Pytania - sprawy do zastępcy prezydenta ds. gosp. - techn.

jarekc
Piaski - witamy w piaskownicy

Pytania - sprawy do zastępcy prezydenta ds. gosp. - techn.

Postprzez jarekc » 27 sty 2007, o 21:32

Czuje się tu nadal przede wszystkim forumowiczem :roll:

Jeśli macie jakies sprawy...
postulaty...itd.
Jestem otwarty na Wasze uwagi... po prostu walcie co Wam leży na sercu...

Nie mogę obiecać, że będę na bieżąco przegladał całe forum, ale ten wątek napewno :!: , dlatego podpowiadajcie mi tu też jeżeli w innym miejscu będzie coś interesujacego co powinienem poczytać...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 27 sty 2007, o 23:32

Co z autobusami ?
Czy planujecie wymianę taboru?
Dziś w expresie ilustrwanym wywiad jest z tobą i mówisz właśnie o takowej wymienię?
Można więcej szczegółów?

:D

jarekc

Postprzez jarekc » 28 sty 2007, o 08:55

Istnieje niezaprzeczalna potrzeba wymiany taboru w najblizszym czasie...

Czy to bedzie w tym roku czy w przyszyłym... Czy od razu całego czy części... Czy na kilkuletnie uzywane w Niemczech czy na nowe... ?
To powinno wyjść w trakcie dyskusji nad strategią dla miasta i określenia priorytetów...
Nie wiem jak jest w tym wywiadzie, ale ja mówiłem, że jest to jedno z proponowanych przeze mnie strategicznych działań i w szerszym "dialogu" trzeba to ocenić...
nie staraj się zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... Demokryt

Elmirka

Postprzez Elmirka » 28 sty 2007, o 12:37

A o ulgi w podatkach dla właścicieli kamienic i ich remont to też tu mogę zapytać?
Czuję, że budzi się we mnie zwierzę. Niestety, to chyba leniwiec.

Siemoslaw
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez Siemoslaw » 28 sty 2007, o 13:37

ja mam pytanko co dalej ze scieżką rowerową na bugaju która powstaje w ciężkich bólach od paru lat .czy dojdzie do Warszawskiej?i czy bedą jakies dodatkowe nitki tejże sciezki?
"piwko w kufelku nie może długo stać , jedno , drugi a potem jeszcza dwa " :)

Michał

Postprzez Michał » 28 sty 2007, o 14:37

jarekc napisał(a):Istnieje niezaprzeczalna potrzeba wymiany taboru w najblizszym czasie...

Czy to bedzie w tym roku czy w przyszyłym... Czy od razu całego czy części... Czy na kilkuletnie uzywane w Niemczech czy na nowe... ?
To powinno wyjść w trakcie dyskusji nad strategią dla miasta i określenia priorytetów...
Nie wiem jak jest w tym wywiadzie, ale ja mówiłem, że jest to jedno z proponowanych przeze mnie strategicznych działań i w szerszym "dialogu" trzeba to ocenić...

a większość mądrych miast poszła w prywatyzację komunikacji i ja byłbym za. Wbrew temu co się mówi nie spowodowało to wzrostu cen biletów.
A poza tym powtarzam, że PSM należy rozbić na mniejsze spółdzielnie.

Sebastian

Postprzez Sebastian » 28 sty 2007, o 14:51

Michał napisał(a):
jarekc napisał(a):Istnieje niezaprzeczalna potrzeba wymiany taboru w najblizszym czasie...

a większość mądrych miast poszła w prywatyzację komunikacji i ja byłbym za. Wbrew temu co się mówi nie spowodowało to wzrostu cen biletów.

Jest też możliwość włączenia MZK do MPK w Łodzi. To dałoby możliwości dywersyfikacji kapitałowej zwł. jeśli idzie o ŁTR i odciążyło budżet miasta.

Tylko jak wtedy rozliczyć ulgi ... ?

Podobno jako radny przejeżdzam rocznie (za darmo) 1/23 z 4 tys zł ulgi ... a w rzeczywistości jechałem autobusem MZK kilka razy 4 lata temu kiedy samochód był zepsuty. 90% radnych nie korzysta z ulg ale MZK corocznie je rozlicza ...

Kupić używane autobusy z Niemiec, i za 4 lata znów tabor do wymiany ?
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

veo

Postprzez veo » 28 sty 2007, o 16:22

90% radnych nie korzysta z ulg ale MZK corocznie je rozlicza ...

To co? Likwidacja ulgi?

Polecam spojrzeć na zgierski Markab, który wymienił ostatnio cały stary tabor, zastępując je dobrymi, ale nie nowymi autobusami z Niemiec. To są naprawdę pojazdy w bardzo dobrym stanie technicznym. W Niemczech się o nie dba, nie to co w Polsce.
Czy od razu całego czy części...

Nie oszukujmy się. Jednorazowa wymiana 25 autobusów nie jest realnym przedsięwzięciem.

Czy to bedzie w tym roku czy w przyszyłym...

Należy wymienić chociaż 2-3 autobusy w tym roku, bo niektóre są w stanie tragicznym.

A co do ŁTR? :> Co panowie sądzą o szansach na realizację tego projektu na odcinku pabianickim? :> Jakieś nowe fakty na ten temat?

Sebastian

Postprzez Sebastian » 28 sty 2007, o 16:56

Likwidacja ulg dla radnych i ustalenie czytelnych zasad korzystania z ulg, np. poprzez wprowadzenie biletów zerowych, tylko po to żeby nie tworzyć w budżecie MZK szarej strefy.
Prawo i Sprawiedliwość - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE !!!

Bosman

Postprzez Bosman » 28 sty 2007, o 20:21

Podobno jako radny przejeżdzam rocznie (za darmo) 1/23 z 4 tys zł ulgi ... a w rzeczywistości jechałem autobusem MZK kilka razy 4 lata temu kiedy samochód był zepsuty. 90% radnych nie korzysta z ulg ale MZK corocznie je rozlicza ...

A w jaki sposób to wyliczyłeś ?
Bo mi wyszło inaczej ale może się pomyliłem :D
23 Radnych razy migawka 58 zł (miesięcznie) przez 12 miesięcy = 16 008 zł

Likwidacja ulg dla radnych i ustalenie czytelnych zasad korzystania z ulg, np. poprzez wprowadzenie biletów zerowych, tylko po to żeby nie tworzyć w budżecie MZK szarej strefy.

No to chyba nie będzie z tym problemu.
To tylko jedno głosowanie.
Macie poparcie Prezydenta Wypycha.
Jednym z elementów kampanii był mały punkt by takowy przywilej zlikwidować.
A w sumie skoro nikt nie korzysta bo tylko 10 % to szkoda się zastanawiać nad tym.

Należy wymienić chociaż 2-3 autobusy w tym roku, bo niektóre są w stanie tragicznym.

I tak 3 rocznie przez 4 lata 12 sztuk najrozsądniejsze rozwiązanie :D

Ostatnia większa wymiana taboru była 10 lat temu. Jak by wtedy były kupione używane autobusy z Niemiec nie wiem czy by wytrzymały.
Ale to jeszcze wszytsko kwestia do przedyskutowania.

Nie mogę powiedzieć za ani przeciw :D
Za mało szczegółów. Choć np. jak patrzę na opozycje sejmową to nie znają szczegółów a pomysł rządzących zawsze krytykują.

jarekc

Postprzez jarekc » 29 sty 2007, o 09:05

Elmirka napisał(a):A o ulgi w podatkach dla właścicieli kamienic i ich remont to też tu mogę zapytać?

Ponieważ rok podatkowy już się rozpoczął, trzeba wrócic do tematu pod koniec roku... W brew pozorom nie jest to prosta sprawa do realizacji... bo jak liczyc ulgi, jak rozliczać włascicieli, no i oczywiście ograniczyć zasięg działania to kamienic na których nam zależy... No i jeszcze sprawa taka, że można dać ulgi tylko przedmiotowe, a nie podmiotowe...
Siemoslaw napisał(a):ja mam pytanko co dalej ze scieżką rowerową na bugaju która powstaje w ciężkich bólach od paru lat .czy dojdzie do Warszawskiej?i czy bedą jakies dodatkowe nitki tejże sciezki?

W tę stronę to powiem szczerze jeszcze nie wiem jak jest, ale pojawił się pomysł w druga stronę, ale pozwólcie, że z tym co i jak jeszcze chwilę poczekamy...
Michał napisał(a):a większość mądrych miast poszła w prywatyzację komunikacji i ja byłbym za. Wbrew temu co się mówi nie spowodowało to wzrostu cen biletów.

a mógłbyś mi przytoczyć kilka mądrych miast tak w ogóle i z naszego sąsiedztwa - województwa... z tego co sie orientuję to jest to jeszcze bardzo rzadko stosowane rozwiązanie... a o plusach i minusach to może porozmawiamy w innym wątku
veo napisał(a):To co? Likwidacja ulgi?

Oczywiście

veo

Postprzez veo » 29 sty 2007, o 09:16

jarekc napisał(a):
Michał napisał(a):a większość mądrych miast poszła w prywatyzację komunikacji i ja byłbym za. Wbrew temu co się mówi nie spowodowało to wzrostu cen biletów.

a mógłbyś mi przytoczyć kilka mądrych miast tak w ogóle i z naszego sąsiedztwa - województwa... z tego co sie orientuję to jest to jeszcze bardzo rzadko stosowane rozwiązanie... a o plusach i minusach to może porozmawiamy w innym wątku

Rzeczywiście, przykład "większości" jest nietrafiony, bo komunikacja miejska sprywatyzowana jest w niewielu miastach, m.in. w Tczewie.

Polecam natomiast wszystkim ten artykuł: http://www.infobus.pl/text.php?id=7347&PHPSESSID=0ec0213920f6fb51148376fbb9c62ef8

Michał

Postprzez Michał » 29 sty 2007, o 10:52

jarekc napisał(a):a mógłbyś mi przytoczyć kilka mądrych miast tak w ogóle i z naszego sąsiedztwa - województwa... z tego co sie orientuję to jest to jeszcze bardzo rzadko stosowane rozwiązanie... a o plusach i minusach to może porozmawiamy w innym wątku

Plusy prywatyzacji w tym przypadku sa oczywiste: po prostu kasa na inwestycje, a przykład Tczewa to pokazuje (nie moge tego artykułu znaleźć, to bym ci podał jeszce kilka). Tyle tylko, że skończyło by sie niestety rumakowanie niektórych osób :)

bocz

Postprzez bocz » 1 lut 2007, o 11:31

1. Proszę mi odpowiedzieć Panie Prezydencie, skoro MZK cały czas narzeka na brak wystarczającej liczby autobusów, dlaczego wystawiło na licytację 4 z nich?
Jeśli się nie mylę, jeszcze nie została zaklepana zgoda na zakup nowych, a już pozbywamy się własnych.

2. Prywatyzacja lub oddanie MZK w gestię MPK sprawi, że stracimy kontrolę nad tym ile będą kosztowały bilety, ceny pójdą raczej w górę a nie w dół, ponadto wiązać to się będzie najprawdopodbniej ze zwolnieniami pracowników. Na zgody być nie może.
Ostatnio edytowano 1 lut 2007, o 11:39 przez bocz, łącznie edytowano 1 raz
Uwielbiam zapach napalmu o poranku

veo

Postprzez veo » 1 lut 2007, o 11:36

bocz, po pierwsze, chyba nie 4, a 3. Dodam, że są to pojazdy, które nie były używane liniowo, a były dawcami części. Więc żadnej straty taboru, który używany był liniowo - nie będzie.

bocz

Postprzez bocz » 1 lut 2007, o 11:42

Ok dzięki panie prezydencie ;), czyli co, dawcy wybebeszeni i je oddajemy, czy organy się już przestały nadawać?
Uwielbiam zapach napalmu o poranku

veo

Postprzez veo » 1 lut 2007, o 11:46

:D :D :D

Oddajemy? :D W moim mniemaniu sytuacja wygląda tak, że nikt nie skusi się na te autobusy. To już nie pierwsza tego typu oferta, wysunięta przez MZK.

Michał

Postprzez Michał » 1 lut 2007, o 13:28

bocz napisał(a):2. Prywatyzacja lub oddanie MZK w gestię MPK sprawi, że stracimy kontrolę nad tym ile będą kosztowały bilety, ceny pójdą raczej w górę a nie w dół, ponadto wiązać to się będzie najprawdopodbniej ze zwolnieniami pracowników. Na zgody być nie może.

Dobrze, że napisałeś raczej, bo praktyka raczej na to nie wskazuje. Mam tylko pytanie: co zrobić, jeżeli utrzymanie tych pracowników jest bezcelowe tzn. nie ma dla nich pracy?
To jest tak jak z administracją kopalń. W państwowych liczba pracowników administracji na powierzchni = 80% górników dołowych. W prywatnych zaś ten sam stosunek wynosi 5%.

veo

Postprzez veo » 1 lut 2007, o 17:19

Mam tylko pytanie: co zrobić, jeżeli utrzymanie tych pracowników jest bezcelowe tzn. nie ma dla nich pracy?

Pan Habura narzekał, że kierowcy do Anglii uciekają i ledwo kim jest poszczególne brygady obsadzać. Zdaje się, że nawet kilku mechaników zrobiło w związku z tą sytuacją prawo jazdy na autobus.

A jak wygląda liczba pracowników administracyjnych i konieczność ich utrzymania, to nie wiem.

jarekc

Postprzez jarekc » 5 lut 2007, o 22:14

Dzisiaj na komisji była dyskusja na temat autobusów...

Powiem jedno cos będzie się działo w tym temacie to napewno...

Następna strona

Powrót do Jestem stąd