Używane motocykle

Tematy o naszych drogach, komunikacji i wszystkim co jeździ...
michal7187
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Używane motocykle

Postprzez michal7187 » 1 mar 2011, o 10:53

Chciałbym się zapytać, czy ktoś wie gdzie można kupić używane motocykle ?
Chciałbym się nauczyć jeździć na motocyklach, zanim wybiorę się na naukę jazdy na kat. A i potrzebuję do tego kupić jakiś niedrogi używany motocykl.
Oczywiście przeglądam allegro i są tam aukcje, które mnie interesują. Problem jest jednak w tym, że ojciec powiedział, że nie da mi auta, żebym sobie pojechał i kupił motocykl :evil:
Może ktoś wie gdzie jest jakiś punkt w Pabianicach lub niedaleko, gdzie sprzedają używane motocykle ?
Może ktoś z was ma jakiś motocykl (interesuje mnie MZ 150 / 250 lub inny) w miarę dobrym stanie ?

Dzięki za pomoc :)

enti
Piaski - witamy w piaskownicy

Re: Używane motocykle

Postprzez enti » 1 mar 2011, o 16:04

najlepiej to chyba gielda samochodowa w lodzi

michal7187

Używane motocykle

Postprzez michal7187 » 1 mar 2011, o 16:22

Wiem o niej, ale zazwyczaj jest tam niewiele jednośladów.
Jak już są to raczej nowsze maszynki.

michal7187

Używane motocykle

Postprzez michal7187 » 2 mar 2011, o 11:17

A ktoś może się orientuje, gdzie w Pabianicach można naprawiać motocykle ?

jacek.klej

Używane motocykle

Postprzez jacek.klej » 28 mar 2011, o 13:00

róg Drewnowskiej i Bugaj, tam jest sklep z częściami i podobno też można motocykl oddać do naprawy. Jak na razie słyszałem tylko pozytywy, więc sam może w przyszłości skorzystam :twisted:
Można dać wędkę, za rybę już trzeba płacić.

michal7187

Używane motocykle

Postprzez michal7187 » 29 mar 2011, o 09:38

Dzięki za info jacek.klej.
Kupiłem MZ i może sie przyda pomoc fachowca w niektórych sprawach.

smyniu

Postprzez smyniu » 2 kwi 2011, o 02:40

jacek.klej napisał(a):róg Drewnowskiej i Bugaj, tam jest sklep z częściami i podobno też można motocykl oddać do naprawy. Jak na razie słyszałem tylko pozytywy, więc sam może w przyszłości skorzystam :twisted:

tam qpa jest ;) zdecydowanie najlepszym serwisem dla jednośladów w naszym mieście jest Salon Qadów, Motocykli i Skuterów http://www.ligtrans.pl na Grobelnej 8 koło Rock Fabryki http://www.rockfabryka.pl Chłopaki dobrze serwisują, mają prawie wszystkie części i nie są drodzy. Nic lepszego w tym mieście nie znajdziecie ;)

smyniu

Postprzez smyniu » 2 kwi 2011, o 02:51

michal7187 napisał(a):A ktoś może się orientuje, gdzie w Pabianicach można naprawiać motocykle ?

http://www.ligtrans.pl najlepiej tu ;)

mooleda

Używane motocykle

Postprzez mooleda » 10 maja 2011, o 21:30

a może jest jakiś domowy maniak motorów i pomógłby mi w naprawie Rometa CRS S50 ? :) oczywiście za dobrą flaszkę ewentualnie skrzynkę browarów ? :)

michal7187

Używane motocykle

Postprzez michal7187 » 7 sie 2011, o 15:12

Zdecydowanie odradzam korzystania z usług "mechanika" z ulicy Drewnowskiej.
Mój motocykl był tam dwa razy, wydałem w sumie koło 1000 zł i nadal nie jestem zadowolony z efektu końcowego.
Za pierwszym razem wydałem tam koło 800 zł i po 4 dniach zepsuł się nowy hamulec przedni, na naprawę czekałem prawie 2 miesiące :!: Mechanik owszem wysłał hamulec na gwarancję, ale nie spisał kiedy wysyłał. W końcu zdenerwowany po miesiącu czekania poszedłem odebrać motocykl bez przedniego hamulca i tak jeździłem kolejny miesiąc. Oczywiście musiałem się dodzwaniać i przypominać. Zapewniał, że za tydzień będzie a i tak czekałem 3 tyg.
Przy okazji 1 naprawy też za mocno naciągnął łańcuch i trzeba było to poprawiać.

Po jakimś czasie znowu pojawiły się problemy z motocyklem (przerywało przy dodawaniu gazu). Oddałem do naprawy, miał zrobić tylko tą małą rzecz, ale wpadł też na pomysł żeby zająć się przednim zawieszeniem, o czym dowiedziałem się dopiero przed odebraniem motocyklu i tak musiałem zapłacić prawie 150 zł...
Mechanik zapewniał mnie, że motocykl chodzi teraz super, tyle że przy pierwszej naprawie też tak mówił.

Poza tym nie daje on żadnego pokwitowania z wykonanych napraw. Człowiek po jakimś czasie nie pamięta co było naprawianie.

Zdecydowanie odradzam korzystanie z jego usług.

skaramusz

Postprzez skaramusz » 9 sie 2011, o 01:28

Hahahaha, ligtrans, dobre sobie. Chyba sami sobie wystawili tą reklamę. Byłem kiedyś. Najpierw przejeżdżając rowerem wjechałem zapytać o możliwość wyważenia koła w moto. Tak, tak, robimy takie rzeczy. No to jadę na następny dzień. Akurat trafił się inny szpenio z warsztatu. Mówię, że przyjechałem wyważyć koło a on.... wielkie oczy i mówi mi, że takich rzeczy nie robią bo nie mają maszyny!!! To ja się pytam, na czym chciał mi wyważyć koło tamten poprzedni magik? Na wadze? !!! Ja pier...
Zaryzykowałem kiedyś jeszcze raz i wszedłem zapytać o możliwość wymiany łożyska główki ramy. No mogą zrobić, tylko, że nie mają prasy, ale mają gościa, który zajebiście (tak powiedział jeden AS) wyciska łożyska. No to sobie myślę, przecież tej prasy im nie przywiezie tutaj a jak oni rozkręcą kierę, pólki, lagi to jak dostarczą moto do tego fachmana? Lawetę wynajmą? Jakiś czas potem od znajomków słyszałem, że ziom pojechał naciągnąć łańcuch. Naciągnęli, ale... jedną stronę. Już nie wyrównali koła z drugiej mańki... Nawet nie pomyślałem o nich od tamtej pory jak trzeba było jeszcze kiedyś coś przy moto zrobić.

Tego magika z rogu Drewnowskiej też średnio wspominam. Co prawda nie moto tylko auto robił, ale się nie popisał. Już nie pamiętam co miał robić wtedy, ale trzeba było auto podnieść na lewarku. Odbieram samochód, jadę od razu na przegląd, bo coś mi naprawiał, żeby nie było problemu na przeglądzie. Diagnosta mnie woła z kanału i pokazuje świeżutkie wgniecenie w baku. Myślałem, że mnie coś trafi bo niewiele wcześniej ten bak zmieniałem. Ten cały "spec" robił wielkie oczy jak pojechałem do niego, że to niby nie on, bo niby jak...??? Srak !!! Jak się podnośnik pod auto kładzie, to trzeba patrzeć gdzie. Samo się nie wgniotło. Od tego czasu kontrolka paliwa już nie działała tak jak przedtem.
Temat mechaników to w ogóle temat rzeka. Trzeba się chyba sporo sparzyć, zanim znajdziemy tego zaufanego.

Powrót do Cztery koła i nie tylko