Zakaz Palenia?

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Zakaz Palenia?

Postprzez Bosman » 7 sty 2007, o 01:04

Jednych drażnią słynne już "Psie kupy", a innych palacze, zwłaszcza na przystankach autobusowych. W "Biedronce" temat już taki był- czas na forum
Co wy na to, aby w Pabianicach zakazać palić na przystankach.I jak wam się podoba pomysł, by w knajpach był zakaz palenia.
Liczę na obiektywizm, zarówno palących jak i nie palących.

Obrazek

Taki widok jest gorszy czasem niż te kupy.

Żeby nie było, sam paliłem kiedyś coś koło 3 paczek dziennie! :?

jarekc
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez jarekc » 7 sty 2007, o 01:13

Kupy, pety, przyklejane gumy do żucia itd.
Naprawdę jest to kwestia nie tylko wychowania, ale kultury w jakiej się wychowujemy...
A co do zakazów jestem za umiarkowanym ograniczeniem w tych miejscach, gdzie przeszkadza to niepalącym, a więc przystanki bym z tego wykluczył - niech palą byleby nie śmiecili.
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Bosman

Postprzez Bosman » 7 sty 2007, o 01:16

Jarekc odsyłam tutaj:
http://www.zyciepabianic.com.pl/forum/v ... 71&start=0

Skoro brakuje koszy to jak mają nie śmiecić?
Powstaje taka bezsensowna kwadratura koła. :?

ewa
Moderator
Moderator

Postprzez ewa » 7 sty 2007, o 01:17

A ja bym przystanków nie wykluczyła, bo jesli np. pada, albo jestem zmęczona i siedze na przystanku, to nie mam ochoty, (przeszkadza mi to) żeby mi ktoś w twarz dymił. Niby czemu ja mam wtedy się "usuwać"? Niestety zwrócenie uwagi nie zawsze pomaga, bo przecież każdemu wolno...
Ogry są jak Photoshop, Photoshop ma warstwy i ogry mają warstwy...
Obrazek Obrazek

jarekc

Postprzez jarekc » 7 sty 2007, o 01:21

Bosman102 napisał(a):Skoro brakuje koszy to jak mają nie śmiecić?

Mam nadzieję, że się to zmieni...
Wiem, że dla Dychty czystość jest jednym z priorytetów, a w tym ma moje 100% poparcie...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Bosman

Postprzez Bosman » 7 sty 2007, o 01:26

Jarekc ale dobrze wiesz że to jest czasami "robota głupiego" Przecież koszy od momentu zakupu jeszcze tego samego dnia ubywa spora ilość. "Biedronka" pisała o tym w tym tygodniu, był nawet wywiad z Wołoszem.

jarekc

Postprzez jarekc » 7 sty 2007, o 01:30

Ale w tej diedzinie wydaje mi się, że trzeba być wytrwałym i iść na "zmęczenie materiału"
Może jeśli wreście koszy będzie sporo, to nie będzie takie "cool" ich demolowanie...

Bosman

Postprzez Bosman » 7 sty 2007, o 01:34

To co powiesz na to?

Obrazek

aha i na bulwarach nie trzeba aż tyle bo nie potrzebnie w rzece lądują, identycznie w parku.

Obrazek

veo
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez veo » 7 sty 2007, o 10:37

Zdecydowany zakaz palenia na przystankach. Coraz więcej miast wprowadza takie zakazy i specjalnie nikt nie protestuje.
Jeśli pada deszcz i mam ochotę schronić się pod wiatą, to doprawdy nie mam ochoty wdychać tego ohydztwa.
Ale ostatnio gdzieś prezes Habura powiedział, że takiego zakazu zdecydowanie nie będzie. Ale to chyba nie do niego należy decyzja w tej sprawie.

BOLO

Postprzez BOLO » 7 sty 2007, o 12:00

ja jestem za ogólnym wprowadzenie ZAKAZU PALENIA w miejscach publicznych. Co do knajp to raczej to nie przejdzie gdyż ludzie nie są nauczeni tego że ktoś im zakazuje palić aczkolwiek pomysł wart uwagi.
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

apologies

Postprzez apologies » 7 sty 2007, o 13:33

temat rzeka ... ale polecam ten artykuł : http://www.przekroj.pl/index.php?option ... mitstart=0

jacek.klej

Postprzez jacek.klej » 7 sty 2007, o 16:23

Co do artykułu, to kolega pracował w jednej z łódzkich hurtowni zoologicznych i dostawał premie (100PLN) za niepalenie, ale niestety nałóg wziął górę i już tam nie pracuje. Nie ma się co odwoływać do sądu pracy, bo szef łatwo może udowodnić, że zapach tytoniu źle wpływał na zwierzęta.

"Dyktatura niepalących" - Przekrój
"(...)Coraz częściej palący mają mniejsze szanse na znalezienie pracy niż kandydaci bez nałogu. Co zresztą niezgodne jest z unijnymi przepisami, które wyraźnie nakazują równe traktowanie pracowników nie tylko ze względu na kolor ich skóry czy wyznanie.(...)"
A co to ma do równych praw? To są proste wyliczenia, palący pracownik częściej robi sobie przerwy, a jeśli pracuje z klientami to może od niego być czuć woń tytoniu. To tak jakby do fabryki zapałek zatrudnić piromana z wyrokiem.

Jestem za zakazem palenia w miejscach publicznych. Moja mama, palaczka od wielu lat, nigdy nie pali na ulicy ani na przystankach.
Jak ktoś chce się truć, to niech to robi we własnym gronie.
Można dać wędkę, za rybę już trzeba płacić.

Bosman

Postprzez Bosman » 7 sty 2007, o 16:45

A jeśli jest to stacja benzynowa, to gdzie mają te przerwy robić?
Poza stacją? To dopiero kosztuje czasu, wyjście- zapalenie-przyjście. Oczywiście w nocy jest inaczej i na stacji normalnie pracownicy palą sobie.
Cóż generalnie palenia staje się nie modne. Ciekawe tylko czy podwyżki zachęca do rzucenia nałogu?
Czas pokaże 8)

BOLO

Postprzez BOLO » 7 sty 2007, o 23:34

dlaczego ja jako NIEPALĄCY mam być dyskryminowany??

palacz idzie i mówi że na papierosa a ja co?? czemu ja mam dalej pracować w tym czasie co inni palą.... u mnie na szczęscie się to nie zdarza ale wiem że tak bywa....
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

Maciek

Postprzez Maciek » 8 sty 2007, o 00:20

ja jestem za zakazem palenia w wersji minimum - w pubach; wkurza mnie to ze jak gdzies wychodze to potem ciuchy nadaja sie jedynie do prania :roll:

co do innych miejsc publicznych jak np. przystanki - jest mi to obojetne bo rzadko kiedy korzystam z komunikacji miejskiej..

Karolina

Postprzez Karolina » 8 sty 2007, o 02:07

Bzdura i to wielka na przystanku w ocekiwaniu na autobus kazdy moze zapalic to szybciej czas leci i wogole jest fajnie. troche morze dziwnie wygladaja te petry wkolo przystanku ale gdyby wprowadzic popielniczki na przstankach to bylo by to lkepiej panowie radni powini pomyslec nad popielniczkami .

jarekc

Postprzez jarekc » 8 sty 2007, o 08:38

Maciek napisał(a):ja jestem za zakazem palenia w wersji minimum - w pubach; wkurza mnie to ze jak gdzies wychodze to potem ciuchy nadaja sie jedynie do prania :roll:

Oj jeśli oto chodzi to jest to jedna z najbardziej denerwujących rzeczy...

Ale trzeba pamietać w tej całej dyskusji o jednym, że palenie jest "nałogiem", a więc wiele osób jest pod pewnym "przymusem", więc nie róbmy polowania na czarownice i tak mają nieciekawie - jeden papieros skraca życie chyba o 12 minut...

BOLO

Postprzez BOLO » 8 sty 2007, o 11:56

JarekC moze i skraca ale za to DOBRY SEX wydłuża o 20 minut... bede żył wiecznie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a co mnie to obchodzi że on jest pod przymusem..... ja nie mam zamiaru cierpieć na tym że on jest CHORY..... ja mu podałem pierwszego??

Aga

Postprzez Aga » 8 sty 2007, o 12:05

To, że oni mają nieciekwie to już ich wybór, nie będę im z tego powodu współczuła!! Niech palą w swoich domach!!!!!!!! alkoholu nie można pić publicznie...a to też straszne uzależnienie....

abyss

Postprzez abyss » 8 sty 2007, o 21:24

Maciek napisał(a):ja jestem za zakazem palenia w wersji minimum - w pubach; wkurza mnie to ze jak gdzies wychodze to potem ciuchy nadaja sie jedynie do prania.

Zgadzam się. Nie tylko ciuchy, ale i włosy.
Popieram zakaz palenia na przystankach, a w pubach wydzielenie oddzielnych pomieszczeń dla palaczy. Osoby palące na przystankach, kiedy nie są tam same, to egoiści. Myślą tylko o swoich potrzebach i ich zaspokojeniu, a nie o innych ludziach.
Irytujący są także przechodnie palący papierosy i idący przede mną całą drogę. Kiedy to ja bardziej czuję zapach i smak papierosa niż palący...
Także zabroniłabym palenia na balkonach. Mam sąsiada, który bardzo dużo palił na balkonie i gdy miałam otwarte okno, wszystko wpadało do środka. To samo dotyczy palenia na klatkach schodowych. Przez kilka pięter muszę iść wdychając dym papierosowy. Na szczęście tak niefajni sąsiedzi rzadko się w blokach zdarzają :)
Poza tym ograniczenie ludziom możliwości do palenia sprawi, że będą zdrowsi. Z obiektywnego punktu widzenia nikt nie straci, a nawet każdy zyska na zdrowiu - palacz, jak i bierny palacz :)
Jesteś tym, co potrafisz poczuć, posiadasz tyle, ile umiesz dostrzec
Miej permanentnie rozpostarty umysł i nie zamykaj oczu
Koczuj na smaki, smaki te poczuj

Następna strona

Powrót do Jestem stąd