Śmieci, śmieci i jeszcze raz śmieci... :|

Edziulka
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Śmieci, śmieci i jeszcze raz śmieci... :|

Postprzez Edziulka » 16 gru 2006, o 23:50

Właśnie wróciłam do domku. Przez miasto. I w centrum jest taki bałagan (by nie użyć innego słowa na 'b'), że wstydzę się, iż... "jestem stąd" :? :? :?.
Dobrze, że nie szłam z facetem, który mieszka w Łodzi (a i owszem, tam też jest brudno, ale w centrum - np. na Piotrkowskiej - jakoś mnie to nie rzuciło się nigdy w oczy) czy z przyjaciółmi z Trójmiasta (tam także w głównych ulicach miasta "ciężko" zobaczyć taki syf).

Ja nie wiem, czy to my - (młodzi głównie) pabianiczanie jesteśmy takimi prosiakami leniwymi, że śmiecimy, czy to wina miasta, że nie ma odpowiedniej ilości koszy na śmieci (choć akurat w centrum to ich sporo) czy wystarczającej liczby pracowników.

Zresztą, ludzie to w ogóle syfiarze. I jakoś wątpię, by kiedyś to się zmieniło.
"Oto jest MIŁOŚĆ.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie."

[ O'Gangaceiro ]

Maciek
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Maciek » 16 gru 2006, o 23:52

mnie brakuje kosza na smieci przy przystanku pksu na przeciwko sdh :]

Bosman

Postprzez Bosman » 17 gru 2006, o 00:22

Właśnie wróciłam do domku. Przez miasto. I w centrum jest taki bałagan (by nie użyć innego słowa na 'b'), że wstydzę się, iż... "jestem stąd"

Ja bym był ostrzejszy, tymi słowami można burdel obrazić, bo tam są jakieś zasady, a tu jak widać nie ma żadnej :o

a nie wiem, czy to my - (młodzi głównie) pabianiczanie jesteśmy takimi prosiakami leniwymi, że śmiecimy, czy to wina miasta, że nie ma odpowiedniej ilości koszy na śmieci

Niestety tak, często gdy miasto zakupi hurtową ilość koszy, w przeciągu tygodnia zostaje tylko 30 % (suma umowna), czy za mało jest koszy?
Nie!, ludziom nie chce się schylić dupska by wyrzucić puszkę po pepsi, paczkę po papierosach(najgorsze są pety tego jest miliony chyba!), a butelka po piwie to codzienność że trzeba ją potłuc, a nie wrzucić normalnie do kosza.

Jak rozwiązać problem?
Zatrudnić ludzi do sprzątania?
Nie, to nieuczciwe i za proste, najpierw trzeba by zmienić mentalność Polaków do osób, które zamiatają, dla wielu osób jest to powód do szydzenia, w Paryżu takiej osobie z daleka się każdy kłania, bo wie ze ona dba o czystość w swoim i mieszkańców imieniu.Wiadomo że to nie takie łatwe, a może akcja, gdy straż miejska złapie kogoś na zaśmiecaniu ulicy, ta osoba będzie ta ulice zamiatać w bluzie z napisem "Jestem śmieciarzem" innego wyjścia nie widzę.

"Gdyby każdy tak papierek
rzucił sobie raz na skwerek,
toby śmieci rosły góry
i świat cały był ponury

Pędzi, pędzi śmieciareczka,
każdy wie to już od dziecka,
że odpadki, plastik, szkło
sprząta sprawnie MPO..."
sprząta Warszawskie MPo

BOLO

Postprzez BOLO » 17 gru 2006, o 01:42

no cóż, BARDZO RZADKO zdaza mi sie rzucić coś nba ziemię... w domu mnie nauczono że śmieci się wrzuca do śmietn ika a nie na ulice...

a co do ilosci koszy to wracając z pracy wieczorową porą zdarza mi sie wszamać paYde i idąc od kauflandu do skrzyżowania 3 maja z piotra skargi nie ANI JEDNEGO KOSZA....
jednak niosę opakowanie i wyrzucam ja na przystanku przy tym oto skrzyżowaniu...
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

kaskana
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez kaskana » 17 gru 2006, o 16:03

Bosman102 napisał(a): czy za mało jest koszy?
Nie!, ludziom nie chce się schylić dupska by wyrzucić puszkę po pepsi, paczkę po papierosach(najgorsze są pety tego jest miliony chyba!), a butelka po piwie to codzienność że trzeba ją potłuc, a nie wrzucić normalnie do kosza.

kupiłam pajdę w sdh'u, wracając piechotą do domu do ulicy 3 maja nie znalazłam kosza !! Nie wiem, może ciemno było i nie widziałam, chociaż wątpie. I co miałam zrobić ? Włożyć brudny papier do kieszeni ? Nie.. niosłam go do póki nie zmarzły mi ręce..

kaskana

Postprzez kaskana » 17 gru 2006, o 16:06

a nie przeczytałam posta Bolo --> ja też potwierdzam, że nie ma koszy :) Ten sam przypadek, tylko troche inna droga, ja szłam przez całe miasto - Zamkową, Warszawską itd.

jacek.klej

Postprzez jacek.klej » 17 gru 2006, o 16:12

Nie wiem, czy zauważyliście prawidłowość, jak jest ładne otoczenie (odnowione fasady domów, porządne chodniki i jakaś zieleń) np. Piotrkowska w łodzi, to ludziom jest głupio rzucić papierek. Ale wystarczy skręcić w jakąś boczną uliczkę, gdzie są obdrapane domy i zero zieleni, tam już syf niemiłosierny panuje.
Może by tak pomyśleć nad poprawieniem estetyki miasta. Powinno pozytywnie wpłynąć na mieszkańców.
Można dać wędkę, za rybę już trzeba płacić.

Bosman

Postprzez Bosman » 17 gru 2006, o 16:15

Jacek, to też zgadza się, wandal wbrew pozorom ma swoje zasady, w Łodzi stare autobusy są pomalowane, zaśmiecane itp. natomiast nowe nawet wandal nie pomyśli żeby je pomalować, czy w jakiś inny sposób oszpecić.

veo

Postprzez veo » 17 gru 2006, o 16:30

Może dlatego, że w nowych jest monitoring? :?

Wandal ma swoje zasady - moim zdaniem jedyna zasada wandali to brak zasad.

Elvis

Postprzez Elvis » 18 gru 2006, o 00:24

Nie można mówić ze tylko młodzi śmiecą , bo tak naprawde 97% społeczeństwa wywala śmieci gdzie popadnie . Przyczyną tego jest prawo, a raczej jego brak . Na mieście jestem codziennie ( do szkoły,ze szkoły) i już dawno nie widziałem patrolu straży miejskiej ,która by karała kogoś za zaśmiecanie . Ludzie wyrzucają papierki i inne brudy bo czują sie bezkarni . Taka prawda ,że nie spotka nas żadna kara . Dlaczego tak jest ? Po pierwsze dlatego, że takim narodem już jesteśmy , ale najważniejsza kwestia to biurokracja.... Strażnikowi miejskiemu nie będzie sie chciało wypisać mandatu , bo pózniej przez pół dnia będzie wypisywał kwity . Podobnie z wandalami , czują sie bezkarni , bo kto ich zatrzyma o 3 w nocy ? Na mieście jest jeden albo dwa radiowozy i zanim dojadą na miejsce to ich już nie będzie . W nowych autobusach jest ok bo działa monitoring i tego się boją . Niestety nie da sie zainstalować monitoringu w całym mieście , wiec trzeba zrobić coś z policja i strażą miejską .
Uwazaj jak tanczysz bo zyciowy parkiet bywa sliski...
// www.fiestaklubpolska.pl //

BOLO

Postprzez BOLO » 18 gru 2006, o 02:43

hmmm monitoring??

spróbujmy...
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

jarekc

Postprzez jarekc » 18 gru 2006, o 08:38

Elvis napisał(a):Nie można mówić ze tylko młodzi śmiecą , bo tak naprawde 97% społeczeństwa wywala śmieci gdzie popadnie . Przyczyną tego jest prawo, a raczej jego brak .

Niestety jest to plagą... ale jeśli chodzi o przyczynę to stanowczo jest nią wychowanie, brak kultury i głupota ...
A zaczyna się ona w domu, na klatce schodowej, w pracy... itd.

Dla mnie szczytem sa pety i śmieci na plaży, gdy obok jest pełno koszy... czy Ci ludzie nie wiedzą, że jutro znów przyjdą na tę plażę...

Czy w krajach w których jest czysto istnieje "super prawo"... nie
Tam po prostu w domu jest np. 7-8 kjoszy na różnego rodzaju odpatki...

A jeśli chodzi oto, jak to zmienić, to moim zdaniem najlepsza jest edukacja "organoleptyczna" - dlatego jestem bardzo za takimi akcjami jak sprzątanie świata itd.
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Sebastian

Postprzez Sebastian » 18 gru 2006, o 10:05

Oczywiście 90 % zależy od nas, ale ... w Irlandii za rzucenie peta poza koszem czy za psią kupę na ulicy służby każą mandatem 500 euro i winowajcy płacą, a społeczność okoliczna nie płacze, że tak być nie powinno ( w tym media także ... niestety).

W naszym kraju gdyby zaostrzyć kary za śmiecenie, podniosłoby się zaraz larum, że karane są babcie z pieskami, dziadkowie rzucający petki a "prawdziwych złodziei panie to nie ma kto ścigać" ...

Zreszta o czym my mówimy skoro podatek za posiadanie psa już jest (nawet przez internautów) odczytywany jako "przyzwolenie na psie kupy" w miejscach publicznych ... "przecież płacę 40 zł to mam prawo".
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Bosman

Postprzez Bosman » 18 gru 2006, o 12:26

Jeszcze śmieszniejszą rzeczą jest, że jak ktoś płaci podatek za psa, to już nie
musi po nim sprzątać, czyli niektórzy myślą że jest to "abonament za kupę"

Pisałem o toku myślenia niektórych obywateli.
Sprzątanie świata, czemu nie może na początek radni :D, ja załatwię tvp3 będzie fajnie, edukacja itd. sprzątanie kup po psach pomysł do przemyślenia to panowie do roboty :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jacek.klej

Postprzez jacek.klej » 18 gru 2006, o 12:51

Kary za śmiecenie wystarczyłyby takie jakie są teraz, tylko żeby ktoś je na śmiecących nakładał. Strażnicy miejscy i policjanci uważają, że głupotą i obciachem wśród współpracowników jest karanie za śmiecenie, nie chce im się też wypełniać druczków.
Poza tym kto miałby wypisywać te mandaty? Zimno się zrobiło i patroli pieszych jakoś nie widać :twisted:. Latem też nie ma ich zbyt wiele, a jak już są to na Zamkowej, gdzie jest monitoring (nie ma to jak dbać o własne bezpieczeństwo ;) ). Co się stało z hasłem pis "wyprowadzimy policję na ulicę"?

Bosman

Postprzez Bosman » 18 gru 2006, o 13:05

Trzeba się zastanowić nad dalszym istnieniem straży miejskiej.
Przypominam że zadałem Radnym pytanie, jak ma wyglądać reorganizacja straży miejskiej, ponieważ każdy przed wyborami mówi że nie można zlikwidować tylko reorganizować ją, nie chce mi się kłócić ale dla mnie w tym wymiarze straż miejską nadaje się tylko do zlikwidowania.

jacek.klej

Postprzez jacek.klej » 18 gru 2006, o 16:43

A jakie w ogóle strażnicy miejscy mają prawa?
Jakoś nie widzi mi się żebym pokazał takiemu moje dokumenty (nie jest policjantem), a powołując się na ustawę o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. policjant nie ma prawa podawać nikomu moich danych (chyba, że prokuraturze).
I tu nasuwa się następne pytanie, czemu straż miejska ma wgląd w dane osobowe dotyczące zarejestrowanych aut i wlepia mandaty za zdjęcia z fotoradaru?

Elvis

Postprzez Elvis » 18 gru 2006, o 18:30

jacek.klej napisał(a): czemu straż miejska ma wgląd w dane osobowe dotyczące zarejestrowanych aut i wlepia mandaty za zdjęcia z fotoradaru?

Czemu ma wgląd to nie wiem, ale co do mandatów to gdzieś w Polsce był własnie taki przypadek , że SM wysłała do delikwenta mandat z fotką, a on złożył wniosek do sądu , że nie przyjmuje mandatu i sprawe wygrał . Po tym było jeszcze kilka takich spraw i zawsze wygrał kierowca . Ludzie nie chcą sie włóczyć po sądach i dlatego "olewają" temat...
Uwazaj jak tanczysz bo zyciowy parkiet bywa sliski...
// www.fiestaklubpolska.pl //

Bosman

Postprzez Bosman » 18 gru 2006, o 20:26

Nadal czekamy na odpowiedzi dotyczące straży miejskiej :D
Panowie Radni, przypominam pytania:
1> Czy staż miejską trzeba zmienić, i jak ta zmiana ma wyglądać?
2> Co straż miejska może, a co nie może?
3> Proszę podać numer telefonu gdzie mamy kapować, jeśli spotkamy straż miejską, która drzemkę robi sobie w samochodzie, nie znoszę donosicielstwa, ale innej metody niestety nie ma. Mam nadzieję że zostanie to odebrane jako życzliwość nie donos. 8)

POZDRAWIAM

BOLO

Postprzez BOLO » 18 gru 2006, o 20:38

nie zawsze mam cyfrówke przy sobie ale jednak poluję na takie okazje....

Następna strona

Powrót do Jestem stąd