokładniej licząc, telepies przy opcji 512 udostępnia 20% tego co powinien i tego co de facto było (jak limitów nie było, bo były takie czasy) na zachodzie jakoś się od tego odchodzi od dłuższego czasu i u nas też się skończy, o ile Dialog i Netia zaczną inwestować w rozbudowę swoich infrastruktur bo ich oferty DSL już teraz są lepsze :P [ale Pabianice pozostają jak zawsze w tyle]

no i jeszcze koszt 2GB transferu za 9,99 PLN (zdrapka) to typowy przykład francuskiej pazerności

Jacek12
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy
 
Posty: 2
Dołączył(a): 13 sty 2007, o 04:10

Postprzez Jacek12 » 15 sty 2007, o 18:51

jacek.klej nie bylbym taki pewien czy az tak duzo sie doplaca.
Nie mam telefonu stacjonarnego, wiec musialbym zaplacic TP 302 zl (NetCom 122) za instalacje. Abonament neo 1024 placilbym 92 zl (56+36,60).
Szczerze mowiac wole miec 256 kilo za 59 zl bez limitow i sciagac sobie film 12 godzin zamiast 5 niz placic dodatkowo 33 zl i miec stracha czy mi czasem limit nie stuknie (sporo sciagam). A do www nie ma roznicy czy jest 256 czy 2 mega.

Następna strona

Powrót do Jestem stąd



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników

cron